Çözüldü Sözlerine Dikkat Ederek Çalgısız Bir Şekilde Şarkı Söylemenin Hükmü Nedir?

|FaraH| Çevrimdışı

|FaraH|

°
İslam-TR Üyesi
Es selâmu aleyküm ve rahmetullâhi ve berekâtûh.

Mesela YouTube gibi Platformlarda çalgılı olarak söylenmiş şarkıları, çalgısız bir şekilde ve sözlerine dikkat ederek, kendi kendine söylemenin/ mırıldanmanın veya mahrem kişilerin yanında söylemenin hükmü nedir?

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin

Mesela YouTube gibi Platformlarda çalgılı olarak söylenmiş şarkıları, çalgısız bir şekilde ve sözlerine dikkat ederek, kendi kendine söylemenin/ mırıldanmanın veya mahrem kişilerin yanında söylemenin hükmü nedir?
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh;

Şarkı söylemek, velev ki sözlerinde sıkıntı olmasa da, aynı veya farklı şarkıcının sözleri sıkıntılı olabilen müzikli şarkılarını da dinlediğiniz, özendiğiniz ve özendirmeye sebeb olacağınız ve meşrûlaştırmaya vesile olunacağı için yine de câiz olmayacağı kanaatindeyim. Üstelik bunu namahram kişilerin yanında da yapmak daha da bir mâsiyettir.

|FaraH| Çevrimdışı

|FaraH|

°
İslam-TR Üyesi

Şarkı söylemek, velev ki sözlerinde sıkıntı olmasa da, aynı veya farklı şarkıcının sözleri sıkıntılı olabilen müzikli şarkılarını da dinlediğiniz, özendiğiniz ve özendirmeye sebeb olacağınız ve meşrûlaştırmaya vesile olunacağı için yine de câiz olmayacağı kanaatindeyim. Üstelik bunu namahram kişilerin yanında da yapmak daha da bir mâsiyettir.
Mahrem kişileri kastetmiştim aslında..
Kişi kendine kendine (çalgısız) söylese/mırıldansa?

Birde hani "İslami Fon Müziği" diyorlar ya, bunları dinlemenin hükmü nedir? Çalgısız yazıyor ama bilmiyorum..

Son düzenleme:

Abdulmuizz Fida

Admin
Mahrem kişileri kastetmiştim aslında..
Kişi kendine kendine (çalgısız) söylese/mırıldansa?

Birde hani "İslami Fon Müziği" diyorlar ya, bunları dinlemenin hükmü nedir? Çalgısız yazıyor ama bilmiyorum..
Mahrem kişiler namahrem olmadıklarından bunun günahına girmemiş olsalar da, sıkıntılı olabilen müzikli şarkılarını da dinlediğiniz, özendiğiniz ve özendirmeye sebeb olacağınız ve meşrûlaştırmaya vesile olunacağı için yine de câiz olmayacağı aşikârdır.

Çalgısız İslami fon müziği ben bilmiyorum. Belki bilgisayar programlarıyla yapılan türden olabileceği gibi veya ney gibi çalgı aletlerle yapılan fon müzikleri olabilir.

Bilgisayar ile yapılan fon muzikleri câiz (mekruh) olabilir ama Ney, kaval tarzı çlgı aletleriyle yapılan fon muziklerinin câiz olmayacağı kanaatindeyim.

: عَنْ نَافِعٍ قَالَ
سَمِعَ ابْنُ عُمَرَ مِزْمَارًا، قَالَ: فَوَضَعَ أُصْبُعَيْهِ فِي أُذُنَيْهِ، وَنَأَى عَنِ الطَّرِيقِ، وَقَالَ لِي: يَا نَافِعُ، هَلْ تَسْمَعُ شَيْئًا؟ قَالَ: فَقُلْتُ: لَا، قَالَ: فَرَفَعَ أُصْبُعَيْهِ مِنْ أُذُنَيْهِ، وَقَالَ: كُنْتُ مَعَ النَّبِيِّ ﷺ فَسَمِعَ مِثْلَ هَذَا، فَصَنَعَ مِثْلَ هَذَا
​
Nâfi‘ (rahimehullah) anlatıyor:
“Abdullah b. Ömer (radıyallahu anhuma) bir mizmâr (çalgı/flüt sesi) işitti. Bunun üzerine parmaklarını kulaklarına koydu ve yoldan uzaklaştı. Bana: ‘Ey Nâfi‘! Hâlâ bir şey işitiyor musun?’ dedi.
Ben: ‘Hayır’ dedim.
Bunun üzerine parmaklarını kulaklarından kaldırdı ve şöyle dedi: ‘Ben bir defasında Nebî (sallallahu aleyhi ve sellem) ile beraberdim. Böyle bir ses işitti ve aynen benim yaptığım gibi yaptı.’”
(Ebu Dâvûd, Kitâbu’l-Edeb, Bâb: fi’l-Gınâ, Hadis no: 4924;
Kutub-u Sitte, 11/220)

Hadisin senedinde Nâfi‘ (sika) ve Abdullah b. Ömer (r.anhuma) (sahabi) olup sened genel olarak hasen/sahih derecesine yakın kabul edilmiştir.

وَقَدْ وَرَدَ فِي سَمَاعِ الْمِزْمَارِ عَنْ ابْنِ عُمَرَ أَنَّهُ سَدَّ أُذُنَيْهِ، وَهُوَ دَلِيلٌ عَلَى أَنَّ ذَلِكَ لَا يُسْتَمَعُ لَهُ، وَقَدْ جَاءَ ذَلِكَ مِنْ وُجُوهٍ تُقَوِّيهِ​
İbn Hacer el-Askalânî; “İbn Ömer’in mizmar (çalgı) sesi duyduğunda kulaklarını kapattığı rivayet edilmiştir. Bu, onun dinlenmemesi gerektiğine delildir. Bu anlamı güçlendiren farklı rivayet yolları da gelmiştir.” (Fethu’l-Bârî, C. 10, Sf: 55)

وَفِيهِ دَلِيلٌ عَلَى اسْتِحْبَابِ سَدِّ الْأُذُنِ عِنْدَ سَمَاعِ الْمُنْكَرِ مِنَ الْمَزَامِيرِ وَنَحْوِهَا، وَالِانْصِرَافِ عَنْهَا​
İmam Nevevî; “Bu hadiste, mizmar ve benzeri münker (çalgı) şeyleri işitince kulakları kapatmanın ve oradan uzaklaşmanın mustehab olduğuna delil vardır.” (el-Mecmû‘ Şerhu’l-Muhezzeb, C. 11, Sf: 577)

وَكَانَ ابْنُ عُمَرَ إِذَا سَمِعَ الْمِزْمَارَ سَدَّ أُذُنَيْهِ، وَهَذَا يَدُلُّ عَلَى أَنَّ ذَلِكَ عِنْدَهُمْ مِنَ الْمُنْكَرَاتِ الَّتِي يُنْهَى عَنْهَا​
İbn Teymiyye; “İbn Ömer mizmar (çalgı) sesi duyduğunda kulaklarını kapatırdı. Bu, Onların yanında bunun yasaklanan munker şeylerden olduğunu gösterir.” (Mecmû‘u’l-Fetâvâ, C. 11, Sf: 576)

Yine İbn Teymiyye (rahimehullah) der ki: “Nebî’nin (s.a.v.) bundan yüz çevirmesi, bunun mekruh veya haram oluşuna delalet eder. Çünkü O, kötü olan şeyden uzaklaşırdı.”

İbn Hacer el-Askalânî: “İbn Ömer’in kulaklarını kapatması, işitmenin değil dinlemenin yasak olduğunu gösterir.”

İbn Ömer, Nâfi‘ye “duyuyor musun?” diye soruyor ama Ona kulaklarını kapatmasını emretmiyor
Bu davranış farz değil, ama takvâ ve kaçınmadır.

Fıkhî Hükümler

Hanefî Mezhebi
Çalgı aletleri haramdır
Dinlemek günah kabul edilir
Delillerden biri bu hadistir. (Kâsânî – Bedâi‘u’s-Sanâi‘)

Hanbelî Mezhebi
Çalgı dinlemek haramdır
Bu hadis açık delil olarak kullanılır

İbn Kudâme: “İbn Ömer’in bu fiili, çalgının terk edilmesi gerektiğini gösterir.”

Mâlikî Mezhebi
Çalgı çoğunlukla haram veya şiddetle mekruh
Bu hadis, selefin tavrı olarak delildir

Şâfiî Mezhebi
İmam Şâfiî’den gelen rivayetlere göre: Çalgı çoğunlukla mekruh veya haramdır ve Bu hadis delil olarak zikredilir.

Selefî (Ehl-i Hadis) Görüş
Çalgı haramdır. Bu hadis Sahabenin uygulaması, Peygamberin fiili ve açık kaçınma mevcud olarak çok güçlü delil kabul edilir.
İbn Teymiyye: “Sahabenin bu şekilde kaçınması, Onların bunu munker gördüğünü gösterir.”

Hükümler
Çalgı sesinden uzaklaşmak meşrudur
Bilerek dinlemek yasaktır (cumhura göre)
İrade dışı işitmekte günah yoktur
Takvâ ehli Kulaklarını kapatır ve ortamdan uzaklaşır.

|FaraH| Çevrimdışı

|FaraH|

°
İslam-TR Üyesi

Bu konuyla ilgili bir kaç sorum daha var;

Mesela bir kız (çocuğu) 'nun neşidini
-çalgısız olmasına ve sözlerine dikkat etmekle birlikte- dinlemek caiz mi?
Bu, kızların neşid vb. söylemesini meşrulaştırmak anlamına gelebilir mi?
Bunlar mesela çocuk sesi olduğunuda durum değişir mi?

Ve mesela ben bir kız çocuğunun söylediği neşidi dinlediğimde, (mesela fi ha/ jannah neşidi) bir erkeğin bunun duymasına vesile olduğumda vebal olur mu, çocuk olduğu için?

Hakkınızı helal edin.

Abdulmuizz Fida

Admin
Küçük kız (< 9) çocuğunun neşidi dinlenebileceğini, vebali olmayacağını düşünüyorum.
Çünkü buluğ yaşı genel olarak İslâm hukukçularının çoğunluğuna göre erginlik çağının başlangıcı, erkek çocuklarda 12, kız çocuklarında 9 yaş; sonu ise, her iki cins için 15 yaştır.

Geri
Üst Ana Sayfa Alt