Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Bu Videoda Anlatılan Rivayetin Gerçekliği Var mıdır?

Coolumsu Çevrimdışı

Coolumsu

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Arkadaşlar biliyorsunuz ki, şirke götürme ihtimali olan şeylerden kaçınmamız gerekiyor. Birçok hadis dinlesek de, kötü taraf bunların hangisi sahih hangisi değil bilemiyoruz. Arapça bilgimiz az olduğu için kitaplara bakamıyoruz. Çocukken ben dinden soğutan bazı şeyler vardı. Aklıma hep şu soru takılırdı. Tüm mahlukat Peygamberin yüzü suyu gözü hürmetine onun için yaratıldıysa, biz neden varız? Biz Allah katında değersiz miyiz? sorusu takılırdı. Peygamberimiz (Allah ondan ve onun yolundan giden herkesten razı olsun.) elbette Allah katında değerlidir ama biz onun için mi yaşıyoruz sorusu takılırdı? Bu konuda da bilgi verir misiniz? Soruları sıraladım. Meal ve tefsirlerden bu tarz şeyler görmedim, kafamı karıştıran bu tarz şeyler hakkında bir ayet bulamadım. Hadis konusunda ise çok fazla bilgim yok. Bu hadisler sahih mi?

Tevessül konusunu araştırırken, din tüccarı olarak gördüğüm şu adamın sohbetine denk geldim. Merak ettiğim sorular şunlar..

Biz Allah'tan başkası adına kurban kesilmez diye biliyoruz. Vefat etmiş insanlar için kurban kesilir mi? Ben kesilmez diye bir sürü kanıt gördüm ama Hz.Ali'nin her yıl kurban kestiği ile ilgili bir şey anlatıyor. Bu hadisin sıhhat durumu nedir?


İkinci daha önemli sorum ise tevessül konusunda, anlattığı şu rivayettir. Bu rivayettin de hangi kitapta geçtiğini, sıhhat durumunu yazar mısınız? Peygamberimiz Allah ile aramızda aracı ve vekil midir? Allah yerine, ölmüş insanlardan yardım istemek şirke girmez mi?


Üçüncü sorum ise,

Tüm varlık Peygamber için yaratıldıysa, Allah neden bizi imtihan için yarattığın söylüyor? Bana biraz çelişik gibi geliyor? Peygamberimiz son Peygamber iken nasıl ilk varlık oluyor? Çelişik değil mi?


Bu Nihat Hatipoğlu'nu kişi olarak çok samimiyetsiz bulurum dinden para kazandığı için ama hadis okuyunca, öğrenmek istedim. Bilen arkadaşlar bana bilgi verebilir mi? Bu adamın hadis diye okuduğu şeylere güvenmeli miyim?

Dediğim gibi hadis konusunda bilgi sahibi olmak için iyi Arapça bilmek gerekiyor, bilmediğim için için sizden, bilenlerden cevap almak istedim. Beni aydınlatır mısınız?
 
E Çevrimdışı

Ebu SILA

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Nebimiz (sav.)adına kurban kesilir mi.?
ebu davud ve tirmizi de ki rivayet zayıftır.!
Haneş şöyle demiştir: Ben Hz. Ali’yi iki koç birden kurban ederken gördüm de (kendisine) “Bu da nedir?” diye sordum. “Resûlullâh (sağlığında, vefatından sonra her sene) kendi yerine bir kurban kesmemi bana emretti. İşte ben de onun yerine kurban kesiyorum.” cevabını verdi. (Ebû Dâvûd, Dehâyâ, 2)

Bu hadis kendisi ile amel edilemeyecek kadar zayıftır. Çünkü senedinde hadis âlimlerince kimliği mechûl olan Ebu’l-Hasnâ ile hakkında “onun hadisleri delil olarak kullanılmaz”, “zayıftır”, “sağlam değildir”, “Hz. Ali’den tek başına rivayet ettiği hadisler, sika/güvenilir ravilerin hadislerine benzemiyor; bu yüzden onun hadisi delil olarak kullanılmaz” gibi çeşitli tenkitler yapılmış olan Haneş b. el-Mu’temir vardır. Dolayısıyla bu hadis, delil olma niteliğinden uzaktır.

el-Mubârekfûrî, Tuhfetü’l-Ahvezî isimli eserinde bu mevzuda şunları söylemektedir:

“Ben, ölen bir kimsenin yerine ayrıca bir kurbanın kesileceğine dair sahih ve merfû bir hadise rastlamadım. Bu mevzuda Hz. Ali’den rivayet edilmiş olan hadis ise zayıftır. Bu böyle olmakla beraber, şayet bir kimse, ölen bir kimsenin yerine ayrı bir kurban kesecek olursa, ihtiyat olarak bu kurbanın etinden yemeyip tümünü tasadduk etmesi gerekir.”
 
Coolumsu Çevrimdışı

Coolumsu

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
O rivayet uydurma çıktı. İnanamıyorum ya, belki bu uyduruk şeyler yüzünden dinimi kaybedecektim. Uydurma hadisleri gerçek diye sunmak gerçekten çok çirkin bir davranış.. Peygamberin yüzü suyu gözü hürmetine yaratılmadık yanii..
 
musafir Çevrimdışı

musafir

Üye
İslam-TR Üyesi
O rivayet uydurma çıktı. İnanamıyorum ya, belki bu uyduruk şeyler yüzünden dinimi kaybedecektim. Uydurma hadisleri gerçek diye sunmak gerçekten çok çirkin bir davranış.. Peygamberin yüzü suyu gözü hürmetine yaratılmadık yanii..
Selâmunaleykum. şu ayetler açıkça belirtiyor:
Gökleri, yeri ve bunların arasındakileri oynayıp eğlenmek için yaratmadık. Bunları hakikat ve hikmet çerçevesinde yarattık, fakat çoğu bunu bilmez.duhan 38-39

Ben insanları ve cinleri bana ibadet etsinler
diye yarattım” (Zâriyât, 51/56)

“Hanginizin daha güzel iş ortaya koyacağını
denemek için, ölümü ve hayatı yaratan O’dur. O azîzdir, gafurdur”
(Mülk, 67/2)
 
Üst Ana Sayfa Alt