İmam Makdisi'nin 30 risalesininde 63-67 arasındaki sayfalara bir göz atmanızı tavsiye ediyorum. İkrah eğer dünyalık bir makam,mevki,para, şöhret gibi konular ile tehdit edildiğinde küfür oluyor ise bu bir engel değildir diyor. Ama bu konular Allahu alem ihtilaflı konular. Sizlere söylemiş olduğum kitabın sayfalarına bir bakınız.
Hamd bin Atik Rahimehullah bunları belirttikten sonra İbn-i Teymiye’nin, muteber ikrahın salt korku, eşi, çocukları ve malından ayrı bırakılması ile değil dayak, işkence veya öldürme ile meydana geleceğini belirttiği görüşünü aktarmaktadır.
Suyuti, Kadı Iyad’dan şunu nakleder: “Maliki alimlerinden Ebu Muhammed el-Kayravani el-Keyzani’ye, Mısır yöneticileri tarafından kendi davetlerine uymaya zorlanan, aksi halde öldürüleceği belirtilen kişinin durumu hakkında soruldu. Bunun üzerine şöyle cevap verdi: "Öldürülmeyi tercih eder, bu konuda kimse mazur olmaz. Durumları
bilinmeden önce onların davetini kabul edenler oldu. Ancak durumları belli olduktan sonra bundan kaçınmak vacip olmuştur. Onların yanında ikamet ederek korkusundan dolayı onların davetini kabul etmesi sebebi ile kimse mazur sayılmaz. Çünkü şeriatın iptal edildiği yerde ikamet etmek caiz değildir. Fakihler, bu gibi yerlerde ikamet etmenin Müslümanlara dinlerini öğretmek ve İslam’dan çıkmalarını engellemek şartı ile olabileceğini belirtmişlerdir."(Suyuti, Tarihu’l-Hulefa, 13)
Bütün bunlar, kafir ve müşriklerin sayısını çoğaltan ve Müslümanlara
karşı onlara yardım eden ve destekleyen kişilerin, salt korku ve dünya malına
olan düşkünlükleri sebebiyle mazur olmayacaklarına delalet etmektedir.
Bunların durumu böyle iken, şirkin kendisini destekleyen, küfür kanunlarını
koruyup kollayan ve Tevhid ehline karşı onları ve sahiplerini desteklemek
için çalışan kişiler nasıl mazur olabilir! Şüphesiz bunlar evleviyatla mazur
sayılmazlar. (Sayfa,65)
BU konuda güzel bir çalışması var İmam Makdisi'nin..
Sizin söylemiş olduğunuz alimler ise işkence,ölüm,idam gibi durumlar olduğundan dolayı alimlere kâfir hükmü verilmez.
Sizden ricam İmam Makdisi'nin kitabına bakınız.
Kitabıda aşağıya ekliyorum,hemen bakabilirsiniz.
@Abdulmuizz Fida Hocam, yanlış bir yere değinmiş ve hata etmişsem el atabilirmisiniz? Yanlış yapmaktan Allah'a sığınırım.