Seferilik konusun da günümüzde çok çeşitli görüşler vardır, kimine göre 3 gün kimine göre ise 1 hafta kimine göre 1 ay vs...
Bunu tam çözümlememiz için her zaman ki gibi meseleyi kuran ve sünnete götürmemiz lazım özellikle sahabenin bu konudaki yaşayışı bize güzel örnek olacaktır. Ben size sahabelerden bazılarını seferilik de kullandıkları süreleri yazacağım..
Cabir r.a anlatıyor: Resulullah sav ile Tebük'te 27 gün ikame etti ve namazları hep kasr etti..
sahihdir. ebu davud,ahmed,beyhaki,ibn hazm vs.
Enes r.a'dan : Resulullah sav ile Mekke'de bir ay kaldık ve namazları ikişer rekat kıldık. (Dikkat edin MEKKE doğum yeridir.)
Buhari
İbn ömer r.a'dan ''Biz kar yolları kapattığı için Azerbeycan'da altı ay kaldık ve namazları ikişer rekat kıldık.
Bunun isnadi sahihdir. Ahmed, ibn kesir,ibn hacer ed diraye,ibn teymiyye fetava,ibn kudame,beyhaki.
Bazıları derki'' Belki bugun yarın çıkarım diye niyet etmişlerdir'' şeklinde yorumladılar.Ancak bu görüş hatalıdır. Zira altı ay Azerbeycanda kalan ibn ömer r.a bu çeşit karların bir kaç günde eriyecek birşey olmadığını takdir etmemiş olması düşünülemez. Enes r.a Şam'da iki sene kalıp namazı kısaltması(beyhaki ;isnadı sahihdir.) bir grup sahabenin Ramehürmüz'de yedi ay kalarak namazı kısaltmaları(beyhaki,ebu hatem,zadul mead,ibn teymiyye fetava vs) da bunun gibidir.
Osman et Tavil'den; Ebul Aliye (rufey bin mihran) er Riyahi dedi ki: Bize Ebu bekr r.a şöyle hutbe okudu: Evinde oturan için namaz dört rekat, yolcu için iki rekattir. Benim doğum yerim Mekked, Hicret yerim Medine'dir. Medineden çıkınca zulhuleyfeden öteye iki rekat olarak kılarım. Rufey bin mihrana dedim ki: Ben memlekete gidiyorum geliyor iki ay kalıyorum, Namazı kısaltmalımıyım? dediki : Evet!!! orada elli yılda kalsan kısaltırsın..
bunun isnadı hasendir.mervezi müsnedi ebu bekr, ebu nuaym,osman et tavil dışındaki raviler güvenilirdir. osman hakkında buhari cerh ve tadil zikretmeden bahsetmiştir. ebu hatem ise sadece şeyhtir demiştir.
Hasan r.a'dan : Enes bin malik r.a Nisaburda bir veya iki sene kaldi namazları kısalttı.
ibn ebi şeybe,ibn kudame
Simak bin seleme ibn abbas r.a'den : Bir beldede beş ay kaldım ve namazı kısalttım.
ibn ebi şeybe
Abdurrahman Bin Misver'den : Sa'd bin malik ile Ummanda iki ay kaldık ve namazı kısalttık.
ibn ebi şeybe
Ebu cemre nasr bin umran'dan: İbn Abbas r.a'a: Horasanda kalmaya devam edersek ne dersin? diye sordum, dedi ki On sene kalacak olsan bile iki rekat kıl.
ibn ebi şeybe
Hasan r.a'den Abdurrahman bin semire Kabilde bir veya iki kış geçirdi namazları kısalttı.
ibn ebi şeybe
Malik r.a'den Cabir bin zeyd'e Bir iki sene keskerde kalsam oranın halkından sayılırım dedim. O da namazları kısalt dedi.
ibn ebi şeybe
Ebu Vali'den '' Mesruk ile silsilede iki yıl kaldım. Namazları kısaltıyordu.
ibn ebi şeybe
Zekeriya bin amir'den Alkame Mervde iki yıl kaldı ve namazları kısalttı.
Arkadaşlar eğer bir yerde ikamet etmeye,orasını vatan edinmeye niyet edersek artık seferi olunmaz. İbn Abbas r.a anlatıyor: Resulullah sav (Mekkede) on dokuz gün ikame etti ve namazları kasr etti. Bizde bundan böyle sefer yapıp on dokuz gün ikame ettik ve namazları kasr ederdik, ondokuzdan fazla kaldık mı artık dörde tamamlardık. (Buhari,ebu davud).. Yukarıda nakl ettiğim Cabir r.a hadisi ve diğer rivayetler dikkate alındığında bu anlaşılmaktadır.Kısaca; Eğer o yerde ikame niyet etmezse,orada kaldığı sürece seferidir.
Konu hakkında detaylı bilgi için :
https://www.islam-tr.org/konu/seferilik-namazlarin-kisaltilmasi-ve-cem-edilmesi.10863/