Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Mezhebiniz Ne ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
e-mir Çevrimdışı

e-mir

Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum ben bu sitede mezheb hakta bir kac şey okudum bazısı mezheb kabul ediyor bazısı redd ediyor şimdi anket acıyorum sizler hangi mezhebdensiniz üyeler

Hanefi:
Hanbeli:
Şafii:
Maliki:
Selefi:

 
!sLaM4eVeR Çevrimiçi

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
aleykum selam önce mezhep hak sözünü ıspat edermisin ondan sonra konuna devam edelim.
 
Y Çevrimdışı

Yavuz_Selim

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bir müslüman için peygamberler dışında hiç bir insan tartışma üstü ve dokunulmaz değildir. 4 büyük imamın itikadi konularda bir ihtilafı yoktur. ihtilafları fıkhi konulardadır.


imam ebu hanife: bir hadis sahihse benim mezhebim odur. (İbn Abidin, Hâşiye (1/63), Resmul-Müfti (ibn Abidin'in risalelerinden biridir) 1/4'te, şeyh Salih el-Fellâni ikaz'ul-Himem (s.62)'de nakletmişlerdir)


imam şafi: Ben bir söz söyler de, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in sözüme muhalif sahih bir hadisi varsa, Rasûlullah‟ın hadisi (amel etmekte) evladır, beni taklid etmeyin. (İbn Ebi Hatim s.93 Ebu Nuaym ve Ġbn Asakir (2/9/15) sahih bir senedle rivayet etmişlerdir.)



yukarıda da yazdığım gibi bu imamların itikadda ihtilafı yok ve yine bu imamlar biz mezhep kuruyoz gelin bize uyun da demediler bu 4 büyük imam kuran ve sünnete göre fetva verdiler. zamanla bu insanların fetvalarına uyanlar artınca bu güzel imamların vefatlarından sonra 4 mezhep kavramı çıktı. mezhepçilik taasubu olmadan bu imamları takip etmenin bir sakıncası yoktur. ama eğer kurandan ve sahih sünnetten bir imamın fetvasına aykırı bir delil getirilirse herkesin kurandan ve sahih sünnetten gelen delile uyması gerekir.

İmam Malik ise şöyle demektedir: Ben bir beşerim, isabet eder, hata da ederim. Benim görüşlerime bakın; Kitap ve sünnete uyanları alın, Kitap ve sünnete uymayanların hepsini terkedin. (ibn Abdilberr, el-Câmi (2/32). Ondan da İbn Hazm Usulü'l-Ahkam (6/149), yine el-Fellâni(s.72))



imam ahmed bin hanbel: Evzaî'nin görüşü, Malik'in görüşü, Ebû Hanife'nin görüşü... Bunların hepsi birer görüştür. Bana göre de hepsi eşittir. Delil ise ancak rivayetler (hadisler)dir. (İbn Abdilberr, el-Câmi' 2/149)



peygamberlerin bile hata yapabileceğini ancak bu hataların ilahi vahiyle düzeltildiğini bildiren kuran ı kerime inandıklarını iddia eden bazı kimseler nasıl oluyor da kutsal ilan ettikleri bazı insanların hatasız ve tartışma üstü olduklarını kabullenebiliyorlar? bunu hangi akıl sahibi kabul edebilir?



müminun suresi 53. ayet:Ama peygamberleri izlediklerini iddia eden ümmetler fırkalara ayrılıp bölük bölük oldular. Her grup, kendilerine ait görüşten ötürü memnun ve mutludur.

54.ayet: Sen onları, bir süreye kadar daldıkları gaflet içinde kendi hallerine bırak!

55, 56.ayet: Kendilerine verdiğimiz servet ve evlatlarla iyiliklerine koştuğumuzu mu sanıyorlar? Hayır, onlar işin farkında değiller!


rum suresi 30-31.ayet:Başka her şeyden geçerek Allah a tam gönül verin,Allah a karşı gelmekten sakının, namazı hakkıyla ifa edin!Ve asla dinlerini parça parça edip kendileri de öbek öbek olan o müşriklerden olmayın!Öyle ki her hizip, kendi yanındakiyle böbürlenmektedir.


enam suresi 159.ayet: Dinlerini parça parça edip fırka fırka olanlar yok mu, senin onlarla hiç bir alakan yoktur. Onların işi Allah'a kalmıştır. Allah, onların yaptıklarını ileride bir bir onlara bildirip cezalarını verecektir.



ali imran 103. ayet:Hepiniz toptan, Allah'ın ipine (dinine) sımsıkı sarılın, bölünüp ayrılmayın. Allah'ın sizin üzerinizdeki nimetini hatırlayın: Hani siz birbirinize düşman idiniz de Allah kalplerinizi birbirine ısındırmış ve onun lütfu ile kardeş oluvermiştiniz. Siz bir ateş çukurunun tam kenarında iken oraya düşmekten de sizi O kurtarmıştı. Allah size âyetlerini böylece açıklıyor, ta ki doğru yola eresiniz.


ali imran 105:Kendilerine kesin delillerin gelmesinden sonra bölünüp ihtilâfa düşenler gibi olmayın. Onlar için büyük bir azap vardır.





Ebû Necih Irbad b. Sâriye’den (r.a) nakledildiğine göre o şöyle demiştir: Allah Rasülü (s.a.v) bize (bir keresin'de) va’zü-nasihatta bulundu. Bu vaazın etkisi ile kalpler ürperdi, gözler yaşla doldu. Bunun üzerine biz:

“Ey Allah’ın Rasülü, bu (konuşma) sanki veda edecek birinin konuşması gibi. Bize tavsiyelerde bulun”, dedik. Dedi ki:

“Size, Allah’tan korkmanızı ve başınzdaki bir köle de olsa emirlerini dinleyip itaat etmenizi tavsiye ederim.

İçinizden kim (o zaman) yaşarsa birçok ihtilaflar görecek. Bu zamanda aman ha sünnetime ve doğru yola iletilmiş raşit halifelerimin sünnetine sarılın. Ona sıkı sıkıya (azı dişlerinizle bir şeyi ısırır gibi) yapışın. İşlerin sonradan uydurulanından sakının. Zira her sonradan uydurulan şey bid’attir. Her bid’at da sapıklıktır. Her sapıklığın ise yeri cehennemdir.”

Ebû Davud, Sünnet 6 (nr. 4607); Tirmizi, İlim 16 (nr. 2676).



Rasulullah sav şöyle buyurdu: ALLAH c.c. sizin için üç şeyden razı olur: ALLAH a ibadet edecek ve hiç bir şekilde ona ortak koşmayacaksınız. ALLAH ın ipine toptan sımsıkı sarılacak ve fırkalara ayrılmayacaksınız. bir de ALLAH ın işlerinizi emanet ettiği kimselere nasihat edeceksiniz. hadisi şerif (müslim- ahmed)


mezhepçilere duyurulur.
 
tawh1d Çevrimdışı

tawh1d

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Kisaca mezhebimi (Yolumu) söyle tarif edebilirim:

لا إله إلا الله وحده لا شريك له محمد رسول الله
 
karafi Çevrimdışı

karafi

Üyeliği İptal Edildi
Banned
İçinizden kim (o zaman) yaşarsa birçok ihtilaflar görecek. Bu zamanda aman ha sünnetime ve doğru yola iletilmiş raşit halifelerimin sünnetine sarılın. Ona sıkı sıkıya (azı dişlerinizle bir şeyi ısırır gibi) yapışın. İşlerin sonradan uydurulanından sakının. Zira her sonradan uydurulan şey bid’attir. Her bid’at da sapıklıktır. Her sapıklığın ise yeri cehennemdir.”

Ebû Davud, Sünnet 6 (nr. 4607); Tirmizi, İlim 16 (nr. 2676).
bu hadisi mezhepler hususunda niçin koyduğunuzu anlayamadım biraz açarmısın?
 
M Çevrimdışı

mzgs

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
İbn Teymiyye Rahman ve şeytan dostları adlı kitabında diyor ki:
Bir mezhebe bağlanmak ona uymak kesinlikle haram değildir
 
laylay Çevrimdışı

laylay

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
aslında tek bir mevzuuda olay bitiyor..hanefi mezhebinin tüm itikadları..ebu hanefi den mi geliyor..zaman içinde hanefi imamlarının içtihatlarıda mezhebin içine karışmıştır..ve o zamanın koşullarındada tüm hadisler tüm içtihatlar herkes tarafından bilnimiyorda...hatta bazı önemli hadis ravileri sadece aile içinde rivayet etmişlerdir..

mesele burda kopuyor...yani ebu hanefinin içtihadı belli bir süre sonra kalkabilir...yada onu nehy eden bir hadis ortaya çıkabilir...o zaman mezhebe körü körüne bağlanmadan yanlış görüşü terketmek gerekir..aslında mezhebler konusunda sert yorumlar yapan arkadaşların hedefindekiler....mezheplere körü körüne bağlanmaktır

yoksa bende hanefiyim..ama daha doğru bir içtihat bulduğumda ona da uyarım..yada imam şafii daha doğru bir yorum yapmıştır..ona da uyarım..itikadımız Kuran ve Sünnet olduktan sonra...hangi mezhepten olduğumuz önemli değil..önemli olan...en doğru yolu bulmaktır...
 
E Çevrimdışı

Ebu Katade

Guest
kısaca tarif etmek gerekirse
RASULLAH (s.a.v) in mezhebindenim.....:)
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
geçen bizim kapımızın önünde mahmut efendiye bağlı biri birileri ile sohbet ediyoırdu.konu neyse bilmiyorum ordm biri dedi ki peygamber efendimiz hangi mezheptense ben o mezheptenim :)
 
T Çevrimdışı

tokalioglu

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
TOPLUCA ALLAH’IN İPİNE SARILIN. FIRKALARA BÖLÜNÜP AYRILMAYIN. ÂL-İ İmrân Sûresi-103
 
E Çevrimdışı

Ebu Katade

Guest
İrbâd b. Sâriye şöyle anlatmıştır: “Peygamber Efendimiz bir gün sabah namazını kıldırdıktan sonra bize dönerek kalplerimizi titreten ve bizi ağlatan çok tesirli bir öğüt verdi. Bunun üzerine içimizden biri “Ey Allah’ın Resûlü! Bu öğüt, sanki ayrılmak üzere olan birinin öğüdüne benziyor, öyleyse bize bir tavsiyede bulun, dedi. O, “Sizi gecesi, gündüzü gibi aydınlık olan bir din üzere bıraktım, ondan ancak helak olanlar sapar. Size Allah’tan korkmanızı, başınıza Habeşli bir köle dahi yönetici olsa onu dinleyip itaat etmenizi emrediyorum. Çünkü benden sonra yaşayacak olanlar pek çok ihtilafa şahid olacaklardır. Bu durumda benim ve râşid halifelerimin sünnetine sımsıkı sarılın. Sonradan uydurulan bidatlardan da uzak durun, çünkü her bidat dalalettir” buyurdu.

Ahmed b. Hanbel, IV,126, 127;Dârimî, “Mukaddime”, 16; İbn Mâce, “Mukaddime”, 6; Ebû Dâvûd “Sünne”, 5; Tirmizî, “İlim”, 16; İbrahim ;el-Harbî, Garîbü’l-hadîs, III, 1174; İbn Vaddâh, Kitâbün fîhi mâ câe fi’l-bid’a, s. 71; İbn Ebû Âsım, es-Sünne, I, 71; Mervezî, es-Sünne, s. 26-28; Tahâvî, Şerhu Müşkili’l-âsâr, III, 221; İbn Hıbbân, es-Sahîh, I, 166; Âcurrî, eş-Şerîa, s. 44; Hâkim en-Neysâbûrî, el- Müstedrek, I, 95-97;Temmâm b. Muhammed, el-Fevâid, I, 98; Lâlekâî, Şerhu usûli i'tikadi Ehli'ssünne, I, 74; Ebû Nuaym, el-Müsnedü’l-müstahrac, I, 35-37; Osman b. Saîd ed-Dânî, es-Sünenü’lvâride fi’l-fiten, II, 373-383; Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, X, 114; İbn Abdülber, Câmi’, II, 184; Hatîb el-Bağdâdî, el-Fakîh ve’l-mütefakkih, I, 176; Beğavî, Şerhu’s-sünne, I, 205; Mesâbîhu’s-sünne, I, 158; Kadı İyaz, eş-Şifâ, II, 15; Münzirî, et-Terğîb ve’t-terhîb, I, 40; Ebû Şâme el-Makdisî, el-Bâis alâ inkâri’l-bida’, s. 58; Nevevî, Riyâzü’s-sâlihîn, s. 59 ;Tebrizî, Mişkâtü’l-Mesâbîh, I, 58.Sahih’tir.

Allah Rasülü sallallahu aleyhi ve selem bu hadisinde birçok ihtilafların vuku bulacağını bize haber veriyor bu ihtilafın vukuun’da ise bizlere tavsiyesi sizi apaydın ap açık bir yol üzerinde bıraktım Sünnetine ve Raşit halifelerinın sünneti’ne yapışmamızı emrediyor diğer bir rivayette ise Size iki şey bırakıyorum bunlara sarıldığınız müddetçe asla sapıtmasınız Allah’ın Kitabı ve benim sünnetim…..buyuruyor İhtilaf anında Kur’an bize: şöyle hitap ediyor

Eğer bir mevzuda ihtilafa düşerseniz ; Allah’a ve Ahiret gününe iman etmiş iseniz onu, Allah’a ve Resulüne havale edin.Bu daha iyi ve sonuç itibariyle de daha güzeldir.Nisa/59

Allah bize bir diğer ayetinde şöyle hitap ediyor: Deki : Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah’ta sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah gafur dur, Rahim’dir.Ali İmran/31

Abdullah oğlu Cabir r.a rivayet ediyor ki ; Hattabın oğlu Ömer r.a Tevrat’ın bir nushası ile, Allah Rasulü s.a.v’e gelerek dedi ki ;

- Ey Allah’ın Rasulu, işte bu Tevratın bir nushasıdır. 0 ise buna sukut etti. Ömer’de okumaya başlamıştı, ama buna karşı Allah Rasulü s.a.v’in yüzü kızarıyordu. Ebu Bekr dedi ki Ömer’e ; annesiz kalasın, Allah Rasulü s.a.v’in yüzündeki kızgınlığı görmüyor musun ? Ömer Allah Rasulu’nün yüzünü o halde görünce şöyle dedi ; Allah ve Rasulünün gadabından Allaha sığınırım. – Ey Allah’ın resulü biz - Rab olarak Allah’dan, din olarak İslam’dan, nebi olarakta Muhammed s.a.v den razı olduk. – neden kızdınız ki - Allah Rasulü s.a.v şöyle buyurdular ; Nefsimi elinde tutan Allah’a yemin ederim ki ; Eğer Masa a.s çıkagelseydi ve beni bırakıpta ona uymuş olsaydınız, - doğru yoldan sapıtmış olurdunuz. Eğer o hayatta olup benim peygamberliğime ulaşsaydı bana tabi olurdu. - Diğer bir rivayette ise - “ Eğer Musa hayatta olsaydı ancak bana tabi olmakta çare bulurdu. “ }

AHMED : 3 / 387 – 388 – BEYHAKİ ŞUABUL İMAN : 2 / 11 – ABDURREZZAK : 10152 – 19209 – İBNİ EBİ ASIM ES-SÜNNE : 1 / 27 – DARİMİ :

Bu rivayetler nede açık ve nettir Allah Rasülü sallallahu aleyhi ve selem Musa a.s çıkıp gelse beni bırakıp ona uymuş olsaydınız doğru yoldan sapıtmış olurdunuz buyuruyor.Allah Rasülü’nü Bırakıp Musa a.s uyan sapıtmış olursa Allah Rasülü’nü bırakıp Ebu Hanife’ye Şafii’ye Ahmed’b Hanbel’e Malik’e her sözünde bunlara uyan hiç bir delil'e dayanmayan hayli hayli sapıtır.
 
E Çevrimdışı

Ebu Katade

Guest
El-Albani’nin de dediği gibi : cehaleti başlarına bela olup da bu bataklığın içerisine saplanıp kalanların üzerlerindeki tuhaf şeylerden bir diğeri de : Ölçüleri, mezheb ve meşrepleri olup, Kitabı ve Sünneti bu süzgeçten geçirmeleridir… Dolayısıyle bu kötü ve kör taassupları yüzünden mezheb ve meşreplerine ters düşen ne kadar hadis varsa, onlardan uzak durmaktadırlar…

Çünkü, onlara göre sünnete uymanın manası, İmam ve gurup liderini kötülemek, Sünnet’e ters düşse bile mezhep ve gurup liderine uymanın manası da ona saygı göstermek ve onu yüceltmektir. Bu sebeple onlar, kendi mezhep ve meşrep imamlarını kötülemek ihtimalinden kurtulmak için onları taklit etmekte ve sünneti almamakta da ısrar etmektedirler. Bunlar bu çirkin kuruntuları sebebiyle, yağmurdan kaçarken doluya tutulmaktadırlar.

Bu düşünce sahiplerine şöyle bir soru sorulabilir :

“... Bir kimseye uymak eğer uyulana saygı göstermeğe, ona ters düşmekte onu kötülemeye delalet ediyorsa, siz nasıl olur da Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in sünnetine aykırı hareket etmeyi kendiniz için caiz görüp,sünnete uymayı terk ederek,sünnete terş düşen bir mes’elede gurup liderinize uyarsınız ? … Oysa 0 insanlar günahlardan korunmuş ve hatadan masum birileri de değillerdir. 0 insanları kötülemek veya onlara ters düşmek üstelik küfür de değildir. Eğer onlara karşı ters görüş beyan etmek onları kötülemek manasına gelirse, peki Peygamberin sallallahu aleyhi ve sellem’in sünnetine ters görüş beyan etmek hangi manaya gelir ? Elbetteki bunun manası küfürdür…. “


Sıfatu’s salatu’n Nebi : Mukaddime

RABBİM ehli hadis kardeşimden razı olsun...bu konu sitede mevcut yazılarda ehli hadis kardeşime aittir...
 
mustafayy Çevrimdışı

mustafayy

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum ben bu sitede mezheb hakta bir kac şey okudum bazısı mezheb kabul ediyor bazısı redd ediyor şimdi anket acıyorum sizler hangi mezhebdensiniz üyeler

Hanefi:
Hanbeli:
Şafii:
Maliki:
Selefi:

Bende bir soru sorayım
Günde kaç kisiye davet ediyorsun?
Haftada kaç kitab bitiyorsun?
.
.
.
İslamı tekrardan yeryuzune hakim olabılmesi için ne yapıyorsun?
 
A Çevrimdışı

Askalani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
emir ne kadar ilginç konuların var
Allah iyiliğini ve hidayetini versin.:)
ne zaman açtığın konuyu okusam bir tebessüm edesim geliyor.
senin konularının ilginçliğinden midir benim acayipliğimden midir henüz anlayamadım:D
.mezhep knusuna bi şeyler yazacaktım ama baktım sayfa çok kalabalık sen bunları bi oku bakalım.
sonuca göre tavır belirleyeyim bari:)
 
e-mir Çevrimdışı

e-mir

Üye
İslam-TR Üyesi
Aslında onlar alimler ve hakk olduğu zaten müminler olduğundan belli Allah Teala buyurur:
Siz, insanlar için en hayırlı ümmetsiniz. İyiyi emreder, kötüyü men edersiniz Al-i İmran 110
Bilmiyorsanız, zikir ehline (alimlere) sorun! Nahl suresi
Hidayet yolunu öğrendikten sonra, Resule uymayıp müminlerin yolundan ayrılanı, saptığı yola sürükleyip çok kötü bir yer olan Cehenneme sokarız! Nisa 115
Buradan belli oluyor ki,4 büyük alimlere uymak onlardan bir şey öyrenmek daha guzeldir.
haaaa Bu arada kabul etmediğim şey bir mezheb aliminden Kuran ve Sünnete karşı zitt delil varsa onu cope atmak lazım kuran ve hadise uymak lazm zaten mezheb imamları bunu söyliyor ki sahih bir delil varsa benim fetvalarımı cöpe atın. bu güne kadar büyük alimler mezheb alimlerin hak olarak görüp biz bunu kabul etmiyorsan demeki iliminizin az olduğundadır
 
e-mir Çevrimdışı

e-mir

Üye
İslam-TR Üyesi
Bende bir soru sorayım
Günde kaç kisiye davet ediyorsun?
Haftada kaç kitab bitiyorsun?
.
.
.
İslamı tekrardan yeryuzune hakim olabılmesi için ne yapıyorsun?


Kardeş biz davet etmiyoruz davete koşuyoruz
Kitap soruna gelince kitap bizim memlekete yok sadece kuran okuyorum
islamın yer yüzüne hakim olmağı için dua ediyorum,benim gücüm buna yetiyor
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Ana Sayfa Alt