Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Şüphe ile Amel - İbadet Olmaz mı?

T Çevrimdışı

tevhidkâr

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum,

Geçen ders sırasında dersi anlatan hocamız şüphe ile amel edilmez dedi. Örnek olarak Cumua namazının sahihliğinden şüphe edenin namazı nafiledir dedi. Bu konu kafama takıldı delil aradım ama bulamadım. Yardımcı olur musunuz kardeşler.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah ;

Niyet, ibadetlerin sıhhatındendir. Çünkü Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

"Ameller ancak niyetlere göredir ...." (Buhârî, Bedu’l-Vahy, 1; Muslim, İmare, 155; Ebu Davud, Talak, 11) buyurmuştur.

Niyet “azmetmek, kesin olarak irade etmek, kastetmek” demektir. Daha açık bir ifadeyle kalbin bir şeye karar vermesi, hangi işin ne için yapıldığının açıklıkla farkında olunması demektir. Namaz hususunda niyet Allah için safiyetle namaz kılmayı istemek ve hangi namazın kılınacağını bilmektir. Namazın geçerli olması için niyetin gerekli olduğunda İslâm bilginleri ittifak etmişlerdir. Ancak çoğunluk bunu sıhhat şartı sayarken, Şâfiî'ler ve bazı Mâlikî'ler rukun sayarlar.

Kılacağı namazın sıhhati hakkında şubhesi olan kişinin niyeti de sağlıklı olmadığından, ibadeti de sahih olmaz. Musalli, kılacağı namaza emin olmalıdır.

Bu durum şek gün orucu için de böyledir. Ramadandan önce “şek günü”, yani şubhe günü diye bir gün vardır. Bu gün Şaban ayının son günü mü, yoksa Ramadan ayının ilk günü mü olduğu (hilalin görülüp görülmemesinden haberdar olunmayan) hususunda şubheye düşülen gündür. Şubheli görülen böyle bir günde oruç tutmak mekruh/haramdır.

Ammâr b. Yâsir (Radıyallahu anh) bu konuda şöyle demiştir:

مَنْ صَامَ الْيَوْمَ الَّذِي يَشُكُّ فِيهِ النَّاسُ، فَقَدْ عَصَى أَبَا الْقَاسِم
[ رواه الترمذي وصححه الألباني في صحيح الترمذي ]
"Kim, insanların şubhe ettikleri günde (şek gününde) oruç tutarsa, hiç şubhe yok ki Ebu'l-Kâsım (sallallahu aleyhi ve sellem)'e karşı gelmiştir."
(Tirmizî. Elbânî; 'Sahih-i Tirmizî'; hadis no: 553.)

Hâfız İbn-i Hacer (Rahimehullah) bu konuda şöyle demiştir:
"Ammâr b. Yâsir'in bu hadisi ile şek gününde oruç tutmanın haram oluşuna delil gösterilmiştir. Çünkü sahâbî kendi yanından söylemez. Dolayısıyla sahâbînin sözü merfu' hükmündedir.
İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi âlimleri şek günü hakkında şu görüşe varmışlardır:
"Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)'in sünneti, şek gününde oruç tutmanın haram olduğuna delâlet etmiştir." (İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâmî Komitesi Fetvâları; c: 10, s: 117)

Muhammed b. Salih el Useymîn de, şek gününde oruç tutmanın hükmü hakkındaki görüş ayrılığını zikrettikten sonra şöyle demiştir:
"Bu görüşlerin en doğru olanı; (bu günde oruç tutmanın) haram oluşudur. (Muhammed b. Salih el-Useymîn; "eş-Şerhu'l-Mumti'; c: 6, s: 318.)

 
Üst Ana Sayfa Alt