Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Arbakiler Kimdir?

عبد الرحمن Çevrimdışı

عبد الرحمن

قُل آمَنتُ بِاللهِ ثُمَّ استَقِم
İslam-TR Üyesi
Arbakiler mahalli polisler (local police) oluyor, yani emniyet güçlerinin en alt tabakalarından.

Şurada güzel bir yazı var Afganistan hakkında:

Afganistan’daki bu güvenlik güçlerini sizlere biraz daha yakından tanıtmak istiyorum,

1-Mahalli Polisler (Local Police), (Erbaki)




Resimde gördüğünüz eli silahlı kişiler, Yerel Polis ismi ile görev yapan, kukla hükümetin en alt düzey kanun koruyucularıdır (!). Taliban ile yaşanan çatışmalarda en fazla ölü bu gruptan olur. Taliban tarafından kendilerine verilen isim Erbaki’dir. Manası ise; yavru köpekçik.

Birkaç günlük silah eğitiminden sonra, (eğer sıcak çatışma bölgesi ise bu eğitim süresi birkaç saat) görevlerine başlarlar. Çoğu, kendi mahallelerinde görev yapar. İşsiz ve genelde esrar vb. uyuşturucu bağımlısı olan kişilerdir. Para ile kandırılırlar. Aldıkları para aylık 100-200 dolar arasıdır.

Bunlar kendi içlerinde iki kısma ayrılıyorlar. Bu gördükleriniz resmi olanları, bir de yarı resmi olarak (gönüllü) Taliban ile savaşanlar var. Onların durumu çok daha vahim… Bu her ikisini de koruyucu gibi düşünebilirsiniz.

Amerika çekilmeden önce, kendi kamplarına yakın yerlere veya kullandığı yolların güvenliklerini sağlamak için bunlardan çok faydalandı. Şimdi ise çoğu pişman olup silahları ile beraber Taliban’a teslim oluyorlar…

Bu sol taraftaki milisin ismi Azizullah. Kendisinin bir grubun var ve Amerika için kendi ülkesinde kendi halkı ile savaşmakta. (Gönüllü) Amerika bu kişiyi iyi bir şekilde destekliyor. Kendisi de zaten kız kardeşini bir Amerikalı ile evlendirmesi hasebiyle yarı Amerikalıdır.

Birçok saldırıdan yaralı kurtulmuştur. Şimdilerde birkaç uzvu eksik olabilir. Halk kendisinden çok şikâyetçidir.

kureselanaliz
 
عبد الرحمن Çevrimdışı

عبد الرحمن

قُل آمَنتُ بِاللهِ ثُمَّ استَقِم
İslam-TR Üyesi
Gönüllü savaşanların amacı ne acaba. Güç filan mı?

Paradır herhalde. Bu arada benim de fazla bilgim yok aslında, sadece kaynaklardan naklediyorum.

Arbakiler hakkında yeni bir yazı buldum (yeni çıkmış)



Bilindiği gibi Taliban her senenin bahar ayı başında yeni bir isimle operasyonlar başlatır. 2010 senesinin baharında da aynı şekilde operasyonlar başlatmıştı. 2010 senesinde Afganistan’da Amerikan ve koalisyon hava güçleri gerçekten çok etkin bir şekilde rol alıyorlardı. Özellikle ülkenin güneyinde çok güçlü olan Taliban, gece yapılan indirme operasyonlarıyla baskı altına alınmak isteniyordu. Tabi ki kendi ülkesinde savaşmanın büyük bir avantajını yaşayan Taliban, kendi üzerindeki bu operasyonel baskıyı her seferinde bir şekilde hafifletti.

Taliban’ın her zaman öncelikli hedefi ülkedeki yabancı güçler olmuştur. Afganistan’da bulundukları kamptan çıkan yabancı güçlere mensup askerler her zaman Taliban’ın hedefi olmuşlardır. Bu yüzden Afganistan’da başta Amerika olmak üzere diğer tüm yabancı güçler, inanılmaz güvenlik önlemlerine başvurdular. Bu güvenlik önlemlerinin hepsi, kendilerini biraz daha korunaklı hale getirebilmek içindi.

2010 yılında gerçekten ülkedeki yabancı güçler çok büyük kayıplar veriyorlardı. Özellikle ülkedeki Kabul-Kandahar yolu olarak bilinen tek ana yolda neredeyse her gün yabancı güçlerin araçlarını hedef alan mayınlı saldırılar düzenleniyordu. Gerçekten Amerika bu durumun önüne geçebilmek için elinden gelen her şeyi yaptı desem yalan olmaz. Yolun üzerinde 24 saat drone uçmasından, her gece devriye atan Apache helikopterlere kadar.

Yani durum öyle bir hale gelmişti ki havada bir ses yoğunluğu yaşandığında, yani savaş uçakları ve helikopterler vs. sesleri yoğunlaştığında, sesin geldiği bölgeden Amerikan askerlerinin geliyor olduğunu anlardınız.

2011 yılında yabancı güçleri hedef alan saldırılar daha da şiddetli hale geldi. Yine özellikle ülkenin güneyinde dış güçleri hedef alan saldırılar yaz ayının ortalarında son haddindeydi. Yabancı güçlerin artık bir yerden başka bir yere hareket etmesi çok zorlaşmıştı. Kamplardan dışarı çıkmalar çok azalmıştı. Çünkü Taliban’ın gözcüleri 24 saat kampları gözlüyorlardı ve ne zaman kampa bir girişte dahil, bir çıkış olduğundan gerekli yerlere bildirimlerini yapıyorlardı…

2012 yılına gelindiğinde Amerika, kendi güvenliği için harcadığı milyon dolarların bir işe yaramadığını fark etti. Uranyum kullanarak araçlarını zırhlandırıyorlardı evet. Ancak Taliban’ın da buna bir çözümü vardı. Onlarda 10 kilo patlayıcı değil 20 kilo patlayıcı kullanıyorlardı. Dolayısıyla araçlar parçalanmaya, ve askerler ölmeye devam ediyordu. Evlerin çatısı hizasında her gün defalarca sorti atan Apache ler de bir işe yaramamıştı.

2012 yılında belli ki Amerika’nın daha önceden düşünmüş olduğu bir plan devreye sokuldu. Aslında bununda ilgili daha önceden bir Irak tecrübeleri vardı. Bu plan, Afganistan’da, Irak’ta olduğu gibi Sahva adı verilen güçler oluşturmaktı. Planın ne zamandan beridir düşünüldüğü ve eğitimlerin ne zamandan beridir verdiği konusunda net bir bilgim yok. Ancak bu planın tam olarak uygulamaya geçirildiği tarih 2012 yazının sonudur. Yani Taliban’ın ülkede en az aktif olduğu kış dönemi.

Amerika’nın Afganistan’da kurduğu bu Sahva benzeri silahlı güçlere verilen isim “Local Police” yani “Mahalli,Yerel Polis” Bunlar dışarıdan bakıldığında normal polisin bir alt seviyesi olarak görülebilirler. Ancak Afganistan’da polis,yerel polis kavramları bizim ülkemizdekinden biraz farklı. Yani bunlar Türkiye’deki bir polis ile kıyaslandırılamaz. Eğitim olarak çok alt seviyelerdeler evet. Ancak ateş gücü olarak bakıldığında, ellerinde bir tabanca yok genelde ordu güçlerinin kullandığı top haricindeki ağır silahlar var.

Bu yerel polisler, köylerdeki yerel halktan seçildi. Yani gönüllü olan bu oluşuma katılanlar, aldıkları çok kısa bir eğitim ile yerel polis oluverdiler. İşin en önemli yanı ise bu oluşum, Amerika’nın en fazla darbe yediği ana yola en yakın köylerde oluşturuldu. Yani bu yerel polislerin görevi, bölgedeki Taliban’ı oyalamak ve onları ana yola yaklaştırmamaktı. (Yani Amerika için güvenli bir alan oluşturmaktı)

Amerika, daha önce de dediğim gibi milyonlarca dolar harcayıp ta bir türlü sağlayamadığı güvenliğini, bu yerel polisler ile bir anlamda sağlamış oldu. Önceleri ana yolu kullanan Amerikan askerleri direk hedef olurlarken, şimdi ise Taliban ile aralarına bir yerel polis seti çekmişlerdi. Bu oluşumun ilk zamanlar başarılı olmadığını söylemek yalan olur. İlk dönemlerde oldukça başarılı oldular.

Bu plan ilk dönemler (2013 yazı) öyle güzel işledi ki, bırakın Amerikan askerlerini, yerel ordu güçleri bile bu güvenlik şeridinden faydalandılar. Yani şöyle ki, Taliban belirttiğim dönemde bu yerel polisler ile çok fazla meşgul oldu. Bu meşguliyet de diğer taraftaki Amerika, Koalisyon ve yerel ordu güçlerinin daha rahat hareket etmelerini sağladı.
O dönemlerde Taliban ne zaman yerel polislere saldırsa, Amerikan Hava Kuvvetleri bu yerel polislere hava desteği sağladılar. Bu da Amerika’nın bu işe verdiği önemi ve ileride izleyeceği başka siyasetleri de gösteriyordu. Hatta bu yerel polislerin karakollarına bile ziyaretlere gelen Amerikalı askeri yetkililer vardı.

İlk dönemler bu kadar etkili olan Yerel Polisler, şimdilerde de bazı bölgelerde Taliban’a karşı bir mukavemet gösterebiliyorlar. Ancak Afganistan’da en fazla kaybı da bu Yerel Polisler veriyor. Aldıkları maaşın düşüklüğü (Aylık 100-200 dolar arası) ve her an ölümle burun buruna olmaları sebebiyle Taliban’a teslim olma konusunda da birinci sıradalar.

Peki Nasıl Bu Kadar Etkili Olabiliyorlardı?

Bakıldığında, silah tutmasını bile bilmeyen, birkaç saatlik atışlardan sonra göreve başlayan bu güçlerin Taliban karşısında nasıl bu kadar etkili olabildiği sorusu akıllara gelmiyor değil. Taliban, Afganistan’ın birçok bölgesinde gerilla savaşına bağlı temeller ile mücadele ediyor. Yani bir vur-kaç taktiği. Amerika ve onun düzenlediği Yerli Ordu ise, düzenli bir ordu olarak hareket ediyorlar. Bu sebeple Taliban karşısında ağır kayıplar veriyorlar. Ayrıca bundan daha da önemlisi, savaştıkları bölgeyi sadece ellerindeki haritalar ile biliyorlar.

İşte Amerika’nın burada izlediği siyaset, “çiviyi çiviyle sökmek” olarak isimlendirilebilir. Yani gerilla taktiklerini kullanarak savaşan birisinin karşısına yine gerilla taktiklerini uygulayan bir güç çıkarmak. Zamanında Yerel Polislerin bu kadar etkili olabilmesinin sebebi, düzenli bir ordu gibi hareket etmemesidir. Yerel Polisler, bulundukları bölgelerde gece devriyeleri atıyorlar, hatta ve hatta bazen gündüzleri gizlice Taliban bölgelerine girip, saldırılar düzenliyorlardı. Aynı şekilde Taliban gibi motosikletleri vardı ve bazen de Taliban gibi giyiniyorlardı (Yani sivil halk gibi) Ve en önemlisi de bölge sakini olduklarından, Amerikalı askerlere oranla, ellerinde harita ve gps olmadan, onlardan daha iyi savaşabiliyorlardı. Şimdilerde ise çoğu ifşa oldu ve karakollarından dışarı çıkamıyorlar.

Yerel Polislerin kendi içlerinden seçtikleri ve resmi olarak da onanan bir reisleri vardı. Bu reislerinden emir alıyorlar ve onun emrinden dışarı çıkmıyorlardı. Taliban, bu reisleri hedef almaya başladı. Reisler tek tek öldürülünce bu Yerel Polis yapılanması da bir anlamda çözülüverdi. Yani ilk zamanki etkisini büyük oranda kaybetti. Yaşanmış bir örnekle anlatmak gerekirse, bir mahalleye 3 karakol kuran yerel polislere, Taliban o mahallede hiçbir saldırı yapmadı. Mahallenin bağlı olduğu şehir merkezindeki reislerini bir suikast ile öldürdü ve ardından bu karakollar kendileri dağılıp gittiler.

***

Sonuçlar:

1- Bu oluşum Afganistan’da her ne kadar dağılmış ve çözülmüş olsa da, zamanında Amerika’ya çok büyük faydalar sağladı. Amerika için 2012 yılı kışında başlayıp, 2013 yılı yazında resmen bir “Güvenli Bölge” oluşturuldu. Taliban bu dönemlerde yerel polisler yüzünden daha önceleri operasyon yapabildiği yollara yaklaştırılmadı.

2- Oluşturulan “Güvenli Bölge” yi takip eden 2013 senesi sonbaharında Amerika ilçe merkezlerinden, il merkezlerindeki büyük kamplara çekilmeye başladı. Çekilmenin büyük bir kısmı ana yoldan gerçekleşti ve yerel polisler sebebiyle Taliban bu çekilmeyi büyük oranda sadece izlemekle yetindi. Buna müteakip, Amerika 2014 yazında çekilmiş oldukları il merkezlerinden de ayrılıp, diğer birkaç ilde bulunan büyük kamplara yerleşti.

3- Amerika, sahva/yerel güç siyasetini geçmişteki Irak ve Afganistan tecrübelerini de göz önüne alarak, Irak ve Suriye’de yeniden uyarlayacaktır/uyarlamaktadır. Zaten şu an da bakıldığında Amerika, özellikle Daeş ile mücadele kampanyasında Irak ve Suriye’de bu stratejiye yönelik adımlar izlemektedir.

*Konunun daha iyi anlaşılması için bir kronoloji üzerinden gitmeye çalıştım.

Halid Abdurrahman

Twitter: @hldabdurrahman
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt