Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Yılbaşı Tatili Mesaisinden Elde Edilen Kazanç ve Hediyeler Helal midir?

ABDULHAK Çevrimdışı

ABDULHAK

الإذلال هو بعيد عنا
Admin
yılbaşı tatili mesaisinden elde edilen kazanç veriliş maksadı sebebi ile helalmidir?

Yılbaşı ve tatili müslümanı ilgilendiren bir mesele değildir. Resmi ideolojinin bunu tatil ilan etmesi ona (o güne) kutsiyet katmaz.
Müslüman kişi yaptığı işe, helal kazanca sadece yılbaşında değil her gün sorumludur. Yılbaşında da gidip çalışabilir, extradan mesai de alabilir. Bu aynı bazı akşamlar veya C.tesi Pazar mesaisi gibidir. Burada önemli olan yaptığı işin meşruiyetidir. Mesela yılbaşında Mesai diye yılbaşını, noeli kutlayanların arasına karışarak oralarda bir şey satmak bu kapsamın dışındadır.

Şeyhu'l İslam İbn Teymiyye (rahimehullah), kâfirlerin kendi bayramlarında ve kutsal günlerinde muslumanlara verecekleri hediyelerin alınıp alınmaması konusunda şunları zikretmiştir:

وأما قبول الهدية منهم يوم عيدهم: فقد قدمنا عن علي رضي الله عنه: أنه أتي بهدية النيروز فقبلها. وروى ابن أبي شيبة في المصنف: حدثنا جرير، عن قابوس عن أبيه: "أن امرأة سألت عائشة، قالت: إن لنا أظآرا من المجوس، وإنه يكون لهم العيد فيهدون لنا. قالت: أما ما ذبح لذلك اليوم فلا تأكلوا، ولكن كلوا من أشجارهم". وقال: حدثنا وكيع، عن الحسن بن حكيم عن أمه، عن أبي برزة: أنه كان له سكان مجوس، فكانوا يهدون له في النيروز والمهرجان، فكان يقول لأهله: ما كان من فاكهة فكلوه، وما كان من غير ذلك فردوه
"Kafirlerin bayramlarında verecekleri hediyeleri almak meselesine gelince; daha önce anlattığımız gibi "Ali (radiyallahu anh) kendisine verilen Nevruz hediyesini kabul etmiştir." (Beyhaki, Sunen’ul Kubra, 9/235)

İbn-i Ebu Şeybe'nin “Musannef” adlı eserde bildirdiğine göre bir defasında Kabus'un babası, Ayşe'ye ateşperest (mecusî) bir dadıları olduğunu ve onun aracılığı ile ateşperestlerin bayramları sırasında kendilerine hediye getirdiklerini, bu hediyeleri kabul edip edemeyeceklerini sordu.
Ayşe (r. anha) adama şu cevabı verdi: “O güne özgü kurbanların etinden yemeyiniz. Fakat size hediye ettikleri meyvalarını yiyiniz.” (İbni Ebi Şeybe, Musannef, 24361)

Yine İbn-i Ebu Şeybe'nin aynı eserde belirttiğine göre vaktiyle Ebu Berze'nin ateşperest komşuları vardı, bunlar eski İran'ın Nevruz ve Mihrican bayramlarında kendisine hediyeler getirirlerdi.
Ebu Berze de ailesine: “Gelen hediyeler arasındaki meyvaları yiyiniz, fakat bunun dışındaki hediyeleri kabul etmeyiniz.” diye tenbih ederdi. (İbni Ebi Şeybe, Musannef, 24362)

Bu belgelerden anlaşıldığına göre; kâfirliklerden gelen hediyeleri kabul edip etmeme konusunda, onların bayramlarının özel bir etkisi yoktur. Yani bu konudaki hüküm normal günlerde ne ise bayramlarında da aynıdır. Çünkü bu hediyeleri kabul etmek onların kâfirliklerinden doğan karakteristik sembollerine destekçi olmak anlamına gelmez.

Fakat kâfirlerden alınacak hediyeler konusu, hediyeyi verenlerin “Ehl-i Harb” ve “Zimmi (anlaşmalı)” kâfirler olup olmamalarına göre değişiklik gösteren tartışmalı ve ayrıca ele alınması gereken bir meseledir . Bu meselenin ayrıntılarına girmenin yeri burası değildir.
İster satın alarak olsun, ister hediye yolu ile gelsin ve isterse başka şekilde sağlansın ehl-i Kitab'ın bayramlık yiyecekleri arasında ancak bayramları dolayısıyla kestikleri kurbanlar dışındaki yemekleri yemek câizdir.
Ateşperestler tarafından kesilen hayvanların etleri ile ilgili hükme gelince; bu bellidir. Bilindiği gibi bütün fıkıh bilginlerinin ortak görüşüne göre bu etleri yemek haramdır. (İmam İbn Teymiyye, İktida el-Sirat el-Mustakim, Sf: 331-332 - Müslümanların Kafirlerle İlişkileri, Tevhid Yayınları: 47-48)

Umarım anlaşılmıştır. Rabb'im müslümanlara helal kazançlar versin.
 
R Çevrimdışı

RapIKeramet

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
selamun aleyküm

bu konuyla ilgili sürekli su soru karsimiza cikiyor.. Avrupa da calisan müslümanlar bilir. Orda noel tatiline az bir süre iscilere "noel primi" verirler.
Bu ekstra ücretin anlami millet noel bayraminda hediye alsinlar veya noel tatilini daha iyi gecirsinler diye.

Simdik bizim bu parayi kullanmamiz da helal midir. Ben istemiyorum deme sansin yok.
Bu konudaki görüsleriniz nedir yazarsaniz sevinirim. Allah razi olsun.
 
Hafsa binti Ömer Çevrimdışı

Hafsa binti Ömer

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
benim nacizane görüşüm ....kardeş bence o para sizin helal kazancınızdan sonuçta onu nereye harcayacağınız da çok önemli...onların niyeti noelin daha iyii geçmesi için olabilir fakat siz onu normal maaşınızdan farklı görmeyip te o şekilde kullanırsınız...ameller niyetlere göredir ...
 
ABDULHAK Çevrimdışı

ABDULHAK

الإذلال هو بعيد عنا
Admin
Bankanın vereceği faizi dahi oraya bırakmayın. Evet faiz olduğu için yiyemezsiniz fakat bir fakirin yakacağına, elektiriğine , vergi, ceza vs harcayabilirsiniz. Kafirlerin kendi bayramları munasebetiyle verdikleri fazladan harçlık, siz oranın işçisi olduğunuz içindir. Dışardaki adama para vermemektedirler. Sudenur kardeşimin dediği gibi parayı haram yola harcarsan sorumlu olursun
 
DAVA Çevrimdışı

DAVA

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
selamun aleyküm

bu konuyla ilgili sürekli su soru karsimiza cikiyor.. Avrupa da calisan müslümanlar bilir. Orda noel tatiline az bir süre iscilere "noel primi" verirler.

kacinci asirda yasiyorsun kardesim :)
birak para vermeyi o günde milleti alisverise tesvik ederekk daha cok soyuyorlar

cevremde calisanlardan duymadim böyle para aldiklarini.... ooo 10 sene önceleriydi;)
 
Enfal.571 Çevrimdışı

Enfal.571

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
yok abi daha gecen senelerde cok kisiye veriliyordu simdi cok az, kriz var(di) ya ondan.
kriz hristiyanlara bayagi vurdu :)
 
Üst Ana Sayfa Alt