Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Şarap Sirkesi Caiz midir?

Abdullah el Hanbeli Çevrimdışı

Abdullah el Hanbeli

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum,

Bizim ülkede misal ketçap ve mayonezlerde şarap sirkesi var, hanefi mezhebine göre şarap sirkesi helal. Dayandıkları delil şudur: Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur: "En iyi sirkeniz, şaraptan yaptığınız sirkedir." (Beyhaki, es-Sünenü'l-kübrâ, VI, 38, no: 11534)

Diğer alimlerin hangi delilleri esas alıp şarap sirkesini haram gördüğünü biliyorum ama onlar hanefilerin delil gördügü bu hadise nasıl reddiye veriyorlar? Hadisi zayıf mı görüyorlar?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykumu's Selam we rahmetullahi we berakatuh kardeşim;

Şaraba işlem yaparak sirkeye çevrilmesi halinde Ebu Hanife'ye göre temiz olub helaldir, Cumhur mezheblere göre necistir, haramdır.

İmam A'zam ile Evzaî ve Leys; sirke yapmakla şarabın temiz olacağına kaildirler.



Şarab'ın sirkeye dönüş(türül)mesi durumunda helal olduğu konusunda Hanefi mezhebinin dayandığı deliller şu rivâyetlerdir:

Câbir (r.anh)'dan rivâyetle:
Sirke ekmeğin bandırıldığı ne güzel katıktır….”
(Muslim, Eşribe 164-169; Ebû Dâvûd, Sunen, Et’ıme 40; Tirmizî, Sunen, Et’ıme 35; Nesâî, Sunen, Eymân 21)

Abdullah b. Abbâs şöyle demiş;
Ben Rasulullah (s.a.v.) şöyle derken işittim: “َ
Hangi deri tabaklanırsa o temizlendi demektir.
(Muslim, Hayz, Bab 27, Hadis no: 105 - 366)

Ummu Seleme (r.anha)'den rivâyetle:
Rasulullah (a.s.) şöyle buyurdu: “Tabaklamak, meyte derisini sirke olmuş şarabın helal olması gibi helal kılar
(Serahsî, Mebsut, XXIV, 23; Dârakutni, Zayıf rivâyet)

Câbir (r.anh)'dan rivâyetle:
Rasulullah (a.s.) şöyle buyurdu: “En iyi sirkeniz şarabınızın sirkesidir
(Beyhaki, Sunenu'l-Kubrâ, VI, 38, Hadis no: 11534; Zeylai, Nasbu’r-Râye, IV, 367
Bu hadis Mugire b. Ziyad yalnız rivayet etmiştir. Mugire pek kuvvetli bir râvi değildir, denmiştir. )


Ebu Hanife (rahimehullah) ve aynı görüşte olan âlimler, şarabdan elde edilecek sirkenin helal olabilmesi için sirkeleşmenin tam olması, şarabdan gelen acılığın tamamen giderilmesi gerektiğini, kısmen bir acılık kalması halinde yine helal olmayacağını belirtmişlerdir.
Haram olan bir şey, fermantasyon yoluyla helale dönüşebilir. Bu sebebden dolayı şarabdan dönüşen sirkeyi kullanmak helâldir. Ali (r.anh), ekmeği hamr sirkesine batırarak yerdi. (Serahsî, Mebsut, XXIV, 7)
Bu noktada ölçü; bir şeyin aslının helâl veya haram olması değil, o şeyin aldığı istihâle (yapısının değişerek yeni bir hale yani başka bir maddeye dönüşmesi) hâlidir. Önemli olan, ortaya çıkan yeni maddedir.



Şarabdan dönüş(türül)en sirkenin helal olmayacağına fetva veren alimlerin delil aldığı rivâyetler ;

Şarabdan yapılan sirkeye haram diyen Cumhur ulema Maide suresinin 90. ayetine atıfta bulunarak, “İçine bir şeyler katarak şarabın sirkeye dönüştürülmesi helal değildir ve bu durumda tâhir de olmaz. Çünkü bundan uzak durmamız emrolunmuştur. Onu sirkeye dönüştürmek ise , onu mal edinmek maksadı ile şaraba yakınlaşmak demektir. Bu ise ondan uzak durmak emrine aykırıdır. Diğer taraftan şarabın içerisine bırakılan bir şey, şarab ile bir arada bulunmakla o da necis olur. Dolayısı ile o şarabın sirkeye dönüşmesinden sonra da onu necis kılar.” demektedirler.

Enes b. Mâlik (r.anh)'den rivayet olunduğuna göre;
Ebû Talha Peygamber (s.a.v.)'e (bir miktar) şaraba vâris olan yetimlerin elinde bulunan bu şarabı sormuş,
(Peygamber) "Onu dök!" cevabını vermiş.
(Ebû Talha): Onu sirke de yapmayayım mı? diye sorunca,
(Peygamber): "Hayır!" cevabını vermiş
(Ebu Davud, Eşrib, bab 3, Hadis no: 3675; Muslim, eşribe II; Tirmizî, buyû 58; Dârimî, eşribe 17; Ahmed b. Hanbel, III, 119, 180, 260; Beyhakî, Sunen, IV, 37)


Bu hadis, şarabdan sirke yapmayı câiz görmeyen İmam Şafiî, İmam Ahmed ve çoğunluk ulemanın delilidir. Onlara göre; şarabın içine ekmek, soğan, maya veya başka bir şey atmak suretiyle sirke yapılan şarab temiz olmaz. Necaseti bakidir. İçine atılan şey de pis olur. Artık bu sirke ebediyen temiz olmaz.


Şarab güneşten gölgeye yahud gölgeden güneşe nakletmek suretiyle sirke olursa (kendi kendine doğal olarak) temiz sayılıb sayılmayacağı hususunda Şâfiîlerden iki görüş rivayet olmuştur. Esah kavle göre temiz olur.

İmam Mâlik'ten üç rivayet vardır. Bunların esah olanına göre şarabdan sirke yapmak haramdır. Sirkeyi yapan Allah'a âsi olur. Fakat yapılan sirke temizdir.
İkinci kavle göre haramdır, sirke yapmakla temiz olmaz.
Üçüncüye göre helâldir, temiz olur.

Âlimler, kendi kendine sirke olan şarabın temiz sayılacağına icma etmişlerdir. Mâlikîlerden Sahnûn'un; "Temizlenmez" dediği rivayet olunmuştur. Nevevî: "Eğer bu doğru ise, kendinden evvel gerçekleşmiş olan icma ile merduddur" demiştir.


İlgili Konu:


Hanefi Mezhebine Göre Şarab (üzüm) Dışında Alkollu İçecekler ve Balık Dışındaki Deniz Canlılarının Hükmü?
 
Öğrenen Müslüman Çevrimdışı

Öğrenen Müslüman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Ebu Hanife (rahimehullah) ve aynı görüşte olan âlimler, şarabdan elde edilecek sirkenin helal olabilmesi için sirkeleşmenin tam olması, şarabdan gelen acılığın tamamen giderilmesi gerektiğini, kısmen bir acılık kalması halinde yine helal olmayacağını belirtmişlerdir.
Hocam şarabın acılığı mı oluyor?
bizim Sirkeler de acı tuz atıyoz doğru mu yapıyorduk acaba? Sirke diye şarap yapmayalım da. Ama direkt olarak Sirke yapıyoruz. şarabtan dönüştürme olmuyor.
 
Son düzenleme:
Üst Ana Sayfa Alt