Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Evsat’ında hadisi şu tarîkle rivayet etmektedir:
Birinçi Tarîk: İbrahim Hisâm b. İbrahim Ebû’l-Velid el-Mahzûmî Musa b. Ca‘fer b. Ebî Kesir Abdulkuddüs b. Habîb Mücâhid ibn Abbâs (ö. 68/687) Taberânî, Mu‘cemü’l-Evsat, III, 168, no:2339; Ebu Nuaym, Hılyetu’l-Evliyâ, I, 25–26; et-Tergîb ve’t-Terhîb, I, 240; Heysemî, Mecmeu’l Bahreyn fî Zevâidi’l-Mu‘cemeyn, Riyad 1992, II, 315–316.
Abdulkuddüs b. Habîb: O, terk edilmesi hususunda görüş birligine varılmış bir kimsedir. İsmail b. ‘Ayyaş ve Abdullah b. Mübârek onu yalanlamaktadır. İbn Hıbbân da onun, adalet ve zabt vasfı taşıyan ravileri zikrederek hadis uydurdugunu söylemektedir. Mîzân’ül- tidâl, II, 643; Lisân’ül-Mîzân, IV, 45–48.
Heysemî, hadisi zikrettikten sonra senedinde ismi geçen Abdulkuddüs b Habib mektuk’tur der.Heysemî, Mecmeu’l Bahreyn fî Zevâidi’l-Mu‘cemeyn,II, 316.
İbn Hacer, Abdulkuddüs’ün asırı zayıf oldugunu ve bazı imamların onu yalanladıgını belirtmektedir. İbn ‘Allân el-Mekkî, el-Futuhâtu’r-Rabbâniye IV, 311. Münzirî, hadisin zayıf oldugu görüşündedir et-Tergîb ve’t-Terhîb, I, 240.
İkinci Tarik: İbrahim b. Nâile Seybân Nâfi‘ Ebû Hürmüz Atâ İbn Abbâs (ö. 68/687) Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Kebîr, II, 161–162.
Bu rivayette tenkid edilen kişi Nâfi‘ b. Hürmüz Ebû Hürmüz’dür.İbn Ma‘în onun yalancı oldugu görüşündedir. İbn Hacer, metruk bir ravi oldugunu hadislerinin ise zayıf oldugunu söylemektedir. Nesâî’nin görüşü de, onun sika olmadıgı yönündedir. Ahmed ve bir grup ise onu zayıf olarak kabul etmektedirler. Mîzânü’l- ‘itidâl, IV, 243; Lisânü’l-Mîzân, VI, 146–147. Heysemî, Taberânî’nin ‘el-Mu‘cemü’l-Kebîr’ de Nâfi‘ b. Hürmüz’ün zayıf oldugu hakkındaki görüşünü dikkate alarak kendisinin de aynı görüşte oldugunu belirtmiştir. Heysemî, Mecmeu’l-Bahreyn, II, 316; Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Evsat, Riyad 1985, III, 168, nu: 2339. İbn Hacer, Ebû Hürmüz dışındaki ravilerin tamamını güvenilir kabul etmektedir. Ebû Hürmüz ise metruktur. el-Leâlî’l-Mesnû‘a, s.21.
Tirmizi es-Sünen’inde hadisi şu tarîkle rivayet etmektedir:
Zeyd b. Hubâb (ö. 203/818) Musa b. Ubeyde er-Rebezî (ö. 153/770) Saîd b. Ebî Saîd Mevlâ Ebî Bekr Muhammed b. Amr b. Hazm Ebû Râfi: Tirmizî, es-Sünen, II, 350, nu: 482; İbn Mâce, es-Sünen, I, 442, nu: 1386. Taberânî, Mu‘cemü’l- Kebîr, I, 311; İbnü’l-Cevzî, a. g. e. , II, 144; el-Leâlî’l-Mesnû‘a, II, 41; Mizzî, Tehzîbü’l-Kemâl, Suriye 1992, I, 490.
Bu rivayette tenkid edilen kişi Musa b. Ubeyde er-Rebezî’dir: Ahmed ve İbn Ma‘în, Musa b. Ubeyde’nin bir şeye degmez oldugu kanaatindedirler.İbnü’l-Medînî, Ebû Zür‘a, Tirmizî, Nesâî, Sâcî, İbn Hıbbân ve İbn Kâni‘ onun zayıf oldugu görüşündedirler. Yakub b. Şeybe ise “Dogru sözlü bir kimsedir ancak hadisi ciddi şekilde zayıftır” demektedir. Vâki‘ ise onu güvenilir olarak kabul etmektedir. Tehzîbü’t-Tehzîb, X, 356–360 Tirmizî, bu hadisin Ebû Râfi‘ rivayetinden dolayı garib oldugu görüşündedir. Tirmizî, es-Sünen II, 351.İbn Hacer, Musa er-Rebezî’nin ciddi şekilde zayıf oldugu görüşündedir. el-Leâli’l-Mesnû‘a, s. 22. el- Hısâlü’l-Mükeffira’sında ise hadisin senedinin de zayıf oldugunu söylemektedir. el-Leâli’l-Mesnû‘a, s. 22.
Not:Yukarıda Görüldüğü Gibi Taberani ve Tirmize gelen rivayetler zayıf’tır senedlerinde ki raviler Cerh edilmekten kurtulamamışlardır Ulema bu konuda İhtilaf etmiştir Kimisi Tesbih Namazı’na sahih kimisi hasen kimisi zayıf bazılarıda uydurma demiştir Yani bu namaz şüphelidir şüphelilerden de uzak durmak en iyisidir. Bu konuda Bir Risale Hazırlanıyor Bitince Burada Yayınlayacağım inş…..