Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Sitelerin ve Programların Sözleşmelerini Onaylamak Caiz mi?

O Çevrimdışı

ogrencitalebe

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Mesela youtube sitesinin altında şartlar diye bir link var,tıkladığınızda;

YouTube İnternet Sitesi’ni (“Site”) ve Site içerisinde veya üzerinden veya aracılığıyla size sunulan entegre edilebilir YouTube video oynatıcı (“YouTube Video Oynatıcı”) dahil, herhangi bir YouTube ürününü, kanalını, yazılımını, veri akışını ve hizmetini (topluca “Hizmet” olarak anılacaktır) kullanımınız siz ve YouTube arasındaki yasal anlaşmanın hükümlerine tabidir.

14.6 Şartlar’a ve Şartlar altında YouTube ile olan ilişkinize İngiliz hukuku uygulanacaktır. Şartlar’dan doğabilecek hukuki herhangi bir konuyu çözmek üzere, taraflar İngiltere mahkemelerini münhasır olarak yetkilendirmiştir. Bununla birlikte, YouTube’un yine de herhangi bir yargı çevresinde önleyici tedbirlere (veya diğer eşdeğer acil hukuki yollara) başvurabileceğini kabul edersiniz.

Google'da ise

Hizmetlerimizi kullanarak, buradaki şartları kabul etmiş olursunuz. Lütfen bu şartları dikkatlice okuyun.

Belirli bir şart uygulanamaz hale gelirse, bu durum diğer hiçbir şartı etkilemez.

Bazı ülkelerdeki mahkemeler, bazı anlaşmazlık türlerinde Kaliforniya yasalarını uygulamaz. Bu ülkelerden birinde ikamet ediyorsanız, Kaliforniya yasalarının geçerli kabul edilmediği yerde, işbu şartlarla ilgili bu tür anlaşmazlıklarda ülkenizin yasaları geçerlidir. Aksi takdirde, işbu şartlardan veya Hizmetten doğan veya onlarla bağlantılı her türlü anlaşmazlıkta Kaliforniya’nın kanunlar ihtilafı ile ilgili kuralları hariç, ABD’nin Kaliforniya Eyaleti’nin yasalarının geçerli olduğunu kabul etmektesiniz.

Gibi maddeler var.Ayrıca bilgisayar programları yüklerkende çoğu programlarda bu ve benzeri şartları okdum ve kabul ettim butonuna basmadan kullanamıyoruz.Bu işin içinden nasıl çıkarız ?(youtube,google da kabul ettim butonuna basmıyoruz yani program yükleme ve bu tür siteleri kullanmaya ayrı cevap verirseniz sevinirim)
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Kardeşim, küfür içerikli sözleşmeler ihtilaflı meseledir.

İslam alimlerinden bir kısmına göre yazı söz gibi iken bir kısmına göre ise yazı söz gibi değil bilakis sözden kinayedir. Yazı söze benzemez ve burada kişinin niyetine itibar edilir.
Buna göre “Yazı söz gibidir” diyen alimlere göre; küfür ilke ve inkılaplarının altına imza atan kimse kâfir olurken; “Yazı söz gibi değildir bilakis kinayedir” diyen alimlere göre ise bu şekilde bir imza atan kimse kâfir olmaz. Ancak büyük tehlike altındadır.


Küfür İçerikli Sözleşmeleri İmzalamanın Hükmü Nedir?

Bu izahattan sonra diyeceğimiz;
İslam diyarının mevcud olmadığı günümüzde küfür diyarında ikâme eden müslümanların namusaît şartları göz ardı edilerek ve alternatif doneleri, çözümleri ortaya koymadan; katı bir tutumla itiraz edenlerin elektirik , su, doğalgaz, diploma, ehliyet, telefon, tapu vs. vs alırken sözleşmeler karşısında İslama uygun olarak ne yaptıklarını belgelemeleri gerekmektedir. Aksi taktirde samimi değillerdir.

Meşru şekilde temin edilen program veya site sahiblerinin ğayr-ı İslam-i tekliflerle kabul ettirilerek onaylatılmasına mecbur bırakılması durumunda işin takva yönüne bakacak olursak bu tür sözleşmelerden uzak durub sakınmak gerekir. Fakat buna rağmen, ürün sahiblerinin 'nefsi ve demagojik' hezayanlarını, maddeler halinde ortaya atarak 'onlaylama durumunda kabul etmiş sayılırsınız' iddiaları geçersizdir, bâtıldır! Bu tür fasid iddia ve sözleşmeleri (kendince) zaruratten dolayı kabul ederek onaylayan kimsenin tağuta muhakeme olmayı kabul eden kâfir konumunda olmayacağını düşünüyorum.




İlgili Konular:


Resmi Nikah ve Sözleşmelerdeki Maddeler, Tağutun Mahkemeleri ve Atılan İmzanın Durumu?


Muşrik İken İmzalanan Küfür Sözleşmelerini İptal Etmeyenin Durumu Nedir?

Küfür Maddesi İçeren Andlaşmalara İmza Atmak Câiz mi?

Anlaşmalarda Faiz Hükmü Maddeli Sözleşmelere İmza Atmak?

Memurluk Yemini ve Küfür İçerikli Sözleşmelere İmzanın Hükmü Nedir?

TAĞUTUN MAHKEMESİNE GİDENİN DURUMU

Tağutun Mahkemesine Başvurmak, Temyiz İçin Mahkemeye Gitmek Câiz mi?

Tağuta Muhakeme Olmak !

Kredi Kartıyla Alınan Bilgisayarda İlim Öğrenmek Câiz mi?

İnternetten Oyun, Program İndirmek Haram mı?

Kafirin Kul Hakkı ve Kul Hakkının Çeşitleri?

Kul Hakkı Nedir, Nelerdir?

KORSAN YAYIN - İslami Eserlerde Kul Hakkı Olmaz
 
أ Çevrimdışı

أهل الحديث

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleyküm ve Rahmetullah

Burada diğer meseleleri değil de dijital olan kullanım şartlarını esas alacak olursak;

1) Kullanım şartlarında yukarıda geçen ibarenin haricinde "Bu şartları kabul ederek yasalara uygun içerik paylaşacağınızı kabul etmiş sayılırsınız." gibi ibareler geçiyor. Onların yasa dediği de ilâhlık vasfettikleri putlarının kuruntuları. Tevhid, Cihad ve Şeriat propagandası yaparak bu şart ihlal edildiği takdirde anlaşma fesh olunmuş sayılır mı?

2) Misâl masanın üzerinde bardak var. Ben de susadım ve su içeceğim. Bardağı alacağım sırada birisi dedi ki "Eğer o suyu içersen falanca tâğut mahkemesini yetkili kabul etmiş sayılırsın." Ben de dedim ki "O senin kuruntun, ben susadığım için içiyorum." Burada esasen o kâfirin kuruntusu kimseyi bağlamaz. Ama bardağın mülkiyetinin kâfire ait olması sonucu değiştirir mi?

Yani esasen buradan "Niyetine göre hüküm alır." gibi bir sonuca varabilir miyiz, yoksa fasid bir kıyas mı olur?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh ;

1. maddedeki soru tipiniz olsun gerek 2. maddedeki soru örneğinizdeki misal olsun usulûmuz anlaşma konusunun zarurat olup olmamasıdır.
Yâni su örneği gibi insan için hayati önem taşıyan ve olmazsa olmaz olan su gibi bir nesnenin imtihan için ortaya sürüldüğü bir durumda eğer bir müslümanın başka suyu yok ise o suyu almasından dolayı bir mesûliyet yoktur. Bu suyu içti diye küfre girmiş olmaz. Çünkü ;

"Kim iman ettikten sonra Allah’ı inkâra saparsa -kalbi imanla dolu olduğu halde baskı altında kalanın durumu mustesna olmak üzere- kim kalbini inkâra açarsa işte Allah’ın gadabı bunlaradır; bunlar için çok büyük bir azab vardır." (Nahl 106)

Fakat 1. maddedeki bahsettiğiniz gibi zarûri bir durum olmayan keyfi bir uygulamalardaki programlardaki maddeler tek taraflı ve İslâm'ın emirlerini kısıtlayan veya yasaklayan tehditler içerikli ise, bu maddedeki tehdit ve şartlar; müslüman kişi için bir mesûliyeti yoktur, fakat başına gelecek olan dünyevi sıkıntıları göze almalıdır.

Yine, bir müslüman karşı taraf ile karşılıklı olarak şartlarda anlaşıp kabul ederek maddeler üzerinde anlaşmış ise, ahdine sâdık kalarak sözü üzerine olmalı, andlaşmaya riâyet etmelidir.

Allahu Teala şöyle buyurur:
Sağlam söz verdikten sonra Allah’ın ahdini bozanlar ve Allah’ın birleştirilmesini emrettiğini ayıranlar ve yeryüzünde bozgunculuk yapanlar, işte lanet onlara ve kötü yurt cehennem, onlaradır. (Ra'd 25)

Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz, Allah katında büyük bir nefretle karşılanır.(Saf 2-3)
Kim verdiği sözü tutmazsa, söylediği halde yapmayanlardan olur.

Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurur: “Dört şey kimde varsa, katıksız munafık olur. Kimde onlardan bir tanesi varsa, bırakıncaya kadar kendisinde nifaktan bir şube bulunur. Emanete hıyanet eder, konuştuğunda yalan söyler, ahidleştiğinde ahdini çiğner, tartıştığı zaman haksızlık yapar.
(Muttefekun Aleyhi)

Bu hadisi açıklarken İbn-i Receb el-Hanbeli Rahimehullah şöyle der: “Muslim ile ğayri muslim arasında, sözü tutmamak her zaman haramdır. Söz verilen kişi kafir de olsa, bu değişmez.
Bu nedenle İbn-i Ömer’in Rasulullah’tan
Sallallahu Aleyhi ve Sellem rivayet ettiği hadiste şöyle geçer: “Kim haksız yere, anlaşmalı olan bir kişiyi öldürürse, cennetin kokusunu alamaz. Halbuki onun kokusu kırk yıllık yolculuk mesafesinden alınabilir.

(Buhari)
 
Üst Ana Sayfa Alt