Es selamu aleykum abi,
Bu kıssa meşhurdur ama cevabını hatırlamıyorum, sitede de cevabı bulamadım.
Hz. Ali öfkeye kapıldığı için savaş meydanında bir kafiri öldürmekten vazgeçtiğine dair gelen rivayet sahih midir?
Sahih olmasa da, Allah rızası için öfkelenerek harbi bir kafirle savaşmak ile (ister savaş öncesinde, ister savaş esnasında gelen) şahsi öfkeden dolayı harbi bir kafirle savaşmak arasında İslam'da hüküm açısından bir fark var mıdır? Biri istenilen (efdal olan) diğer hoş karşılanmayan (mekruh) gibi veya harbi kafir de olsa şahsi öfkeden dolayı o kafirle savaşmak haram mı olur?
Recep Baltacı hoca da sanırım aynı kıssadan bahsediyor ama başka sitelerde bu kişinin öldürüldüğü değil, o kafirin bu olaydan etkilenerek müslüman olduğu geçiyor, hangisi doğru?
2:38 dakikadan sonra kıssayı anlatıyor
Bu kıssanın şu kitaplarda geçtiğini yazıyor yorumlarda:
İbn Hişam, es-Sire, 2-224-225;
Beyhaki, Delailu'n-Nubuvve, 3/437-439;
İbn Kesir, El Bidaye 4/121;
ez-Zehebi, Tarihu'l-İslam, 2/290,
Kandehlevî, Hayatu's-Sahabe, 2-157
Bu kıssa meşhurdur ama cevabını hatırlamıyorum, sitede de cevabı bulamadım.
Hz. Ali öfkeye kapıldığı için savaş meydanında bir kafiri öldürmekten vazgeçtiğine dair gelen rivayet sahih midir?
Sahih olmasa da, Allah rızası için öfkelenerek harbi bir kafirle savaşmak ile (ister savaş öncesinde, ister savaş esnasında gelen) şahsi öfkeden dolayı harbi bir kafirle savaşmak arasında İslam'da hüküm açısından bir fark var mıdır? Biri istenilen (efdal olan) diğer hoş karşılanmayan (mekruh) gibi veya harbi kafir de olsa şahsi öfkeden dolayı o kafirle savaşmak haram mı olur?
Recep Baltacı hoca da sanırım aynı kıssadan bahsediyor ama başka sitelerde bu kişinin öldürüldüğü değil, o kafirin bu olaydan etkilenerek müslüman olduğu geçiyor, hangisi doğru?
2:38 dakikadan sonra kıssayı anlatıyor
Bu kıssanın şu kitaplarda geçtiğini yazıyor yorumlarda:
İbn Hişam, es-Sire, 2-224-225;
Beyhaki, Delailu'n-Nubuvve, 3/437-439;
İbn Kesir, El Bidaye 4/121;
ez-Zehebi, Tarihu'l-İslam, 2/290,
Kandehlevî, Hayatu's-Sahabe, 2-157