Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Video Şirk Içeren Tasavvufu Bırakan Adam Neden Bıraktı? – Allah’ın Gökte Olduğunu 5 Dk. Nasil Açıklarsin?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
E Çevrimdışı

ebu-musa

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla


Gunumuzde alimlere dillerin uzanmasi, hakikatlerin batıl, batılında hakikat gibi gosterilmesi, batıl ehli çogalıp, hak ehlinin garip ve acaip ve az kalması, Kafir’lerin ve din düşmanlarının işine gelen ve yapmaya calistiklari oyunlardan birisidir.

Gunumuzde kendini Tasavvufa nisbet edenler, ne Tasavvufun ne olduğunu anlayabilmişler, nede şirk’ten kaçabilmişlerdir. Boylelikle çogu Vahdeti vucud itikadi gibi kufurlerin içine dusmuslerdir.
Bunlarin çoguda Allah’in goklerin ustunde oldugunu algilayamamislardir.
Şimdide bu sapik firkanin buyuk hocalarindan birisinin tövbe etmesinin nasil olduguna bakalim:
“Tövbe eden hoca“, günlerden bir gün bir tane “Allah’in gokte oldugunu kabul eden bir hoca” ile Munazara yapmayı istiyor. Munazaraya oturduklarında, Allah’in gökte oldugunu kabul eden hocasoyle diyor:
Sen secde yaptığında “Subhane Rabbiyel Ala”(Yuksek Rabbimi her şeyden tenzih ederim) demek yerine, “Subhane Rabbiyel Esfel”(En aşağıda olan Rabbimi her şeyden tenzih ederim) diyebilirmisin?
“Tövbe eden hoca” bunun üzerine çok şaşırır ve şöyle der: Böyle demek caiz degildir.
Allah’in gokte oldugunu kabul eden hoca soyle der:
Neden caiz olmasin ki?
Sizler Allah’ın yükseklik sıfatini kabul etmiyorsunuz zaten?
O zaman, size göre Allah’in yüksekle vasıflanmasi ile aşagılık ile vasıflanması arasında bir fark olmayıp böyle demek normal bir şeydir.
Madem ki Allah yüksekte olmadigi halde “Yuksek Rabbimi her şeyden tenzih ederim” diyorsunuz, o zaman ayni sekilde aşağıda da olmadığı halde “En aşağıda olan Rabbimi her şeyden tenzih ederim” demekte caiz’dir.
“Tövbe eden hoca” ise daha da şaşırdıktan sonra şöyle der: Ama (Allah) dedi ki: “Yuksek Rabbinin adi ile onu tesbih et”(Ala suresi, ilk ayet).
Allah’in gokte oldugunu kabul eden hoca ise soyle der:
Allah hem Zatı ile (kendisi ile) , hemde Sıfatlari ilemi yüksektir?
Yoksa sadece Sıfatlarıyla yüksek olup, Zatında yüksek degilmidir?
“Tövbe eden hoca” ise ne diyecegini bilemez.
Bu olaydan sonra bir gun dusunme izni alır. Ertesi gunde gelir bir kac tane soru sorar. Bunun üzerine tövbe edip tövbesini ilan eder.
Evet, işte Hakikate ve dogru yola böyle geri dönülür.
Bizler Allah için secde ettiğimizde “Yüksek Rabbimin adini her seyden tenzih ederim” dememiz, Allah’ın bizlerden yüksekte olduğunun açık bir göstergesidir.
Secde de ne dediklerine inanmayanlar, acaba neden boşuna namazlarını kılıyorlar ki?
Eger derseler ki: Allah sadece manen yüksektir. Yani yücelik manasindadir.
Deriz ki: Allah c.c. için, Kuran’da ve Sunnet’te isnad edilen Yukseklik sifati genel gelmistir.
Demekki Allah hem sıfatlari ile yüksektir, buda Allah’in her sifatinin yuksekligini icermektedir. Sifatlarinin yuksekligi, hem manen yükseklik, hemde Goklerin üstünde olmasına delalet etmektedir.
Yine Allah hem de Zatı (kendisi) ile yuksek olandir. Zatı ile yüksek olmasida bu yaşadigimiz alemin dışında olmasını gerektirir. Dışında olmasida, bize güreüstünde olmasını gerektirir.
“Ala” suresindeki Allah’ın yüksek oldugunu bildiren ilk ayet genel gelmiştir. Boylelikle Rabbimizin yüksekligi her yöndendir. Allah c.c. her yönden bizden üstündür. Bizim üstümüzdedir. Bu nedenle Dua ederken eller ona dogru yonelir. En dogrusunu Allah c.c. bilir.
Kaynak: “Mewsuatu er-Raddu Ala es-Sufiyye-Ulema Teraku et-Teavvuf-Esra Munazara meas Sufi”
Kardeşiniz: Ebu Musa el-Medeni

 
C Çevrimdışı

cihad_38

Üye
İslam-TR Üyesi
işin özü Allah heran heryerdedir kaidesine iman etmektir,kimse Allaha mekan isnat edemez,atladığınız ve Allah'ın gökte olduğunu ispatlamaya çalışmanız boşuna bir gayrettir.zamanında alimin biri bunu iddia etmiş diye Allah mekan ve zamandan münezzehtir itikadını çürütme çabanızı anlamış değilim,ben Allah'ın yüce,ulu,ala olduğuna iman ederim ve kesinlikle Allah şurda,burda,yukarda,aşağıda,sağda,solda gibi tariflerden ve yakıştırmalardan uzak dururum, kim Allah'ın semanın üstünde olduğuna iman ediyorsa etsin,. Allah bize şah damarımızdan yakın ve heran heryerdedir,Allah'ın semanın üstünde bulunduğunu iddia etmek zatına sınır belirlemek ve mekan isnad etmek olur. sema sınırlıdır,sınırlı olanın dışıda sınırlıdır.çünkü yaratılmış olanın bir sınırı vardır, kim yaratılmış olana sınırsız sonsuz gibi bir tarif yaparsa Allah'ın sonsuzluk sıfatını,muhalefun lil havadis sıfatını inkar etmiş olur ve şirk işler. ben bir cahilim ve bu kadarına dilim dönüyor.daha fazlasını anlatmaya ne ilmim var nede haddim.selametle.
 
E Çevrimdışı

ebu-musa

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Allah seni islah etsin...
Bir tane alim dedigindenmi Allah gokte diyemeyiz???!!! sadece bir tanemi alim demis Allah gokte diye????!!!
Vallahi sizi birileri kandirmis ve dalalete sokmus. Bak ben Seni Allah rizasi icin hidayete cagiriyorum.
Peygamberimiz s.a.v. Allah nerededir sorusurunu sorup, zavalli bilgisiz Kadin kole de "Semadadir" yani goktedir demis. neden bunu inkar ediyorsunuz?
bunlari deyince Peygamber onu kasd etmedi oluyor. biz aynisini deyince dalaletle itham ediliyoruz.
Sen Allah'in her yerde oldugunu soylerken, Allah'in tuvaletlerde ve...(dahasini agizima almiyayim) icinde oldugunu soylemis olursun. buda ne demek oluyor???!!! sen cevap ver.
Biz ise Allah'in her yerde oldugunu ilmi ile soyluyoruz. Allah ilmi ve blgisi ve gormesi ve kudreti ile her yerdedir. ama kendi nefsi ise, yani zati ise, yani kendisi ise goklerin ustundedir.
umarim anlatabilmisimdir.
bunlari bilmek icinde cok bilgiye ihtiyacin yokki senin?? zavalli kadin cariye kole senden ve benden dahami bilgili idi saniyorsun???
kisacasi: Allah'in bilgisi ile her yerde olduguna Kuran ve Sunnet delalet etmistir. ayni sekilde Allah'in zatinin goklerin ustunde olduguna Kuran ve Sunnet delalet etmistir.
 
C Çevrimdışı

cihad_38

Üye
İslam-TR Üyesi
Allah seni islah etsin...Bak ben Seni Allah rizasi icin hidayete cagiriyorum
Allah razı olsun,inşallah hidayete erenlerden oluruz,ahir zaman alametidir,benim gibi cahillerin alimlerden çok konuşacak olması. hiç bir tartışma konusuna dalmak istemem, haklı bile olsak uzak durulması gereken kötü birşeydir.

kadin kole de "Semadadir" yani goktedir demis.
parmağı ile işaret etmiş dememiştir.,o kadın cahildi ama Allah'ın ululuğu hakkında imanı vardı, yeri gösteremezdi,ulu olan yer tarafında olamazdı,sağ sol arkayı zaten gösteremez, çünkü o istikametleri aklı ile anlıyor,kavrıyor biliyordu,ulu olan bu istikametlerde de olamazdı. tek bilmediği yer yukarısıydı ve bildiği en yüce makam da yukarısıydı. bildiği kadarıyla Allah uluydu ve yukarda olmalıydı. o kadının hareketine binaen Allah'ın tamda yerini işaret etmiştir denir mi bilemiyorum.

Sen Allah'in her yerde oldugunu soylerken, Allah'in tuvaletlerde ve...(dahasini agizima almiyayim) icinde oldugunu soylemis olursun. buda ne demek oluyor???!!! sen cevap ver.


"Nerede olursanız olun, O, sizinle beraberdir." [Hadid, 4] Allah evet ilmi ile heryerdedir dediğiniz gibi.böyle bir konuyu konuşmaya bile hakkım ve haddim yoktur.


"O, göklerde ve yerde tek Allah'tır." [En'âm, 3]


"Allah, her şeyi kuşatıcıdır." [Nisa, 126]


"Doğu da, batı da Allah'ındır. Nereye dönerseniz dönün Allah'ın yüzü (zâtı) oradadır." [Bekara, 115]


"O'nun benzeri hiçbir şey yoktur." [Şurâ, 11]

"Allah için misaller vermeğe (benzetmeler yapmağa) kalkmayın!" [Nahl, 74]
Biz ise Allah'in her yerde oldugunu ilmi ile soyluyoruz. Allah ilmi ve blgisi ve gormesi ve kudreti ile her yerdedir. ama kendi nefsi ise, yani zati ise, yani kendisi ise goklerin ustundedir.
ben Allah'ın zatı ve sıfatları ayrı mıdır bilmiyorum.

Rabbimiz, Kur'an-ı kerimde, hem kendisini ve hem de bizlere öğretmek istediği her şeyi, bizim değerlerimizle, bizim ölçülerimizle ve bizim anlayabileceğimiz bir biçim içinde anlatmaktadır.



"Gökte de Tanrı, yerde de Tanrı O'dur." [Zuhruf, 84]


bir link verdi onu okudunmu
evet link verildikten sonra okudum.ve aslında söylemek istediğim imam maturidinin dediği gibidir.
"Rahman'ın Arş üzerine istivâsını " vahyin getirdiği ve akılda sabit olduğu gibi kabul etmemiz gerekir. Artık biz bu ayetin belli bir anlam ile kesin te'viline hükmedemeyiz. Çünkü zikrettiğimiz te'villerden herhangi birine ihtimali olduğu kadar; henüz bize ulaşmamış, teşbih şâibesi taşımayan başka bir manaya gelmesi de muhtemeldir. Biz ancak bu ayette ALLAH'ın o tabirle muradı ne ise, ona iman ederiz.
 
K Çevrimdışı

karabatak

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Allah azze ve celle'nin heryerde olduğunu söylemek dahi haşa Allah azze ve celle'ye mekan isnad etmek olur.

Ben Allah azze ve celle'ye mekan isnad etmekten ar ederim.Allah azze ve celle mekan ve zamandan münezzehtir.Kulları için olan sıfat ve kavramları Rabbime isnad etmekten utanırım.
 
C Çevrimdışı

cihad_38

Üye
İslam-TR Üyesi
diyorsun ki ben Allahın murat ettiğine iman ediyorum sen başka şeye
aklınca demene gerek yok böyle olduğunu açıkca yazdım. ve ben bunu yazdıktan sonra siz
senin akiden sana benim ki bana bu konuda ben seninle aynı safta değilim
dediniz.
burda akıl oyunu var mı? yok tabiki herşey açık. uzatmaya lüzüm yok, dediğiniz gibi ; sizin ki size benim ki bana.ama diyorsanız ki ben de Allah'ın murad ettiği şeye iman ederim, o zaman benle aynı akideye sahipsiniz demektir. :)
 
M Çevrimdışı

Muvahhidah

Üye
İslam-TR Üyesi
Allah'ı swt bir yere oturtmaktan haya ederim..
Allah'ın swt zatı Subhan'dır , yani herşeyden müezzehtir..kendi yarattığı herşeyden.
 
M Çevrimdışı

Muhammed Et-temimi

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Allah her yerdedir diye bir kaide yoktur..Buna dair bir tane ayet veya bir tane hadis yoktur...

Allah her yerdedir diyen sapıklar haşa Allah'ı tuvaletlere haşa domuz çiftliğine bile sokmaktadır...Öyle ya Allah her yerde(!)
Bu ise küfürdür bunu söyleyen Muhammed(sallallahu aleyhi ve sellem)'in dininden çıkmıştır.

Allah 7 kat semanın üzerindedir...Allah yaratılmışlarından ayrıdır...yaratılmışların içinde değildir...Zındıklar Allah her yerdedir diyerek yaratışmışlara hulul etmiştir inancını yaymaktadır..

Allah'a arşa istiva etmiştir.. İstiva malumdur...Zındık sufilerden bu ayetlerin tefsirini öğrenecek değiliz salih selefimiz dururken...

Mulk suresi ve birçok surede Gökte Olan lafzı geçiyor...Selef İmamları bunu Gökte olan Allah'ın diye açıklarken maturidi sapıklar bu ayetleri çarpıtmışlardır...
 
E Çevrimdışı

ebu-musa

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Bizler Allah'in ve Rasulunun "Allah gokte ve semada" denildigi zaman ne dediklerini adimizdan daha iyi biliyoruz.
cunku Peugamberimiz s.a.v. bize anlasilan bir dil ile konusmustur.
Sen ise muteşabihe kaciyorsun. Allah sana hidayet versin.
Gercekten bu kadar acik ayetler ve hadisler karsisinda hala hakki kabul etmemen beni cok uzuyor.
zavalli bir sey bilmeyen kadin "Allah goktedir" diyor. bunun ne tevili olacak? o kadin ne tevil ne mecaz bilir, bu mesele cok acik. insallah rabbim onunu acar.
 
E Çevrimdışı

es-saffat

Üyeliği İptal Edildi
Banned
işin özü Allah heran heryerdedir kaidesine iman etmektir,kimse Allaha mekan isnat edemez,atladığınız ve Allah'ın gökte olduğunu ispatlamaya çalışmanız boşuna bir gayrettir.zamanında alimin biri bunu iddia etmiş diye Allah mekan ve zamandan münezzehtir itikadını çürütme çabanızı anlamış değilim,ben Allah'ın yüce,ulu,ala olduğuna iman ederim ve kesinlikle Allah şurda,burda,yukarda,aşağıda,sağda,solda gibi tariflerden ve yakıştırmalardan uzak dururum, kim Allah'ın semanın üstünde olduğuna iman ediyorsa etsin,. Allah bize şah damarımızdan yakın ve heran heryerdedir,Allah'ın semanın üstünde bulunduğunu iddia etmek zatına sınır belirlemek ve mekan isnad etmek olur. sema sınırlıdır,sınırlı olanın dışıda sınırlıdır.çünkü yaratılmış olanın bir sınırı vardır, kim yaratılmış olana sınırsız sonsuz gibi bir tarif yaparsa Allah'ın sonsuzluk sıfatını,muhalefun lil havadis sıfatını inkar etmiş olur ve şirk işler. ben bir cahilim ve bu kadarına dilim dönüyor.daha fazlasını anlatmaya ne ilmim var nede haddim.selametle.

Sana açıklayayım güzelce. İnşaAllah anlarsın.

Yerküre üzerinde yedi kat sema vardır. Bu semayı kuşatan bir kürsi vardır. En son da kürsiyi kapsayan arş vardır. Bu arş işe mahlukun son noktasıdır. Bunun yukarısında mahluk yoktur. Mekanda bir mahluk olduğu için, arşın üstünde mekan diye birşey yoktur. Hatta yokluk bile yoktur.

İşte Rabbimiz mahluktan ayrı şekilde arşın üzerindedir.

Bizler semadadır derken, yedi kat göğün içerisindedir demiyoruz. Sema, arapçada üstte olan herşeye denir. Haşa bizler Allah'ı mahluk olan semanın içinde kabul etmiyoruz. Üstümüzde, ulularda, yükseklerde ve yücelerdedir demek istiyoruz.

İşte Ehl-i Sünnetin akideside budur.
 
C Çevrimdışı

cihad_38

Üye
İslam-TR Üyesi
Konuda kişisel mesaj yazacaklar benden uzak olsun kimsenin şahsi hırslarına harcayacak vaktim yok..
diyen kişi
Konunun kişileşmesine gerek yok senin zekanı ve anlama kapasiteni daha önce yazmıştım tekrar yazmaya gerek yok
diyor.Allah selamet versin.

"Doğu da, batı da Allah'ındır. Nereye dönerseniz dönün Allah'ın yüzü (zâtı) oradadır." [Bekara, 115]
Allah her yerdedir diye bir kaide yoktur..Buna dair bir tane ayet veya bir tane hadis yoktur...

işin özü Allah heran heryerdedir kaidesine iman etmektir
burda yanlış kelimeleri kullanmış ve Allah heran heryerde hazır ve nazırdır demeliydim sanırım.bizim ehli sünnet diresinden ayrı bir görüş sarfetmeye çalıştığımız sanıldı ve tabiri caizse lince uğruyorum,öle ya ! islam tr kullanıcıları arı temiz sahabe gibi müslüman biz bozulmuş müslümanız.

siz Allah'ın bulunduğu yeri tarif ededurun ben Allah mekandan ve zamandan münezzehtir,her an her yerde hazır ve nazırdır bunu bilirim.
iki de bir şu tuvalet gibi pis yerlerin adını zikrederek üste çıkmaya çalışan kişi ;! Allah pisde olsa,temizde olsa oralarda tasarruftan acizmidir?
Allah her yerdedir diyen sapıklar haşa Allah'ı tuvaletlere haşa domuz çiftliğine bile sokmaktadır...Öyle ya Allah her yerde(birde dalga geçiyor aklınca.öyleya ona göre Allah oralarda yoktur.)
ne yani o adını ikide bir ağzına aldığın yerde Allah yok mudur diyecez. size bu örneği hangi selefi öğretti bilmiyorum ama böyle bir örnekle Allah pis olan veya pislik olan yerde yoktur, temiz olan yerde vardır manası çıkar. bu ne sapıklıktır.evet Allah pisi,pisliği sevmez. ama bu örnek Allah'a acizlik itham olur haşa'!
Akıl ile anlaşılamayacak konuları anlamaya, izaha zorlanmak; demagojidir, cehalettir. Bu davranışıyla insan, doğru düşünce kulvarından sapar ve altından kalkamayacağı ve sonuçta kendisinin helâkine sebep olacak ağır bir yükün altına girer.
konuya başkada cevap yazmak istemiyorum,bir sataşma,hakaret, olmadıktan sonra.selametle.
 
K Çevrimdışı

karabatak

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
cihad_38 üyelerin yazdıkları ile sitenin görüşleri arasında fark olabilir.Site ile bazı (!) üyelerin görüşlerinin örtüşmemesi normaldir.
 
E Çevrimdışı

ebu-musa

Üyeliği İptal Edildi
Banned
bak cihad38 sana meseleyi soyle acklayim:
Kuranda Allah mekandadir biye bir ayet varmi? hadiste varmi? seleften boyle bir sey varmi?
elbetteki yok.
peki aksi varmi? yani Kuranda ve Hadiste ve selef alimlerinde Allah mekandadir diye bir sey varmi?
elbetteki yok.
o zaman sen sahabelerin ve peygamberin s.a.v. demedigi bir seyi diyorsun. ben Allah yukaridadir bana gore derim. bunun uzerinde durmam. senin bu yaptigin mutesabihe kacmaktir. anladinmi simdi?
kiyamette Allah bana kendi mekanim nerede diye sormuyacak. Ama Kuranda ve Sunnette bulunan seylere iman edip etmememi soracak. Kuran ve Sunnet bana Allah'in yukarida oldugunu soylerse, bunu direk kabul ederim.
sende boyle yap, ne zarari var???
 
E Çevrimdışı

es-saffat

Üyeliği İptal Edildi
Banned
diyen kişi diyor.Allah selamet versin.

"Doğu da, batı da Allah'ındır. Nereye dönerseniz dönün Allah'ın yüzü (zâtı) oradadır." [Bekara, 115]

burda yanlış kelimeleri kullanmış ve Allah heran heryerde hazır ve nazırdır demeliydim sanırım.bizim ehli sünnet diresinden ayrı bir görüş sarfetmeye çalıştığımız sanıldı ve tabiri caizse lince uğruyorum,öle ya ! islam tr kullanıcıları arı temiz sahabe gibi müslüman biz bozulmuş müslümanız.

siz Allah'ın bulunduğu yeri tarif ededurun ben Allah mekandan ve zamandan münezzehtir,her an her yerde hazır ve nazırdır bunu bilirim.
iki de bir şu tuvalet gibi pis yerlerin adını zikrederek üste çıkmaya çalışan kişi ;! Allah pisde olsa,temizde olsa oralarda tasarruftan acizmidir?
ne yani o adını ikide bir ağzına aldığın yerde Allah yok mudur diyecez. size bu örneği hangi selefi öğretti bilmiyorum ama böyle bir örnekle Allah pis olan veya pislik olan yerde yoktur, temiz olan yerde vardır manası çıkar. bu ne sapıklıktır.evet Allah pisi,pisliği sevmez. ama bu örnek Allah'a acizlik itham olur haşa'!
Akıl ile anlaşılamayacak konuları anlamaya, izaha zorlanmak; demagojidir, cehalettir. Bu davranışıyla insan, doğru düşünce kulvarından sapar ve altından kalkamayacağı ve sonuçta kendisinin helâkine sebep olacak ağır bir yükün altına girer.
konuya başkada cevap yazmak istemiyorum,bir sataşma,hakaret, olmadıktan sonra.selametle.

Sen insana Allah heryerde dersen, haşa tuvaletede Allah'ı sokmuş olursun. Dersen ki pis yerlerde değil, temiz yerlerde, deriz ki -haşa- zatını mahluka mı soktu ki mahlukatın bir kısmını kendinden nefyetti?

Tuvalet örneğini hangi selefi öğretti demişsin. Bize bunu ŞeyhulEkber Ahmed bin Hanbel rahimullah öğretti. Kendisi diyor ki :

"Eğer bir Cehmiyecinin:
Allah her yerdedir, bir yerde olurken başka bir yerde olmaması söz konusu değildir, dediğinde, aslında yalan söylediğini anlamak istersen, ona şu soruyu sor:

Hiçbir şey yok iken Allah var değil miydi? Evet, diyecektir. O zaman şunu söyle:

Allah mahlukatı yaratırken, onları kendi içinde mi yarattı, yoksa kendi dışında mı?

Bu sorunun cevabı bağlamında üç görüş belirginleşecektir.

Bu görüşlerden biri:

1- Allah mahlukatı kendi içinde yarattı, demektir. Bu cevabı verecek olsa, küfre sapmış olur. Çünkü insanların, cinlerin ve şeytanların Allah’ın içinde olduklarını iddia etmiş olur. Şayet:

2- Onları kendi dışında yarattı, sonra kendisi onların içine girdi, dese, bu sefer de küfre sapmış olur. Çünkü Allah’ın, kirli, pis bir mekana girdiğini iddia etmiş olur. Eğer:

3- Allah mahlukatı kendisinin dışında yarattı, ama onların içine girmedi, şeklinde bir cevap verse, diğer bütün yanlış görüşlerinden dönmüş olur. Ki, ehl-i sünnetin görüşü de budur." Er reddu ala cehmiyye vez zenadika - 14.bab

Yine başka yerde İmam Ahmed diyor ki : "Yüce Allah: “Rahman, Arş'a istiva etti.” (Ta-Ha 20/5) buyurmaktadır. Yine şöyle buyurmaktadır: “Rabbiniz o Allah'dır ki, gökleri ve yeri ve ikisinin arasındakilerini altı günde yaratan ve sonra da arşa istiva edendir.” (Yunus 10/3) Ama Cehmiyye, “Allah Arşın üzerinde olduğu gibi aynı zamanda yerin yedinci tabakasındadır. Allah Arşın üzerindedir, göktedir, yerdedir, kısacası her yerdedir; O’nun bulunmadığı hiçbir mekan yoktur; bir yerde olup başka bir yerde olmaması diye bir şey sözkonusu değildir” derler ve “O göklerde de, yerde de Allah'dır.” (el-Enam 6/3) gibi ayetleri kendilerine delil alırlar.

Onlara cevab olarak dedik ki: Müslümanlar, Rablerinden hiçbir şeyin bulunmadığı çok yer biliyorlar. Ne gibi yerler, dediler. Onlara şöyle dedik: Sizin iç organlarınız, barsaklarınız, domuzların barsakları, işkembeler, pislik yerleri, evet bütün bu gibi yerlerde Rab Teala’dan hiçbir şey yoktur. Rabbimiz, gökte olduğunu haber vererek şöyle buyurmuştur:

“Gökte olanın sizi yere geçirmeyeceğinden emin misiniz? Bir bakmışsınız ki, o (yeryüzü) sallanıp-çalkalanmaktadır. Gökte olanın başınıza tas yağdırmasından güvende mısınız? Benim uyarmamın nasıl olduğunu yakında bileceksiniz.” (el-Mülk 67/16-17)

Yine şöyle buyurmuştur: “Kim, izzet istiyorsa; izzet bütünüyle Allah'ındır. Güzel sözler O'na yükselir. Onu da salih amel yükseltir.” (Fatır 35/10)" Er reddu ala cehmiyye vez zenadika- 12.bab

Bizim selefimizin kim olduğunu inşaAllah anlamışsındır.

Zaten Allah heryerdedir demekle Mekandan münezzeh ilkesiyle çelişiyorsun. Heryer bir mekandır.

Eğer Arşın üstündedir der isen mekandan münezzeh tutmuş olursun. Çünkü arşın üstünde hiç bir mekan yoktur.

En baştada ben bilmiyorum, ilmim yok vs diyorsun. Bilmediğin şeyde susman senin için daha hayırlıdır. Ki bu konu Allah'ın zatına ve sıfatlarına taalluk eden bir konu. Bu konuda bilmediğin, hakkında burhana sahip olmadığın şeyler için konuşman çok büyük bir faciadır. O yüzden bilmiyorsan konuşma, araştır, oku ve öğren. Sonra da gel bizleri aydınlat. Bizlerde bilgilerinden istifade edelim.

Böylece hakikat ortaya çıkmış olur.
 
C Çevrimdışı

cihad_38

Üye
İslam-TR Üyesi
Kuran ve Sunnet bana Allah'in yukarida oldugunu soylerse, bunu direk kabul ederim.
sende boyle yap, ne zarari var???
sizin tavsiyeniz,Allah razı olsun,olması gereken budur.yaptığımızda budur,
ALLAH'ın o tabirle muradı ne ise, ona iman ederiz. akidem budur,
ayrıldığımız nokta ben bunu tarif etmeye,anlamaya,anlatmaya çabalamam.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Ana Sayfa Alt