Şeyh Süleyman Ulvan - Âlimlerin İhtilafını Arzuya Göre Delil Yapmanın Hükmü

Voice of Ibn Taymiyyah Çevrimdışı

Voice of Ibn Taymiyyah

Voice of Ibn Taymiyyah
İslam-TR Üyesi
Âlimler arasındaki ihtilafı kişinin kendi arzu ettiği görüşü seçmek için bir delil hâline getirmesinin hükmü:

Bu davranış, âlimlerin ittifakıyla caiz değildir. Bir kimsenin, âlimler arasındaki görüş ayrılıklarını haram veya mekruh olan fiilleri işlemeyi kolaylaştırmak amacıyla istismar etmesi yahut bunu kendi görüşünü meşrulaştırmak için bir gerekçe kılması da geçersizdir.

Âlimler arasında görüş ayrılığı meydana gelebilir; ancak bir meselede Allah Teâlâ’nın yahut Resûlullah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem) açık bir hükmü bulunuyor ve bu hüküm bazı âlimlere gizli kalmış ise, Müslüman için gerekli olan Allah’ın ve Resûl’ün hükmüne uymaktır.

Kim kitabı (Kur’ân’ı) veya sünneti bir âlimin sözü lehine terk ederse, bu kişi doğru yoldan sapmış olur. Zira Allah Teâlâ şöyle buyurur:
“Rabbinizden size indirilenlere uyun; O’ndan başka dostların peşine düşmeyin.” (A‘râf 3)
Yine Allah Teâlâ şöyle buyurur:
“Peygamber’in emrine aykırı davrananlar, başlarına bir fitne gelmesinden yahut elem verici bir azaba uğramaktan sakınsınlar.” (Nûr 63)

İmam Ahmed b. Hanbel (rahimehullah) bu ayeti açıklarken şöyle der:
“Fitnenin ne olduğunu bilir misin? Fitne şirktir. Kişi, Resûlullah’ın sözünün bir kısmını reddederse, kalbine bir sapma düşer ve helake sürüklenebilir.”

İmam Şâfiî (rahimehullah) da şöyle demektedir:
“Âlimler, Resûlullah’ın sünneti bir kimseye açıkça ortaya çıktığında, onun herhangi bir kimsenin sözü sebebiyle o sünneti terk etmesinin caiz olmadığı hususunda icma etmişlerdir.”

Bir gün İmam Şâfiî bir mecliste otururken bir kimse ona bir mesele sordu. İmam Şâfiî de bu meseleye Resûlullah’ın hadisiyle cevap verdi. Bunun üzerine adam: “Sen de böyle mi söylüyorsun?” dedi. Bu söz üzerine İmam Şâfiî öfkelendi, yüzü kızardı ve şu sözleri söyledi:
“Ben kiliseden mi çıktım?! Bana soru soruyorsun, ben sana Resûlullah’ın sözünü naklediyorum; sen ise ‘Sen de böyle mi söylüyorsun?’ diyorsun! Benim üzerimde bir zünnar mı görüyorsun? Yani beni Hristiyanlardan, putperestlerden veya sapkın kimselerden mi sanıyorsun? Resûlullah’ın bir sözü var, bir âlimin de başka bir sözü var da sen, Resûlullah’ın sözünü terk edip âlimin sözünü mü benimsiyorsun?! Bu apaçık bir sapmadır ve manifest bir dalalettir.”

Gerçek şu ki, hak ve sünnet bir kişiye açıkça ortaya çıkınca, sırf bir muhalifin varlığı sebebiyle o gerçeği terk etmesi meşru değildir.
İhtilafı delil kılmak da kabul edilemez.

Nitekim İbn Hazm’ın müziğin hükmü konusundaki muhalefetini esas alarak müziği veya müzik aletlerini dinlemeyi helal görmek doğru değildir; zira onun bu görüşü bu meselede şâzz (aykırı) kabul edilmiştir ve sahih hadisler onun görüşünün tersinedir.

Aynı şekilde, Ebû Hanîfe’nin “Müslüman bir kimsenin kâfir için öldürülmesi caizdir” görüşünü esas alarak bu hükmü kolaylaştırmak da doğru değildir. Zira Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:
“Müslüman, kâfir için öldürülmez.” (Buhârî)

Yine Ahmed b. Hanbel veya Ebû Hanîfe’den rivayet edilen “Dârü’l-Harb’de Müslümanın kâfirden faiz almasının caiz olduğu” görüşünü delil getirerek faizi kolaylaştırmak da caiz değildir. Zira Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) faizciyi lanetlemiştir; kişi Müslüman olduğu sürece bu lanet onu da kapsar.

Dolayısıyla bu tür meselelerde âlimlerin ihtilafını delil edinmek doğru değildir.

Bundan dolayı, ihtilaflı meselelere bakıp da ihtilafı gerekçe hâline getiren kişi hata etmiş olur ve böyle bir yaklaşım caiz değildir. Bununla birlikte, ihtilaf ilmin veya fıkhın hürmetini ortadan kaldırmaz.

Evet, ihtilaflı meselelerin dereceleri farklıdır. Mesela avret mahalline dokunmanın abdesti bozup bozmadığı hususunda ihtilaf vardır. Bu iki görüşün de Resûlullah’tan gelen delillere dayanan yönleri vardır.
Bu nedenle kişi keyfine göre davranmış veya Peygamber’in sözünü terk ederek sadece âlim sözüne uymuş sayılmaz; bilakis bir nas alıp diğer bir nas üzerine tercih yapmış olabilir. Bu tercih içtihat, te’vil veya taklit yoluyla olabilir.

Bu gibi meselelerde muhalife kınama yoktur.
Bu hususta İmam Şâfiî’nin sözü meşhurdur:
“Bizim sözümüz doğrudur; ancak hata ihtimali barındırır. Başkasının sözü yanlıştır; fakat doğru olma ihtimali vardır.”

İmam Ahmed’in, İshak b. Râhûye hakkında:
“Horasan’dan köprüyü geçenler arasında ondan daha büyük ve daha bilgili kimse yoktur, bazı meselelerde bize muhalefet etse bile.”
demesi de bu kapsamdadır. Âlimler birbirlerine muhâlefet etmeye devam ederler.

Fakat bir meselede Peygamber’in (sallallahu aleyhi ve sellem) açık bir hükmü bulunuyorsa, bir âlim bu konuda hata ederek o hükme muhalif bir görüş ortaya koymuş olsa dahi, hiçbir Müslümanın Peygamber’in hükmünü bırakıp o âlimin görüşüne gitmesi caiz değildir. Âlimler bu konuda son derece titiz davranmışlar ve böyle bir tutumu sapma, dalalet ve sırat-ı müstakimden ayrılış olarak değerlendirmişlerdir.

Bu nedenle bir Müslümanın ihtilafı delil sayıp nasları terk etmesi uygun değildir.

Bu konudaki âlim sözleri, şu beyitte özetlenmiştir:

“Hidayet önderlerinin sözü,
Nass bulunmadan bizim sözümüzle amel edilmemesinin delilidir.

Bu, hadise sarılmanın gerekliliğine delildir;
Gerek önceki dönemlerde gerek sonrakilerde böyledir.

İmam Ebû Hanîfe dedi ki:
‘İslâm sahibi bir kimsenin böyle yapması uygun değildir.’
O hâlde bizim sözümüzü duvara vurun...”

1764064812810.png

Geri
Üst Ana Sayfa Alt