Günümüzde pek çok anlık mesajlaşma uygulaması bulunmaktadır (WhatsApp, Bip, Signal, Viber, Session, Wickr Me, Skype ve Telegram bunlardan sadece bazıları). Bu yazımızda özellikle son zamanlarda çok popüler olmayı başaran Telegram’ı inceleyeceğiz. Her şeyden önce, Telegram kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur ve özgür yazılımdır. Kâr amacı gütmediği için 3. taraflara değil kullanıcılarına saygı duyar. İşte Telegram hakkında bilmeniz gerekenler:
Telegram’ın kuruluşu
Telegram 2014 yılında VK’in kurucularından Pavel Durov tarafından kuruluyor. Telegram ilk başta St. Petersburg’da ofisini açsa da ilerleyen yıllarda Rusya hükûmeti ile yaşadığı sorunlardan dolayı ofisini Dubai’ye taşıyor. Rusya hükûmeti ile zamanında birçok sorun yaşadı. Verileri devletlere vermediği için engellendi (Daha sonra da İran’da engellendi). Buradan da anlayabileceğiniz gibi Telegram gizlilik ve güvenlik üzerine kurulmuştur. Şu anda 500 milyondan fazla kullanıcıya sahiptir.
Telegram’ın özellikleri
Telegram bulut tabanlıdır. Yani mesajlarınız hesabınızda güvenli bir şekilde kayıtlı kalır. Telefonunuzu değiştirirken yeni cihazda giriş yaparsanız bütün mesajlarınızı göreceksiniz. Ayrıca telefonda alan kaplamamış olacaksınız. Önbelleği temizleyin ve mesajlarınızı telefonunuzdan silin (hesabınızda hâlâ kayıtlı kalacaklar). Telegram Web de bu özellik sayesinde bağımsız çalışabilir. Telefonu bağlı tutun uyarıları artık eskidi. Telegram telefona ihtiyaç duymaz.
Telegram, MTProto şifrelemesini tercih etmesi sayesinde insanları dünya üzerinde benzersiz, dağıtılmış veri merkezleri ağı üzerinden birbirine bağlayan piyasadaki en hızlı mesajlaşma uygulamasıdır.
Daha güçlü sohbet: 2GB’a kadar dosya gönderebilir, her tür belgeyi (.DOC, .MP3, .ZIP vb.) paylaşabilirsiniz. 200.000 üyeye kadar grup sohbetleri oluşturabilir ve belirli görevler için botlar ayarlayabilirsiniz. Çevrimiçi toplulukları barındırmak ve ekip çalışmasını koordine etmek için mükemmel bir araçtır. Eğer Telegram’da bir grubunuz varsa ve yöneticiyseniz:
• Diğer üyelerin mesajlarını silebilirsiniz.
• Üyeleri belirli süre kısıtlayabilir veya engelleyebilirsiniz.
• Üyeleri istediğiniz gibi kısıtlayabilirsiniz. Mesaj gönderebilsin ama gif gönderemesin gibi.
• Son eylemler: grubun geçmişini görebilirsiniz
• Grubu herkese açabilirsiniz, t.me/grupadi kullanıcı adınızı kullanın.
• Mesajı sabitleyebilirsiniz: Herkes haberdar olsun.
• Kanal istatistikleri
• Birkaç bin kişiyle sesli görüşme yapın (yakında video görüşme ve ekran paylaşımı da sizinle).
Bu sizin Telegram’ınız: özel temalar yükleyin, kendiniz oluşturun ve baştan aşağıya Telegram’ınızı özelleştirin.
Ek özellikler: Arkadaşlarınızın (eğer ayarı aktif ederse) size ne kadar uzakta öğrenin, canlı konum paylaşın, yakınlardaki kişileri bulun, profilinize bir kullanıcı adı seçin ve numaranızı paylaşmadan iletişime geçin (Bana yaz: t.me/username veya @Username gibi), uygulama içi proxy kullanın, karşı tarafın yazdığı mesajları her iki taraftan da silin, gelişmiş gizlilik ve güvenlik ayarları, video mesajlar (yuvarlak şekilde, sesli mesajın içinde görüntü de olan hali gibi bir mesaj türü) ve buraya yazamayacağım daha bir sürü özellik.
Mesajları düzenleyin veya hiç iz bırakmadan silin.
Binlerce hareketli/hareketsiz çıkartmalar ve gifler.
Gizli sohbetler: Telegram, en üst düzeyde gizlilikle ilgilenenler için Gizli Sohbetler seçeneğini sunuyor. Gizli Sohbet mesajları, her iki katılımcı cihazdan da otomatik olarak kendini yok edecek şekilde programlanabilir. Bu şekilde, kaybolan her türlü içeriği (mesajlar, fotoğraflar, videolar ve hatta dosyalar) gönderebilirsiniz. Gizli Sohbetler, bir mesajın yalnızca hedeflenen alıcı tarafından okunabilmesini sağlamak için uçtan uca şifreleme kullanır. Şifreleme anahtarı özelliği de gizli sohbette.
Kullanım kolaylığıyla birlikte en iyi güvenliği sağlamak Telegram’ın misyonudur. Telegram’daki sohbetler, gruplar, medya vb. dahil olmak üzere her şey 256 bit simetrik AES şifrelemesi, 2048 bit RSA şifrelemesi ve Diffie-Hellman güvenli anahtar değişimi kombinasyonu kullanılarak şifrelenir.
Telegram en gelişmiş medya editörüne sahip mesajlaşma uygulamasıdır. Sıcaklık, gölge ve parlak alan ayarları, RGB (Red Green Blue – Kırmızı Yeşil Mavi) ayarları, kontrast, doygunluk, soldurma, skeç etkisi, kumlama…
Yazılara bağlantı verip kalın ve italik olarak belirleyebilirsiniz.
Ayrıca paylaştığınız bir gönderinin sadece metin kısmını değil resim ve dosya kısmınıda düzenleyebileceksiniz.
Mesajlarınızı zamanlayabilir veya sessiz gönderebilirsiniz. Mesajı yazın ve gönder tuşuna basılı tutun. Çıkan menüden mesajınızı istediğiniz zamanda gönderilecek şekilde ayarlayın. Çevrimdışı olsanız bile mesajınız otomatik istenen zamanda gönderilecek! Ayrıca mesaj yazıp gönder tuşuna basılı tuttuktan sonra çıkan menüden sessiz göndermeyi de tercih edebilirsiniz. Arkadaşlarınıza sessiz bir bildirim olarak gönderilecektir. Sonuçta geç saatte kimseyi rahatsız etmek istemeyebilirsiniz.
Aramalar: Arkadaşlarınızı sesli veya görüntülü arayın. Üstelik P2P (Peer to Peer – cihazdan cihaza) teknolojisi sayesinde aramalarınız artık daha kaliteli.
Not: P2P, IP adresiniz üzerinden aktarılır. Bu özellik varsayılanda sadece kişileriniz için aktiftir. İsterseniz Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Aramalar kısmından ayarlamaları yapabilirsiniz. Aramalarınız sunucu üzerinden aktarılır.
Grup sesli aramalar: Birkaç bin kişiyle süresiz sesli sohbet yapın. Görüşmeyi sonlandırmak zorunda da değilsiniz. Açık bırakın, üyeler istediği zaman görüşsün. Yakında grup görüntülü görüşme ve ekran paylaşımı özelliği de sizlerle.
Botlar ve Kanallar
Botlar, size otomatik cevap veren yazılımlardır. İnsan değildirler. Bunlar pek çok işe yarayabilir. Mesela YouTube videosu indirmek, müzik indirmek, oyun oynamak, grubu yönetmek, RSS akışınızı göstermek, sahte e-posta sağlamak ve çok daha fazlası. Yapabilecekleriniz hayallerinizle sınırlı. Kullanımı da çok kolay!
Ayrıca satır içi botlar size kolaylık sağlayacaktır. Mesela @vid yazıp boşluk bırakıp YouTube’dan arama yaparak Telegram’dan ayrılamadan video linki gönderin.
Ya da @gamee yazıp boşluk bırakın ve sevdiğiniz bir oyunu oynayın. Hatta bunu bir gruba gönderin ve arkadaşlarınızla yarışın!
Veya isterseniz şüphelendiğiniz bir dosyayı Telegram botuna yollayın ek uygulamaya gerek kalmadan bot sizin için dosyayı tarasın.
Telegram botlarını gruplarınıza ekleyerek birçok fayda sağlayabilirsiniz. Mesela grupta İngilizce yazılmış bir kelimeyi bot sayesinde Türkçeye çevirebilirsiniz. Yine botlar ile grubunuzu yönetebilir grup içi kurallar ekleyebilirsiniz (Mesela 12’den sonra bot sayesinde kimsenin gruba yazmamasını sağlayabilirsiniz).
Bir hesabın bot olduğunu nasıl anlayabilirim?
Botların isimlerinin yanında “bot” yazısı yazar.
Kanallar, sınırsız kitlelere ulaşabileceğiniz harika araçlardır. Kanallar aynı sosyal medya hesapları gibidir. Sadece siz paylaşım yapabilirsiniz. Sınırsız sayıda aboneniz olabilir. Kanala abone olduğunuzu sadece kanal yöneticisi görebilir. Ayrıca @kullanıcıadı ve t.me/KanalAdi şeklinde kanalınızı herkese yayabilirsiniz! Kanallar Telegram’daki düzenleme, mesaj sabitleme, 2GB dosya paylaşımı gibi özellikleri içerir. Eğer Telegram kullanıyorsanız veya kullanırsanız bizim kanalımıza abone olursanız çok seviniriz:
Telegram hakkında söylentiler ve daha derin sorular
Öncelikle Telegram bir Rus ürünü değildir. Rusya’da bir sunucusu veya ofisi bulunmuyor. Rusya, Telegram’dan kullanıcı verilerini isteyince Pavel Durov’un buna tepkisi sert oldu. Telegram Rusya’daki ofisini kapattı, Durov, Rusya vatandaşlığını iptal etti ve Telegram Rusya’da engellenmeye çalışıldı. Ancak daha önceki yazılarımızda da yazdığımız gibi Rusya Telegram’ı engellemeyi başaramadı ve 2019 yılında Telegram’ın engeli 2 şartla kaldırıldı.
• Yapay zeka terör içerikli mesajları otomatik tespit edip bunları bildiriyor.
• Bu karar sadece Rusya’da geçerli
Yani Telegram kullanıcılarının gizliliğini korumaya devam ediyor.
Sunucu tarafı özgür yazılım değil. Evet ilk bakışta bu sorunmuş gibi görünüyor ancak Telegram’ın sunucuları her yıl güvenlik uzmanları tarafından onaylanıyor.
“Telegram sohbetleri şifrelenmiyor.” Bu söylenti de maalesef duyulabiliyor. Ancak yukarıda belirttiğim gibi “her şey” sunucu – istemci/istemci – sunucu olmak üzere iki kez şifrelenir.
“Telegram’a gelecek reklamlar gizliliği hiçe sayacak.” Telegram’a reklamlar gelecek ancak kişiselleştirilmiş reklamlar ve kullanıcı verilerini reklama dönüştürmek (ve kâr etmek) Telegram’ın asla amacı değildir ve asla olmayacaktır. Tüm reklamlar herkeste aynı olacaktır.
“Telegram konumunuzun hacker’lar tarafından öğrenilmesini sağlar.” Telegram’da yakındaki kişilerde kendinizi göstermek konumunuzu herkese açık yapacaktır. Ancak varsayılan olarak bu özellik kapalıdır.
O yüzden kendiniz konumunuzu herkese açık yapmadığınız sürece hiçbir sorun yoktur.
Özetle
Telegram özellikleri açısından harika, bulut tabanlı bir anlık mesajlaşma uygulaması. Her ay yepyeni özelliklerle karşımıza çıkıyor. Tabi muazzam büyüme oranı da dediklerimi aynen doğruluyor. Güvenlik konusunda bazı sorunları olduğu iddialarının yukarıda yazdığı gibi asılsız olduğunu kanıtladım. Güvenlik ve gizlilik isteyenler için Telegram gerçekten harika bir seçenek. Daha da fazla gizlilik isteyenler içinse gizli sohbetler mevcut. Ayrıca bir mesajlaşma uygulamasının popülaritesi de önemlidir. Telegram bu konuda da şanslıdır.
Metehan Özyürek
Kaynak: fossnettr.com