uksimu ' Alıntı:
ebu muhammed kardeşimizin gözden kaçırdıgı bir hususa değinmek istedim. s.a.
eved kardeşimizin dedigi gibi bardagı imal eden kişi bunu içkicimi alacak veya zemezem suyu içenmi alacak diye düşünmez imal eder satar heleki bu para hırsızlık parasıyla olsun. evet kardeşim dogrusun ama mütahit kardeşimiz ev yapıor ev imal eden bir adam kredi ile satılır diyor. krediye açık diyor. ozman haram olmuyorsa diyebilirmiyizki ürettigimiz bardaklar hırsızlık parasıyla veya faizli alınmış parayla veya içkiden kazanılan paraya dahi satılır diye yazsak haram olmaz mı_?. hırsızlıktan kazanılan parayı satıcı bildigi halde malını satabilirmi?. veya faziden kazandıgını bildigi halde o paraya karşılık mal satabilirmi.
demem o ki burda imal edilen bardak satılmak için imal edilir. bunun satışını yapabilmek için hırsızlarada kumarcılara ve meyhane sahiplerinede satılabilir diyebilirmiyiz.
...
kardeşimiz bu açılarıda degerlendirerek kuran ve sünnete daha dikkatli bakıp helal ve haramlar hususunda bir açıklama yapsın . esselamun aleykum ve rahmetullah.
vealeykumselam verahmetullahi veberekatuh
beni nasslara davet ettiğin için rabbim senden razı olsun kardeşim.
fakat bunu yaparken cevabımı dikkatli okumanı dilerdim, meyhane ve kumarcıyı ben yazmadım, adam ( her hangi birisi, bardakla ne yapacağını bilemeyiz) alacağı bardakla zıkkımlanırda,zemzemde içer, buda bize malum değil bunu izah ettim ve burada bardak satıcısına bir günah yoktur dedim.
evet haklısınız delille belirlemek gerekir helal ve haram olan bir durumu......!
soru soran arkadaş sorusunda ,satıcıyı zaten bankaya bulaştırmıyor, bunu sorusunun şu kısmından anlıyoruz (((YANİ MÜŞTERİ İSTER PEŞİN PARA GETİRSİN ALSIN İSTERSE BANKADAN FAİZLİ KREDİ ALIPTA GELİP BENDEN DAİRE ALSIN.))) burada müşteriyi bankaya bağlama yok, onu müşterinin kendisine bırakmış, ama kredili satıyorum demiş ,yani taksitle,yada açık hesap, .
açık hesap veya taksitli satış ve yahut kredili satış , bunlar müşterek ticari terimler, eğer satıcı bunu yaptığında fiyatta bir artış oluyorsa faiz o noktada gündemde,yani peşin 100 e ,taksitle 110 a derse aradaki 10 lira faizdir.
soru içerisinde kredili yada peşin zaten sabit ücret belirtilmiş, ama alıcı gidip gereken meblağı temin etmiş ve satıcıya gelmiş, burada islam ,satıcıya ,müşterine sor bakalım nerden almış demez.
evet ,derseki banka kredisi çek ve gel benden mal al,bu vebaldir, sebep olmaktır ve ,sebep olanda yapan gibidir hadisi burada gündeme girer.
soru sadece yukarıdaki değil, vede benim faiz hakkındaki akidemde ehli sünnete muhalif değil,kardeşin sorduğu ilk soru :
https://www.islam-tr.org/index.php?topic=6785.15
faiz hakkındaki akidem alttaki linktedir. (konuya yazılan cevapla benim ilgim olmamakla beraber)
https://www.islam-tr.org/index.php?topic=14320.0