Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Şirk

hamza01 Çevrimdışı

hamza01

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
10329323_690507970995701_3254486983003650207_n.jpg
 
::IM4M`UL-HAREMEYN:: Çevrimdışı

::IM4M`UL-HAREMEYN::

Tevhid ve Cihad
İslam-TR Üyesi
Şirk, Allah Azze ve Celle'ye ait/has bir ismi ve sıfatı yaratılmışlara vermektir.

Şirk, herhangi bir ibadet çeşidini Allah Azze ve Celle'den başkasına yapmak ve yöneltmektir.

Şirk, Allah Azze ve Celle'yi yaratılmışların seviyesine indirmek veya

Yaratılmışları Allah Azze ve Celle'nin makamına çıkar(t)maktır.
 
Ebu Hayseme Çevrimdışı

Ebu Hayseme

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
صرف سيءمن خصاءصا لله الى غيرالله
صرف عبادةمن عباداة الى غيرالله
 
hamza01 Çevrimdışı

hamza01

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi

"Andolsun ki eğer (Allah-u Teâlâ'ya) ortak koşarsan amelin boşa çıkar ve ziyana uğrayanlardan olursun’." (Zümer: 64-65)

"Onların çoğu ortak koşmadan Allah'a inanmazlar." (Yusuf: 106)
"Allah kendisine şirk koşulmasını asla bağışlamaz. Bundan başkasını dilediğine bağışlar. Allah'a şirk koşan kimse derin bir sapıklığa sapmış olur." (Nisa: 116)

Ebu Mes'ud radiyallahu anh şöyle rivayet ediyor:

Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Kim Allah'a eş koşarak ölürse cehenneme girer." (Buhari)



Cabir radiyallahu anh'den Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

"Kim Allah'a hiçbir şeyi eş koşmadığı halde Allah'a kavuşursa cennete girer. Kim de O'na bir şeyi ortak koşarak kavuşursa cehenneme girer." (Müslim)



 
hamza01 Çevrimdışı

hamza01

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
ŞİRK

وعن أبي بكرة نفيع بن الحارث رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قال : قال رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم :" ألا أنبئكم بأكبر الكبائر .. ثلاثاً. قلنا: بلى يا رَسُول اللَّهِ قال:" الإشراك بالله ، وعقوق الوالدين وكان متكئاً فجلس فقال: ألا وقول الزور ، وشهادة الزور ! فما زال يكررها حتى قلنا ليته سكت




Ebu Bekr'e (Nufey) Radiyallahu Anhum'den şöyle rivayet olunmuştur: "Bir kere Rasulullah Sallallahu Aleyhi Ve Sellem (sahabelere) üç kere:

"Büyük haramların en büyüğünü size bildireyim mi?" buyurdu. Sahabeler:

"Evet, bildir ya Rasulallah!" dediler. Rasulullah Sallallahu Aleyhi Ve Sellem:

"Allah'a ortak koşmak, ana-babaya eziyet etmektir " buyurdu. Sonra dayanmakta iken doğrulup oturdu. Ve: "İyi dinleyin, bir de yalan yere şehadettir" buyurdu. Rasulullah bu sözü durmayıp tekrar ediyordu. O kadar çok tekrarladı ki biz: "Keşke sussa" dedik. (Buhari-Müslim)

Hadisten Ne İstifade Ederiz?

1- "Yalnız Allah'a ibadet" temeli üzerine kurulan bu dinin, ilk önce ve her çeşidiyle yasakladığı şey şirktir. Şirk; ibadette bir yaratılmışı Allah'a ortak koşmak, yani; Allah'ın emir ve yasaklarım kabul edip bunun yanında Allah'ın kendisine itaat edilmesini yasakladığı kimse veya kimselerin sözlerine itaat etmek, buna razı olmak veya, onlara itaatin caizliğine inanmaktır.

Ayet ve hadislerde şirk iki şekilde kullanılmıştır:

a) Büyük Şirk: Tevbe olmaması halinde Allah'ın kesinlikle affetmeyeceği ve sahibini ebedi olarak cehenneme sokacak olan şirktir. Bu hüküm, Kur'an ve sünnette ibadet olarak bildirilmiş amel, söz ya da inancın, Allah'tan başka birşeye yapılması durumunda geçerlidir.Örneğin; Dua etmek, itaat, yardımına çağırmak, sığınmak, hükmüne teslimiyet, kanunlanna muhakeme olmak gibi amellerin yaratılmışlardan birisine yapılması bu şirkin kapsamındadır.

b) Küçük Şirk: İbadet seviyesine çıkmamış fakat Allah'tan başkasına yapılmaya devam edildiğinde ileride büyük şirke neden olabilecek herhangi bir amel, söz ya da inancın Allah'tan başka bir şeye yapılmasıdır. Riya, Allah'tan başkası adına yemin etmek, "Allah ve sen dilersen", "Allah ve sen dileseydin bu olmazdı" gibi sözler kullanmak küçük şirk kapsamına firen amellerdendir.

2 - İslam; toplum düzenini sağlamak ve fertler arasındaki muhtemel haksızlıkları önlemek için, şahidlik konusu üzerinde ısrarla durmuştur. Bu din kişilere gördükleri, duydukları olaylar hakkında kendilerinden şahitlik taleb edilmeden şahidlik yapmalarını emrederken görmedikleri şeyler hakkında şahidlik yapmalarını, şu veya bu gayeyle yalancı şahidliğe yönelmelerini de kesinlikle yasaklamıştır. Zira, insanlar arasında hüküm verme zahire göredir ve delil ya da şahid muhakemenin sonundaki hükmü yüzde yüz etkileyen faktörlerdir. Olmamış "bir olayı olmuş gibi göstermek veya olan olayı çarpıtarak aktarmak, sonuçta mutlaka bazı hakların çiğnenmesine sebeb olacaktır. Bu da doğal olarak toplum düzeninin bozulması, fertler arasında ayrılmaların doğmasıyla sonuçlanacaktır. Allah'ın adil ve mükemmel nizamı, bu korkunç sonucu önlemek gayesiyle yalancı şahitlik için cezai zorlamalar ve ahirette azab vaad ederek maddi; haramlılık ve Allah kâtında azarlama bildirerek de manevi, tüm önlemleri almıştır.
 
Üst Ana Sayfa Alt