Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Maliki Mezhebinde İmama Uyan Kişi Solunda Cemaat Olmayınca Soluna Selam Vermez mi?

bismillah-06 Çevrimdışı

bismillah-06

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum
Maliki mezhebinde cemaatle namazda imama uyan solundakilerin selamini aliyor ya.Peki cemaatle namazda imama uyanin solunda cemaat yoksa bu kisi sola selam vermeyecek mi?
Ve cemaat bu selam lafizlarini her iki tarafada verilen ve one verilen kendi duyacagi kadarmi soyler?
 
I Çevrimdışı

ibni abbas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Ve aleykum selam. İzah etmeye çalışayım. Bekledim biraz, daha iyi bilenler yazsın diye. Ama soru unutulup gidecek. Ekleme/düzeltme yapan olursa yapar yine. Hatasız kul olmaz zaten :)

Maliki Mezhebinde imam ve tek kılan sadece sağ tarafına selam verir.

Cemaatle kılıyorsa sağ tarafına selam verir (sağında cemaat yoksa da sağa selam verir diye biliyorum) ,eğer solunda birisi varsa soluna da verir.

Öne verilen selam aslında ayrı bir selam ya da ilave selam değil. Şuradan karışıyor mesele: Diğer üç mezhep hadislere uygun olarak ictihad yapıp selamda arkamızdakiler yanağımızın beyazlığını görmesi gerekir demiştir. İmam Malik böyle düşünmüyor. Mesela Maliki Mezhebinde sağa selam verilir diyoruz ama bizim verdiğimiz gibi selam değil. Yani lafız olarak esselamu aleykum ama başı çevirme daha azdır. Hem de bayağı azdır bizlere göre. Esselamu aleykum derken m harfinde yani mim harfinde baş hafif sağa çevrilir,fazla çevrilmez. İşte böyle olunca hem öne hem sağa selam gibi olmuş oluyor :) Yani bir selam veriyorsun ama iki selam gibi oluyor. Ön ve sağ olmak üzere.

İmam Malik'in üç selam konusunu bence tam anlayamadık biz:) Okuduğum kitaplarda da bu konuyu netleştirememiştim zamanında
çünkü :)

Okuduğum bazı kitaplarda sanki ayrı üç selam gibi yazan da vardı mesela. Doğrusu Allahu alem.

Namazda ne okuyorsak hepsini kendimizin duyacağı kadar olmalı. Yoksa o okuma olmaz, zihinden geçirme olur. Mesela şöyle basit düşünelim biraz: Namazda zihnimize başka şeyler, konuşmalar geldi. Ama ağzımızdan dökülmedi. Namazımız bozuluyor mu? Hayır. Çünkü telaffuz etmedik o düşünceleri, sadece zihnimizden geçti. Yani zihinden geçenleri okumuş sayılmıyoruz demekki. Dolayısıyla namazda okuduğumuz her şeyi kendimizin duyacağı seviyedeki sesle okumalıyız. Şunu da dipnot olarak vereyim: Ayrıntıları seviyorsun belli :) Üç mezhepte okumanın ölçüsü kendinin duymasıdır ama Maliki Mezhebinde dudaklar kıpırdasa ama ses tam çıkmasa da oluyor .
 
bismillah-06 Çevrimdışı

bismillah-06

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bu selami esselamu aleykum dediniz ya bazi yerler esselamu aleykum verahmetullahi veberekatuh diyor sag tarafa verilen selamin lafzi.Siz bana sag tarafa verilen selamin lafzini ve cemaatte sol tarafa verilen selamin lafzini soyleyebilirmisiniz?
Kafam karistida!
 
Üst Ana Sayfa Alt