U
Esasen ayın ilk günlerinde hilalin gözlemi için dediğiniz anlamda fazla karıştırılarak bişey yok. Çünkü yeni ayın hilali dediğiniz gibi gün batiminda ve ilk dakikalarda takip edilir. Örneğin hilal ilk gün havada, yaklaşık söyluyorum 15dk görünür ve batar. Ikinci gün 40dk sonra batar , üçüncü gün 1.5saat sonra batar. Ayın ilk gunlerinde gözlem yapılacak zaman dilimi sınırlı. Günün diğer saatlerinin çok bı önemi yok. 30 nisan dediğimizde kast edilen 30 nisan akşamı gün batimindan hemen sonraki gozlemdir. Sabah yada gündüz gözlemleme diye bişey olmaz.1mayıs akşamı mı yoksa sabahı mı? Taliban 30 nisanı 1mayısa bağlayan gece açıklama yaptı. Onlara göre akşam bize göre gece yarısından sonra. Yani hem günün 24saat olması hem Hicri takvime göre gün başlangıcının akşam vaktinde olması hasebiyle bu konular armutla elmayı karşılaştırmaya benziyor. Velhasıl kelam ben 2gündür oruç tutmuyorum, Afganlılar kardeşlerin ayı gördükleri konusundaki şahitliklerine inanıyorum. Afganistan’ın bayram kararına güveniyorum, uyuyorum. Herkes kendi kararını verecek Allah ihtilafa düşülen konularda beni isabetli kılsın ve samimi her mümini.
Orucunuzu Rabbim kabul etsin