Duyuru 2025 Sahurcular konusu ''Kitap hediyeli''

Culeybib Horasani Çevrimdışı

Culeybib Horasani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Ve aleykum selam verahmetullah

Ravi: İbnu Abbas (ra)
Ey Peygamber! Mü'minleri savaşa teşvik et. Sizin sabırlı yirmi kişiniz onlardan iki yüz kişiyi yener. Sizin yüz kişiniz, inkar edenlerden bin kişiyi yener, çünkü onlar anlayışsız bir güruhtur (Enfal, 65) ayeti inince bir kişinin on kişinin önünden kaçmaması, yirmi kişinin de iki yüz kişinin önünden kaçmaması farz kılındı. Sonra da şu ayet indi: "Şimdi Allah yükünüzü hafifletti, zira içinizde zaaf bulunduğunu biliyordu. Sizin sabırlı yüz kişiniz, onlardan iki yüz kişiyi yener. Sizin bin kişiniz, Allah'ın izniyle, iki bin kişiyi yener. Allah sabredenlerle beraberdir." (Enfal, 66). Böylece yüz kişinin, iki yüz kişinin önünden kaçmaması farz kılındı.

Bu hadisin yer aldığı kitaplar: Buhari, Tefsir, Enfal 6, 7, Ebu Davud, Cihad 106, (2646)

Hadisin Arapça Orjinal Metni:
وعن ابن عباس رَضِىَ اللّهُ عَنْهُما قال: ]لَمَّا نَزَلتْ: إنْ يَكُنْ مِنْكُمْ عِشْرُونَ صَابِرُونَ يَغْلِبُوا مِائَتَيْنِ؛ كُتِبَ عَلَيْهِمْ أنْ َ يَفِرَّ وَاحِدٌ مِنْ عَشَرَةٍ، وََ عِشْرُونَ مِنْ مِائَتَيْنِ. ثُمَّ نَزَلتْ: اŒنَ خَفّفَ اللّهُ عَنْكُمْ اŒية. فكُتِبَ أنْ َ تَفِرَّ مَائَةٌ مِنْ مِائَتَيْنِ[. أخرجه البخارى وأبو داود .

ManSouJR Çevrimdışı

ManSouJR

Kafirler istemesede, Allah nurunu tamamlayacaktır.
İslam-TR Üyesi
Wa aleykum selam wa rahmetullah. Hayırlı sahurlar.

Abdullah bin Abbâs (r.a.), bir gün Peygamber (s.a.s.) Efendimiz’in mescidinde itikâfta iken bir kişi yanına gelerek selâm verdi ve oturdu. İbni Abbâs (r.a.):

“Kardeşim, seni kederli ve mahzûn görüyorum” dedi ve konuşmaları şöyle devam etti:

“Evet, ey Resûlullah’ın amcaoğlu, kederliyim! Falan şahsın benim üzerimde hakkı var. Fakat şu kabrin sahibi (Allah Resûlü) hakkı için söylüyorum ki borcumu ödeyemiyorum.”

“Senin için onunla konuşayım mı?”

“İstersen konuş.”

İbni Abbâs (r.a.) ayakkabılarını giyerek mescitten çıktı. Adam ona:

“İtikâfta olduğunu unuttun mu, niçin mescitten çıktın?” diye seslendi.

İbni Abbâs (r.a.), Peygamber (s.a.s.) Efendimiz’in kabrine işaret ederek:

“Hayır! Ben, şu kabirde yatan ve henüz aramızdan yeni ayrılmış olan muhterem zâttan duydum ki, (bunları söylerken gözlerinden yaşlar akıyordu):

“Her kim, din kardeşinin bir ihtiyacını karşılamak için gayret eder ve o işi görürse, bu kendisi için on yıl itikâfta kalmaktan daha hayırlıdır. Hâlbuki bir kimse Allah rızâsı için bir gün itikâfa girse, Cenâb-ı Hak o kimse ile cehennem arasında üç hendek yaratır ki, her bir hendeğin arası, doğu ile batı arası kadar uzaktır.”

(Beyhakî, Suab, III, 424-425. Ayrıca bkz. Heysemî, VIII, 192)

Ummu Sare Çevrimdışı

Ummu Sare

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi

Abdullah bin Abbâs (r.a.), bir gün Peygamber (s.a.s.) Efendimiz’in mescidinde itikâfta iken bir kişi yanına gelerek selâm verdi ve oturdu. İbni Abbâs (r.a.):

“Kardeşim, seni kederli ve mahzûn görüyorum” dedi ve konuşmaları şöyle devam etti:

“Evet, ey Resûlullah’ın amcaoğlu, kederliyim! Falan şahsın benim üzerimde hakkı var. Fakat şu kabrin sahibi (Allah Resûlü) hakkı için söylüyorum ki borcumu ödeyemiyorum.”

“İstersen konuş.”

“Hayır! Ben, şu kabirde yatan ve henüz aramızdan yeni ayrılmış olan muhterem zâttan duydum ki, (bunları söylerken gözlerinden yaşlar akıyordu):

“Her kim, din kardeşinin bir ihtiyacını karşılamak için gayret eder ve o işi görürse, bu kendisi için on yıl itikâfta kalmaktan daha hayırlıdır. Hâlbuki bir kimse Allah rızâsı için bir gün itikâfa girse, Cenâb-ı Hak o kimse ile cehennem arasında üç hendek yaratır ki, her bir hendeğin arası, doğu ile batı arası kadar uzaktır.”

SubhanAllah

Mustafa bin Yılmaz Çevrimdışı

Mustafa bin Yılmaz

''Selef,selef ve selef...''
İslam-TR Üyesi

“İstersen konuş.”

Allahu Ekber. Sıhhati nedir?

Ahzab21 Çevrimdışı

Ahzab21

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Hasan el-Basrî rahimehullah şöyle demiştir:

"Şüphesiz Allah, Ramazan ayını kulları için bir yarış alanı kılmıştır. Kulları, O’nun rızasına ulaşmak için bu ayda yarışırlar. Bir grup öne geçer ve kazanır, bir grup da geri kalır ve kaybeder. Muhsinlerin kazandığı ve batıla dalanların kaybettiği bir günde asıl şaşılacak olan ise oyun ve eğlenceye dalan kimselerdir!

| İbn Receb, Letâifu’l-Meârif 376.

ManSouJR Çevrimdışı

ManSouJR

İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum wa rahmetullah Hayırlı Sahurlar cümleten.

“Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:

Allahu Teala kıyamet gününde 'Benim için birbirlerini sevenler nerede? Onları gölgemden başka gölge bulunmayan bir günde Arş’ın gölgesinde gölgelendireceğim' buyurur.”

Müslim. Birr, Sıla, 161

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin

حَدَّثَنِى يَحْيَى، عَنْ مَالِكٍ، عَنِ ابْنِ شِهَابٍ، عَنْ عُرْوَةَ بْنِ الزُّبَيْرِ، عَنْ عَمْرَةَ بِنْتِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ، عَنْ عَائِشَةَ زَوْجِ النَّبِيِّ :، أَنَّهَا قَالَتْ : كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم إِذَا اعْتَكَفَ، يُدْنِي إِلَيَّ رَأْسَهُ فَأُرَجِّلُهُ، وَكَانَ لاَ يَدْخُلُ الْبَيْتَ إِلاَّ لِحَاجَةِ الإِنْسَانِ
Aişe (r.anha)'den rivayete göre, şöyle demiştir:
"Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem itikafa girdiği zaman başını bana uzatır, Ben de Onun başını tarardım. İtikaf ettiği yerden sadece büyük ve küçük abdest bozmak için çıkardı."

(İmam Mâlik, Muvatta, Kitab'ul İtikaaf, Bab 1, Hadis no: 677)
قَالَ مَالِكٌ : لاَ يَأْتِي الْمُعْتَكِفُ حَاجَتَهُ، وَلاَ يَخْرُجُ لَهَا، وَلاَ يُعِينُ أَحَداً، إِلاَّ أَنْ يَخْرُجَ لِحَاجَةِ الإِنْسَانِ، وَلَوْ كَانَ خَارِجاً لِحَاجَةِ أَحَدٍ، لَكَانَ أَحَقَّ مَا يُخْرَجُ إِلَيْهِ عِيَادَةُ الْمَرِيضِ، وَالصَّلاَةُ عَلَى الْجَنَائِزِ وَاتِّبَاعُهَا
Malik der ki: "İtikafa giren kimse herhangi bir iş için dışarı çıkmaz ve hiçbir kimseye yardım etmez. Sadece büyük ve küçük abdesti bozmak için dışarı çıkabilir. Şayet birinin ihtiyacı için dışarı çıkması gerekseydi hasta ziyareti için cenaze namazı için ve cenaze merasimi için çıkması daha uygun olurdu."
(İmam Mâlik, Muvatta, Kitab'ul İtikaaf, Bab 1, Hadis no: 678)
Es selamu aleykum wa rahmetullah Hayırlı Sahurlar cümleten.
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh
Cumlemiz hayırlı bereketli Sahurdan istifade edenlerden olma duasıyla...

Culeybib Horasani Çevrimdışı

Culeybib Horasani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi

Ravi: İbnu Mes'ud (ra)
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Sıdk insanı birr'e (Allah'ı razı edecek iyiliğe) götürür, birr de cennete götürür. Kişi, doğru söyler ve doğruyu arar da sonunda Allah'ın indinde sıddık (doğru sözlü) diye kaydedilir. Yalanda kişiyi haddi aşmaya götürür. Haddi aşmak da ateşe götürür. Kişi yalan söyler ve yalanı araştırır da sonunda Allah'ın indinde yalancı diye kaydedilir."

Bu hadisin yer aldığı kitaplar: Buhari, Edeb 69, Müslim, Birr 102, 103, (2606, 2607), Muvatta, Kelam 16, (2, 989), Ebu Davud, Edeb 88, (4989), Tirmizi, Birr 46, (1972)

عن اِبْنِ مسعةد رَضِىَ اللّهُ عَنْهُ قَالَ: ]قَالَ رَسُولُ للّهِ صَلَّي اللّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنَّ الصِّدْقَ يَهْدِي إِلَى الْبِرِّ، وَإِنَّ الْبِرَّ يَهْدِي إِلَى الْجَنَّةِ، وَإِنَّ الرَّجُلُ لَيَصْدُقُ، وَيَتَحَرَّى الصِّدْقَ حَتَّى يِكْتَبَ عِنْدَ اللّهِ صِدِّيقَا، وَإِنَّ الْكَذِبَ يَهْدِي إِلَى الْفُجُورِ، وَإِنَّ الْفُجُورِ يَهْدِي إِلَى النَّارِ، وَإِنَّ الرَّجُلُ لَيَكْذِبَ وَيَتَحَرَّى الْكَذِبَ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ اللّهِ كَذَّابَا[. أخرجه الستة إ النسائي .

Ravi: Ebu Bekre (ra)
Resulullah (sav): "Size büyük günahların en büyüğünü haber vereyim mi?" buyurmuş ve bunu üç kere tekrar etmişlerdi. "Evet!" deyince: "Allah'a şirk koşmak, anne ve baba haklarına riayetsizlik, cana kıymak!" buyurdular. Bu sırada dayanmış durumda idi, yere oturup: "Haberiniz olsun! Yalan söz, yalan şahidlik!" dedi ve bunu o kadar tekrar etti ki, "Keşke kesse artık!" temennisinde bulunduk.

Bu hadisin yer aldığı kitaplar: Buhari, Şehadat 10, Edeb 6, İstizan 35, İstitabe 1, Müslim, İman 143, (87), Tirmizi, Şehadat 3, (2302)

عن أبي بكر رَضِيَ اللّهُ عَنْه قال: ]قَالَ رَسُولُ اللّهِ #: أَ أُنَبِّئُكُمْ بِأكْبَرِ الْكَبَائِرِ؟ ثَثاً. قُلْنَا: بَلى. قَالَ: ا“شْرَاكُ باللّهِ، وَعُقُوقُ الْوَالِدَيْنِ، وَقَتْلُ النَّفْسِ، وَكَانَ مُتَّكِئاً فَجَلَسَ فقَالَ: أَ وَقَوْلُ الزُّورِ، وَشَهَادَةُ الزُّورِ. فَمَا زَالَ يُكَرِّرُهَا حَتّى قُلْنَا لَيْتَهُ سَكَتَ[. أخرجه الشيخان والترمذي .
Ve aleykum selam ve rahmetulaah

Es selamu aleykum Allah ettiğimiz duaları kabul eylesin inşallah

Hz. Aişe (r.a.) anlatıyor:

“Resûlullah Ramazan ayında ibâdet husûsunda diğer aylarda görülmeyen bir gayret içerisinde olurdu. Ramazan’ın son on gününde ise kendisini çok daha fazla ibâdete verirdi. Bu günlerde geceyi ihyâ eder, âilesini uyandırır ve izârını bağlardı. (Yâni ibâdet için hazırlıklarını tamamlar ve büyük bir azimle Hakk’a yönelirdi.)” (Buhârî, Fadlu Leyleti’l-Kadr, 5; Müslim, İtikâf, 8)

ManSouJR Çevrimdışı

ManSouJR

İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum Allah ettiğimiz duaları kabul eylesin inşallah

Hz. Aişe (r.a.) anlatıyor:

“Resûlullah Ramazan ayında ibâdet husûsunda diğer aylarda görülmeyen bir gayret içerisinde olurdu. Ramazan’ın son on gününde ise kendisini çok daha fazla ibâdete verirdi. Bu günlerde geceyi ihyâ eder, âilesini uyandırır ve izârını bağlardı. (Yâni ibâdet için hazırlıklarını tamamlar ve büyük bir azimle Hakk’a yönelirdi.)” (Buhârî, Fadlu Leyleti’l-Kadr, 5; Müslim, İtikâf, 8)
Aleykum selam wa rahmetullah amin ecmain. Hayırlı sahurlar cümleten.

“Allah’a davet eden, salih amel işleyen ve ben gerçekten müslümanlardanım diyen kimseden daha güzel sözlü kim olabilir?”

Fussilet 33

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin

حدثنا عبد الله بن محمد بن عبد العزيز ثنا داود بن رشيد ثنا أبو حفص الأبار عن منصور عن هلال بن يساف عن سالم بن عبيد قال كنت في حجر أبي بكر الصديق فصلى ذات ليلة ما شاء الله ثم قال اخرج فانظر هل طلع الفجر قال فخرجت ثم رجعت فقلت قد ارتفع في السماء أبيض فصلى ما شاء الله ثم قال اخرج فانظر هل طلع الفجر فخرجت ثم رجعت فقلت لقد اعترض في السماء أحمر فقال هيت الآن فابلغني سحوري
Salim b. Ubeyd der ki: Bir gece Ebu Bekr es-Sıddik'in odasındayken bir muddet namaz kıldı.
Sonra: "Çık ta fecrin doğup doğmadığına bak" dedi.
Çıkıp geri döndükten sonra: "Semada bir beyazlık yükselmiş" dediğimde
bir muddet daha namaz kıldı ve: "Çık ta fecrin doğup doğmadığına bak" dedi.
Çıkıp geri döndükten sonra: "Semada bir kızıllık enine yayılmış" dediğimde:
"Şimdi zamanı geldi. Bana sahurluğumu getir" dedi.
(Dârakutni, Kitab'us Siyam, Hadis no: 2160)