Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Diyanetin Kurban Bayramı Tarihi Için Duyurusu

CAHİLUS Çevrimdışı

CAHİLUS

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
2012 Yılı Kurban Bayramının Başlangıcı ile İlgili Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Mütalaası


Tarih: 18.10.2012




Din İşleri Yüksek Kurulu, 17/10/2012 tarihinde Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Dr. Hüseyin KAYAPINAR’ın başkanlığında toplandı.Başkanlığımızca daha önce ilan edilen Hicri 1433 yılına ait Zilhicce ayı başlangıcına esas olan içtima ve ru’yet ile ilgili tespitler görüşüldü.Diyanet İşleri Başkanlığı’nın takviminde hicri ayların başlangıcı,


27-30/11/1978 tarihinde İstanbul’da yapılan Rüyet-i Hilal Konferansı’nda alınan kararlar doğrultusunda tespit edilmektedir.Bu kararlardan bazıları şunlardır:


1. İster çıplak gözle, isterse modern ilmin rasat metotlarıyla olsun, asıl olan hilalin ru’yeti’dir.



2. Astronomların hesapla tespit ettikleri Kameri Aybaşlarına dinen itibar edilebilmesi için, onların bu

tespitlerinin, hilalin güneş battıktan sonra ve görüşe mani engellerin bulunmaması halinde gözle görülebilecek şekilde ufukta fiilen mevcut olması esasına dayandırılması gerekir ki, bu ru’yete “hükmi ru’yet” denir.


3. Hilalin görülebilmesi için iki temel şartın gerçekleşmesi zorunludur:


a) İçtima ( kavuşum)’ dan sonra Ay ile Güneş’in açısal uzaklığı 8 dereceden az olmamalıdır. Bilindiği üzere ru’yet, 7 ile 8 dereceler arasında başlamaktadır. 8 derecenin esas alınmasında, ihtiyat bakımından görüş birliğine varılmıştır.


b) Güneş’in batışı anında Ay’ın ufuktan yüksekliğinin açısal değeri 5 dereceden az olmamalıdır. Sadece bu esasa göre normal durumlarda hilalin çıplak gözle görülebilmesi mümkündür.


4. Hilalin ru’yet edilebilmesi için belli bir yer şart değildir. Yeryüzünün herhangi bir bölgesinde hilalin ru’yet’i mümkün olursa, buna istinaden ayın başladığına hükmetmek doğru olur.”Yukarıdaki kararlar doğrultusunda yeryüzünün herhangi bir yerinde hilalin görülmesine bağlı olarak, ihtilafı-ı metalie itibar edilmeksizin, hicri aybaşlarının tespit edileceği ilkesi benimsenmiştir.Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı da hicri aybaşlarını bu ilkeler doğrultusunda belirlemektedir.Diyanet İşleri Başkanlığının Kandilli Rasathanesi ile birlikte yaptığı hesaplamalara göre 1433 yılı Zilhicce ayının hilali 16 Ekim 2012 tarihinde evrensel zaman (U.T.) ile 01.20’de aşağıdaki yerlerde görülmüştür:


1. 69 derece 20 dakika 44.952 saniye Güney enlemi, 86 derece 17 dakika 56.58 saniye Batı boylamına sahip Büyük Okyanus, Antartika’nın Kuzeyi, Güney Amerika kıtasının Güneyinde; Güneş, 15 Ekim 2012 tarihinde bölgenin yerel saati ile 21:20’de, Ay ise 22:44’de batmıştır.


2. 36 derece 51 dakika, 56. 38 saniye Güney enlemi, 105 derece 51 dakika, 48.528 saniye Batı boylamına sahip Büyük Okyanus, Güney Amerika Kıtası açıklarında; Güneş, 15 Ekim 2012 tarihinde bölgenin yerel saati ile 18:20’de, Ay ise 18:58’de batmıştır.3. 4 derece 23 dakika 7.836 saniye Güney enlemi, 112 derece 11 dakika 12. 372 saniye Batı boylamına sahip Büyük Okyanus, Ekvator-Peru açıklarında; Güneş, 15 Ekim 2012 tarihinde bölgenin yerel saati ile 18:20’de, Ay ise 18:45’de batmıştır.Yukarıdaki yerlerde hilal ilk defa görülmeye başladığında Türkiye’de ve Mekke-i Mükerreme’de henüz imsak vakti olmamıştır.


Buna göre hilalin görüldüğü saatte Türkiye’de de gece devam etmektedir. Dolayısı ile hilalin görüldüğü gece fıkhen Zilhicce ayının başlaması noktasında Türkiye’yi de içine almaktadır. Yukarıda zikredilen bu bilgiler çerçevesinde, Zilhicce ayının ilk günü 16 Ekim 2012 Salı; Kurban bayramının ilk günü ise 25 Ekim 2012 Perşembe günüdür.


Her Müslüman, Ramazan ayının başlangıcı ve dinî bayramların hangi günlerde olacağı konusunda, bulunduğu yerdeki uygulamaya tabi olur. Dolayısı ile hem Türkiye’deki, hem de Suudi Arabistan’daki vatandaşlarımızın, hac ve kurban ibadetleri konusunda her hangi bir tereddüde düşmelerine mahal yoktur.


Merak edenler için linki:



http://www.diyanet.gov.tr/turkish/dy/Diyanet-Isleri-Baskanligi-Duyuru-18519.aspx





DİYANETE REDDİYE





Neden 26 Ekim Cumua Günü Bayramdır :


1- İhtilaf-ı Metali durumunda İmam Şafîi'nin "bulunulan coğrafyada Hilalin görülmesinin esas alınma" prensibini; 1,5 sene önceden Hilali gözetlemeden, Hilali gözetleyenlerin ilanı ile İhtilaf-ı metali'ye hatırlayarak sığınmak zorunda kalmış, Hilalin gözlemleme vaktinin de geçmesi sebebiyle (ki zaten hilali gözetlemek laikkiğe aykırı ve diyanette yasaktır!) takvimden dönmek de ilkelerinden taviz vermektense dinin emirlerinden taviz verdiren bir hukumetten dolayı avamın anlamayacağı izahatlara dalarak, halka Zilhicce'nin 9'unda Kurban kestirme vebaline kılıf bulmaya çalışmıştır.


2- İmam Şafii'nin "bulunulan coğrafyada Hilalin görülmesinin esas alınma" ilkesi, Ramadan ayının girişinde, Şeriatla yönetilen ve ibadetlere sınırlama koyulmayan ülkelerde, Hilali gözetlenmeye çalışılmasına rağmen o bölgede görülememesi durumunda gündeme gelmiştir. Üstelik İmam Şafii'nin (r.aleyh) delil aldığı mesele, ummetin ittifak etmesi gereken meselelerden olan Bayram'ın ilanı değil, Ramadan orucunun başlangıcıyla ilgilidir. Ayıca (İmam Şafîi'nin delil aldığı hadise) kendi bölgelerinde hilali gözetlemeye çabaladıkları halde görememişlerdir.

Durum böyle olduğu halde Cumhur-u ulema, kendi bölgesinde hilalin görülememesi durumunda ayın 30'a tamamlanmaya çalışılmalı; başka bir beldede hilalin görüldüğü haberi üzerine yeni aya girildiğinin ilanı ile Bayram kutlamasına geçilmesi hadisine (Tirmizi, Savm, 7, H. No: 691; İbn Mace, Savm, 6, H. No:1652; Ebu Davud, Savm, 14, H.No: 2340, 2341; Nesâî, Siyam, 8, H. No: 2115; Dârimî, Savm, 7; Hakim, Mustedrak) itibar etmiştir.


3- Diyanet işleri, İmam Şafii'nin 'Hilali gözle göremediği halde, gözlemleyenlerden önce Ramazana başlamadığını !" çok iyi bilmektedir.

Çünkü İhtilaf-ı Metali, Hilal başka memleketlerde görüldüğü halde, kendi bölgende gözetlemene rağmen görememe durumunda, görenlerin aksine ayı 30'a tamamladıktan sonra yeni aya giriş yapılmasıdır.

Fakat Diyanet, Laik devlette kurulma amacına (misyon) uygun fetvalar üretmek için devletin bünyesinde yetiştirildiği için, hem Hilal gözetlenmez, hem de gözetleyenlerden önce aya başlayabilir, Kurban (!) kesebilir.


4- Diyanet, İmam Şafîi'nin aksine, 29 Zilkâde 1433 (15 Ekim 2012 pazartesi) tarihinden sonra Hilali görmüş (!) gibi Zilkâde'yi 30'a tamamlamadan Zilhicce 1'i (16 Ekim Salı) günü takvime bastırabilmiştir.


5- Diyanet işleri, takvimdeki bayramından dönemeyerek, Hacca gönderdiği vatandaşlarıyla bayram, teşrik ve arafa (orucu) farklı günlerde uygulanacaktır. Halkının ibadet ve amellerini boşa çıkartma tehlikesine (vebal ve hesabı)rağmen, Allah'tan korkmamaktadır. Diyanet teşkilatının laik sistemde konumunu bilemeyenler hariç, muslumanlara düşen bu konuda Cumhurla (ummetle) beraber olmaktır. Bu sayede Kurbanın bayramdan evvel kesilme tehliklesi de kalmamış olacaktır.


6- Türkiyenin ve dünyanın batısı sayılacak Güney Amerika kıtasında görülen hilal, ertesi günün hilalidir. Yani dünyanın batısındaki görülen (çıkan) hilal ertesi güne ait olan hilal olacağından, bir gün sonra Zilhicce ayına başlamanız gerekirdi. Oysa sizin takvimleriniz vahy misali kabullenilildiği için, hata yapsanız da bunu düzeltmenizin, geri gönüşünüz olmadığı için, 3 gün erken bayram yapacak olsanız da sizin kılıfınız hazırdır!



Ummetin coğrafyasının işgal edildiği, kadın, çocuk ve yaşlıların kanlarıyla nehirler oluşturulduğu günlerimizde, bu şuur ve vakar ile Mu'min Muvahhid kardeşlerimin Kurban bayramını tebrik ederim.
 
A Çevrimdışı

akilli55

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
diyanete inanabilsek :). elinde imkanı olduğu halde teknoloji (tv,internet,canlı yayın vs) ile ispatlayabilecekken bunu yapmaması şüpheleri de artırıyor. Hoş hilali ilk kim görüyorsa bu ispat onun içinde geçerli.
 
Üst Ana Sayfa Alt