RAMAZAN "KUR'ÂN" AYIDIR
Bu aya değer katan en önemli şey, Rabbimizin Kitabı olan Kur'ân'dır.
Bunun şuurunda olan bir mümin, Ramazanını Kur'ân'sız geçirmez ve bu aya değer katan en önemli şeyle irtibatını asla kesmez.
Kur'ân'ın, tamamen anlaşılması için, anlaşılmasının ardından tefekkür edilerek pratiğe geçirilmesi için indirildiğini görürüz.
Rabbimiz şöyle buyurur:
"Bu Kur'ân, âyetlerini düşünsünler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır.". (Sâd, 29)
Ramazan'da bizim derdimiz hatim inmeye kendimizi endekslemek olmamalı; aksine Kur'ân'dan etkilenerek hayatımızın nasıl değişeceğini temin etmek olmalıdır.
Abdullah İbn-i Ömer radıyallahu anhuma tam sekiz yıl Bakara sûresi üzerinde durmuş ve onu gereği gibi anlayıp amel etmek için bu kadar uzun zamanı fedâ etmiştir.". (Muvatta, Kitabu'l-Kur'an, 12)
Tabii ki İbn-i Ömer radıyallahu anhuma bu süre zarfında Bakara sûresini sadece okumakla kalmamış, aynı zamanda hem anlamını kavramaya çalışmış, hem ezberlemiş, hem de amel etmiştir.
Bizler de bu mübarek ayda kendimizi belirli sûrelerin üzerinde yoğunlaştırmalı, indireceğimiz hatimlerin yanında bunlar üzerinde özenle durmalıyız. O zaman göreceğiz ki, Kur'ân bizi etkileyecek, üzerinde uzun uzun düşündüğümüz ayetler hayatımızı değiştirecektir.
Kur'ân'a gereği gibi yönelemememizin en büyük nedenlerinden birisi, Kur'ân'ı hakkıyla tanımamamız, onun nasıl bir kitap olduğunu gereği gibi bilmememizdir.
Kur'an neden bizlere gönderilmiştir? Amaç ve gâyesi nedir? Neler hedeflemektedir? Gelin bu soruların cevabını bulmaya çalışalım:
1- Kur'ân, insanlık için bir öğüttür.
"Kur'ân, âlemler için bir öğüt ve hatırlatmadan başka bir şey değildir." (Kalem, 52)
2- Kur'ân, bir uyarı kitabıdır.
"Bu Kur'ân, onunla uyarılsınlar... diye insanlara (gönderilmiş) bir bildiridir." (İbrahim, 52)
3- Kur'ân, Lâ ilâhe illallâh'ı anlatan bir kitaptır.
"Bu Kur'ân, (insanlar) Allah'ın tek bir ilah olduğunu bilsinler (yani Lâ İlâhe İllallah'ı bilsinler) diye insanlara (gönderilmiş) bir bildiridir." (İbrahim, 52)
4- Kur'ân, selamet yollarına eriştiren bir kitaptır.
"Doğrusu size Allah'tan bir ışık ve apaçık bir Kitap gelmiştir. Allah, rızasını gözetenleri onunla selâmet yollarına eriştirir ve onları, izni ile karanlıklardan aydınlığa çıkarır, onları doğru yola iletir." (Mâide, 16)
5- Kur'ân, müminlerin imanlarını pekiştiren bir kitaptır.
"De ki, Kur'ân'ı Ruhu'l-Kudüs (Cibril) Rabbinin katından müminlerin imanlarını pekiştirmek, Müslümanlara doğruluk rehberi ve müjde olmak üzere hak olarak indirmiştir." (Nahl, 102)
6- Kur'ân, hak ile bâtılın arasını ayıran ölçüttür.
"Âlemlere uyarıcı olsun diye kuluna hak ile bâtılın arasını ayıran ölçüyü (Furkan'ı) indiren (Allah) ne yücedir!" (Furkan, 1)
7- Kur'ân, hidâyet kitabıdır.
"De ki, bu (Kur'ân), müminlere bir hidayet/doğruluk rehberi ve şifâdır."
(Fussilet, 44)
8- Kur'ân, karanlıklardan aydınlığa çıkaran bir kitaptır.
"Bu (Kur'ân), Allah'ın izniyle, insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarman için sana indirdiğimiz kitaptır.". (İbrahim, 1-2)
9- Kur'ân, ihtilaf ânında başvurulan bir 'hüküm' kitabıdır.
"Ey iman edenler... Eğer herhangi bir mesele hakkında anlaşmazlığa düşerseniz, şayet Allah'a ve ahiret gününe gerçekten iman ediyorsanız onu Allah ve Resûlüne götürün. Bu, hem daha hayırlıdır, hem de sonuç bakımından daha güzeldir." (Nisa, 59)
10- Kur'ân, bir müjdedir.
"Tâ- Sin. Bunlar Kur'ân'ın, apaçık bir kitabın âyetleridir. Mü'minler için bir hidayet ve bir müjdedir." (Neml, 1-2)