Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çocuklar Için Islam

Ömer2 Çevrimdışı

Ömer2

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun aleykum ve rahmetullah neslimiz için uygun gordugum vıdeoları ve makale yazılar uygun güzel faydalı calısmaları. bu başlık altında paylaşacağım fayda ve faydalı olması ıle ALLAH celle celaluhu kalblerimizi islam uzere sabit kılsın. amin.
 
Son düzenleme:
Ömer2 Çevrimdışı

Ömer2

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
ELİF BA ALFABESİ ''''BAYAN SESİ İÇERİR KARDEŞLER BAYAN ÖĞRETİCİLER İZLESE BUNU DAHA İYİ OLUR''''


 
Ömer2 Çevrimdışı

Ömer2

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
ÇOCUKLAR İÇİN RAMAZAN FAALİYET TAKVİMİ.!




upload_2016-6-14_14-9-20.png
 
Ömer2 Çevrimdışı

Ömer2

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Çocukların Ramazanı; 30 Güne 30 Etkinlik

Ramazan hep bizim, büyüklerin Ramazanı sanki. Oysa çocuklar için de özeldir Ramazan. Eğer büyükleri imkan tanırsa. İşte sizin için her güne bir etkinlik. Hem her gün çocuğunuz ile konuşabileceğiniz bir konunuz, hem de sadece konuşmak yerine yanında bir şeyler yaparak bu eğitimi eğlenceli ve aktifleştirmek sizin elinizde…

Bonus: Çocuklar İçin Sürprizler Hazırlıyoruz


Genelde bonus son güne olur ama biz baştan size bir bonus veriyoruz. Yarın Ramazan ve bugünden bir hazırlık lazım. çocuklarımıza bunun güzelliğini, heyecanını aşılamalıyız. İlk kez oruç tutacak, yarım tutacak hatta tutmayacak çocuklar için bile uygulanabilir. Ya da yıllardır tutuyor da olabilir. Ama mesele bu Ramazanı özel kılmaktır. İşte her gün için çocuğunu bir sürpriz köşesi hazırlayabilirsiniz.

13393262_10208555097167724_196547258_n.jpg


1. Gün: Kapıyı ve Evi Süslüyoruz


Evin içi başka ama dışına da bu heyecanı yansıtmak adına kapınızı süsleyebilirsiniz. Çocukları başınıza toplayın ve Ramazan heyecanını birlikte karşılayın. Komşularınız da bu mesajı alsın inşaAllah. İlk iftar vakti yaklaşmadan gündüzü değerlendirmeliyiz. Çocuklara Ramazan nedir, biz neden Ramazan geliyor diye heyecanlanıyoruz, Allah bize bu nimeti niye nasıl vermiş? Bunları anlatmak ve fırsat eğitimi yapmak için tam zamanı. Tabii ki bunu çocuklarımızı karşımıza dizerek yapmıyoruz. Evlerimizin bu heyecana şahit olması lazım. Çocuklar somut şeyleri daha çok alırlar. Yani gördükleri, işittikleri, hissettikleri… Bu yüzden evi birlikte süsleyip Ramazan’a hazırlayabiliriz.

süs-768x433.png


2. Gün: El Baskısı, İslamın Şartı 5'tir, Biri de Oruç


Neden oruç tutuyoruz, İslamın 5 şartından biri niye oruç, oruç aç kalmak mı demektir? İşte bunların anlatımını bir el baskısı ile zevkli hale getirebilirsiniz. Bir de İslamın Şartı çocuk tekerlemesi var, bunu da öğretebilirsiniz.

13348741_10208555096567709_392314442_n.jpg


3. Gün: Ramazan Günleri Takvimi Hazırlıyoruz


Elbette hepimizin evinde takvimler mevcut. Ancak çocuklara Ramazan’ı sayacakları güzel bir takvim hazırlamak, onları Ramazanla muhatap kılmak demek olacaktır. Bu nedenle her gün heyecanı, amacı yenilemek adına güzel bir takvim yapabilirsiniz.

takvim.png


4. Gün: Dua Takvimi Hazırlıyoruz


Çocuklarımızla oturup neler istediğimizi konuşalım. Neler isteyebileceğimizi, istememiz gerektiğini… Önce onların dualarını birer kağıda yazalım. Ardından sizin dualarınızı onlarla paylaşın ve birer kağıda yazın. Ardından diğer tüm çocuklar için, Müslümanlar için, ümmet için, yoksullar için, yetimler için vs. onların dua etmesini sağlayın. Mesela sence diğer Müslüman çocuklar için nasıl dua edebiliriz? gibi.. Ve dua takvimi oluşturun. Her gün iftardan sonra çocuğunuz o günün kartını getirsin ve duanıza bu duayı da katın.

13401077_10208558102962867_1528231006_n-e1465125295812-768x576.jpg


5. Gün: Sadaka Kumbarası Yapıyoruz


Çocuğunuza özel ya da ailecek bir Ramazan Sadaka Kumbarası yapabilirsiniz. Ramazan boyunca her gün içinizden geldiği kadar para atıp, sonunda bunu değerlendireceksiniz.

karton_kumbara_yapimi.jpg


6. Gün: Peygamberimiz Ramazanı Çok Severdi


Çocuklara Efendimizin sallallahu aleyhi vessellem Ramazanlarını anlatabilirsiniz. O zaman nasıl oluyordu, çocuklar ne yapıyordu. Kısacası bu Ramazan çocuklarınız ile Peygamberimizin sallallahu aleyhi vessellem bağını kuvvetlendirmelisiniz.

cemaat.jpg


7. Gün: Teravih Çantası Hazırlıyoruz


Çocuklar camiyi çok seveler. Fıtrattan gelen bu özelliği pekiştirmenin tam zamanı. Ne kadarını kılabilirsiniz bilmiyorum ama sonunda uyusa bile, bir gün de olsa çocuklarınızı teravih namazına camiye götürün. Böylece onlara ümmet kavramını anlatabilirsiniz. Çocuk bu duyduklarını camide görerek pekiştirecektir. Zira camiler de bunun için vardır.

13382078_10208555096847716_614963366_n.jpg


8. Gün: İhtiyaç Sahipleri Neden Var?


Çocuklara kesinlikle bu ayrımı anlatmalıyız. Neden bazı insanlar zengin, neden bazı insanlar fakir. Allah bu dengeyi neden böyle yaratmış ve bizden ne yapmamızı istiyor? İşte bunlar çocuğun temel inanç sistemini kurar ve sadakaya, fitreye, zekata bakış açısını değiştirir.

israf.jpg


9. Gün: Ailece Fatiha Okuma Günü


Ailecek iftardan sonra Fatiha okuma günü yapın. Herkes Fatiha suresini en güzel şekilde okumaya çalışsın. Yanlışlar düzeltilsin ve dilerseniz herkese 1’den 5’e kadar yıldızlı puan verin. En çok kimin yıldızı olmuşsa o bu sahurun şanslı kişisi olsun ve istediği bir yemek hazırlansın.

Kuran.jpg


10. Gün: Boyama Yapıyoruz


Çocuklara Ramazan ile ilgili çeşitli boyamalar sunabilirsiniz. Artık internette bunun için müthiş kaynaklar mevcut. Böylece çocuk dinini ve bu güzel ayı her alanına yansıtabilir. Boyama kağıtları üzerinden yine istediğiniz konularda sohbet edebilirsiniz.

13391004_10208555096327703_243773753_n.jpg


11. Gün: Bir Sünnet; Komşulara Çorba Veriyoruz


Ebû Zer’den rivayeti edildiğine göre, Dostum Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bana şöyle vasiyet etti:

“Çorba pişirdiğin zaman suyunu çok koy. Sonra da komşularını gözden geçir ve gerekli gördüklerine güzel bir şekilde sun!” Müslim, Birr, 143.

İşte bu hadisi günün gündemi yapabilirsiniz. Ardından güzel bir çorba pişirip, birkaç kase de olsa komşularınıza çocuğunuzla birlikte dağıtabilirsiniz. Böylece komşuluk ilişkilerinizi düzenlerken, çocuğuna sünnetin uygulanabilir olduğunu da göstermiş olacaksınız.

orba.jpg


12. Gün: Allah Bize Neler Vermiştir? Teşekkür Edelim Mi?


Çocuğunuza nimeti verenin Allah olduğunu anlatmanın güzel bir yöntemi.. Hep birlikte toplanın. İstediğiniz şekilde bir kağıt hazırlayın ve daire olun. Sırayla herkes bu sorunun cevabını versin. Allah bana teşekkür edebileceğim ne verdi? Sıra defalarca dönebilir. Büyükler olarak siz çocuklarınızın, vücut azalarınızın da birer nimet olduğunu gösterebilir, böylece çocuğuna şükretmeyi ve sahip olduğu her şeyin aslında Allah tarafından olduğunu bir oyun ile aktarmış olursunuz.

13393137_10208555096207700_130132686_n.jpg


13. Gün: Salavat Yarışması Yapıyoruz


Sahur vakti yeni bir fikrinizin olduğunu söyleyin. Herkese birer zikirmatik hediye edin. Bugün Salavat yarışması yapıyoruz. Gün boyu herkes Efendimize sallallahu aleyhi vessellem salavat getirecek, bakalım en çok O’nu kim anabilecek. İftardan sonra bütün zikirmatikleri inceleyin. Kazanan, kaybedenden ziyade, hepsini toplayın ve “Vooov, bugün ailecek Efendimizein sallallahu aleyhi vessellem tam … salavat getirmişiz. Eminim O’da bizi duyup, bize selam göndermiştir.” diyebilirsiniz.

salavat-768x432.jpg


14. Gün: Bir Sahabi Tanıyoruz


Çocuklarınızın yapılarına uygun olan, belki çocuk sahabilerden birini seçip onlara anlatın. Onunla hemhal olmalarını sağlayın. Bu anlamda kaynak olarak Muhammed emin Yıldırım hocanın videolarından yararlanabilirsiniz.

ramadan-start-july-9-20130708-1.jpg


15. Gün: Odamıza Sahur Süsü Yapıyoruz
Çocuklarla “Beni de sahura kaldır” süsü yapın. Böylece çocuğunuzun kendini bir birey gibi hissetmesini sağlarsınız. Ayrıca sahurun önemini anlatmak için de tam fırsatını yakalamış olursunuz. Özellikle biraz daha büyük çocuklar sahuru gereksiz görebilir, yatmadan önce yemek ya da yemeden tutmak isteyebilir. Bu etkinlik basit ancak komik ve eğlenceli olursa, konuya ilişkin hadislerle bu sorunu çözebilir inşaAllah.

oda.png


[/list_item]


16. Gün: Akrabamızı Ziyarete Gidiyoruz


Bugün çocuklarınızla bir tanıdığınız için kek ya da buna benzer bir şey yapın ve ziyaretlerine gidin. Çocuklara bunun önemini ancak yaşayarak gösterebiliriz. Sohbet edin, büyüğünüzden eski ramazanları anlatmasını isteyebilirsiniz. Çocuklarınız için güzel bir deneyim olur. Hatta mümkünse o günkü iftar yemeğini de siz hazırlayın ve yanından dualar isteyerek ayrılın.

yaş-768x512.jpg


17. Gün: Bir Hadis Ezberleyelim Mi?


Çocuklarınızın hassasiyetlerini, zaaflarını en iyi siz bilirsiniz. İşte bunlara yönelik güzel bir hadis seçin ve ailecek bu hadisi ezberleyin. İftardan sonra da sırayla okuyun ve anlamına dair biraz sohbet edin.

okuma-768x384.jpg


18. Gün: Mescidleri Tanıyoruz, Mescid Yapıyoruz


Çocuklarla eğlenceli bir etkinlik daha… Cami nedir, ilk cami(yani mescid) neresidir, bizim için önemli mescidler kaç tane, neredeler ve niye önemliler? Bunları konuşurken o mescidleri de yapabilirsiniz.

13390941_10208555096167699_78782977_n.jpg


19. Gün: Allah Nasıl Çocuklar(İnsanları) Sever?


Çocuklarınızın Allah ile olan irtibatını güçlendirirken, Allah nasıl insanları/çocukları sever, buna dair bir gün geçirebilirsiniz. Bu konu ile ilgili yazımızdaki ayetleri kaynak kullanabilirsiniz.

Bunların yanı sıra ayetlerdeki kavramlar üzerine biraz konuşun. Sabredenleri sever, sabr ne demek, ne zaman sabrederiz, biz şimdi iftar vakti ezan okunmasını bekliyor yani güzelce sabrediyoruz, oflayarak beklemek sabretmek midir? Ya da temiz insanları sever, temizlik ne demek, kıyafet temizliği, sadece fiziksel temizlik mi, insan kalbini, aklını, gözünü, kulağını nasıl temizler? … gibi sorularla konuyu detaylandırabilirsiniz.

ocuklar-namaz.png


20. Gün: İtikaf Nedir Öğreniyoruz


Artık Ramazanın sonuna doğru geliyoruz, son 10 gün neden önemli, Efendimiz sallallahu aleyhi vessellem bugünlerde neler yapıyormuş? İtikaf nedir, neden önemlidir? Siz de evinizin bir köşesine güzel bir itikaf köşesi yapabilirsiniz. Çocuklarınız ile hadi 10 dklık itikaf yapalım gibi oyunlarla buna özendirebilir, en azından bir bilinç oluşturabilirsiniz.

13382329_10208555097567734_544513415_n.jpg


21. Gün: Nafile Bir Namazı Öğreniyoruz


Çocuklarınıza namazı elbet anlatmışsınızdır. Şimdi de nafile namazları aktarmanın zamanı. Efendimiz sallallahu aleyhi vessellem neden, nasıl nafile namaz kılıyormuş, bunu konuşabilirsiniz. Ardından da son 10 gün devam ettirebileceğiniz bir nafile namaz seçin. Mesela kuşluk bunun için en ideal namaz olabilir. Ardından onun için özel bir saat tasarlayabilirsiniz. Kuşluk vaktini gösteren bir saat.

13393267_10208555096647711_14599751_n.jpg


22. Gün: Yeni Bir Sure Öğreniyoruz


Ailecek yeni bir sure öğrenin. Mesela bilmiyorsanız Fil suresi bu konuda çok zevkli olabilir. Anlamını anlatma kısmında filler çok ilgi çekici olabiliyorlar. Ya da daha basit olarak İhlas, Kevser, Asr sureleri olabilir. Bundan sonraki günler tekrar etmeyi unutmayın.

fa56f36d61659209af86756f47b9d2cd.jpg


23. Gün: Kabirleri Ziyaret Ediyoruz


Ölmek ne demek, ölenler nereye gider? bunlar çocukların sıkça sordukları sorular. Çocuklara ölüm anlatmak zordur, ihtilaflar da çoktur psikoloji alanında. Ama bu bizim onları kabirlerden geri tutacağımız anlamına gelmez. Kısaca ona iyi bir insan olursa, Allah’ın sevdiği ve istediği şeyleri yaparsak, ölünce Allah’a ve çok sevdiğimiz Peygamberimize sallallahu aleyhi vessellem kavuşabileceğimiz anlatılabilir. Kabir ziyareti adabıda öğretilebilir.

kabir-ziyareti-adabı-kabir-ziyareti-nasıl-yapılır-hangi-dualar-okunur-768x512.jpg


24. Gün: Fitre Veriyoruz


Artık fitreleri verme zamanı. çocuklarla akşam bunun hesaplaması yapılabilir. Fitre nedir,niye verilir, hani biz ihtiyaç sahiplerini öğrenmiştik, bunun da pekiştirmesi yapılabilir. Çocukları böyle olayların içine dahil etmek, onların tüm vazifelerle birebir irtibat kurup, deneyim kazanması demek olacaktır.

Dikkat-Batarya-Zayıf1.jpg


25. Gün: Komşulara İkramlık Hazırlıyoruz


Yarın Kadir gecesi, bu nedenle komşularınızı mutlu edip, dualarını almak için onlara çocuklarınızla birlikte ikramlıklar hazırlayın.

13392961_10208558102842864_1098659203_n.jpg


26. Gün: Kadir Gecesi Nedir?


Bugünün önemini onlara anlatın. Kuran hediye edebilirsiniz. Kuran’ın ne demek olduğunu, neden olduğunu aktarın. Bütün gece tek konunuz Kuran ve bizim onunla irtibatımız olmalı. Çocuğunuzun yaşına göre bunun düzenlemesini siz yapın. Ve dün yaptığınız ikramlıkları çocuklarınızla dağıtmayı unutmayın.

Dikkat-Batarya-Zayıf4.jpg


27. Gün: Ailecek Bayram Hediyeleşmesi Yapıyoruz


İftardan sonra bayramın yaklaştığından bahsedin ve ailecek bayram hediyeleşmesi yapmak için çekiliş yapın. 3 kişi olsanız bile olsun. Hediyeler elinizle yapacağınız minik şeyler olabilir. Ancak siz böylece bu heyecanı, bayram sevincini çocuğunuza aşılıyor, yanı sıra yine bir sünnet öğretmiş oluyorsunuz.

13336157_10208555096447706_2069570201_n.jpg


28. Gün: Çocuklara Hediyeler Hazırlıyoruz


Bayram günü evinize gelecek çocuklar için küçük hediyeler hazırlayabilirsiniz. Çocuklarınızla küçük paketler yapın, içine şeker, belki 1 tl, kızlara toka gibi böyle ufak hediyelikler hazırlayın. Paylaşmaktan bahsedin.

hediye.png


29. Gün: Kumbaraları Açıp Sadaka Veriyoruz


Ayın başında hazırladığınız kumbarayı açın, başında Tahiyyat duasını okumayı unutmayın. Bereket kavramından bahsedebilirsiniz. Sadakanızı mahallenizdeki bir ihtiyaç sahibine götürüp verin. Çocuğunuza verme adabını da öğretin.

y13.jpg


30. Gün: Bayram Geliyor


Ertesi gün bayram, son sahur, son iftar. Çocuklara bayramın tüm ibadet ve ahlakı bıraktığımız bir şeyin olmadığını gösterin. Bayramın gerçek anlamını anlatın. Sadece baklava yemek demek midir bayram. İbadet biter mi, Ramazan bitti gitti mi olur? Ramazanda edindiğimiz bunca şeyin kutlaması gibidir bir nevi. Bayram günleri Kuran okumak için hazırlıklarınızı yapın. Evinizi süslemeyi unutmayın.

sahabi11-768x432.jpg


Bayram Geldiii


Sabah erkekleri bayram namazına gönderin. Evde kalanlar ise onlar gelene kadar güzel bir kahvaltı hazırlasın. Bugün neden sahur yapmıyoruz bunu anlatın. Bayramda ne olur, bayramın adabı nedir bundan bahsedin, Peygamberimizin sallallahu aleyhi vessellem bayramlarından bahsedin. Dua etmeyi de unutmayın.

babaa.jpg


Bunların bir çoğu belki 10 15 dknızı alacak şeyler. Ancak çocuklarınız için paha biçilemez bir Ramazan olmasına vesile olacaktır. Biz size temel şeyler sunduk. Siz çocuklarınızın sayısına, yaşlarına ve seviyelerine göre bunları üste ya da aşağı çekebilirsiniz. Elbette her şeyi anlamalarını ve mükemmel biri olmalarını beklemiyoruz. Biz sadece onlara fırsat sunuyoruz. Görevimizi yapıyoruz. Onların bu ahir zaman fitnelerine inat Allah’ı, Peygamberi, dinini sevmelerini istiyoruz. Belki bugün anlattığınızı yarın unutacaklar ama bu önemli değil. Mühim olan bu onların içinde bir yerde kalacak ve siz iman tohumlarını sulamış olacaksınız.

Lütfen Ramazan sıkıntı, açlık ayı değil. O yüzden bunları yapmayı birer yük değil, nimet olarak görün ve deneyin.

Allah yardımcınız olsun, çocuklarınıza ve ümmete bolca dua edin. Hayırlı Ramazanlar… :)

Paylaşmak Sünnettir:
 
Ömer2 Çevrimdışı

Ömer2

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Birçok yetişkin, çocuğun yaptığı yanlışları eleştirerek, ona doğru davranışı öğreteceğini zanneder.
Halbuki eleştiri bir öğrenme aracı değildir. Hele ki çocuklarda hiç değildir.
Çocuk yanlışları eleştirildikçe değil, doğru davranışları öğrendikçe beceri kazanır...
Eleştiri, çocukla iletişimde en yaygın yanlış ebeveyn tutumlarından biridir.

...
Örneğin "ağzını şapırdatarak yemek yenmez" demek yerine, "aslında yemeği şöyle çiğnemek güzel bir davranıştır..." demek hem çocuğu incitmez hem de doğru bir davranışı öğrenmesine katkı sağlar.

| 7-14 Yaş Dönemi Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural - Pedagog Dr. Adem Güneş

13321998_498078037053990_4977594071251161796_n.jpg
 
Ömer2 Çevrimdışı

Ömer2

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Çocuklara Okuma Sevgisi Kazandırmak İçin

Çocuklara kitap okumak hem çocuklar hem de yetişkinler için keyifli bir tecrübe. Okumanın pek çok faydasının yanında, okunacak da çok alternatif var. Bu yazının devamında, çocuğunuzda okuma sevgisini geliştirmenin ve iyi bir çocuk kitabı seçmenin yollarını bulacaksınız.

Küçük müslümanların ebeveyni, öğretmeni veya eğiticisi olarak bizler, bilgiyi öğrenme ve sürdürme potansiyeli yüksek bu parlak genç dimağlara bilgi aktarmakla önemli bir görev üstleniyoruz. Esasen piyasada kıymetli dersler içeren çocuk kitabı bulmak zor değil. Sevindirici olan, içinde İslamî unsurların da bulunduğu kaliteli çocuk kitaplarının yayınlandığını görmek.

Müslümanlar tarafından Müslüman çocuklar için yazılan bu kitaplar, genellikle İslamî bir prensip, Kur’anî bir mesaj veya Peygamberimiz’in hayatını merkez alıyor ve bunları hayal ürünü öyküler, ilgi çekici çizimler ve diğer enteresan özelliklerle harmanlıyor. Bunlar ve çeşitli başka kitaplar sayesinde çocuklarımıza, ister öğrenmek ister eğlenmek maksatlı olsun, kitap ve kitap okuma sevgisi kazandırabiliriz.

Çocuklara Kitap Okumanın Faydaları
Ekran-Resmi-2015-12-31-16.40.13.png


1. Yatıştırıcı Etkisi


İki küçük çocuk annesi olarak edindiğim kısa tecrübemde, çocuklarımı yatıştırmanın en etkili tek yolunun bir kitap açıp okumak olduğunu fark ettim. Sırf resimlerine bakarak olsun (yaşı küçük çocuklar için), en sevdiği hikayeyi okuyarak olsun, okumanın sağladığı bire bir ilgi, çoğu ağlama krizinin önüne geçebilir.

2. Ebeveyn – Çocuk Bağı


Çocuklara yüksek sesle kitap okumak, ebeveyn-çocuk ilişkisi bakımından da önemlidir. Normal çevreden farklı olarak sadece ebeveyn, çocuk ve hikayenin olduğu bir ortam oluşmasını sağlar. Elektronik aletler ve ekranlarla dikkatimizin sürekli dağıldığı bir dünyada, işte yine bu bire bir ilgi ortamı, kitap okuma sayesinde gerçekleşir. Bu irtibatın özellikle küçük çocuklarla iletişimde hayati bir rolü vardır.

3. Bir Eğitim Aracı Olması


Bir ders, öğüt veya ahlaki değerler içeren bir kitap seçmek, normal şartlarda açıklanması zor olan bazı şeylerin çocuklara öğretilmesi için süper bir yöntemdir. Çocuklar, özdeşlik kurdukları karakterlere çok ilgi gösterirler ve onlar vasıtasıyla zor kavramların iletilmesi oldukça kolaylaşır.

Küçük Okurlar Kazanmanın İpuçları
Ekran-Resmi-2015-12-31-16.39.20.png


1. Çeşitlilik


Çocuklara okuma sevgisi kazandırmanın en önemli yolunun onlara farklı türlerde kitaplar sunmak olduğunda herkes hemfikir sayılır. Bol resimli, eğlendirici kitaplar başlangıç için çok iyi olup, kitapların ağırlığı zamanla yavaş yavaş artırılır. Yalnız, çocukları sadece kendi yaşları için tavsiye edilen kitaplarla sınırlamak doğru değildir; erken zamanda daha karmaşık kitaplarla karşılaşmaları çocukların kavramları anlama yetilerinin erken gelişmesine yardımcı olabilir.

2. Eğlence


Okumayı ikiniz için de eğlenceli hale getirin! Bunu, okumayı kaliteli aile zamanıyla bağdaştırarak yapın. Kitapları koyduğunuz ve okuduğunuz özel bir yeriniz olsun. Şatafatlı bir şey olmasına gerek yok; özel bir okuma koltuğu, bir köşe, bir kitaplık olabilir. Buna karar vermede çocuğunuzun da payı olsun.

3. Kütüphane Gezileri


Halk kütüphanelerini düzenli olarak dolaşın, ikinci el birikiminizi zenginleştirmek için sahafları gezin, arkadaş ve akrabalarınızla kitap değiş-tokuşu yapın. Yeni bir kitap almayı sabırsızlıkla beklenen bir olay haline getirin. Tanıdığım, kitap okumayı seven yetişkinlerin ortak özelliği, küçük yaşlardan beri kendi kitaplarını seçmiş, kitapçılara veya kütüphanelere götürülmüş ve keşfetmelerine zaman ve özgürlük tanınmış olmaları.

4. Rutin


Aileniz için bir okuma rutini/düzeni yerleştirin. Günün belli bir saatini çocuklarınıza sesli kitap okuyacağınız zaman olarak belirleyin. Okuyacağınız kitabı çocuğunuza seçtirin ve aylarca her gün aynı kitabı bile seçse onu okumaya devam edin! Şayet çocuk bu zaman aralığını kaliteli zaman olarak değerlendirirse, okumayı da olumlu algılayacak ve inşallah okuma sevgisi kazanacaktır.

Çocuk Kitabı Seçimi
çocuk-kitapları.jpg

Çocuklar için kitap temin etmek eğlenceli bir şey olabilir. Kitapçılarda ve kütüphanelerde saatlerinizi geçirebilirsiniz. Fakat sonuçta her kitap çocuğunuza uygun veya faydalı demek değildir. Şimdi doğru seçimler yapmanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarına bakalım:

1. Almadan Önce Yorumları Okuyun


Piyasada çok kitabın olması hepsinin aynı kalitede olduğunu göstermez. Bu özellikle İslamî çocuk kitapları söz konusu olduğunda daha da doğru oluyor. Ne yazık ki dil bilgisi kullanımında özensiz veya kullanılan dil ile ele alınan konu itibarıyla çocuklara uygun olmayan pek çok böyle kitap var. Bu eksiği gidermeye yönelik kaliteli kitap çıkışında yavaş fakat belirgin bir gidişat söz konusu. Kilit husus, hem yazımı, hem içeriği, hem de resimlemeleri ile çocuklara çekici gelen kitapların seçilmesi.

2. Şu Temel Unsurları Arayın


Çocukların sonuna kadar ilgilerini kaybetmeyecekleri bir akışa sahip, sevimli karakterleri olan, çocuklara hayal güçlerini kullanmaya imkan tanıyan ve onlara cazip gelecek maceralar içeren kitaplar arayın.

3. Doğru Dönemde Doğru Kitap


Burada kati bir kural yok; içgüdülerinize güvenmeniz en iyisi. Çocuğunuzun ilgi alanlarını ve okuma seviyesini göz önünde bulundurun. Kitaba göz gezdirip resimlerini ve genel mesajını kontrol ettikten sonra çocuğunuz ve siz memnun kalırsanız, buyrun okuyun.
Farklı yaşlara uygun kitaplar seçerken de şunlar dikkate alınabilir:

0-2 yaş: Büyük, dikkat çekici resimleri olan, dayanıklı kitaplar; dokunma duyusuna hitap eden özellikleri olan, mesela kumaş kaplı/dokumalı kitaplar; büyük, kalın yazıları olan veya kısa kafiyeli cümleleri olan kitaplar.

3-5 yaş: Net, ilginç çizimler; yakın veya biraz büyük yaş grubundan karakterler; gerçek veya hayal ürünü hayvanlar; basit, eğlenceli ve akıcı bir öykü; günlük olayları konu edinen hikayeler; harfler, sayılar, şekiller, renkler gibi temel kavramları pekiştirici hikayeler.

6-11 yaş: Net, kolay okunur metinler; ilgi çekici çizimler; üzerine konuşmayı teşvik eden, çocuğun ilgi alanına uygun veya açıklanması zor konular içeren hikayeler; çocuğun kendisiyle bağdaştırabileceği karakterler.

11+ yaş: Yeni kavram, fikir ve tecrübeleri tanıtan kitaplar; çocuğunuzun bu yaşta karşılaştığı sorunlarla karşılaşan karakterler, çocuğunuzun ilgisini çeken konular; biyografiler; tarihi hikayeler; belgesel kitapları.

Unutmayın ki bir kitabın iyi sayılması için çok-satan veya sürekli tavsiye edilen olması gerekmez. İyi kitap, çocuğunuzun hoşuna giden ve onda okuma isteği uyandıran kitaptır.

4. Mutlaka Eğlenceli Olmalı


Meşhur çocuk kitabı yazarı Roald Dahl diyor ki:

“Çocuklara okurlar olmayı öğretmek benim için bir tutku. Kitapla rahat etmeyi öğretmek, içlerinin kararmasını değil. Kitaplar iç karartıcı olmamalı; eğlenceli, heyecan verici, harikulade olmalılar; ve okur olmayı öğrenmek, olağanüstü bir avantaj kazandırır.”

İslam’ın okumaya ve bilgi edinmeye verdiği önem çok büyüktür. Bu nedenle Peygamberimiz Hz. Muhammed’e sallallahu aleyhi ve sellem’e indirilen ilk vahyin ‘Oku’! [Kur’an: 96/1] olması tesadüf değildir.

Çocuklarda okuma sevgisinin yerleşmesi, büyüdüklerinde bir konuda bilgi edinme ve onu muhafaza etme konusunda onlara avantaj sağlayacaktır. Allah subhanahu ve teala çocuklarımızla böyle bir bağ kurmada yardımcımız olsun ve onlara Kendisini subhanahu ve teala öğretmeyi bizlere kolaylaştırsın. Doğru kaynakları seçip öğrenmek ve oynamak için keyifli bir ortam oluşturmak, onlarda daha küçük yaşlarda Allah, din ve Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem sevgisi oluşturmayı da kolaylaştıracaktır inşaAllah.

Çocuklarınızın küçük okurlar olmasının yollarını mı arıyorsunuz, yoksa zaten kitapların baş tacı edildiği bir evde mi büyüdünüz? Başkalarının bunu başarmasına yardımcı olmak için ne gibi ipuçları ve tavsiyeler verebilirsiniz? Sağlam okurlardan bir nesil yetiştirmeyi amaç edinelim inşallah!


Suffagah..
 

Ekli dosyalar

  • upload_2016-6-14_14-32-17.png
    upload_2016-6-14_14-32-17.png
    1.3 MB · Görüntüleme: 92
Ömer2 Çevrimdışı

Ömer2

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Çocuğunuzun Yaramaz Olduğunu Mu Düşünüyorsunuz?

Yaramaz, dediğiniz bir çocuğunuz mu var? Voov çok şanslısınız. Çünkü müthiş bir zeka sizi bekliyor olabilir.
1f642.png


Her şeyden önce biraz sorgulamak gerek, yaramaz çocuk var mıdır? Ya da hangi çocuk yaramazdır? Yaramaz ne demektir?

Yerinde duramayan, sürekli hareket eden, soran, merak eden, araştıran, takip eden ve bunun gibi pek çok şeyle uğraşan, bunları yaparken de çevresindekileri yoran çocukları yaramaz olarak adlandırıyoruz. Ama bu o çocuğun yaramazlığından mı, yoksa onu takip etmenin zorluğu veya kendi tembelliğimizden mi kaynaklanır, tartışılır.

1. Yaramaz çocuk var mıdır?
Şunu iyi bilmeli ki, yaramaz çocuk diye bir şey yoktur! Hiçbir çocuk böyle bir etiketi hak etmez. Bu hakareti hak edecek bir şey yapmaz. Düşünsenize, birileri sürekli size işe yaramaz, boş olduğunuzu söyleyip duruyor. Hele de en sevdikleriniz. Yaramaz tabirli çoğu çocuk tam tersine zekasını daha iyi kullanan ya da daha zeki olabilecek potansiyeldeki çocuklardır. Siz bu yorucu hareketlere ne kadar ket vurursanız, karşılığını bir o kadar istenmeyen davranışlar olarak almanız muhtemeldir. Siz ne kadar destekleyici ve doyurucu olmaya çalışırsanız da bu süreç daha rahat ve kolay geçecektir.

ocuğunuzun-Yaramaz-Olduğunu-Mu-Düşünüyorsunuz4-1024x614.jpg


2. Çocuklar nasıl düşünür?
Öncelikle kendinizi bir düşünün, şu yaşınızda bile birileri size sürekli bir şeyleri yapmamanızı söylese dinlemezsiniz hatta aksine daha çok yapar ve başkasının söylediklerini yapmak zorunda olmadığınızı düşünürsünüz. Peki konu çocuklar olunca değişen nedir? Onlar da aynı şeyi düşünüyorlar. Hem de tam dünyayı tanıma, kendi benliklerini ve özgürlüklerini kazanma yaşlarındayken. Eğer siz sürekli onun olumsuz davranışlarını görüp söyleyecek olursanız, çocuk bu şekilde ilgi gördüğünü ve fark edildiğini düşünecektir. Ne zaman ilgilenilmek veya fark edilmek isterse, bu davranışlara başvuracaktır.

ocuğunuzun-Yaramaz-Olduğunu-Mu-Düşünüyorsunuz.jpg


3. İlgi yöntemine bir örnek!


Çocukların çoğu huylarına ailelerin tutumları neden olur. Çocuk bir şey istediğinde veya iletişim kurmak amacıyla güzel bir şekilde annesine seslense anne onu duymayacak, ilgilenmeyecektir. Ama istenmeyen veya tehlikeli bir hareket yapsa, anne bunu hemen fark edecektir ve müdahale edecektir. Elinde ne varsa bırakacak ve çocuğa yönelecektir.

Mesela, bir anne yemek yaparken veya misafirleriyle ilgilenirken çocuğu bir şey istese veya annesine seslense, anne duymaz, erteler, görmezden gelir veya umursamaz. Ama çocuk eline bir bıçak alsa, bir şeyi kırmaya kalksa, kendini bir yerde sarkıtacak olsa ya da bunun gibi istenmeyecek olumsuz bir davranış yapacak olsa beklemez, hemen elinde ne varsa bırakıp ilgisini çocuğuna yöneltir. İşte sorun da tam burada, bu tepkiler sonucunda çocuğun istenmeyen davranışları pekiştirilmiş olur.

ocuğunuzun-Yaramaz-Olduğunu-Mu-Düşünüyorsunuz3-1024x768.jpg


4. Ama ne yapmalıyız?


Madde 1: Öncelikle çocuklarımızı her zaman dinlemeliyiz, çok önemsiz bir şey olsa dahi (ki o muhakkak çocuk için mühim bir şeydir) seslendiğinde veya bize ihtiyaç duyduğunda ona ilgi göstermeliyiz. Böylece çocuk önemsendiğini anlayacak ve ilgi çekmek için başka yollar aramayacaktır.

E sürekli onunla ilgilenmemizi isterse, sürekli seslenirse ne yapacağız?
Öncelikle ona gereken önemi göstermiş olacağız. Sonrasında ise her şeyin bir zamanı ve sırası olduğunu söyleyeceğiz. İlgilenmemiz gereken başka şeylerinde olduğunu söyleyerek, hayatın bazı anonim kurallarını da vermiş olacağız. Çocuğunuzla konuşmaktan çekinmeyin. Gözlerine bakın ve onun seviyesine gelin. Onu önemsediğinizi hissettirecek kadar samimi olun. Çocuğun yaşı dikkate alındığında, her şeyin açıklaması yapılabilir. Mantıklı izahlarda bulunun.

ocuğunuzun-Yaramaz-Olduğunu-Mu-Düşünüyorsunuz5-1024x683.jpg



Madde 2:
Bir şeyi elde etmek veya istemek için yaptığı olumsuz tüm davranışları görmezden geleceğiz. Kendine ve başkasına zarar vermediği sürece bu tarz davranışları ve ağlamalarıyla ilgilenmeyeceğiz. Zarar boyutuna geldiğinde, yalnızca o zararı engelleyeceğiz. Böylece çocuk görecek ki, ilgi çekmek veya bir şeyi elde etmek için bu tarz davranışlar işe yaramıyor. Hele o ağlama krizlerinden sonra, hiç ama hiçbir isteğini elde etmemeli. Çünkü çocuklar sandığımızdan zekidirler ve bunu kullanırlar. Bir kez yaparsanız diyecek ki “Ha ben bu istediğimi bu şekilde elde edebiliyorum, o halde bunu sürekli kullanmalıyım.” O yüzden ona, bu sorunun bu şekilde çözülemeyeceğini anlatmalı ve yaptığının yanlış olduğunu fark ettirmeliyiz.

ocuğunuzun-Yaramaz-Olduğunu-Mu-Düşünüyorsunuz2.png



Madde 3:
Olumsuz davranışları ilgilenmeyerek söndürmeye çalışırken, olumlu davranışları ödüllendirerek pekiştirmeliyiz. Ödül her zaman maddi bir şey değildir, olmamalıdır da. Bazenbir öpücük, bazen küçük bir aferin, bazen beraber oyun oynamak, bazen beraber yemek yapmak, sofra kurmak olabilir. İlla bunların adı ödül de olmak zorunda değildir. Gayemiz, çocuğa bu yaptığının taktir edilir ve çevresindekileri mutlu eden bir davranış olduğunu göstermek ve hissettirmektir.

naughty-kid.jpg


Unutmayın; hiçbir koltuk, bardak veya herhangi bir eşya, çocuğunuzdan daha değerli olamaz!

Dipnot: Tüm bu davranışlar ve durumlar üzerine birçok araştırmalar yapılmış ve yaklaşımlar oluşturulmuştur. Biz burada bilimsel verilerden ziyade, daha günlük yaşamda uygulanabilir önerileri ele aldık. Bilimsel açıdan da araştırmalar yapmak, size yarar sağlayabilir.

O halde, musmutlu çocuklarınızla, musmutlu ve kaliteli zamanlar sizlerin olsun.
1f642.png


Paylaşmak Sünnettir:
Suffagah..
 
Ömer2 Çevrimdışı

Ömer2

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Çocuk Yetiştirmede 12 Önemli Kural

Çocuk yetiştirmenin birinci adımı, çocuğun şefkatli-karakterli anne-babasıyla huzurlu bir ortamda büyütülmesidir.



happy-muslim-family.jpg


2- Anne-babanın çocuğu kendi parçası olarak görüp onun hayatı hakkında her şeyi bilmeye çalışması doğaldır ancak çocuğun da özeline saygı duyulmalı ve kendini özgür hissetmesine fırsat tanınmalı.


mahrem.jpg


3- Çocuğun mutluluğu, ebeveynin mutluluğunun önüne geçmemeli. Ancak ikisi arasında sağlıklı bir denge kurulmalıdır.


aile-foto-768x486.png


4- Ebeveyn, çocuğunu bütün güçlüklerden korumak yerine, ona sorumluluk duygusunu ve güçlükleri birlikte aşmayı öğretmelidir.


ders-yardım.jpeg


5- Ailenin yükünü ebeveynin tek başına taşıması yerine, anne-baba ve çocuğun da içinde olduğu bir takım oluşturup sorumluluklar ve hayat paylaşılmalıdır.


bulasik-yikayan-cocuk.jpg


6- Anne-baba, çocuğunu yorucu, zor işlerden korumak yerine çocuğunu hayata hazırlamak görevini üstlenmeli.


masa-temizliği-768x504.jpg


7- Anne –babalar, çocuklarının sorunlarını dinlemeli, çözümünü çocukla birlikte aramalı.


father-and-son-talking.jpg


8- Anne-baba çocuklarının, koydukları kurallara itaat etmesini beklemeli, ancak onların da kurallara itiraz hakkının olduğunu unutulmamalıdır. En etkili emrin de seçenek sunmak olduğu bilinmelidir.


anne-kız-tavsiye.jpg


9- Anne-babalar, çocukların sözlerini yetişkin insan gibi dinlemeli, ancak onlardan büyük insan gibi davranmalarını beklememelidir.


baba-oğull.jpg


10- Disiplin ve nasihatin yumuşak ve devamlı olması halinde etkili olduğu, nasihatte örnek olmanın da önemi unutulmamalıdır.


umre.png


11- Çocukların arkadaşları ve sosyal hayatı yakından takip edilmeli ancak fazla müdahale edilmemelidir.


muslim-boys-768x510.jpg


12- Ebeveynin, çocuğunu hayat köprüsünden geçirmekten ziyade o köprüden nasıl geçeceğini öğretmesi gerektiğini bilmeli.
tumblr_lzn4nbMEuZ1qkwmgko1_1280-768x509.png


| Prof. Dr. Nevzat Tarhan
 
Ömer2 Çevrimdışı

Ömer2

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Peygamberimizin (s.a.v.) Çocuklara Sorumluluk Verme Taktikleri

Nübüvvet Medrese’sinin aşısı, ruhu ve manevi dünyayı geliştiren bir aşıdır. Bu aşıların en önemlileri şunlardır:
1- Sorumluluk Şuuru
2- Adalet Duygusu
3- İtaat Bilinci
• Sorumluluk Şuuru, ruhta tam tesirini gösterdiği an, adalet duygusunu da, itaat bilincini de olumlu bir şekilde etkileyecektir.
Bu çağın insanın en önemli eksiklerinden biri, büyüyememe problemidir. Biz çocuklarımıza güvenmediğimiz ve alan açmadığımız için onlar da bugün büyüyemiyorlar. Hala 6 yaşındaki çocuk annesine ayakkabısını bağlatıyorsa, 10 yaşındaki kız ev temizliğine yardım etmiyorsa bir problem var demektir. Çünkü sorumluluk şuurunun ve temel eğitimin verileceği yaş en geç 10 yaştır. Sonrasında iş işten geçer.

1. Nebevi Medrese'nin sorumluluk şuuru yolu;


1- Çocuğa yaşına takılmadan değer vermeli
2- Değere uygun roller belirlemeli
3- Rolleri oynayacak mekanlar açmalı

Nitekim Peygamberimizin sallallahu aleyhi vessellem, o dönemde çocuklara verdiği sorumluluklarda bu yolu izlediğini görüyoruz. Peki nasıl? Birkaç örnek vermek gerekirse, şöyle;

Peygamberimizin-s.a.v.-Çocuklara-Sorumluluk-Verme-Taktikleri1-1024x869.jpg


Mekke’nin İstihbaratçısı Abdullah b. Ebu Bekir

Hicret vakti geldiğinde, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) çok ciddi bir görevi, 8 yaşındaki Abdullah b. Ebu Bekir’e veriyor. “Sen biz gidince büyüklerin meclislerine gir ve dinle. Neler konuşuluyorsa git ablan Esma’ya anlat.” diyor. Koca Mekke’nin hal ve durumunu bu çocuğa emanet ediyor. Küçüktür, ne anlar demiyor. Ancak çocuk olması hasebiyle önlemini de alıyor. Abdullah b. Ebu Bekir, babasının ve Peygamberimizin sallallahu aleyhi vessellem nereye gittiğini bilmiyor. Olur da sıkıştırılır ve söyleyiverir diye. Tedbir alınıyor ama çocuk yok da sayılmıyor.

Peygamberimizin-s.a.v.-Çocuklara-Sorumluluk-Verme-Taktikleri3.jpg


Medine Koruyucusu Abdullah b. Zübeyr

Mute’ye gitmek için ordu toplanıyor. Abdullah b. Zübeyr’de o zamanlar 8 yaşında. Kendi çetesini kurmuş tabiri caizse. Peygamberimizin sallallahu aleyhi vessellem yanına geliyor ve Mute’ye gitmek istediklerini söylüyor. Peygamberimiz sallallahu aleyhi vessellem gülmemek için kendini zor tutuyor. Olmaz, gülerse çocuğun hevesi gider, incinir. Diyor ki, “Ya Zübeyr, ben sizin için farklı bir görev düşünmüştüm. Babalarınız Mute’ye gidince, Medine boş kalacak. E ben de buradayım. Siz Medine’yi koruyun olmaz mı?” Demedi ki, yahu sizinle mi uğraşacağım, çekilin oyun oynayın. Hayır, rol biçti, görev verdi, alan sundu. Zübeyr seviniyor ve kabul edip, Mute ordusu dönene kadar nöbetleşerek Medine girişinde güvenlik kalkanı kuruyorlar. Yiğit bir Zübeyr olacak bu çocuğun tohumları böyle ekiliyor.

Peygamberimizin-s.a.v.-Çocuklara-Sorumluluk-Verme-Taktikleri51.jpg


2. Peki bu çocuklar nasıl böyle yetişiyorlar?


Tohum, filiz ilişkisi bu. Baba evde 5 vakit namazda şehadet duasıyla tohumu ekiyor. Davranışlarıyla ve sunduğu ortamda bu tohumu suluyor. Gün geliyor, uygun zemin bulan tohum filizleniyor. Duasında ev, araba isteyen bir baba, tutup oğlunun cihad duası etmesini bekleyemez. Bunların hepsinin başı, çocuğa değer vermekle başlıyor. Onu önemsemek ve önemli olduğunu hissettirmekle. Nitekim Peygamberimizin sallallahu aleyhi vessellem Hz.Ali’ye dini anlatırken, tebliğ yaparkenki hali böyleydi. Evin içindeki bir çocukla, 60 yaşındaki bir yabancıyla konuşur gibi konuşuyor, ona tebliğ eder gibi ediyor, bu kadar önemsiyordu. İşte Hz.Ali’ye zamanında vurulan aşı buydu. Tohum atılmış ve filizleniyordu. Yine Mekke’nin ilk Müslüman valisini seçerken de bu ciddiyeti gözetmişti. Attab b. Esid, Mekke’ye vali olduğunda 18 yaşındaydı ve demek öyle bir istikrarı vardı ki, öyle bir tohum işlenmişti ki, ölünceye kadar da görevini sürdürecekti.

Peygamberimizin-s.a.v.-Çocuklara-Sorumluluk-Verme-Taktikleri-1024x681.jpg


3. Aşılarla İlgili Tavsiyeler


1- Sorumluluk şuuru, çocuklara vurulması gereken en önemli aşılardan biridir. Zamanını ve muhtevasını iyice ayarla ki, telafisi zor olan durumlara düşmeyesin.

2- Adalet duygusu, çocuklara öğretilmesi gereken en önemli hususlardan biridir. Anlamını ve ehemmiyetini iyice öğret ki, hukuka riayet eden evlatların sahibi olabilesin. Adalet mutlak eşitlik değil; hak edene, hak ettiğini vermektir.

3- İtaat Bilinci, çocuklara verilmesi gereken en önemli ilkelerden biridir. Gerekliliğini ve sınırlarını iyice bellet ki, saadeti elde edebilesin.

Peygamberimizin-s.a.v.-Çocuklara-Sorumluluk-Verme-Taktikleri4.jpg


4. İzlenecek Yol İle İlgili Tavsiyeler


1- Çocuğa yaşına takılmadan değer vermeli, “sen küçüksün, daha çok var dememeli” senelere bırakmadan, emellerle değeri, ziyadeleştirmelidir.

2- Değere uygun roller belirlemeli, hedefler ve idealler yükseltilmeli, zihinlerine insanlığın zirve hali olan Sahabe efendilerimiz, yerleştirilmelidir.

3- Rolleri oynayacak mekanlar açmalı, hata yapmalarına kızmamalı, hedeflerine yürüyecek imkanları çoğaltmalı, hak ile meşgul olabilecek zeminler üretilmelidir.

Peygamberimizin-s.a.v.-Çocuklara-Sorumluluk-Verme-Taktikleri61.jpg


Not: Bu yazı Muhammed Emin Yıldırım hocanın, “Çocuklara Vurulması Gereken En Mühim Aşı” dersinden derlenmiştir.
 
Ümmü Yasir Çevrimdışı

Ümmü Yasir

İşlerimizin hepsini düzelt Allah’ım...
İslam-TR Üyesi
Onlara kızmak, cezalandırmak, yerine ortam sunmayı deneyelim..

Ekli dosyayı görüntüle 14460

13512167_1739963969593644_4761417206998729232_n.jpg
Birde şu var mesela çoğu kişi çocuğa hayır denilmeyeceğini zannediyor ve hayır demeyi onu kısıtlamak gibi algılıyor halbuki hayır deyince de çocuğu korumak adına veyada onu "gördüğümüz" adına hayır denilir. Yani kısaca "hayır" deyince çocuğu sevmiyoruz anlamına gelmez, sadece hayır dediğimiz zaman çocuğa bir alternatif sunmak en güzelidir. Mesela yukarıdaki örnek gibi çocuk duvarları çiziyorsa, madem resim çizmek istiyorsun al buraya çiz demek lazım : ))
 
İ Çevrimdışı

İbn Muhammed

الله اكبر و العزة الله
İslam-TR Üyesi
Çocukların Ramazanı; 30 Güne 30 Etkinlik

Ramazan hep bizim, büyüklerin Ramazanı sanki. Oysa çocuklar için de özeldir Ramazan. Eğer büyükleri imkan tanırsa. İşte sizin için her güne bir etkinlik. Hem her gün çocuğunuz ile konuşabileceğiniz bir konunuz, hem de sadece konuşmak yerine yanında bir şeyler yaparak bu eğitimi eğlenceli ve aktifleştirmek sizin elinizde…

Bonus: Çocuklar İçin Sürprizler Hazırlıyoruz


Genelde bonus son güne olur ama biz baştan size bir bonus veriyoruz. Yarın Ramazan ve bugünden bir hazırlık lazım. çocuklarımıza bunun güzelliğini, heyecanını aşılamalıyız. İlk kez oruç tutacak, yarım tutacak hatta tutmayacak çocuklar için bile uygulanabilir. Ya da yıllardır tutuyor da olabilir. Ama mesele bu Ramazanı özel kılmaktır. İşte her gün için çocuğunu bir sürpriz köşesi hazırlayabilirsiniz.

13393262_10208555097167724_196547258_n.jpg


1. Gün: Kapıyı ve Evi Süslüyoruz


Evin içi başka ama dışına da bu heyecanı yansıtmak adına kapınızı süsleyebilirsiniz. Çocukları başınıza toplayın ve Ramazan heyecanını birlikte karşılayın. Komşularınız da bu mesajı alsın inşaAllah. İlk iftar vakti yaklaşmadan gündüzü değerlendirmeliyiz. Çocuklara Ramazan nedir, biz neden Ramazan geliyor diye heyecanlanıyoruz, Allah bize bu nimeti niye nasıl vermiş? Bunları anlatmak ve fırsat eğitimi yapmak için tam zamanı. Tabii ki bunu çocuklarımızı karşımıza dizerek yapmıyoruz. Evlerimizin bu heyecana şahit olması lazım. Çocuklar somut şeyleri daha çok alırlar. Yani gördükleri, işittikleri, hissettikleri… Bu yüzden evi birlikte süsleyip Ramazan’a hazırlayabiliriz.

süs-768x433.png


2. Gün: El Baskısı, İslamın Şartı 5'tir, Biri de Oruç


Neden oruç tutuyoruz, İslamın 5 şartından biri niye oruç, oruç aç kalmak mı demektir? İşte bunların anlatımını bir el baskısı ile zevkli hale getirebilirsiniz. Bir de İslamın Şartı çocuk tekerlemesi var, bunu da öğretebilirsiniz.

13348741_10208555096567709_392314442_n.jpg


3. Gün: Ramazan Günleri Takvimi Hazırlıyoruz


Elbette hepimizin evinde takvimler mevcut. Ancak çocuklara Ramazan’ı sayacakları güzel bir takvim hazırlamak, onları Ramazanla muhatap kılmak demek olacaktır. Bu nedenle her gün heyecanı, amacı yenilemek adına güzel bir takvim yapabilirsiniz.

takvim.png


4. Gün: Dua Takvimi Hazırlıyoruz


Çocuklarımızla oturup neler istediğimizi konuşalım. Neler isteyebileceğimizi, istememiz gerektiğini… Önce onların dualarını birer kağıda yazalım. Ardından sizin dualarınızı onlarla paylaşın ve birer kağıda yazın. Ardından diğer tüm çocuklar için, Müslümanlar için, ümmet için, yoksullar için, yetimler için vs. onların dua etmesini sağlayın. Mesela sence diğer Müslüman çocuklar için nasıl dua edebiliriz? gibi.. Ve dua takvimi oluşturun. Her gün iftardan sonra çocuğunuz o günün kartını getirsin ve duanıza bu duayı da katın.

13401077_10208558102962867_1528231006_n-e1465125295812-768x576.jpg


5. Gün: Sadaka Kumbarası Yapıyoruz


Çocuğunuza özel ya da ailecek bir Ramazan Sadaka Kumbarası yapabilirsiniz. Ramazan boyunca her gün içinizden geldiği kadar para atıp, sonunda bunu değerlendireceksiniz.

karton_kumbara_yapimi.jpg


6. Gün: Peygamberimiz Ramazanı Çok Severdi


Çocuklara Efendimizin sallallahu aleyhi vessellem Ramazanlarını anlatabilirsiniz. O zaman nasıl oluyordu, çocuklar ne yapıyordu. Kısacası bu Ramazan çocuklarınız ile Peygamberimizin sallallahu aleyhi vessellem bağını kuvvetlendirmelisiniz.

cemaat.jpg


7. Gün: Teravih Çantası Hazırlıyoruz


Çocuklar camiyi çok seveler. Fıtrattan gelen bu özelliği pekiştirmenin tam zamanı. Ne kadarını kılabilirsiniz bilmiyorum ama sonunda uyusa bile, bir gün de olsa çocuklarınızı teravih namazına camiye götürün. Böylece onlara ümmet kavramını anlatabilirsiniz. Çocuk bu duyduklarını camide görerek pekiştirecektir. Zira camiler de bunun için vardır.

13382078_10208555096847716_614963366_n.jpg


8. Gün: İhtiyaç Sahipleri Neden Var?


Çocuklara kesinlikle bu ayrımı anlatmalıyız. Neden bazı insanlar zengin, neden bazı insanlar fakir. Allah bu dengeyi neden böyle yaratmış ve bizden ne yapmamızı istiyor? İşte bunlar çocuğun temel inanç sistemini kurar ve sadakaya, fitreye, zekata bakış açısını değiştirir.

israf.jpg


9. Gün: Ailece Fatiha Okuma Günü


Ailecek iftardan sonra Fatiha okuma günü yapın. Herkes Fatiha suresini en güzel şekilde okumaya çalışsın. Yanlışlar düzeltilsin ve dilerseniz herkese 1’den 5’e kadar yıldızlı puan verin. En çok kimin yıldızı olmuşsa o bu sahurun şanslı kişisi olsun ve istediği bir yemek hazırlansın.

Kuran.jpg


10. Gün: Boyama Yapıyoruz


Çocuklara Ramazan ile ilgili çeşitli boyamalar sunabilirsiniz. Artık internette bunun için müthiş kaynaklar mevcut. Böylece çocuk dinini ve bu güzel ayı her alanına yansıtabilir. Boyama kağıtları üzerinden yine istediğiniz konularda sohbet edebilirsiniz.

13391004_10208555096327703_243773753_n.jpg


11. Gün: Bir Sünnet; Komşulara Çorba Veriyoruz


Ebû Zer’den rivayeti edildiğine göre, Dostum Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bana şöyle vasiyet etti:

“Çorba pişirdiğin zaman suyunu çok koy. Sonra da komşularını gözden geçir ve gerekli gördüklerine güzel bir şekilde sun!” Müslim, Birr, 143.

İşte bu hadisi günün gündemi yapabilirsiniz. Ardından güzel bir çorba pişirip, birkaç kase de olsa komşularınıza çocuğunuzla birlikte dağıtabilirsiniz. Böylece komşuluk ilişkilerinizi düzenlerken, çocuğuna sünnetin uygulanabilir olduğunu da göstermiş olacaksınız.

orba.jpg


12. Gün: Allah Bize Neler Vermiştir? Teşekkür Edelim Mi?


Çocuğunuza nimeti verenin Allah olduğunu anlatmanın güzel bir yöntemi.. Hep birlikte toplanın. İstediğiniz şekilde bir kağıt hazırlayın ve daire olun. Sırayla herkes bu sorunun cevabını versin. Allah bana teşekkür edebileceğim ne verdi? Sıra defalarca dönebilir. Büyükler olarak siz çocuklarınızın, vücut azalarınızın da birer nimet olduğunu gösterebilir, böylece çocuğuna şükretmeyi ve sahip olduğu her şeyin aslında Allah tarafından olduğunu bir oyun ile aktarmış olursunuz.

13393137_10208555096207700_130132686_n.jpg


13. Gün: Salavat Yarışması Yapıyoruz


Sahur vakti yeni bir fikrinizin olduğunu söyleyin. Herkese birer zikirmatik hediye edin. Bugün Salavat yarışması yapıyoruz. Gün boyu herkes Efendimize sallallahu aleyhi vessellem salavat getirecek, bakalım en çok O’nu kim anabilecek. İftardan sonra bütün zikirmatikleri inceleyin. Kazanan, kaybedenden ziyade, hepsini toplayın ve “Vooov, bugün ailecek Efendimizein sallallahu aleyhi vessellem tam … salavat getirmişiz. Eminim O’da bizi duyup, bize selam göndermiştir.” diyebilirsiniz.

salavat-768x432.jpg


14. Gün: Bir Sahabi Tanıyoruz


Çocuklarınızın yapılarına uygun olan, belki çocuk sahabilerden birini seçip onlara anlatın. Onunla hemhal olmalarını sağlayın. Bu anlamda kaynak olarak Muhammed emin Yıldırım hocanın videolarından yararlanabilirsiniz.

ramadan-start-july-9-20130708-1.jpg


15. Gün: Odamıza Sahur Süsü Yapıyoruz
Çocuklarla “Beni de sahura kaldır” süsü yapın. Böylece çocuğunuzun kendini bir birey gibi hissetmesini sağlarsınız. Ayrıca sahurun önemini anlatmak için de tam fırsatını yakalamış olursunuz. Özellikle biraz daha büyük çocuklar sahuru gereksiz görebilir, yatmadan önce yemek ya da yemeden tutmak isteyebilir. Bu etkinlik basit ancak komik ve eğlenceli olursa, konuya ilişkin hadislerle bu sorunu çözebilir inşaAllah.

oda.png


[/list_item]


16. Gün: Akrabamızı Ziyarete Gidiyoruz


Bugün çocuklarınızla bir tanıdığınız için kek ya da buna benzer bir şey yapın ve ziyaretlerine gidin. Çocuklara bunun önemini ancak yaşayarak gösterebiliriz. Sohbet edin, büyüğünüzden eski ramazanları anlatmasını isteyebilirsiniz. Çocuklarınız için güzel bir deneyim olur. Hatta mümkünse o günkü iftar yemeğini de siz hazırlayın ve yanından dualar isteyerek ayrılın.

yaş-768x512.jpg


17. Gün: Bir Hadis Ezberleyelim Mi?


Çocuklarınızın hassasiyetlerini, zaaflarını en iyi siz bilirsiniz. İşte bunlara yönelik güzel bir hadis seçin ve ailecek bu hadisi ezberleyin. İftardan sonra da sırayla okuyun ve anlamına dair biraz sohbet edin.

okuma-768x384.jpg


18. Gün: Mescidleri Tanıyoruz, Mescid Yapıyoruz


Çocuklarla eğlenceli bir etkinlik daha… Cami nedir, ilk cami(yani mescid) neresidir, bizim için önemli mescidler kaç tane, neredeler ve niye önemliler? Bunları konuşurken o mescidleri de yapabilirsiniz.

13390941_10208555096167699_78782977_n.jpg


19. Gün: Allah Nasıl Çocuklar(İnsanları) Sever?


Çocuklarınızın Allah ile olan irtibatını güçlendirirken, Allah nasıl insanları/çocukları sever, buna dair bir gün geçirebilirsiniz. Bu konu ile ilgili yazımızdaki ayetleri kaynak kullanabilirsiniz.

Bunların yanı sıra ayetlerdeki kavramlar üzerine biraz konuşun. Sabredenleri sever, sabr ne demek, ne zaman sabrederiz, biz şimdi iftar vakti ezan okunmasını bekliyor yani güzelce sabrediyoruz, oflayarak beklemek sabretmek midir? Ya da temiz insanları sever, temizlik ne demek, kıyafet temizliği, sadece fiziksel temizlik mi, insan kalbini, aklını, gözünü, kulağını nasıl temizler? … gibi sorularla konuyu detaylandırabilirsiniz.

ocuklar-namaz.png


20. Gün: İtikaf Nedir Öğreniyoruz


Artık Ramazanın sonuna doğru geliyoruz, son 10 gün neden önemli, Efendimiz sallallahu aleyhi vessellem bugünlerde neler yapıyormuş? İtikaf nedir, neden önemlidir? Siz de evinizin bir köşesine güzel bir itikaf köşesi yapabilirsiniz. Çocuklarınız ile hadi 10 dklık itikaf yapalım gibi oyunlarla buna özendirebilir, en azından bir bilinç oluşturabilirsiniz.

13382329_10208555097567734_544513415_n.jpg


21. Gün: Nafile Bir Namazı Öğreniyoruz


Çocuklarınıza namazı elbet anlatmışsınızdır. Şimdi de nafile namazları aktarmanın zamanı. Efendimiz sallallahu aleyhi vessellem neden, nasıl nafile namaz kılıyormuş, bunu konuşabilirsiniz. Ardından da son 10 gün devam ettirebileceğiniz bir nafile namaz seçin. Mesela kuşluk bunun için en ideal namaz olabilir. Ardından onun için özel bir saat tasarlayabilirsiniz. Kuşluk vaktini gösteren bir saat.

13393267_10208555096647711_14599751_n.jpg


22. Gün: Yeni Bir Sure Öğreniyoruz


Ailecek yeni bir sure öğrenin. Mesela bilmiyorsanız Fil suresi bu konuda çok zevkli olabilir. Anlamını anlatma kısmında filler çok ilgi çekici olabiliyorlar. Ya da daha basit olarak İhlas, Kevser, Asr sureleri olabilir. Bundan sonraki günler tekrar etmeyi unutmayın.

fa56f36d61659209af86756f47b9d2cd.jpg


23. Gün: Kabirleri Ziyaret Ediyoruz


Ölmek ne demek, ölenler nereye gider? bunlar çocukların sıkça sordukları sorular. Çocuklara ölüm anlatmak zordur, ihtilaflar da çoktur psikoloji alanında. Ama bu bizim onları kabirlerden geri tutacağımız anlamına gelmez. Kısaca ona iyi bir insan olursa, Allah’ın sevdiği ve istediği şeyleri yaparsak, ölünce Allah’a ve çok sevdiğimiz Peygamberimize sallallahu aleyhi vessellem kavuşabileceğimiz anlatılabilir. Kabir ziyareti adabıda öğretilebilir.

kabir-ziyareti-adabı-kabir-ziyareti-nasıl-yapılır-hangi-dualar-okunur-768x512.jpg


24. Gün: Fitre Veriyoruz


Artık fitreleri verme zamanı. çocuklarla akşam bunun hesaplaması yapılabilir. Fitre nedir,niye verilir, hani biz ihtiyaç sahiplerini öğrenmiştik, bunun da pekiştirmesi yapılabilir. Çocukları böyle olayların içine dahil etmek, onların tüm vazifelerle birebir irtibat kurup, deneyim kazanması demek olacaktır.

Dikkat-Batarya-Zayıf1.jpg


25. Gün: Komşulara İkramlık Hazırlıyoruz


Yarın Kadir gecesi, bu nedenle komşularınızı mutlu edip, dualarını almak için onlara çocuklarınızla birlikte ikramlıklar hazırlayın.

13392961_10208558102842864_1098659203_n.jpg


26. Gün: Kadir Gecesi Nedir?


Bugünün önemini onlara anlatın. Kuran hediye edebilirsiniz. Kuran’ın ne demek olduğunu, neden olduğunu aktarın. Bütün gece tek konunuz Kuran ve bizim onunla irtibatımız olmalı. Çocuğunuzun yaşına göre bunun düzenlemesini siz yapın. Ve dün yaptığınız ikramlıkları çocuklarınızla dağıtmayı unutmayın.

Dikkat-Batarya-Zayıf4.jpg


27. Gün: Ailecek Bayram Hediyeleşmesi Yapıyoruz


İftardan sonra bayramın yaklaştığından bahsedin ve ailecek bayram hediyeleşmesi yapmak için çekiliş yapın. 3 kişi olsanız bile olsun. Hediyeler elinizle yapacağınız minik şeyler olabilir. Ancak siz böylece bu heyecanı, bayram sevincini çocuğunuza aşılıyor, yanı sıra yine bir sünnet öğretmiş oluyorsunuz.

13336157_10208555096447706_2069570201_n.jpg


28. Gün: Çocuklara Hediyeler Hazırlıyoruz


Bayram günü evinize gelecek çocuklar için küçük hediyeler hazırlayabilirsiniz. Çocuklarınızla küçük paketler yapın, içine şeker, belki 1 tl, kızlara toka gibi böyle ufak hediyelikler hazırlayın. Paylaşmaktan bahsedin.

hediye.png


29. Gün: Kumbaraları Açıp Sadaka Veriyoruz


Ayın başında hazırladığınız kumbarayı açın, başında Tahiyyat duasını okumayı unutmayın. Bereket kavramından bahsedebilirsiniz. Sadakanızı mahallenizdeki bir ihtiyaç sahibine götürüp verin. Çocuğunuza verme adabını da öğretin.

y13.jpg


30. Gün: Bayram Geliyor


Ertesi gün bayram, son sahur, son iftar. Çocuklara bayramın tüm ibadet ve ahlakı bıraktığımız bir şeyin olmadığını gösterin. Bayramın gerçek anlamını anlatın. Sadece baklava yemek demek midir bayram. İbadet biter mi, Ramazan bitti gitti mi olur? Ramazanda edindiğimiz bunca şeyin kutlaması gibidir bir nevi. Bayram günleri Kuran okumak için hazırlıklarınızı yapın. Evinizi süslemeyi unutmayın.

sahabi11-768x432.jpg


Bayram Geldiii


Sabah erkekleri bayram namazına gönderin. Evde kalanlar ise onlar gelene kadar güzel bir kahvaltı hazırlasın. Bugün neden sahur yapmıyoruz bunu anlatın. Bayramda ne olur, bayramın adabı nedir bundan bahsedin, Peygamberimizin sallallahu aleyhi vessellem bayramlarından bahsedin. Dua etmeyi de unutmayın.

babaa.jpg


Bunların bir çoğu belki 10 15 dknızı alacak şeyler. Ancak çocuklarınız için paha biçilemez bir Ramazan olmasına vesile olacaktır. Biz size temel şeyler sunduk. Siz çocuklarınızın sayısına, yaşlarına ve seviyelerine göre bunları üste ya da aşağı çekebilirsiniz. Elbette her şeyi anlamalarını ve mükemmel biri olmalarını beklemiyoruz. Biz sadece onlara fırsat sunuyoruz. Görevimizi yapıyoruz. Onların bu ahir zaman fitnelerine inat Allah’ı, Peygamberi, dinini sevmelerini istiyoruz. Belki bugün anlattığınızı yarın unutacaklar ama bu önemli değil. Mühim olan bu onların içinde bir yerde kalacak ve siz iman tohumlarını sulamış olacaksınız.

Lütfen Ramazan sıkıntı, açlık ayı değil. O yüzden bunları yapmayı birer yük değil, nimet olarak görün ve deneyin.

Allah yardımcınız olsun, çocuklarınıza ve ümmete bolca dua edin. Hayırlı Ramazanlar… :)

Paylaşmak Sünnettir:

Kaynak nedir acaba güzel mis cezakallahuhayr.
 
Ömer2 Çevrimdışı

Ömer2

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Mektebi suffa amin
 
Üst Ana Sayfa Alt