Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Duyuru 2025 Sahurcular konusu ''Kitap hediyeli''

Tora Bora'ya Çevrimdışı

Tora Bora'ya

Muhibbân-ı Tayyare
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleyküm ve Rahmetullahi ve berekatuhu.

Akhi yazdığınız şeylerin kaynaklarını verirseniz isteyen baksa daha iyi olmaz mı bir tek senin için değil atan herkes için diyorum yanlış anlama biiznillah.

Abdullah İbni Abbâs'dan radıyallahu anh rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Ramazan ayında yapılan umre, tam bir hac sayılır, yahut da benimle birlikte yapılmış bir haccın yerini tutar."
Buhârî, Umre 4; Müslim, Hac 221. Ayrıca bk. Tirmizî, Hac 55; Ebû Dâvûd, Menâsik 89; Nesâî, Sıyâm 6; İbni Mâce, Menâsik 45

Cümleten Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhu

Allahu Ekber1 Çevrimdışı

Allahu Ekber1

Al-Wala' wal-Bara'
İslam-TR Üyesi
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ صَالِحٍ وَوَهْبُ بْنُ بَيَانٍ الْمَعْنَى قَالَا حَدَّثَنَا ابْنُ وَهْبٍ حَدَّثَنِي مُعَاوِيَةُ عَنْ رَبِيعَةَ بْنِ يَزِيدَ أَنَّهُ حَدَّثَهُ عَنْ قَزَعَةَ قَالَ أَتَيْتُ أَبَا سَعِيدٍ الْخُدْرِيَّ وَهُوَ يُفْتِي النَّاسَ وَهُمْ مُكِبُّونَ عَلَيْهِ فَانْتَظَرْتُ خَلْوَتَهُ فَلَمَّا خَلَا سَأَلْتُهُ عَنْ صِيَامِ رَمَضَانَ فِي السَّفَرِ فَقَالَ خَرَجْنَا مَعَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي رَمَضَانَ عَامَ الْفَتْحِ فَكَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَصُومُ وَنَصُومُ حَتَّى بَلَغَ مَنْزِلًا مِنْ الْمَنَازِلِ فَقَالَ إِنَّكُمْ قَدْ دَنَوْتُمْ مِنْ عَدُوِّكُمْ وَالْفِطْرُ أَقْوَى لَكُمْ فَأَصْبَحْنَا مِنَّا الصَّائِمُ وَمِنَّا الْمُفْطِرُ قَالَ ثُمَّ سِرْنَا فَنَزَلْنَا مَنْزِلًا فَقَالَ إِنَّكُمْ تُصَبِّحُونَ عَدُوَّكُمْ وَالْفِطْرُ أَقْوَى لَكُمْ فَأَفْطِرُوا فَكَانَتْ عَزِيمَةً مِنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ أَبُو سَعِيدٍ ثُمَّ لَقَدْ رَأَيْتُنِي أَصُومُ مَعَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَبْلَ ذَلِكَ وَبَعْدَ ذَلِكَ
Kaze'a (b. Yahya)'dan; demiştir ki:
Ebû Said el-Hudrî (r.anh)'nin yanına gittim. İnsanlar onun etrafında toplanmışlardı ve onlara fetva veriyordu. Yalnız kalmasını bekledim. Yalnız kalınca O'na yolculukta Ramadan orucunu sordum,
şöyle dedi: "Fetih yılı Rasûlullah (s.a.v.)'le birlikte yola çıktık. Rasûlullah (s.a.v.) da Biz de oruç tutuyorduk.
Nihayet bir yere varınca Efendimiz: "Şubhesiz düşmanınıza yaklaştınız, Oruçlu olmamanız, Sizin daha kuvvetli olmanızı sağlar," buyurdu.
İçimizde hem oruçlu olanlar hem de oruçlu olmayanlar olduğu halde sabahladık. Sonra tekrar yürüdük ve başka bir yerde durduk.
Bu sefer Peygamber (s.a.v.): "Siz düşmanınıza baskın yapacaksınız. Oruçlu olmamanız Sizin daha kuvvetli olmanızı sağlar. Onun için oruçlarınızı açınız!" buyurdu.
Bu, Rasûlullah (s.a.v.)'dan bir azîmet oldu.
Ebu Said şöyle dedi: "Ben bundan (azimetten) önce de sonra da Rasûlullah'la birlikte (yolculukta) oruç tuttuğumu biliyorum.”
(Ebu Davud, Kitab'us savm, Hadis no: 2406)

Mustafa bin Yılmaz Çevrimdışı

Mustafa bin Yılmaz

''Selef,selef ve selef...''
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleyküm ve Rahmetullahi ve berekatuhu.

Akhi yazdığınız şeylerin kaynaklarını verirseniz isteyen baksa daha iyi olmaz mı bir tek senin için değil atan herkes için diyorum yanlış anlama biiznillah.
Buhârî, "Umre", 4; Müslim, "Hac", 221

Ahi alıntı yaptığım yer de kaynakları ile verilmemiş. O yüzden kaynaksız atıyorum ancak hadisler sahih. İsterseniz bakabilirsiniz:

Abdulmuizz Fida

Admin
حَدَّثَنَا مُوسَى بْنُ إِسْمَعِيلَ حَدَّثَنَا حَمَّادٌ عَنْ أَيُّوبَ وَحَبِيبٍ وَهِشَامٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ سِيرِينَ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ جَاءَ رَجُلٌ إِلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنِّي أَكَلْتُ وَشَرِبْتُ نَاسِيًا وَأَنَا صَائِمٌ فَقَالَ اللَّهُ أَطْعَمَكَ وَسَقَاكَ
Ebû Hurayra (r.anh)'dan; demiştir ki:
Bir adam Peygamber (s.a.v.)'e geldi ve; "- Yâ Rasûlallah! Ben oruçlu iken unutarak yedim, içtim" dedi,
Rasûlullah (s.a.v.); "Sana Allah yedirip, içirdi." karşılığını verdi.
(Ebu Davud, Kitab'us Savm, Bab 39, Hadis no: 2398 , Tirmizî bu hadis için "Hasen-sahih" demiştir)

Âlimlerin büyük çoğunluğu, bu hadisi delil kabul ederek yeme, içme ve cinsî temas gibi orucu bozan her şeyin unutularak yapılması ile orucun bozulmayacağını söylemişlerdir. Hanefî ve Şafiî mezhebleri ile Hasen el-Basrî Mucâhid, Evzâî, Ebu Sevr, Atâ, Tavus ve İbn Ebî Zi'b bu görüştedirler.

İmam Malik ve Râbia b. Ebî Abdurrahman'a göre ayırım yapılmadan tüm orucu bozan şeylerin unutularak yapılması orucu bozar ve sadece kazayı gerektirir.
Bunlar imsakin orucun ruknu olma noktasından hareketle "nasıl ki namazın unutularak da olsa bir rüknü terkedildiğinde namaz sahih olmazsa, unutularak bozulan günün orucu da sahih olmaz" derler. Bu görüşte olanlar açıklamakta olduğumuz hadis ve benzerleri için, "Bunlar âhad haberlerdir kaideye muhaliftirler" derler. Ancak bu tasvib edilmeyen bir gerekçedir. Çünkü hadis, oruç konusunda başlı başına bir kaidedir.

Bazıları bu hadisteki, "Sana Allah yedirip içirdi" ifâdesinin nafile oruçlarla ilgili olduğunu, bazıları da bu ifadenin, "Allah sana bu fiilinden dolayı günah yazmaz" anlamına geldiğini söylerler. Fakat bu anlayışda unutarak yemenin, orucu bozacağı görüşünü takviye etmez. Çünkü Ramadan'da, unutarak yeme ve içmenin orucu bozmayacağını ifade eden başka hadisler bulunmaktadır;
Dârakutnî, Hâkim ve Beyhakî'nin Ebu Hurayra'den rivayet ettikleri bir hadiste Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur; "Ramadan ayında unutarak orucu bozan kişiye kaza da keffâret de gerekmez." (Dârakutni, Sünen, II, 178; Hâkim, el-Mustedrak, I, 430; Beyhâkî, es-Sunenu'l-Kubrâ, IV, 229)

"Ahmed b. Hanbel, Ata ve İbn Mâcişûn'a göre, unutarak yemek içmek orucu bozmaz ama unutarak cinsi temasda bulunmak orucu bozar ve hem kaza hem de keffâreti gerektirir. Bunlar bundan önceki babda geçen Ebu Hurayra hadisine dayanırlar. Hadisi delil alış tarzları şudur: "Hanımıyla cinsî temasta bulunup da bunu haber veren şahsa Peygamber bilerek mi yoksa unutarak mı olduğunu sormadan doğrudan doğruya keffâreti emretmiştir. Şayet bilerek yapılan temasla unutarak yapılan arasında fark olsaydı, Rasûlullah bunu araştırırdı.
Evet imam Ahmed'in meseleye bakışı böyledir. Ancak bu delil de kuvvetli değildir. Çünkü Efendimize gelen şahsın "mahv oldum" veya "yandım" demesi, Onun bilerek temas kurduğunu gösterir. Ayrıca hadisin bir rivayetinde Rasûlullah'ın "Allahtan afv dile" buyurduğu da kayd edilir. Bu da O şahsın bile bile cinsî temasta bulunduğunu gösterir. Çünkü tevbe ve istiğfar ancak bilerek işlenen günâhlardan dolayı gerekir.

Es selamu aleykum

Sehl İbni Sa'd’dan (r.a.) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu:

"Cennette reyyân denilen bir kapı vardır ki, kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir. Oruçlular nerede? diye çağrılır. Onlar da kalkıp girerler ve o kapıdan onlardan başkası asla giremez. Oruçlular girince o kapı kapanır ve bir daha oradan kimse girmez." (Buhârî, Savm 4; Müslim, Sıyâm 166.)

Mustafa bin Yılmaz

İslam-TR Üyesi
Allah subhânehu buyurdu ki:

"Şüphesiz, biz onu (Kur’ân’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana ne bildirecek? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır." (Kadir,1-3)

"Her kim inanarak ve karşılığını yalnızca Allah’tan umarak Kadir gecesini ihyâ ederse, geçmiş günahları bağışlanır.”
(Buhâri,Muslim)

Ve aleykum selam ve rahmetullahi ve bereketuhu, hayırlı sahurlar

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla

1- Asra yemin olsun ki,

2- İnsan mutlaka ziyandadır.

3- Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır.

(Asr Suresi)

Es selamu aleykum, hayırlı sahurlar dilerim cümleten.

Culeybib Horasani Çevrimdışı

Culeybib Horasani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Ve aleykum selam verahmetullah

Ravi: Muaz İbnu Cebel (ra)
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri buyuruyor ki: "Benim celalim adına birbirlerini sevenler var ya! Onlar için nurdan öyle minberler vardır ki, peygamberler ve şehidler bile onlara gibta ederler."

Bu hadisin yer aldığı kitaplar: Tirmizi, Zühd 53, (2391)

Hadisin Arapça Orjinal Metni:
وعن معاذ بن جبل رَضِيَ اللّهُ عَنْه قال: ]قال رسولُ اللّه #: يَقُولُ اللّهُ عَزَّ وَجَلَّ: المُتَحَابُّونَ في جََلِي لَهُمْ مَنَابِرُ مِنْ نُورٍ يَغْبِطُهُمُ النَّبِيُّونَ وَالشُّهَدَاءُ[. أخرجه مسلم ومالك .

fisebililkahhar_ Çevrimdışı

fisebililkahhar_

!صبرا يا نفسي معنا الله
İslam-TR Üyesi
Ubade bin es-Samit (رضي الله عنه) dedi ki:
"Nebi bize Kadir gecesini haber vermek için (evinden) çıkmıştı. Derken müslümanlardan iki adam kavga ettiler. Nebi 'Elbette size Kadir gecesini haber vermek için (evimden) çıkmıştım ve(lakin) falan ve falan kavga ettiler de bunun üzerine (bilgisi benden) kaldırıldı. Belki de (böyle) olması, sizin için daha hayırlıdır' dedi"
Sahih, el-Buhari 2023

وعسى أن تكرهوا شيئا وهو خير لكم وعسى أن تحبوا شيئا وهو شر لكم والله يعلم وأنتم لا تعلمون

Allah (سبحانه وتعالى) dedi ki:

"Olur ki bir şeyi kerih görürsünüz ve o sizin için hayırdır. Olur ki bir şeyi seversiniz ve o sizin için şerdir. Allah bilir ve siz bilemezsiniz"
Bakara 216

Herkese hayırlı sahurlar

Abdulmuizz Fida

Admin
حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عُثْمَانَ الْعِجْلِيُّ حَدَّثَنَا عُبَيْدُ اللَّهِ يَعْنِي ابْنَ مُوسَى عَنْ هَارُونَ بْنِ سَلْمَانَ عَنْ عُبَيْدِ اللَّهِ بْنِ مُسْلِمٍ الْقُرَشِيِّ عَنْ أَبِيهِ قَالَ سَأَلْتُ أَوْ سُئِلَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ صِيَامِ الدَّهْرِ فَقَالَ إِنَّ لِأَهْلِكَ عَلَيْكَ حَقًّا صُمْ رَمَضَانَ وَالَّذِي يَلِيهِ وَكُلَّ أَرْبِعَاءَ وَخَمِيسٍ فَإِذَا أَنْتَ قَدْ صُمْتَ الدَّهْرَ قَالَ أَبُو دَاوُد وَافَقَهُ زَيْدٌ الْعُكْلِيُّ وَخَالَفَهُ أَبُو نُعَيْمٍ قَالَ مُسْلِمُ بْنُ عُبَيْدِ اللَّهِ
Ubeydullah b. Muslim el-Kuraşî, babasının şöyle dediğini rivayet etmiştir:
Rasûlullah (s.a.v.)'e tüm seneyi oruçlu geçirmeyi sordum -veya soruldu- da; "Şubhesiz senin üzerinde ailenin hakkı vardır. Ramadan'ı ve peşinden geleni bir de her çarşamba ve perşembeyi tut, işte o zaman Sen bütün sene oruç tutmuş (gibi) olursun" buyurdu.
(Ebu Davud, Kitab'us Savm, Hadis no: 2432)

Abdulmuizz Fida

Admin
حَدَّثَنَا النُّفَيْلِيُّ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْعَزِيزِ بْنُ مُحَمَّدٍ عَنْ صَفْوَانَ بْنِ سُلَيْمٍ وَسَعْدِ بْنِ سَعِيدٍ عَنْ عُمَرَ بْنِ ثَابِتٍ الْأَنْصَارِيِّ عَنْ أَبِي أَيُّوبَ صَاحِبِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ بِسِتٍّ مِنْ شَوَّالٍ فَكَأَنَّمَا صَامَ الدَّهْرَ
Rasûlullah (s.a.v.)'in dostu Ebu Eyyûb (r.anh);
Peygamber (s.a.v.)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Bir kimse Ramadan'ı oruçlu geçirir, sonra peşinden Şevval'den de 6 gün tutarsa, tüm sene oruç tutmuş gibi olur."
(Ebu Davud, Kitab'us Savm, Bab 6, Hadis no: 2433; Ahmed b. Hanbel, III, 308, 324, 244, V, 417, 419; Dârimî, savm, 44)

Bu hadis-i şerif, Şevval ayında 6 gün oruç tutmanın müstehab olduğuna delâlet etmektedir. Tabiatiyla Şevval ayının ilk günü Ramadan bayramı olduğu için o gün oruç tutulmaz.

İmam Şâfîî, Ahmed b. Hanbel, Davud-ı Zahirî ve daha bir grup âlim, Şevval ayındaki 6 gün orucun mustehab olduğu görüşündedirler.
Bu orucun meşru oluşundaki sır şudur: Ramadan'ın peşindeki bu oruç, farz namazların peşinden kılınan sünnet namazları gibidir. Nasıl ki bu sünnetler, farzlarda olması muhtemel kusurları telafi ediyorsa, Şevvalde tutulan oruç da Ramadan orucunda bulunması muhtemel kusurları telafi eder.

İmam Şâfîî, efdal olanın bu orucu Ramadan bayramının hemen peşinde başlayıp hiç ara vermeden tamamlamak olduğunu söyler. Ravdatu'n-nediyye adındaki kitabda "Hadisin zahirinden anlaşıldığına göre Şevval Ay'ının ister başında, ister ortasında, ister sonunda olsun ve ister peşi peşine, ister aralıklı olarak olsun bu ayda tutulan 6 gün oruç yeter" denilmektedir.

Ahmed b. Hanbel de peşi peşine tutma ile aralıklarla tutma arasında farkın olmadığını söyler.

İmam Ebû Hanîfe, İmam Mâlik ve Ebû Yusuf, Şevval ayında 6 gün oruç tutmanın mekruh olduğu görüşündedirler.
İmam Mâlik'in Muvatta'dakî beyânına göre, bu orucu mekruh saymasına sebeb, kendisinden evvel bu orucu tutan hiç kimse olmadığı için bu orucun bid'at oluşudur. İmam Malik ayrıca cahil insanların bu orucu da Ramadan'dan kabul etmelerinden korktuğunu söyler.

Bazı Hanefî ve Malikî kitablarında ise, Şevval ayında 6 gün oruç tutmanın mendub olduğu söylenir. Meselâ Nuru'I-Izâh ve Şerhi Merakı' 1-felah'da mendub oruçlar sayılırken, Şevval ayında 6 gün oruç da zikredilir.
Meraku'l-felah'ın haşiyesinde Tahtavî, Bahr'de "Şevval ayında 6 gür oruç tutmak, imam Ebu Hanife'ye göre ister peşi peşine, ister ayrı ayrı olsun mekruhtur. Ancak sonraki âlimler bunda bir mahzur görmemişlerdir" denildiğini nakleder.
Tenvir ve Şerhinde de; "Şevvaldeki 6 gün orucunu fasılalarla tutmak mendubdur, ancak muhtar olan görüşe göre, Ebu Yusuf'un hilâfına peşi peşine tutulmasında da beis yoktur" denilir.

İbn Abidin de sonra gelen Hanefi âlimlerinin bu 6 günün orucunda bir sakınca görmediklerini söyler.

el-Menhel sahibi "Hanefî ve Maliki mezhebindeki sonradan gelen âlimler, imamlarının sözlerini Ramadan'dan sonra hiç ara vermeden 6 gün daha oruç tutmaya hamletmişlerdir. Yahud da bu hadis kendilerine ulaşmamıştır, ulaştığı halde hadisi sahih kabul etmemiş de olabilirler. Çünkü râviler arasında tenkide tabi tutulan Sâ'd b. Said vardır” der.

Yukarıdaki izahtan anlaşıldığı üzere, İslam ulemasının çoğuna göre Şevval ayında 6 gün oruç tutmak mendubdur. Bu orucun peşi peşine veya fasılalarla olması arasında fark yoktur.

Mustafa bin Yılmaz

İslam-TR Üyesi
Bugün belki son sahurumuz ve son mesajlarımız olabilir. Allah'a bana bu güzel ayı sizinle beraber geçirmeme izin verdiği ve bu güzel serüven de bulunmamı sağladığı için hamd ve şükürler olsun. Çok zevkli ve bir o kadar da ilim dolu bir zaman oldu. Herkese teşekkür ederim, CezekAllahu Hayr..

Hayırlı sahurlar, Esselamu Aleykum ve Rahmetullah

Culeybib Horasani Çevrimdışı

Culeybib Horasani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Ve aleykum selam verahmetullah

Ravi: Ebu Hüreyre (ra)
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri diyor ki: "Kulum, hakkımda nasıl bir zan yürütürse ben öyleyimdir.
O, beni zikredince ben onunla beraberim, O beni içinden geçirirse, ben de onu içimden geçiririm.
O, beni bir cemaat içerisinde anarsa, ben de onu, onunkinden daha hayırlı bir cemaatte anarım.
O, bana bir karış yaklaşırsa ben ona bir arşın yaklaşırım. O bana bir arşın yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. O bana yürüyerek gelirse ben ona koşarak giderim."

Bu hadisin yer aldığı kitaplar: Buhari, Tevhid 50, Müslim, Zikr 2, (2675), Tirmizi, Da'avat 142, (3598)

Hadisin Arapça Orjinal Metni:
وفي روايةٍ عن أبى هريرة رَضِى اللّهُ عَنْهُ. ]أن النبىّ # قال: يقولُ اللّه تعالى: أنَا عِنْدَ ظَنِّ عَبْدِى بى، وَأنَا مَعَهُ إذَا ذََكَرَنِى. فإنْ ذََكَرَنِى في نَفْسِهِ ذَكَرْتُهُ في نَفْسِى. وإن ذَكَرنى في مَ“ ذَكَرْتُهُ في مَ“ خَيْرٍ مِنْهُ. وَإنَّ تَقرَّبَ إلىَّ شِبْراً تَقَرَّبْتُ اِلَيْهِ ذِرَاعاً. وَإن تَقَرَّبَ إلىَّ ذِرَاعاً تَقَرَّبتُ إليهِ بَاعاً، وَإنْ أتَانِى يَمشِى أتَيْتُهُ هَرْوَلَةً[. أخرجه الشيخان والترمذي.

Es selamu aleykum ve rahmetullah

Ebû Saîd el-Hudrî’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurdu:

"Allah rızâsı için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teâlâ, bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar." (Buhârî, Cihâd 36; Müslim, Sıyâm 167-168.)

Ummu Sare Çevrimdışı

Ummu Sare

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum wa rahmetullah hayırlı sahurlar cümleten.

De ki: "Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de hepsi Alemlerin Rabbi Allah içindir."

En'am 162
Aleykum selam ve rahmetullah

Belkide son sahur. Allah amellerimizi kabul etsin ramazandan günahları bağışlanmış olarak çıkmayı nasip etsin 🤲

Hayırlı sahurlar