Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Makale TESETTÜR mü AKSESUAR mı?

Burhanuddin Aldiyaî Çevrimdışı

Burhanuddin Aldiyaî

Aktif Üye
İslam-tr Yazar
TESETTÜR mü AKSESUAR mı?
29801


Tesettür, aslı itibariyle Arapça bir kelime olup “setere (ستر)” kökünden gelmektedir ve bir şeyi, görünmesini engelleyecek şekilde kapatmak, üstünü örtmek, gizlemek anlamlarına gelir. İslami terminolojide ise, mutlak zikredildiğinde kadının örtünmesini ifade eder. Allah Teâlâ kadını, birçok hikmetten dolayı görsel olarak da erkek için cazibeli ve çekici yaratmıştır. Bu sebeple bütün vücudunu, cazibesini ortadan kaldıracak şekilde örtmesini emretmiştir ve Nur ile Ahzab gibi değişik surelerde bununla alakalı birçok ayet indirmiştir. Özetle Allah Teâlâ iman etmiş kadına, cazibesini yabancı erkeklere karşı gizlemesini, örtmesini ve kapatmasını emretmiştir. Dolayısıyla İslam’ın öngördüğü şekilde örtünmek, iman etmiş bir kadın için temel bir farizadır. Bunun ihlali ise, namaz, oruç gibi herhangi bir farizayı terk etmekle eşdeğer bir isyandır.

İslam’ın öngördüğü belli bir tesettür şekli olmamakla birlikte, standartları yani şartları vardır. Bu standartlara uyan her giyim, tesettürdür. Söz konusu standartları ise, 6 temel unsur olarak şöyle özetlemek mümkündür. Vücut rengini göstermeyecek kadar kalın, vücudun bütün hatlarını tamamıyla gizleyecek kadar geniş, ayrıca bir süs ve cazibe olmayacak şekilde sade olmalı, bütün vücudu örtmeli, erkek elbisesine benzememeli ve gerek şekli, gerekse başka açılardan gayrimüslim kadınların giyimine benzeme veya taklit etme amacı gütmemelidir. Tabi bu standartların aslı, ayet ve hadislere dayanmaktadır. Zikredilen şartların ihlali, tesettürü İslami olmaktan çıkarır. Bu sebeple iman etmiş bir kadın, İslam’ın nazarında tesettürlü olabilmesi için giyimini bu standartlara göre ayarlamak durumundadır. Aksi halde bazı rükünleri eksik yapılan namaz misali yerli yerinde bir iş yapmamış olur. İşte Peygamber ﷺ bunu giyinik çıplaklık olarak vasfetmiş ve böylelerin cennet yüzü görmeyeceğini söylemiştir [1]. Demek ki kadının mükemmel şekliyle tesettüre riayet etmemesi, çok büyük bir günahtır.

Ne var ki yaşadığımız zamanda her şey çok hızlı bir şekil bozuluyor maalesef. Kadının tesettürü de bundan fazlasıyla nasibini alıyor. İnanç, ahlak, iffet, haysiyet, şeref, namus gibi erdemleri bir tarafa atarak çıplak gezen kadınlar bir tarafa, tesettürlü olmaya çalışan kadınlar bile adeta giyimleriyle cazibelerini daha da artırmaya çalışıyorlar. Hatta birçoğu için tesettür artık kafaya dolanan bir parça bezin adı olmaya başladı. Bu sebeple başında adına başörtüsü denen rengârenk, cıvıltılı bir bez ve altında pantolon gibi birçok açıdan tesettüre aykırı giysili kadınlar görmek çok yaygındır. Tesettürlü görünen nice kadın, kendini çıplak gezen kadınlardan daha cazibeli bir hale getirebiliyor. Bu sebepten olsa gerek Peygamber ﷺ bir hadiste; «Dünyada nice giyinik kadın vardır ki ahirette çıplaktır.» der [2]. Çünkü kendince giyinik olsa bile, tesettürün amacını gerçekleştirmediği için İslam’ın nazarında çıplak sayılır. Bunu fırsat bilen kapitalistler ise, bir tesettür (!) modası ihdas ettiler. Google görsellerine “tesettür” yazarsanız, meselenin dehşet yüzünü görürsünüz.

Düzgün bir tesettüre sahip olmamanın yanında bir de kendini ifşa etme hastalığı olabildiğince yaygınlaştı. Şu sosyal ağlarda her gün görüyorum, çarşaflı kadınlar bile şekil fotoğraflar çekerek yayıyorlar. Sübhanallah! Kendini herkese ifşa ettikten sonra tesettürlü olmanın anlamı nedir ki? Zaten temel gaye kendini yabancı gözlerden saklamak değil mi, yaydığın fotoğraflarla bunun aksini yapıyorsun. Mesela yabancı birisi fotoğraflarını yayan bir kadının fotoğrafını çekmek istese veya bana bir fotoğrafını verir misin derse, saldırıp hakaret etmezse bile en yumuşak tabirle sapık mısın gibi hakaret içerikli bir tepki gösterecektir. Aynı şekilde birisi yakınlarının fotoğraflarını yayan bir erkeğe yaydığı kadın yakınlarının bir fotoğrafını çekmek veya vermesini isterse, çok büyük bir ihtimalle saldırıp kavga edecektir. Oysa kendileri, her amaçta kullanabilecek herkese fotoğraf dağıtıyorlar!...

Hanımlar! Madem iman ettiniz, madem Allah’ın emrettiği bir fariza olarak tesettürlü olmaya çalışıyorsunuz, şu halde amacına uygun yapınız. Aksi halde hiçbir anlamı kalmaz, değersiz olur. Siz de sadece kendinizi kandırmış olursunuz. Yok, eğer bir nevi aksesuar olarak kullanıyorsanız, o zaman da hem isyan etmiş, hem de kendinizi büyük bir lanete maruz bırakmış ve hem de Müslüman kadınların adını kirleterek haklarına girmiş olursunuz.

Unutmayın, Kur’an’ın cilbab şeklinde ifade ettiği düzgün tesettür, yine Kur’an’ın kendi ifadesiyle iffetli hür kadının nişanesi ve tanınma alametidir [3]. Bunun muhalif mefhumuna göre İslam’ın öngördüğü şekilde tesettürüne dikkat etmeyen bir kadın, aslında kolay ulaşılabilir cariye olmaya göz kırpmış oluyor. Gerçekte niyeti öyle değildir belki ama en azından nefsinin hevasına uymakla görünen vakıa onu böyle bir konuma koyar. Dolayısıyla dışarıya çıktığında yabancı erkeklere, özellikle günümüzde çok az kimsenin azade olduğu hasta kalplilere ulaşılamaz iffetli hür kadın veya kolay ulaşılabilir cariye görüntüsünü tesettürünle göstermiş oluyorsun!

Kadın yakınlarının her türlü İslam’a aykırı davranış ve tutumlarını düzeltmeye çalışmayan veya sessiz kalan erkekler ise, hadisin ifadesiyle deyyus oluyorlar. Peygamber ﷺ bu tip erkeklerin de cennete müstahak olmadıklarını söylemiştir [4]. Bunu kendi yapanların akıbetinin çok daha feci olacağı aşikârdır.

Rabbim ümmetin kadınlarına, davranışından tesettürüne kadar haşmetli hür kadın ruhu versin ve basit cariye hevasından korusun. Erkeklerine ise, izzet, onur ve gayret ruhu versin.

------------
[1] Müslim Hadis No. 2128
[2] Buhari Hadis No. 1126
[3] Ahzab 33/59
[4] Şuebu’l İman, Beyhaki, Hadis No. 10800

Burhanüddin Aldiyaî
 

Ekli dosyalar

  • images.jpg
    images.jpg
    28.7 KB · Görüntüleme: 131
Üst Ana Sayfa Alt