Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Abher Namazı Sahih midir?

E Çevrimdışı

Ebu Huzeyfe eş Şami

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Bir sitede böyle bir yazı gördüm.Acaba bu amel sahih midir.Aşağıdakiler doğru mudur?
Peygamber efendimizi rüyada görmek için
Peygamber efendimizi rüyada hakiki şekliyle görebilmek için düzgün itikada sahip olmak, ibadetleri yapıp haramlardan kaçmak ve çok salevat-ı şerife getirmek lazımdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Cuma gecesi iki rekat namaz kılıp, her rekatta bir Fatiha, bir Âyet-el Kürsi, 15 İhlas okuyup selam verdikten sonra bana bin salevat okuyan, öteki Cumaya varmadan beni rüyada görür.)[Şir'a]

Hazret-i Ömer, (Bir mümin, Abher namazını kılıp da Resulullahı rüyasında görmezse, ben Ömer değilim. Yemin ederim ki, Allahü teâlâ, bu namazı kılanın işini görür, dilediğini verir, günahı ne kadar çok olsa da, hepsini affeder, ölürken susamaz, kabrine çiçekler döşenir. Kabrinden kalkarken de, başına keramet tacı konur) buyurdu. Hazret-i Ali de, (Resulullahı görmek istediğim zaman, Abher namazını kılarım) buyurdu.

Abher namazı, 4 rekatlık nafile bir namazdır. İkinci rekatta, oturulunca Ettehiyyatüden sonra salli barik okunur. Her rekatta bir Fatiha, on defa Kadir suresi okunur. Sonra rükudan önce, 15 defa Sübhânallahi velhamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallâhü ekber tesbihi okunur, sonra rükuya varılır, rükuda 3 defa Sübhane rabbiyel azim dendikten sonra 3 defa yukarıdaki tesbih okunur. Sonra doğrulup, kavmede, yani ayakta iken aynı tesbih 3 defa daha okunur. Secdeye varılır, 3 Sübhane Rabbiyel a'ladan sonra, aynı tesbih 5 defa okunur. Daha sonra ikinci secdeye gidilir. İki secde arasında tesbih okunmaz.

Diğer 3 rekat da böyle tamamlanır. Selamdan sonra konuşmadan Kadir suresi on defa okunur. Sonra aynı tesbih 33 defa okunup Cezallahü Muhammeden anna ma hüve ehlühü denir.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Bazı alimler zayıf derken, bazıları da mevdu (uydurma) demişlerdir.

1- عن أبي هريرة رضي الله عنه عن النبي (صلى الله عليه وسلم ) أنه قال : "من صلى ليلة الجمعة ركعتين يقرأ في كل ركعة فاتحة الكتاب و آية الكرسي مرة , و خمس عشرة مرة ((" قل هو الله أحد" و يقول في آخر صلاته ألف مرة " اللهم صلي على محمد النبي الأمي)) فإنه يراني في المنام لا تتم له الجمعة الأخرى إلا و قد رآني . و من رآني فله الجنة وغفر له ما تقدم من ذنبه و ما تأخر

4- قال النبي (صلى الله عليه وسلم ) : من أراد ان راني في المنام فليصل في ليلة الجمعة أربع ركعات بسليمين و يقرأ في كل ركعة فاتحة الكتاب و الضحى و ألم نشرح و إنا أنزلتاه و إذا زلزلت الأرض ثم يسلم و يصلي علي سبعين مرة ويستغفر الله تعالى سبعين مرة ثم ينام فإنه يراني في المنام .

5- و قال "( إن من صلى بليلةجمعة ركعتين يقرأ في كل ركعة فاتحة الكتاب و آية الكرسي خمس عشرة مرة فإذا فرع من الصلاة صلي علي ألفمرة فإنه يراني

"Cumua gecesi iki rekat namaz kılıp, her rekatta bir Fatiha, bir Âyet-el Kursi, 15 İhlas okuyup selam verdikten sonra bana bin salâvat okuyan, öteki Cumua'ya varmadan beni rüyada görür." (Tefsîru'l Ahkâm)

Bu rivayeti İbnu'l Cevzî, Mevzuât'ta zikretmiş, sahih olmadığını senedinde meçhul kişiler olduğunu ifade etmiştir.

Abher namazı diye bahsedilen böyle bir namazın Kur’an’da, hadis kaynaklarında, mezheb fıkıh kaynaklarında yer almaması, bu bilginin mesnetsiz olduğunun göstergesidir. Özellikle bu haberde, Ömer (r.anh)'ın “Yemin ederim ki, Allah Teâlâ, bu namazı kılanın işini görür, dilediğini verir, günahı ne kadar çok olsa da, hepsini avfeder, ölürken susamaz, kabrine çiçekler döşenir” dediğine dair bilginin yer alması, bu haberin uydurma olabileceğinin göstergesidir. Çünkü, Ömer (r.anh) gibi takvada çok hassas olan bir kimsenin, kitab ve sünnette yer almayan bir işin mutlaka olacağını hem de yemin ederek bunu söylemesi, hiç de akıl ve izânın kabul ettiği bir şey değildir. Zirâ, hiç bir sunnet/nafile namaz bir farz namaz kadar Allah’ın rızasını kazandırmaz. Farz namazlarını kılan kimseler için verilmeyen bu taahhudu “kaynağı bilinmeyene” bir habere bağlamak ve buna ciddi olarak bakmak doğru olmaz.
Özetle, Abher namazı diye bir namazdan bahseden ve târifini anlatan Sufizâde Seyyid Hulusi’nin “Mecmau’l-Adab” ile, Seyyid Ali Zâde’in "Şiratu'l-İslam" isimli kitablarıdır ki, bu her iki eser de bire meviza/nasihat kitablarıdır. İçinde sahih rivayetlerin yanında zayıf ve mevdu/uydurma rivayetlerin de bulunduğundan şubhe yoktur. Bu hikaye de (Abher namazı) bu tür bir bilgi (uydurma) olması kuvvetle muhtemeldir.

İlgili Konu :

Peygamberi Rüya'da Görmek

https://www.islam-tr.org/konu/peyga...mseme-dogru-yolda-olmanin-isbati-midir.30851/
 
Üst Ana Sayfa Alt