Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü T. C. Toplumunu Ehli Kitap Olarak Görebilir miyiz?

Abdulafuv Çevrimdışı

Abdulafuv

Hak Ehli Susarsa Batıl Ehli Kendini Hak Zanneder
İslam-TR Üyesi
Selamun aleykum ve rahmetullah Hocam;
T.c Toplumunda Yaşayan insanları Ehli Kitaba Nisbet edebilirmiyiz. onlar kendilerini Kur'an'a Atfediyorlar Bununla ilgili Şeriatin bir hükmü varmı
müşriklik vasıflarını hristiyan ve yahudilere (ehli-kitaba) kullandığımızda bu zamanki kendini kurana atfeden insanlarda müctehidler tarafındanehli kitap sayılıyormu ??

Allah Razı olsun
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Selamun aleykum ve rahmetullah Hocam;
T.c Toplumunda Yaşayan insanları Ehli Kitaba Nisbet edebilirmiyiz. onlar kendilerini Kur'an'a Atfediyorlar Bununla ilgili Şeriatin bir hükmü varmı
müşriklik vasıflarını hristiyan ve yahudilere (ehli-kitaba) kullandığımızda bu zamanki kendini kurana atfeden insanlarda müctehidler tarafındanehli kitap sayılıyormu ??
Allah Razı olsun
Âleykum selam we rahmetullahi we berakâtuhu kardeşim;

Kur'ân-ı Kerîm, birçok yerde Yahudiler ve Hristiyanlardan, ehl-i kitab diye bahseder; hadislerde de bu tâbir sık sık kullanılmıştır. Kur'an-ı Kerim nâzil olduğu devirde İncil ve Tevrat'ın ilk inmiş olduğu halde olmadığı, muharref kitablar haline geldiği sabit olmasına rağmen, kendilerini Allahın peygamberlerinin kitabına nisbet eden, ahirat inancı mevcut olan Musevi ve Hrıstiyanlara "Ehl-i Kitab" diye hitab edilerek isim verilmiştir.
Böylece vahiy yoluyla nâzil olmuş Tevrat, Zebûr ve İncil'e sahib bulunan Yahudiler ve Hristiyanlar, her ne kadar bu kitablar sonradan tahrif edilmiş olmasına rağmen, diğer muşriklerden ayırd edilmiş ve kendilerine farklı bir statu tanınmıştır.

Rasulullah (s.a.v.)'ın, Yahudi ve Hristiyan olmadıkları halde Hecer ve Bahrayn'deki İran'lılardan cizye almış (İbn Sa’d, et- Tabakât, I, 263) olması, ilk dönemlerde mecûsîlerin de ehl-i kitab adı ile anılmalarına değilse bile, ehl-i kitaba uygulanan ahkâm ile muâmele görmelerine yol açmıştır.
Ayrıca Arab Yarımadası'nın dışında kalan bölgelerde yahûdilik ve hristiyanlıktan başka dinlere mensub olanların ehl-i kitaba tanınan haklara sahib olub olamayacakları hususu, İslâm âlimlerince ihtilaf edilmiştir. Bu sebeble İslâm tarihinin çeşitli dönemlerinde Arab Yarımadası'nın dışındaki putperestlerden ve diğer din mensublarından da cizye alınıp kendilerine ehl-i kitab gibi muâmele edildiği olmuştur.
Ancak bu husus, ehl-i kitab tâbirinin, zamanla anlam değiştirdiği ve şumûlunun genişletildiği manasına gelmez.

Bu izahâttan sonra, Kur'an-ı Kerime iman edenler de sûreten kitab ehl-i olarak düşünebilsek de, Allah Kur'an'a iman edenleri Musluman olarak isimlendirmiştir. "Allah uğrunda gereği gibi cihad edin. O, sizi seçmiş, babanız İbrahim'in yolu olan dinde sizin için bir zorluk kılmamıştır. Daha önce ve Kuran'da, peygamberin size şahid olması, sizin de insanlara şahid olmanız için size müslüman adını veren O'dur. Artık, namaz kılın, zekat verin, Allah'a sarılın. O sizin sahibinizdir. Ne güzel sahib ve ne güzel yardımcıdır!" (Hacc 78)

Buradan yola çıkarsak, İslam dinine iman edenlere genel anlamda Musluman denmiş olsa da, imandaki samimiyetine göre mu'min vasfı da alabilmektedir. Bu sebeble Her mu'min aynı zamanda musluman iken, her musluman aynı zamanda mu'min olamayabilir!
"Bedevîler "inandık" (mu'min) dediler. De ki: Siz iman (mu'min) etmediniz ama "İslâm (musluman) olduk." deyin. Henüz iman kalblerinize yerleşmedi. Eğer Allah'a ve Rasulune itaat ederseniz, Allah işlerinizden hiçbir şeyi eksiltmez. Çünkü Allah çok bağışlayan, çok merhamet edendir." (Hucurat, 14)

Muslumanlar, çeşitli ibadet ve taatlerle ecir /sevab kazanabildikleri gibi, isyan, küfür, şirk ve haramlar işleyerek de zâlim, fâsık, munafık, kafir, muşrik, murted gibi itikadi vasıflarla nitelendirilmişlerdir.

Sonuçta İslam dininin nuzulundan günümüze kadar muslumanlar çeşitli durum ve dönemler yaşamış olmalarına kadar muslumanlardan çeşitli curûmlara irtikab edenlere gunahkar da olsa ya Musluman adı verilmiş, ya Kafir / Muşrik adı verilmiştir.
Hiç bir âlim, yaşadığı dönemdeki sıkıntılar ve muslumanların cahillik veya sapkınlıklarından dolayı muslumanları (umumen veya hususen) Ehl-i Kitaba nisbet etmemiştir. Bu uygun bir kıyas görülmemiştir.

Müslüman olduktan sonra İslam’dan irtidat eden kişinin veya İslam olduğunu söylediği halde şirk koşan kişinin, yahudi veya hristiyan dinine girse bile, kitab ehlinden sayılmadığı konusunda bütün alimler ittifak etmişlerdir.
(El-Mecmu Şerh’il Muhezzebi c: 9, sf: 75-76 – Şafii Fıkhı; El İkna, c: 5, sf: 92 – Şafii Fıkhı; Kalyubi ve Umeyra, c: 4, sf: 240 – Şafii Fıkhı; Kifayet’ul Ahyar, c: 2, sf: 140 – Şafii Fıkhı; Nihayet’il Muhtac, c: 8, sf: 106 – Şafii Fıkhı; El İdde Şerhu’l Umdeh, sf: 457 – Hanbeli Fıkhı; Gayet’il Munteha, c: 3, sf: 371 – Hanbeli Fıkhı; Menaru’s- Sebil, c: 2, sf: 422 – Hanbeli Fıkhı; El Kafi, c: 1, sf: 647 – Hanbeli Fıkhı; Munteha’l-İradat, c: 2, sf: 513 –Hanbeli Fıkhı; El-Muğni, c: 9, sf: 392 – Hanbeli Fıkhı; Bedaiu’s-Senai, c: 6, sf: 2776 – Hanbeli Fıkhı; Tuhfet’ul Fukeha, c: 3, sf: 100; Eş Şerhu’s-Sagir, c: 2, sf: 154 – Maliki Fıkhı; Eshelu’l-Medarik, c: 2, sf: 54 – Malik Fıkhı; Bidayet’ul Muctehid, c: 1, sf: 473 – Mezheblerin Görüşü; El Muhalla, c: 8, sf: 190 İbni Hazm Ez Zahiri; Mezahibu’l Erbaa, c: 1, sf: 726 – Dört Mezhebin Fıkhı)





İlgili Konu:

Ehl-i Kitabın Ahiretteki Durumu Nedir?
Çözüldü - Ehl-i Kitabın Ahiretteki Durumu Nedir?
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt