Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Birbirinin Zıddı Gibi Görünen Ayetler Aslında Nasıl Anlaşılmalı?

A Çevrimdışı

ateizmecevap

Üye
İslam-TR Üyesi
"Dünya hayatı oyun ve oyalamacadan ibarettir" ve "Biz dünyayı bir oyun olsun diye yaratmadık" ifadeleri Kur'an'da yer alan iki farklı ayettir ve birbirlerinin zıttı değildirler. Her iki ayet, dünya hayatının geçici ve asıl amacının ahiret olduğunu vurgulamakta ve Allah'ın yaratma amacını daha derin bir şekilde anlamamıza yardımcı olmaktadır.


İlgili Ayetler​


  1. Dünya hayatı oyun ve eğlenceden ibarettir:
    • Ayet: "Bilin ki dünya hayatı ancak bir oyun, eğlence, süs, aranızda bir övünme ve mal ve evlat çoğaltma yarışından ibarettir." (Hadid Suresi, 57:20)
    • Anlamı: Bu ayet, dünya hayatının geçici ve aldatıcı olduğunu vurgulamakta, insanların çoğu zaman dünya nimetlerine dalarak ahiret hayatını unuttuklarını belirtmektedir. Dünya hayatının süs ve eğlenceden ibaret olduğunu, asıl ve kalıcı olanın ahiret olduğunu hatırlatmaktadır.
  2. Biz dünyayı bir oyun ve eğlence olsun diye yaratmadık:
    • Ayet: "Biz gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri oyun ve eğlence olsun diye yaratmadık." (Enbiya Suresi, 21:16)
    • Anlamı: Bu ayet, Allah'ın gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri ciddi bir amaçla yarattığını, bunların yaratılışının boş ve anlamsız olmadığını belirtir. Allah, yarattığı her şeyin bir hikmeti ve amacı olduğunu vurgulamaktadır.

Açıklama​


Bu iki ayet birbirinin zıttı değildir, aksine birbirini tamamlar niteliktedir:


  • Hadid Suresi 57:20'de dünya hayatının geçici ve aldatıcı yönüne dikkat çekilir. İnsanların dünya nimetlerine dalarak asıl ve ebedi olan ahiret hayatını unutmamaları gerektiği hatırlatılır.
  • Enbiya Suresi 21:16'da ise Allah'ın yaratılışının boş ve anlamsız olmadığını, aksine her şeyin bir amacı ve hikmeti olduğunu ifade eder. Bu, Allah'ın yaratma eyleminin ciddiyetini ve önemini vurgular.

Dolayısıyla, dünya hayatının geçici ve eğlenceden ibaret olduğunu hatırlatan ayet, insanları dünya hayatının peşine düşerek ahireti unutmamaları konusunda uyarır. Diğer ayet ise, Allah'ın yaratışının ciddiyetini ve bu dünyada geçirdiğimiz hayatın da bir imtihan olduğunu hatırlatarak insanları düşünmeye ve Allah'a yönelmeye teşvik eder. Bu şekilde, her iki ayet de dünya hayatının geçici ve aldatıcı yönünü ve Allah'ın yaratma eyleminin ciddiyetini vurgulayarak birbirini tamamlar.
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt