Bak birşey söyleyeyim. Bugün inşaat ustası 100 TL den aşağı yevmiye almıyor. En kafası çalışmayanı bile 100TL istiyor.x30=3000 TL
Sen bu parayı mezun olduğunda alamayacaksın.
İnşaat ustası ol da demiyorum. Ayrıca adam gibi iş yapabilen usta falan da kalmadı.
Bana göre 2013 itibari ile TC de ünv okumak gereksiz bir uğraş artık.
Uni okumanin gereksizligini ya da gerekliligini konusmaya gerek yokta,
Su insaat icin verdigin mantik ciddi sekilde sacma.
Karsi tez olarak derim ki, sen saglam yerden uni oku muhendis ol, o isci gibi aksama kadar bilek gücü haricinde oturarak 100 ustanin aldigi parayi alabilirsin.
Uni okumak gereksiz degil ancak dogru bölümleri okumak gerek. Örnek verim misalen.
Muhasebeci düsün.
- Yaninda bir elaman olsan alacagin tas catlasin (misalen) 500-1200 tl.
- Muhasebe bölümü mezunu ol, bir is yerine gir alacagin 1000-1500-2000
- Malimüsavir ol calis ya da bir yere gir, 2500-3500
- Yeminli malimüsavir ol, alacagin sana kalmis.
Kazancin 9/10 u ticarettedir, malesef türkiyedeki hayat felsefesi insanlari sabit (genelde memur) islere itmektedir. Uni okumanin faydasi az zarari cok. Yüzde belkide 5 lik bölümler iyi ve rahat kazanc getirir, ama yüzde 95 cöp olur.
Ve hic hesaba katmadigimiz, bitirdigimiz bölümlerde, caiz ortamlarda is yapabilecekmiyiz?
Doktor olursan güzel olur,bir aile doktoru olursun iyi olur, bir cerrah olursun süper olur ama bir jinekolog olursun burada maf olursun, karsi cinse bakman gerekecek. Ama islami kosullar olsa bunda hic bir sakincasi yok, erkege erkek, kadina kadin bakmali. (bazi istisnalarda kadin doktorun halledemedigi durumda erkek doktora gidilmesinde beis görmüyorum)
Ticarette ara elaman olursa fena olmaz, ticareti kendin yapar kazanirsin iyi olur ama ticareti hakkiyla adil olarak yaparsin süper olur bu konudaki tesvik hadisleri incelemekte fayda var.
Allah hepimizi affetsin ve bizlere, gerek sabit gerekse de ticaretteki olan kazanclarimizda adil olabilmeyi, hak yememeyi, sabrli olmayi ve bil hassa caiz ortamlarda calismayi nasip etsin.
Bir örnek verim, lütfen özelden genele gitmeyin, genelden özelede gitmeyin, siz anlatin tercihi kisi kendi secsin.
Misale gelince, zamaninda ben de uni okurken malum tekfir akimlari meshurdu, arkadasimin biri baska bir universitede okulu birakacakdi, tagutun okulunda okumayacagim diye, zar zor Allahin izniyle ikna ettik ve arkadas uniyi okudu insaat muhendisi oldu, simdi ne memur ne de baskasinin yaninda calisiyor. Insaat sirketi var ve iyi de kazaniyor.
Yani okumasa belki de o kisi kadinli ortamda mecbur calisacakdi vs.
Ha sorararsaniz suanki durumu ne... Iste asil mesele de burada.
Her nerede olursan ol, hayat yani kulluk devam ediyor. Cöpcüde olsan kulluk edeceksin, 5 yildizli prof olup sirketinin basinda tek sen olsanda kulluk devam ediyor.
Acaba biz her halimizde kul olabiliyor muyuz?
Allahim sen bizleri affet : (((