Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Sünnet Olan Nikahın, Farza veya Harama Dönüşmesi Mümkün mü?

K Çevrimdışı

Kalifat_2026

Üye
İslam-TR Üyesi
Bismillahirrahmanirrahim

Esslamu alekyumve rahmetullahi ve berekatuhu

Degerli kardesler coktan beri sormak istedigim bir soru var Evlenmek (Sünnet olan birsey)
bizim icin (yani Almanyada) bu zamandaki fitne ve haramlar yüzünden farz olabilirmi.

Ikinici konu ise bu Evlenecek olan kisi´nin durumu iyi ve Is Güc ve varlik sahibi birisidir.

Allah rizasi icin delilllerle cevap verilsin.

Ibnu Saleheddin al Kurdy
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh;

İslam dininde, güçlüğü kaldırmak ve insanlar için kolaylaştırmaktır; Kur'an-ı Kerîm ve Peygamber'in (s.a.v.) sünneti bu prensibi açıkça ortaya koymaktadır.

"Allah sizin için kolaylık ister, sizin için güçlük istemez." (Bakara 185), "Sizin üzerinize dinde hiçbir güçlük yüklememiştir." (Hacc 78);

"Şubhesiz bu din kolaylık dinidir; hiçbir kimse din ile kuvvet denemesine kalkışmamıştır ki din ona gâlib gelmesin! Şu halde doğru yolu tuttun, itidalden ayrılmayın, sevinçli ve ümitli olun; sabah, akşam ve gecenin -huzurlu- vakitlerinden faydalanın! (Buhari, c. I, s. 28) ,

Âişe (r.anha)dan rivâyet edilen: "Allah'ın Rasûlu (s.a.v.) ne zaman iki şey arasında serbest bırakıldıysa -günah olmadıkça- daha kolay olanını tercih etmiştir; eğer günah ise ondan, insanların en uzağı yine Rasûllullâh (s.a.v.) olmuştur." (Muslim, c. V, s. 108) ,
"Ben hak din ve musâmaha ile gönderildim" (Hatib Câbir'den rivâyet etmiştir; Suyûtî, Câmi'u's-sağîr, c. I, s. 427) manasındaki hadîsler bu cümledendir.

Yukarıdaki nassların prensibinden yola çıkarak, ölüm kalım durumunda (zarurat), haramlar (o anlık) bile helal olur.

"O size ancak ölü hayvanı, kanı, domuz etini ve Allah'dan başkası adına kesilenleri haram kıldı. Her kim bu haram şeyleri yemeye mecbur kalırsa (başkasının hakkına) saldırmadan ve aşırı gitmeden yiyebilir. Şubhesiz Allah, çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir." (Nahl 115)

Yine helal olan bir elma, başkasının bahçesinden habersiz koparıp yemeyle haram olur. (Haram li ğayrihi)

Genel anlamda Peygamberin sunneti olan nikah, kişinin durumlarına göre;

Farz olan evlilik
Zinaya düşme ve haram işleme tehlikesi karşısında bulunan bir kimse, evleneceği insana vereceği mihir ödeme gücüne ve ailesini geçindirecek kadar nafaka temin etme imkanına sahib ise; hatta bazılarına göre oruç da tutamıyorsa onun evlenmesi farzdır. Çünkü insanın iffetini koruması ve nefsini haramdan sakınması gereklidir. Yani harama düşmemek için evlenmek esastır ve haramla yüz yüze gelen birinin başvuracağı tek çare evlenme olmalıdır. Gayr-ı tabii yollarla izdivaçla savaş, tabiatla savaştır ve böyle bir savaşa kalkışanın yenik düşmesi de kaçınılmazdır.

Vacib olan evlilik
Kişi evlenmediği takdirde fuhşa düşmekten korkar ve bu konuda kesin kanaati olmazsa; aynı zamanda, mehir, nafaka gibi evlilik külfetlerini yapmaya imkan olur, hanımına zulmetmekten ve hakkını vermekten de korkmazsa evlilik bu kimseye vacip olur. Evlenmesi durumunda geçinmek için haram yollara başvurması söz konusu değilse, geçim derdi haram kazanç getirmeyecekse evlenmek vâcib olur. Bu tercih de yine bazı fakihlere aittir, umumun görüşü ve içtihadı değildir.
"Sizi bir düğüne, bir nişan merasimine davet ettikleri zaman icabet ediniz." (Muslim)

"Ey gençler topluluğu! İçinizden evlenme imkanına sahib bulunanlar evlensin, evlenemeyenler ise oruç tutsun, çünkü bu, harama karşı siperdir."(Buhari)

Sunnet olan evlilik
Herhangi bir tehlike söz konusu değil, evlenmeye de arzu ve rağbet varsa böyle birinin evlenmesi sünnettir.

Haram olan evlilik
Kişi evlilik masraflarını karşılayamayacak durumda ise, evlenmesi ile birlikte evinin geçimini sağlamak için haram olan yollara tevessul edecekse (hırsızlık, ihtilas, rüşvet ve gayri meşru kazanç yolları) bu kişinin evlenmesi haramdır. Ayrıca bugün toplumumuzun hiç dikkat etmediği ve gözardı ettiği diğer bir konu vardır ki, İslam bu onuda hassasiyetle durur. Eğer erkek evlendiği kıza, hanıma adaletli davranmayacak ise, ona olan vazifelerini yapmayacaksa, ona zulmedecekse ve bu kesinse bu insanların da evlenmesi haramdır; çünkü insanı harama götüren şey de haramdır. Peki kişi kendisini zinaya götürecek ve evliliği farz yapan bir durumda; ama aynı zamanda evliliği haram kılan eşine zulmetme gibi bir özellik taşıyorsa bu durumda evlilik o kişiye haram olur; çünkü bir şeyde helal ve haramın birlikte olması halinde haramlık yönü daha ağır basar.

İmam Ahmed bin Hanbel (rahimehullah)'e göre ise, geçimini temin edebilsin, edemesin; ailesini geçindirsin - geçindiremesin, mihir verebilsin, veremesin; zinaya düşme tehlikesi karşısında herkesin evlenmesinin farz olduğu görüşündedir.
Esasen bu görüşler tetkik edildiğinde birbirlerine çok da uzak olmadıkları görülecektir.

Mekruh olan evlilik
Kişinin evlendiği zaman aile hukukuna riayet etmeyip kötü davranıp zarar vermesinden, cinsel ilişkiye yönelik şevk ve kudretinin zayıflamasından korkulursa evlilik mekruh olur. İhtiyarlık, sürekli hastalık ya da daimi bir iktidarsızlık gibi sebebler bulunan kimse için evlilik mekruhtur.

Mubah olan evlilik
Helalinden kazanan, zinaya düşme ihtimali bulunmayan, mihir verecek güce ve nafakaya da gücü yeten temkinli ve tedbirli birinin izdivacı da mendub veya mubahdır. Böyle birisi ister evlenir, isterse evlenmez. Evlilikte her şey, inceden inceye düşünülmeli, bin türlü hesab yapılmalı ve hiçbir yanlışlığa meydan vermeyecek şekilde hassas davranılmalıdır. Çünkü kurulan yuva, yuva yıkımını netice veren sebeblere bina edilmesin. İmam Şafii (r.aley), "Nikah, haddi zatında bir muamele, yani mubah bir iştir. Fakat haramdan kaçınmak için vacib olur. der. (Vehbe Zuhayli, İslâm Fıkhı Ansiklopedisi, 9/32)"

Kardeşim, Almanya'dan gelen mutevatir haberlerle, orada imkanınız olduğu halde evlenmeniz farz, evlenmemeniz haram olur. Tabi doktorluk bir durum yok ise ...


Muvahhid Aileye Giden Yol
 
Üst Ana Sayfa Alt