Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Whatsapp'ın bir alternatifi olan Telegram ve Signal İncelemesi

A Çevrimdışı

Ademoqlu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
maxresdefault.jpg


Günümüzde pek çok anlık mesajlaşma uygulaması bulunmaktadır (WhatsApp, Bip, Signal, Viber, Session, Wickr Me, Skype ve Telegram bunlardan sadece bazıları). Bu yazımızda özellikle son zamanlarda çok popüler olmayı başaran Telegram’ı inceleyeceğiz. Her şeyden önce, Telegram kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur ve özgür yazılımdır. Kâr amacı gütmediği için 3. taraflara değil kullanıcılarına saygı duyar. İşte Telegram hakkında bilmeniz gerekenler:

Telegram’ın kuruluşu

Telegram 2014 yılında VK’in kurucularından Pavel Durov tarafından kuruluyor. Telegram ilk başta St. Petersburg’da ofisini açsa da ilerleyen yıllarda Rusya hükûmeti ile yaşadığı sorunlardan dolayı ofisini Dubai’ye taşıyor. Rusya hükûmeti ile zamanında birçok sorun yaşadı. Verileri devletlere vermediği için engellendi (Daha sonra da İran’da engellendi). Buradan da anlayabileceğiniz gibi Telegram gizlilik ve güvenlik üzerine kurulmuştur. Şu anda 500 milyondan fazla kullanıcıya sahiptir.

Telegram’ın özellikleri

Telegram bulut tabanlıdır. Yani mesajlarınız hesabınızda güvenli bir şekilde kayıtlı kalır. Telefonunuzu değiştirirken yeni cihazda giriş yaparsanız bütün mesajlarınızı göreceksiniz. Ayrıca telefonda alan kaplamamış olacaksınız. Önbelleği temizleyin ve mesajlarınızı telefonunuzdan silin (hesabınızda hâlâ kayıtlı kalacaklar). Telegram Web de bu özellik sayesinde bağımsız çalışabilir. Telefonu bağlı tutun uyarıları artık eskidi. Telegram telefona ihtiyaç duymaz.

Telegram, MTProto şifrelemesini tercih etmesi sayesinde insanları dünya üzerinde benzersiz, dağıtılmış veri merkezleri ağı üzerinden birbirine bağlayan piyasadaki en hızlı mesajlaşma uygulamasıdır.

Daha güçlü sohbet: 2GB’a kadar dosya gönderebilir, her tür belgeyi (.DOC, .MP3, .ZIP vb.) paylaşabilirsiniz. 200.000 üyeye kadar grup sohbetleri oluşturabilir ve belirli görevler için botlar ayarlayabilirsiniz. Çevrimiçi toplulukları barındırmak ve ekip çalışmasını koordine etmek için mükemmel bir araçtır. Eğer Telegram’da bir grubunuz varsa ve yöneticiyseniz:

• Diğer üyelerin mesajlarını silebilirsiniz.
• Üyeleri belirli süre kısıtlayabilir veya engelleyebilirsiniz.
• Üyeleri istediğiniz gibi kısıtlayabilirsiniz. Mesaj gönderebilsin ama gif gönderemesin gibi.
• Son eylemler: grubun geçmişini görebilirsiniz
• Grubu herkese açabilirsiniz, t.me/grupadi kullanıcı adınızı kullanın.
• Mesajı sabitleyebilirsiniz: Herkes haberdar olsun.

• Kanal istatistikleri
• Birkaç bin kişiyle sesli görüşme yapın (yakında video görüşme ve ekran paylaşımı da sizinle).

Bu sizin Telegram’ınız: özel temalar yükleyin, kendiniz oluşturun ve baştan aşağıya Telegram’ınızı özelleştirin.

Ek özellikler: Arkadaşlarınızın (eğer ayarı aktif ederse) size ne kadar uzakta öğrenin, canlı konum paylaşın, yakınlardaki kişileri bulun, profilinize bir kullanıcı adı seçin ve numaranızı paylaşmadan iletişime geçin (Bana yaz: t.me/username veya @Username gibi), uygulama içi proxy kullanın, karşı tarafın yazdığı mesajları her iki taraftan da silin, gelişmiş gizlilik ve güvenlik ayarları, video mesajlar (yuvarlak şekilde, sesli mesajın içinde görüntü de olan hali gibi bir mesaj türü) ve buraya yazamayacağım daha bir sürü özellik.

Mesajları düzenleyin veya hiç iz bırakmadan silin.

Binlerce hareketli/hareketsiz çıkartmalar ve gifler.

Gizli sohbetler: Telegram, en üst düzeyde gizlilikle ilgilenenler için Gizli Sohbetler seçeneğini sunuyor. Gizli Sohbet mesajları, her iki katılımcı cihazdan da otomatik olarak kendini yok edecek şekilde programlanabilir. Bu şekilde, kaybolan her türlü içeriği (mesajlar, fotoğraflar, videolar ve hatta dosyalar) gönderebilirsiniz. Gizli Sohbetler, bir mesajın yalnızca hedeflenen alıcı tarafından okunabilmesini sağlamak için uçtan uca şifreleme kullanır. Şifreleme anahtarı özelliği de gizli sohbette.

Kullanım kolaylığıyla birlikte en iyi güvenliği sağlamak Telegram’ın misyonudur. Telegram’daki sohbetler, gruplar, medya vb. dahil olmak üzere her şey 256 bit simetrik AES şifrelemesi, 2048 bit RSA şifrelemesi ve Diffie-Hellman güvenli anahtar değişimi kombinasyonu kullanılarak şifrelenir.

Telegram en gelişmiş medya editörüne sahip mesajlaşma uygulamasıdır. Sıcaklık, gölge ve parlak alan ayarları, RGB (Red Green Blue – Kırmızı Yeşil Mavi) ayarları, kontrast, doygunluk, soldurma, skeç etkisi, kumlama…

Yazılara bağlantı verip kalın ve italik olarak belirleyebilirsiniz.

Ayrıca paylaştığınız bir gönderinin sadece metin kısmını değil resim ve dosya kısmınıda düzenleyebileceksiniz.

Mesajlarınızı zamanlayabilir veya sessiz gönderebilirsiniz. Mesajı yazın ve gönder tuşuna basılı tutun. Çıkan menüden mesajınızı istediğiniz zamanda gönderilecek şekilde ayarlayın. Çevrimdışı olsanız bile mesajınız otomatik istenen zamanda gönderilecek! Ayrıca mesaj yazıp gönder tuşuna basılı tuttuktan sonra çıkan menüden sessiz göndermeyi de tercih edebilirsiniz. Arkadaşlarınıza sessiz bir bildirim olarak gönderilecektir. Sonuçta geç saatte kimseyi rahatsız etmek istemeyebilirsiniz.

Aramalar: Arkadaşlarınızı sesli veya görüntülü arayın. Üstelik P2P (Peer to Peer – cihazdan cihaza) teknolojisi sayesinde aramalarınız artık daha kaliteli.

Not: P2P, IP adresiniz üzerinden aktarılır. Bu özellik varsayılanda sadece kişileriniz için aktiftir. İsterseniz Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Aramalar kısmından ayarlamaları yapabilirsiniz. Aramalarınız sunucu üzerinden aktarılır.

Grup sesli aramalar: Birkaç bin kişiyle süresiz sesli sohbet yapın. Görüşmeyi sonlandırmak zorunda da değilsiniz. Açık bırakın, üyeler istediği zaman görüşsün. Yakında grup görüntülü görüşme ve ekran paylaşımı özelliği de sizlerle.

Botlar ve Kanallar

Botlar, size otomatik cevap veren yazılımlardır. İnsan değildirler. Bunlar pek çok işe yarayabilir. Mesela YouTube videosu indirmek, müzik indirmek, oyun oynamak, grubu yönetmek, RSS akışınızı göstermek, sahte e-posta sağlamak ve çok daha fazlası. Yapabilecekleriniz hayallerinizle sınırlı. Kullanımı da çok kolay!

Ayrıca satır içi botlar size kolaylık sağlayacaktır. Mesela @vid yazıp boşluk bırakıp YouTube’dan arama yaparak Telegram’dan ayrılamadan video linki gönderin.

Ya da @gamee yazıp boşluk bırakın ve sevdiğiniz bir oyunu oynayın. Hatta bunu bir gruba gönderin ve arkadaşlarınızla yarışın!

Veya isterseniz şüphelendiğiniz bir dosyayı Telegram botuna yollayın ek uygulamaya gerek kalmadan bot sizin için dosyayı tarasın.

Telegram botlarını gruplarınıza ekleyerek birçok fayda sağlayabilirsiniz. Mesela grupta İngilizce yazılmış bir kelimeyi bot sayesinde Türkçeye çevirebilirsiniz. Yine botlar ile grubunuzu yönetebilir grup içi kurallar ekleyebilirsiniz (Mesela 12’den sonra bot sayesinde kimsenin gruba yazmamasını sağlayabilirsiniz).

Bir hesabın bot olduğunu nasıl anlayabilirim?

Botların isimlerinin yanında “bot” yazısı yazar.

Kanallar, sınırsız kitlelere ulaşabileceğiniz harika araçlardır. Kanallar aynı sosyal medya hesapları gibidir. Sadece siz paylaşım yapabilirsiniz. Sınırsız sayıda aboneniz olabilir. Kanala abone olduğunuzu sadece kanal yöneticisi görebilir. Ayrıca @kullanıcıadı ve t.me/KanalAdi şeklinde kanalınızı herkese yayabilirsiniz! Kanallar Telegram’daki düzenleme, mesaj sabitleme, 2GB dosya paylaşımı gibi özellikleri içerir. Eğer Telegram kullanıyorsanız veya kullanırsanız bizim kanalımıza abone olursanız çok seviniriz:

Telegram hakkında söylentiler ve daha derin sorular

Öncelikle Telegram bir Rus ürünü değildir. Rusya’da bir sunucusu veya ofisi bulunmuyor. Rusya, Telegram’dan kullanıcı verilerini isteyince Pavel Durov’un buna tepkisi sert oldu. Telegram Rusya’daki ofisini kapattı, Durov, Rusya vatandaşlığını iptal etti ve Telegram Rusya’da engellenmeye çalışıldı. Ancak daha önceki yazılarımızda da yazdığımız gibi Rusya Telegram’ı engellemeyi başaramadı ve 2019 yılında Telegram’ın engeli 2 şartla kaldırıldı.

Yapay zeka terör içerikli mesajları otomatik tespit edip bunları bildiriyor.
Bu karar sadece Rusya’da geçerli

Yani Telegram kullanıcılarının gizliliğini korumaya devam ediyor.

Sunucu tarafı özgür yazılım değil. Evet ilk bakışta bu sorunmuş gibi görünüyor ancak Telegram’ın sunucuları her yıl güvenlik uzmanları tarafından onaylanıyor.

“Telegram sohbetleri şifrelenmiyor.” Bu söylenti de maalesef duyulabiliyor. Ancak yukarıda belirttiğim gibi “her şey” sunucu – istemci/istemci – sunucu olmak üzere iki kez şifrelenir.

“Telegram’a gelecek reklamlar gizliliği hiçe sayacak.” Telegram’a reklamlar gelecek ancak kişiselleştirilmiş reklamlar ve kullanıcı verilerini reklama dönüştürmek (ve kâr etmek) Telegram’ın asla amacı değildir ve asla olmayacaktır. Tüm reklamlar herkeste aynı olacaktır.

“Telegram konumunuzun hacker’lar tarafından öğrenilmesini sağlar.” Telegram’da yakındaki kişilerde kendinizi göstermek konumunuzu herkese açık yapacaktır. Ancak varsayılan olarak bu özellik kapalıdır.

O yüzden kendiniz konumunuzu herkese açık yapmadığınız sürece hiçbir sorun yoktur.

Özetle

Telegram özellikleri açısından harika, bulut tabanlı bir anlık mesajlaşma uygulaması. Her ay yepyeni özelliklerle karşımıza çıkıyor. Tabi muazzam büyüme oranı da dediklerimi aynen doğruluyor. Güvenlik konusunda bazı sorunları olduğu iddialarının yukarıda yazdığı gibi asılsız olduğunu kanıtladım. Güvenlik ve gizlilik isteyenler için Telegram gerçekten harika bir seçenek. Daha da fazla gizlilik isteyenler içinse gizli sohbetler mevcut. Ayrıca bir mesajlaşma uygulamasının popülaritesi de önemlidir. Telegram bu konuda da şanslıdır.


Metehan Özyürek
Kaynak: fossnettr.com
 
A Çevrimdışı

Ademoqlu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Signal-Private-Messenger-logo.jpg


Signal mesajlaşma uygulaması kullanıcılar arasında her türlü iletişimi güvende tutmak için uçtan uca şifreli iletişim sağlayan açık kaynak kodlu bir mesajlaşma habercisidir. Bugün dünyanın önde gelen kullanıcı gizliliği ve güvenliğini savunan bir çok aktivist güvenli mesajlaşma için Signal mesajlaşma uygulamasını tavsiye ediyor.

Bu yazımızda Signal’in sunduğu özelliklere, kullanılabilirliğine ve güvenlik açısından ne noktada durduğuna bakacağız.

Öne çıkan özellikler

• Uçtan uca şifreleme (E2E)

• Şifreleme algoritmaları: Metin mesajları, sesli mesajlar ve görüntülü aramalar için Mükemmel İletim Gizliliği (PFS) ile Signal protokolü

• Açık kaynak kodlu yazılım

• Kaybolan mesajlar (kendi kendini imha eden mesajlar)

• Yayınlanan şeffaflık raporları

• Minimum veri toplama

IP adresleri günlüğe kaydedilmez

• Signal’i SMS uygulaması olarak kullanabilme

• Tamamen ücretsiz

Eksik yanlar

• Kaydolmak bir telefon numarası gerektirir

Şimdi Signal Messenger’ın temel özelliklerini kısaca ele alacağız.

Kısaca bilmeniz gerekenler.

Signal uygulamasının sizin için uygun olup olmadığına karar vermeniz için göz önünde bulundurmanız gereken bazı temel özellikleri:

  • Signal genellikle mevcut olan en güvenli mesajlaşma uygulaması olarak kabul edilir.
  • %100 açık kaynak kodlu. Kodları Github‘da mevcuttur.
  • Signal mesajlaşma Protokolü 2016 yılında bağımsız olarak denetlenmiştir.
  • Hizmet tamamen GDPR uyumludur.
  • Kullanıcılar için Android, iOS, Mac OS, Windows, Linux istemcileri.
Şirket Bilgileri

2013 yılında, Moxie Marlinspike (gerçek adı Matthew Rosenfeld) Signal uygulaması ve protokolünü geliştirmek için açık iletişim sistemleri kurdu. 2018 yılında Marlinspike ve Brian Acton, hem signal uygulamasının hem de signal protokolünün geliştirilmesini devralmak için Signal Messenger, LLC’Yİ kurdu.

Signal Messenger, LLC , 501 (c) (3) kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Signal Teknoloji Vakfı (aka Signal Foundation) tarafından finanse edilmektedir. Signal Foundation’ın tüm ürünleri ücretsiz ve açık kaynak bir yazılım olarak yayınlanmaktadır.

Signal’de hangi verileriniz saklanır?

Signal’i kullandığınızda, verileriniz cihazlarınızda şifreli olarak saklanır. Her kullanıcı için Signal sunucularında saklanan tek bilgi, kayıt olduğunuz telefon numarası, hizmete katıldığınız tarih ve saat ve en son oturum açtığınız tarihtir.

Bununla birlikte, mesajlarınızın kopyalarını saklamak istiyorsanız, bunları yedeklemek ve cihazınıza geri yüklemek için Signal’ı yapılandırmanız gerektiğini unutmayın.

Üçüncü taraf Test ve Signal denetimleri

Signal protokolünün resmi bir güvenlik analizi 2016’da yapıldı. Almanya, İsviçre, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’dan gelen araştırmacılar tarafından yürütülen bu analize göre, Signal sisteminde büyük bir sorun yoktu. Araştırma Protokolün kriptografik şifreleme açısından sağlam olduğunu gösterdi.

Bu analiz, o zamandan beri yapılan araştırmada olduğu gibi protokolün sağlam olduğu sonucunu değiştirmeden birkaç kez daha güncellenmiştir. Son güncelleme Temmuz 2019’da yayınlandı.

Not: Eylül 2019’da, Signal uygulamasının Android sürümünün kullanıcı arayüzünde, bir saldırganın Signal kullanıcılarını dinlemesine izin verebilecek bir açık keşfedildi.

Vice.com‘a göre, hata bildirildiği gün düzeltildi.

Bir Android telefona Signal kurma

Android
cihazlara Signal mesajlaşma uygulamasını kurmak için uygulamayı Play store mağazasından indirmeniz ve telefon numaranız ile kaydolmanız gerek. Her ne kadar telefon numarası ile kaydolmak anonimliği zedelese de kişilerinize ulaşmak ve hizmetin kötüye kullanımının engellenmesi için Signal telefon numaraları ile kaydolmayı zorunlu hale getirir.

Not: Signal uygulanmasını APK olarak yüklemek için buradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz. Ancak Signal geliştiricileri uygulamayı mümkünse resmi mağazalardan yüklemenizi tavsiye ediyor.

Not: Signal mesajlaşma uygulamasını varsayılan SMS uygulaması yaparsanız, Signal’de oturum açan kişilerinize normal SMS yollayamazsınız. Bunun sebebi Signal’in rehberinizde kayıtlı kişilerin Signal hesabı varsa sadece bu kişiler için Signal’in kendi sunucularından mesaj atmayı desteklemesi. Bu yüzden rehberinizde Signal kullanan kişiler varsa ve internet bağlantıları kapalıysa veya oturum açmamışlarsa iletileriniz internet üzerinden de onlara ulaşamaz. O yüzden Signal’i SMS uygulaması yaparken dikkatli kullanın.

Signal deneyimi

Signal uygulanmasını ilk açtığınızda Signal’de kayıtlı kişilerinizi ve onlarla iletişiminiz hakkında bilgiler görürsünüz. Arayüz sade ve kullanışlıdır.
  • Signal Messenger
Ancak Signal, gizliliğinizi artırabilecek, kullanıcı arayüzünü özelleştirebilmenize izin verecek veya animasyonlu çıkartmalar gibi kullanışlı özellikler ekleyebileceğiniz bir dizi özelliğe sahiptir. İşte bu özelliklerden bazıları:

  • Güvenli bağlantı göstergeleri-İOS ve Masaüstü Signal uygulamaları için tüm iletişim her zaman güvenlidir. Android uygulaması için, bir görüşmenin metin giriş alanı “Signal mesajı” bildirimini gösterecek ve mesaj gönder simgesi mavi olacak ve bağlantı güvenli olduğunda kapalı bir kilit resmi içerecektir.
  • Farklı emoji şekilleri-emoji çeşitleri ile mesajlara hızlı bir şekilde cevap verin.
  • Sadece bir kez gözükecek medyalar-mobil cihazlarda, fotoğrafları ve videoları bir kez görüntülendikten sonra kaybolacak şekilde yapılandırabilirsiniz.
  • Grup sohbetleri-aileniz ve diğer insan gruplarıyla bağlantıda kalın.
  • Insights-Android kullanıcıları için, Signal mesajlarınızın yüzde kaçının şifrelenmiş olarak gönderildiğini gösteren bir sistem.
  • Kaybolan mesajlar – belirli bir süre geçtikten sonra mesajları hem sizin hem de mesajlaştığınız kişilerin cihazlarında kaybolacak şekilde ayarlayın.
  • Güvenlik Numaraları-güvenlik numaralarını karşılaştırarak konuşmak istediğiniz kişilerle iletişim kurduğunuzdan emin olun.
  • Şifreli çıkartmalar-güvenliğinizden ödün vermeden biraz eğlence.
Signal mobil uygulamaları Apple uygulama mağazasında 5 üzerinden 4,8 ve Google Play mağazasında 5 üzerinden 4,5 puan almış.

Signal masaüstü istemcileri

Signal resmi olarak aşağıdaki masaüstü platformlarını destekler:

  • Windows
  • Mac OS
  • Linux (64 bit ve 32 bit)
Windows ve MacOS işletim sistemlerine Signal’i kurmak normal bir uygulama kurmak gibidir. Ancak bu işlem Linux işlemciler de bu kadar kolay değil. Kurulum için Linux komut satırında biraz uğraşmanız gerekebilir. Ancak birkaç adımdan sonra Signal kullanılmaya hazır hâle gelecektir.

Telefon numaranız Signal’ın sizi tanımlayabilmesinin tek yolu olduğundan, mobildeki hesabınızı Signal masaüstüne bağlamanız gerekir. Signal Masaüstünü ilk kez başlattığınızda, Signal, numaranız ile kayıtlı cihaza bağlantıyı kurmanız için kullanabileceğiniz bir QR kodu görüntüler:

Signal masaüstü istemcisini mobil cihazınıza bağlamak ve verilerinizi ikisi arasında senkronize etmek için bu pencerenin altındaki talimatları izleyin.

Masaüstü istemciyi cep telefonunuzla senkronize ettiğinizde, Signal arayüzü Signal’de kayıtlı rehberinizle birlikte açılır.

Signal Desktop

Destek

Signal destek, formu farklı konularda merak ettiğiniz sorulara cevap vermek için hazırlanmış 70 tane farklı destek cevaplarından oluşur.

Signal ne kadar güvenli ve özel

Güvenlik
ve kullanıcı gizliliği söz konusu olunca Signal hep kazanan tarafta. Signal protokolü o kadar popüler oldu ki bugün WhatsApp, Google Allo, Facebook Messenger ve benzeri birçok mesajlaşma uygulaması bu protokolü kullandıklarını iddia ediyor. Ve yukarda belirttiğimiz gibi Signal mesajlaşma uygulaması çok az veri kaydediyor.

Şeffaflık Raporları

Signal mesajlaşma uygulaması buradaki bağlantıda görebileceğiniz gibi sadece 2016 yılına ait detaylı olarak sadece 1 tane şeffaflık raporu yayınladı.

Sonuç: 2021’de Signal kullanmayı düşünün

Signal, bugün mevcut olan en güvenli mesajlaşma uygulamalarından biri.

Ayrıca, Whatsapp ve Facebook ile alakalı gizlilik endişeleri arttıkça, insanların 2021’de adeta akın ettiği Whatsapp‘a karşı harika bir alternatif.

Ama bu konuda tavsiyemi dinlemenize gerek yok. Kullanıcılar her yönden Signal’in gizlilik dünyasına koşuyor. The Verge’de Şubat 2020 de yayınlanan bir makaleye göre, Avrupa Birliği çalışanlarına kamudaki yaptıkları anlık mesajlaşmalar için Signal’a geçmelerini söyledi.


Kaynak: Restoreprivacy

ErYpDVLXEAABfw2

Kaynak: teyit.org
 
Son düzenleme:
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
watsapa nazaran daha iyi,millet özelini paylaşmak zorunda gibi sürekli durum paylaşıp durması sinir bozucu
ALLAHtan telegramda yok
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Herkes akın akın telegrama katıldı ama aktif olarak kullanmıyor. Sanırım wpdeki durum paylaşımından ötürü. Halbuki telegram wpden daha kaliteli.

aynen akhi durum paylaşım olmayınca pek aktif kullanılmıyor
 
A Çevrimdışı

Ademoqlu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
#BİP, bi kullanıcının canını istemiyor : )
 
A Çevrimdışı

asliar

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Kullanmak isteyenler icin ek ve kucuk bir bilgi.

Signal'da son gorulme hicbir sekilde gorulemiyor. Tam bir gizlilik adina; bu ozelligi hic getirmeyeceklermis.
 
Hutve Çevrimdışı

Hutve

Cihadın farz oldğu yerde gözyaşı dğl ter dkmk grkr
İslam-TR Üyesi
Kullandığınız WhatsApp numarası (yani hat) iptal olunca WhatsApp hesabınızda iptal oluyor. Bilginiz olsun. Buda WhatsApp'ın telekomünikasyon şirketleriyle işbirliği içinde olduğu anlamına geliyor.
 
Son düzenleme:
A Çevrimdışı

asliar

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Kullandığınız WhatsApp numarası (yani hat) iptal olunca WhatsApp hesabınızda iptal oluyor. Bilginiz olsun. Buda WhatsApp'ın telekomünikasyon şirketleriyle işbirliği içinde olduğu anlamına geliyor.

Bilmiyordum.Eskiden boyle degildi. Acaba cok sikayet mi alip boyle yaptilar.

Aslinda iyi olmus bir bakima..
 
A Çevrimdışı

asliar

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Alıntı;

Rekabet Kurumu'nun duyurusu şöyle:
WhatsApp'ın, veri paylaşımını içeren kullanım koşullarının ve gizlilik ilkesinin güncellenmesi ve bunların kullanıcıları tarafından onaylanmasını istemesi sonrasında 11.01.2021 tarihinde Rekabet Kurumu tarafından söz konusu güncellemeye ilişkin geçici tedbir kararı alınmıştı.

Müteakiben WhatsApp tarafından planlanan güncelleme, küresel çapta, 15 Mayıs 2021 tarihine kadar ertelenmiştir.
Rekabet Kurumu tarafından alınan tedbir kararı ve yapılan incelemeler sonrasında WhatsApp tarafından veri paylaşımını içeren söz konusu güncellemenin, onaylayan kullanıcılar dâhil olmak üzere, Türkiye’deki hiçbir kullanıcı açısından yürürlüğe girmeyeceği tarafımıza bildirilmiştir.
 
A Çevrimdışı

asliar

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Buna ayri haber acmissiniz, sonradan farkettim. Simdi burada yanlis bilgi kalmasin diye ekliyorum.

Zaten sasirmistim birden ne oldu diye...


HABERTÜRK olarak, Rekabet Kurumu'nun bu duyurusunun hemen ardından konuyla ilgili değerlendirmesini sorduğumuz WhatsApp’tan ise “Güncellemenin Türkiye’yi kapsamayacağına dair kesin bir kararımız henüz bulunmuyor. Atılacak adımlar için ilgili makamlarla görüşmeye devam ediyoruz ve herkes için güvenlik ve gizlilik esaslı iletişim sağlamak konusundaki kararlığımızı koruyoruz” açıklaması geldi.
 
Mubadil Çevrimdışı

Mubadil

t.me/hendekehli0
İslam-TR Üyesi
WhatsApp Türkiye yasalarına tabii, Signal ise ABD yasalarına tabii. Aralarında en güvenlisi bence Telegram. Zaten birçok kardeşin başı WhatsApp grupları yüzünden sıkıntıya giriyor.
 
Hawkeye Çevrimdışı

Hawkeye

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Bir uygulama indirmeden önce privacy policylerini mutlaka okuyun. Sizlerden ne bilgiler alıyor onu öğrenin. Signale gelirsem; Signal bazı bilgileri tutuyor ama 3. Şahıs kişilere vermiyor yani anonymity vermiyor.
 
Mubadil Çevrimdışı

Mubadil

t.me/hendekehli0
İslam-TR Üyesi
İran, Telegram kullanan vatandaşlarının Telegram’a girmek için istediği sms kodlarını kötü amaçlı kullanmış ve bu sms mesajlarını kendisine yönlendirip vatandaşlarının Telegram hesaplarına gizlice giriş yapmıştı. Telegram'da bu olaydan sonra "İki Adımlı Doğrulama" özelliğini getirdi. Sizde Telegram>Ayarlar>Güvenlik kısmından "İki Adımlı Doğrulama"yı açabilirsiniz.
 
Y Çevrimdışı

Yusuf Culeybib

Ramadan dolayısıyla kapalıyız
İslam-TR Üyesi
Ozellikle bacılar kendi aralarında foto atarken veya görüntülü konusurken örtüsüz şekilde veya bir erkeğin görmelerini istemedigi sekilde birbirleriyle konuşuyorlar ama bilmiyorlarki whatsappin kullanıldığı her devletteki yetkililer görebiliyor konusmalari

 
Son düzenleme:
Üst Ana Sayfa Alt