Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

'Surelerle değil, bilimsel araştırmalarla'

selsebil Çevrimdışı

selsebil

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
050220101229218849872_2.jpg

'Surelerle değil, bilimsel araştırmalarla'
Milliyet yazarı Güngör Uras Başbakan Başmüşaviri'nin 'GDO' ile islami yaklaşımda bulunmasından rahatsız oldu ve dinin bilimin önüne geçmesini tehlike olarak adlandırdı.
Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras, Başbakan Başmüşaviri Dr. Yıldırım Ramazanoğlu’nin “GDO’ (geni değiştirilmiş organizmaların) ile ilgili açıklamalarda Kuran-ı Kerimi kaynak almasına tepki gösterdi ve dinin bilimin önüne geçmesini büyük bir 'tehlike' olarak nitelendirdi.

İşte yazının tümü:

Kuran’ın 23’üncü suresi olan “el-mü’minun” suresinin 19’uncu ayetinde şöyle buyurulur:
“Böylece onun (yağmurun) sayesinde sizin yararınıza hurma bahçeleri ve üzüm bağları meydana getirdik. Bunlarda sizin için birçok meyveler vardır ve siz onlardan yersiniz.”
Başbakanlık Başmüşaviri Dr. Yıldırım Ramazanoğlu’na göre bu ayet ile Yaradanımız “GDO’nun (geni değiştirilmiş organizmaların) insanlık için gerekli olduğuna” işaret buyurmuş.

İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar Semineri’nde konuşan Başbakan Başmüşaviri Dr. Yıldırım Ramazanoğlu, GDO’yla ilgili tartışmalara İslami yaklaşımda bulunmuş.
Kuran’dan alınan ayetlerden yola çıkarak GDO’lu ürünlere karşı gelmenin doğru olmadığını ileri sürmüş. GDO’yu dünyanın kurulmasından itibaren “doğanın kendi başına yaptığı tür ıslahı işleminin modernleşmiş hali” olarak tanımlamış.

Dini politikaya alet etmeyelim

Kuran’ın belli ayetlerinin, günlük tartışmalarda savunulan görüşleri güçlendirmek için kullanılması yanlıştır.
Başbakanlık Başmüşaviri “el-mü’minun” suresinin 19’uncu ayetini “Hükümetin GDO konusundaki icraatının” doğruluğunu anlatmak için kullanırsa, Kuran’ın içkiyi yasaklamadığını savunanlar da iddialarını desteklemek için bu ayetle ilişkili bir başka ayeti, “nahl” suresinin 67’nci ayetini hatırlatmaya kalkarlar.

Bu ayette Yaradanımız tarafından, “Hurma ve üzüm gibi meyvelerden hem içki, hem de güzel gıdalar edinirsiniz. İşte bunlarda da aklını kullanan kimseler için büyük bir ibret vardır.” buyurulmaktadır. (Kurânı Kerim ve Açıklamalı Meâli, Türkiye Diyanet Vakfı)
Görülüyor ki, doğru olan Kuran’da yer alan buyrukları, günlük tartışmaların içine çekmemektir. Bu yapılmaya kalkılırsa, kafalar karışır. Daha da tehlikelisi, din bilimin önüne geçer. Bilimin özgürlüğü yok olur.

Bilim karar verir

Kuran‘da “GDO’nun yeri var” denilirse, Kuran’a inananların GDO’nun zararını gündeme getirme imkânları ortadan kalkar.
GDO tartışmasına Kuran’ın, ayetlerin, surelerin karıştırılmasına ne gerek var? Gen değişimi, doğal yapıya (Yaradan tarafından oluşturulan varlık yapısına) müdahaleyi zorunlu kılıyor.

Gen değişimine yönelik araştırma ve geliştirmeleri yöneten ilim adamlarının iki farklı amacı var: (1) İnsanlığa hizmet etmek (2) Varlığın doğal yapısını yeniden şekillendirerek, üretim artışı yoluyla kârlılığı yükseltmek.

İnsanlığa hizmet amacıyla yapılan gen değişimlerini eleştiren yok. Tartışmalar üretim artışı yoluyla kârı yükseltmeye dönük gen değişimi girişimlerinin insan sağlığına yarar yerine, zarar getirip getirmeyeceği konusunda düğümleniyor.

Bu konudaki gerçekleri de sureleri okuyarak olarak değil, bilimsel araştırmaların sonuçlarına bakarak öğrenme şansına sahibiz.
 
Üst Ana Sayfa Alt