Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Yanıktan Dolayı Gelen Su Abdesti Bozar mı?

B Çevrimdışı

bursa89

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
s.a arkadaşlar ilmihalle ilgibi birşey sormak istiyorum aydın bilgilerinizden aydınlanırız inşallah
babamın eli bir kaza sonucu yandı ve yanan yerden şimdi su çıkıyor devamlı çıkan bu su namaz kılmasına engel olurmu yani abdesti bozulurdu bu durumda ibadetlerini ne şekilde yerine getirmeli?

SELAMETLE...
 
E Çevrimdışı

ebumuhammed

Üye
İslam-TR Üyesi
dinimizi bizlere kolaylaştıran ALLAHU AZZEVE CELLE ye hamd olsun.
1.7.4. Teyemmümü Mubah Kılan Sebepler

Aşağıdaki sebeplerden biri bulunduğu takdirde teyemmüm yapmak, hem abdestsizlik hem de cünüplük için, yolculukta veya mukim iken mubah olur.
a) Su bulamazsa veya bulduğu su temizliğe yeterli olmazsa teyemmüm eder. İmran b. Husayn (r.a.) rivayet ettiği hadiste şöyle demiştir: "Bir yolculukta Rasûlülİah ile beraberdik. Cemaate namaz kıldırdı. Bir de baktık ki birisi bizden ayrı duruyor. Rasûlülİah ona; 'namaz kılmaktan seni engelleyen nedir?' diye sordu. Adam; 'cünüp oldum. Su da bulamadım' dedi. Rasûlülİah; "işte sana yeryüzü, bu sana yeter,' buyurdu." (Hadisi Buhârî ve Müslim rivayet etmiştir.) Ebu Zer'den rîvayeten, Rasûlülİah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "On sene su bulamayana dahi, toprak temizleyicidir." (Hadisi Tirmizî, Nesâî, Ebû Dâvûd, Ibn Mâce rivayet etmiş, Tirmizî hadis hasen, sahihtir demiştir.) Fakat teyemmüm etmeden önce kendisinin suyu araması, yol arkadaşlarına veya yakın mesafede olanlara sorması gerekir. Eğer suyun bulunmadığı veya çok uzak olduğu kesin ise, araştırması gerekmez.
b) Eğer vücudunda yara varsa veya hasta ise, suyu kullandığı takdirde hastalığının artmasından veya geç iyileşmesinden korkarsa, ister bunu tecrübe ile bilsin, isterse güvenilir bir doktorun haberi ile bilsin, teyemmüm eder. Cabir (r.a.) rivayet ettiği hadiste şöyle demiştir: "Bir yolculuğa çıkmıştık. Birimizin başına bir taş düştü, başı yarıldı, sonra cünüp oldu. Arkadaşlarına 'Teyemmüm etmeye benim için ruhsat var mı?' diye sordu. Arkadaşları 'sen suyu kullanmaya kadirsin. Sana bir ruhsat bulamıyoruz' dediler. Yıkandı ve bundan doiayı Öldü. Rasûlüîlah'ın huzuruna gelince, durum kendisine bildirildi. Rasûlülİah şöyle buyurdu: "Kahrol as il ar, öldürdüler onu. Biliniyorlarsa soramaz mıydılar? Şüphesiz cahilliğin tedavisi soru sormaktır. O kişiye teyemmüm yapması, yarasının üzerine bir sargı bağlayıp, üzerine mesh edip diğer tarafları yıkaması yeterli idi." (Hadisi Ebu Dâvûd, îbn Mâce, Dârekutnî rivayet etmiş, Ibn Seken sahih-1 cm iştir.)
 
B Çevrimdışı

bursa89

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
ebumuhammed abi allah razı olsun yeterince anladım ama netleştirmek için daha iyi olur diye düşünüyorum şimdi sizin örnek verdiğiniz hadiste cünüplük te yer alıyor yani cünüplük durumu yokken normalde abdest alırken yaranın üzerine mesh etmesi yeterli olurmu?ve her vakit için yeniden mi abdest alması gerekiyor?

SELAMETLE...
 
E Çevrimdışı

ebumuhammed

Üye
İslam-TR Üyesi
Cabir (r.a.) rivayet ettiği hadiste şöyle demiştir: "Bir yolculuğa çıkmıştık. Birimizin başına bir taş düştü, başı yarıldı, sonra cünüp oldu. Arkadaşlarına 'Teyemmüm etmeye benim için ruhsat var mı?' diye sordu. Arkadaşları 'sen suyu kullanmaya kadirsin. Sana bir ruhsat bulamıyoruz' dediler. Yıkandı ve bundan doiayı Öldü. Rasûlüîlah'ın huzuruna gelince, durum kendisine bildirildi. Rasûlülİah şöyle buyurdu: "Kahrol as il ar, öldürdüler onu. Biliniyorlarsa soramaz mıydılar? Şüphesiz cahilliğin tedavisi soru sormaktır. O kişiye teyemmüm yapması, yarasının üzerine bir sargı bağlayıp, üzerine mesh edip diğer tarafları yıkaması yeterli idi." (Hadisi Ebu Dâvûd, îbn Mâce, Dârekutnî rivayet etmiş, Ibn Seken sahih-1 cm iştir.)

bu hadis sizin durumunuza yol gösteriyor,yara üzerine bir sargı koyup,mesh eder,mikrop kapma olasılıgı bu durumda gündemde ise o yaralı kısma hiç birşey yapmaz,aslolan niyetidir ki o yara olmasa yıkayacaktı,rabbimiz bizlere zorluk değil kolaylık muradeder,eğer iki eli yara ve buda diğer uzuvları yıkamaya mani ise ,ya biri yardımı ile abdest alır,yada sadece teyemmüm yapar, ve bu durumlar aynen abdestin hükmünü taşır taki şifa buluncaya kadar,her namaz vakti abdest e gelince,namaz abdesti ile alakalı böyle bir bilgiye araştırmama rağmen ulaşamadım,buda size bunun hilafına bir nakil(sahih hadis) ulaşana kadar abdesti bozan durumlar vuku bulmadıkça abdesti yada teyemmümü devam eder, rabbim şifa versin amin
 
Üst Ana Sayfa Alt