BADEMCİK İLTİHABI
bademciklerin iltihaplanmasına tıp dilinde tonsilit denir. Bademcikler şiş, kırmızı ve yeşilimtırak beyaz renkte cerahatli görünümdedir. Yutkunma sırasında ağrı yapar. Hastada kırıklık, baş ağrısı ve vücut ağrıları vardır. Hastalık birdenbire üşütme ve ateş ile başlar.
Gereği gibi tedavi edilmezse orta kulak iltihabı, böbrek iltihabı, romatizma ve kalp hastalıklarına neden olabilir.
Tedavi için;
*zencefil tozu, bal karışım macunu
*kekik, kimyon, sirke ve su karışımı
*adaçayı ve papatya karışımı kullanılabilir.
BAĞIRSAK (ANUS KAŞINTISI)
Anus (şerç); yani sindirim kanalının doğru bağırsak denilen son kısmındaki çıkış deliği veya çevresinde (oturak yerinde) görülen kaşıntıların nedeni çeşitlidir.
Bunlar arasında; kıl kurtları, sümüksü akıntı, basur, çatlak, ishal veya kabızlık, egzama (mayasıl), sinir bozukluğu veya yeteri kadar temizliğe dikkat edilmemesi sayılabilir.
Tedavi esnasında yukarda zikredilen konulara ehemmiyet gösterilmesi ve kaşıtmamak da yerinde bir davranış olur.
*Tedavi için bal ve zeytinyağı karışımı kullanılır.
Not; Kısa sürede geçmeyen anus kaşıntılarında mutlaka bir doktora başvurmalısınız!
BAĞIRSAK (ANUS) ŞİŞLİĞİ. FİSTÜL
Çoğunlukla anüs yakınında meydana gelen, içi cerahat dolu, ufak, kırmızı ve akıntılı bir şişliktir. Etrafında ağrı vardır. Tedavi edilmedikçe geçmez.
*Tedavi için; şeker, sinameki, damla sakızı ve günlük kullanılır.
BAĞIRSAK GAZI
Bağırsaklarda hissedilen şişkinlik, bağırsak gazından kaynaklanır. Buna “yel” de denir.
Nedeni, bağırsakları besleyen bezlerin yeteri kadar çalışmaması, yemek yerken fazla hava yutma veya sinir bozukluğudur.
*Tedavi için adaçayı ve papatyayı ayrı ayrı içmek veya karıştırarak içmek gerekir.
BAĞIRSAK İLTİHABI
Beslenme bozuklukları, soğuk veya sıcak içecekler veya kullanılan bazı ilaçlar, hastalığın nedenleri arasındadır. Tıp dilinde kolit denir. İki çeşidi vardır.
Şiddetli kolit; Kendini şiddetli ishalle gösteren bir çeşit bağırsak iltihabıdır. Hastalık, ani sinirlenme sonucu ortaya çıkabilir.
Müzmin kolit; Müzmin kabızlık veya fazla müshil ilacı kullanmanın sebep olabileceği bir çeşit bağırsak iltihabıdır.
Her iki kolit’in tedavisinde rejim ve istirahat esastır.
Yenmemesi gerekenler: Lahana, karnı bahar, kabak, domates, yağlı et suları, yağlı et ve balıklar, konserveler, av etleri, pastırma, sucuk, salam, börek, taze ekmek, bütün baharatlar, alkol.
Yenilmesinde sakınca olmayanlar: un veya sebze çorbaları, yağsız ızgara etler, yoğurt, patates püresi, pilav, beyaz peynir ve sebze yemekleri. Portakal suyu, greyfurt suyu, erik hoşafı, üzüm suyu ve domates suyu içmek, hıyar yemek çok faydalıdır.
*Tedavi için papatya adaçayı karışımı olağanüstü faydalı bir ilaç karışımıdır.
BAĞIRSAK (İNCE BAĞIRSAK) İLTİHABI
İnce bağırsağın iltihaplanmasıdır. Hastada, karın ağrısı ve ishal görülür. Buna Crohn hastalığı da denir.
Tedavi için enginar ve hatmi çiçek çayları içilir.
BAĞIRSAK(KALIN BAĞIRSAK) İLTİHABI
Daha ziyade bağırsakları zayıf olanlarda görülen bir hastalıktır. Bazen iltihapla birlikte ülser de görülür. Buna tıp dilinde ülserli kolit denir.
Hastalık aniden başlayıp, hiç beklenmedik bir anda kaybolabilir. Hastada aniden veya yavaş yavaş gelen ishal görülür. Dışkısı kanlıdır. Hasta, karın ağrılarından şikâyet eder, ateşi de yüksektir.
Doktora başvurmak şarttır.
Bu arada istirahat etmek ve bol vitaminli gıdalar almak gerekir. Alkol, fazla miktarda meşrubat ve süt içilmez. Çekirdek gibi kabuklu şeyler yenmez. Kulunç ağrısı olduğunda;
*Tedavi için enginar ve sinirli yaprak çaylarından ayrı ayrı içilir.
BAĞIRSAK (ONİKİ PARMAK) İLTİHABI.(ülseri)
İncebağırsağın 25 santimetre kadar olan ilk bölümüne onikiparmak bağırsağı denir. C harfi görünümündedir.
Onikiparmak bağırsağında meydana gelen ülsere tıp dilinde duodenum ülseri denir.
Tedavi edilmeyen gastrit, fazla asit, sinir bozukluğu, düzensiz hayat, gürültü, fazla miktarda sigara, çay, kahve ve alkol kullanmak, safra kesesi veya karaciğer yetersizliği, kalp hastalıkları, hormon dengesizliği, dengeli bir şekilde beslenememe, çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler,
Haddinden fazla et, hamur işleri veya baharatlı yiyecekler ve bazı ilaçlar; onikiparmak bağırsağında ülserin meydana gelmesine yardımcı olur.
Hasta, mide ekşimesi ve ağzına ekşi su gelmesinden şikâyet eder. Ayrıca dili paslı, rengi solgundur, baş dönmesi ve fazla terleme de görülür. Midesinin üstüne basılınca, ağrı hisseder. Yemeklerden sonra da göğse doğru yayılan bir ağrı belirir.
Bu belirtiler, ilkbahar ve sonbahar aylarında daha da artar.
Tedavi için yapılacak ilk iş, hastalığı doğuran nedenleri ortadan kaldırmak, yemekleri az, fakat sık sık yemek, istirahat etmek ve üzüntüden uzak yaşamaya gayret etmektir.
*Tedavi için papatya, bal su karışımı kullanılır.
Not; Sabahları aç karnına ve yatmadan önce, birer çay bardağı taze sıkılmış havuç suyu içilir.
Arzu edildiği kadar, pirinç pilavı, patates püresi ve kaymak yenir.
BAĞIRSAK (KALIN) KASLARININ KASILMASI.. KULUNÇ AĞRISI
Şiddetli ağrılara ve özellikle kalınbağırsak kaslarının kasılması sonucu meydana gelen ve omuz başlarında hissedilen ağrılara, halk arasında kulunç denir. Bu çeşit ağrıların bazıları sabit, bazıları da gezici ağrı şeklindedir. Kalınbağırsağın kasılmasından kaynaklanan bu çeşit ağrılara, tıp dilinde kolik denir.
*Tedavi için karanfil, zencefil ve bal karışımı kullanılır.
BAĞIRSAK SOLUCANLARI
Bağırsak solucanları, insan vücudunda asalak olarak yaşarlar. Bunlara bağırsak kurtları da denir. Genellikle 5 grupta toplanırlar.
Yuvarlak kurtlar, 20- 25 cm uzunluğunda, iki ucu sivri, sarımtırak renkte kurtlardır. Sinirlilik, öksürük ve hazımsızlığa sebep olabilirler.
Kıl kurtları, 1 cm kadar uzunlukta, kısa iplik parçaları şeklinde kurtlardır. Anus çevresinde kaşıntılara sebep olurlar. Çoğunlukta çocuklarda bulunur.
Kamçı kurtları, 5 cm kadar uzunlukta, kamçı şeklinde kurtlardır. Kansızlığa sebep olabilirler.
Kancalı kurtlar, Genellikle sıcak iklimlerde yaşayanlarda görülen kurtlardır. Dışkıda, kendilerinden ziyade yumurtaları görülür. Deride kaşıntı, dışkıda kan, kansızlık ve ishale sebep olabilirler.
Şerit, 5 metre kadar uzunlukta, yassı şerit şeklinde kurtlardır. Dışkı ile parça parça çıkarlar. Kilo kaybına sebep olabilirler. Tedavi için,
• İncir, anason ve su karışımı
• Pelin, kantaron, defne karışımı kullanılabilir.
Not; Bu ilaçlar verilirken sinameki gibi ishal yapıcı ilaçlar verilir. Sebebi ölecek kurtların bağırsaktan çabuk çıkmalarını sağlamaktır.
Not; Ne sebep olursa olsun HAMİLELER BU İLAÇLARI KULLANAMAZ.
BAĞIRSAK SORUNLARI (İSHAL)
İshal; normal katılıktaki dışkının sulu veya yumuşak; sümüklü, kanlı veya yağlı bir şekil alıp, sık sık tuvalete çıkmak ihtiyacını doğurmasıdır. Bazen de ağrı yapar.
İshale halk arasında amel ve sürgün; tıp dilinde ise diare denir.
Dikkat; İshal ve kabızlığın birbiri ardınca sık sık görülmesi kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.
İshalin nedenleri arasında; yiyeceklerin bozuk olması veya yiyecek çeşitlerinin değişikliği, üşütme, isteri, bağırsak hastalıkları, kolera, dizanteri, tifo, nefrit, kalp, karaciğer veya akciğer hastalıkları sayılabilir.
Bu nedenle kısa sürede geçmeyen ishallerde mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Neden ne olursa olsun tedavinin ilk şartı sıkı bir perhizdir.
Hastaya açık çay, maden suyu içirilir, yoğurt yedirilir. Sütlü ve yağlı yiyecekler verilmez, peynir yedirilmez. Bol limonlu pirinç çorbası ve patates püresi yedirilir. Her saat başı bir elmayı yemesi tavsiye edilir. Tedavi için;
*mersin yaprağı, adaçayı, kimyon ve su karışımı içilebilir.
*limon tuzu
Not; Ayda bir defa ishal olmak normal ve sıhhate de faydalıdır.
BAĞIRSAK SORUNLARI (KABIZLIK)
Tuvalete hiç çıkmama veya çok seyrek çıkmaya kabızlık, peklik ya da inkıbaz denir. Tıp dilinde ise konstipasyon adı verilir.
Yeterince sulu şeyler yememe, sinir bozukluğu, bağırsak tıkanıklığı, sindirim sistemi bozuklukları, hormon dengesizliği, basur, fıtık boğulması, kabızlığı doğuran nedenler arasındadır. Ayrıca günlerinin büyük bir kısmını oturarak geçirmek zorunda olanlarla, hamilelerde ve yaşlılarda görülür.
Öncelikle kabızlığa neden olan hastalığı tespit etmek gerekir. Esas nedeni tespit etmeden alınacak müsil ilaçları kötü sonuçlar doğurabilir.
Kabız olmayı önlemek için, sebze çorbaları ve yemekleri, mercimek, ıspanak, salata, balık ve çavdar ekmeği yemek çok faydalıdır.
Ayrıca erik reçeli, bal, üzüm, kayısı veya elma yemek; bol su veya şerbet içmek de yararlıdır.
Müzmin kabızlıktan şikâyet edenlerin de; fazla et, yumurta, peynir, beyaz ekmek, muz gibi yiyecekleri azaltmaları, kahve çay ve sigarayı en az miktara indirmeleri, alkolü bırakmaları gerekir.
Kabızlığı gideren ilaçların fazla miktarda ve uzun süre kullanılması kötü sonuçlar doğurabilir.
Bu nedenle ilaçları kullanırken tavsiye edilen miktarları aşmamak gerekir. Tedavi için;
*ebegümeci, bal ve su karşımı
*sinameki. Kolit ve spastik kabızlıkta kullanılmaz.
*keten tohumu ve yoğurt karşımı
Not; Kabızlığı önleyici ilaçlar, eskiden beri “koruyucu” olarak kullandığından,
HAMİLELERE KESİNLİKLE UYGULANMAMALIDIR. Hamilelere bamya yemeği idealdir.
BAĞIRSAK SORUNLARI (BASUR)
Son bağırsakta bulunan siyah kan damarlarının genişleme, şişme ve kanamalarına; halk arasında basur, tıp dilinde hemoroid denir.
Başka bir hastalığın da belirtisi olabilir. Kabızlık, hamilelik, şişmanlık, soğuk yerlerde fazla oturma, alkol alışkanlığı ve son bağırsaklardaki bazı hastalıklar, basura neden olur.
Basurlar iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır.
İç basur; makatın içinde meydana gelen basurlara verilen isimdir. Eflatuni renkte, düzensiz yumuşak urlar şeklindedir. Kaşıntı vardır. Çoğunlukta dışkılama esnasında kanama yaparlar.
Dış basur; makatın dışında, küçük, yuvarlak, eflatuni renkte tümörlerdir. Dışkılama esnasında sancı yaparlar.
Tedavide ilk şart, kabızlığı gidermektir. Tedavi için;
*karahalile, kekik, tiryak
*oturma şekli ile kükürt(Yenilen kükürt)
*zencefil, bal karışımı
Not; Bu ilaç kullanılırken, hasta kesinlikle kabız olmamalıdır.
Yenilmemesi gerekenler; baharatlı yiyecekler, kabuklu hayvan ve av hayvan etleri, kızartmalar, kabak, domates, ıspanak, karnabahar, lahana, patates, fazla ekmek.
İçki, kahve yasak, sık sık süt içmek serbest.
Yenmesinde fayda olan yitecekler; Taze yumurta, peynir, tereyağı, yağsız balık, taze et, sebzeler, maydanoz, pancar, üzüm, kişniş, kestane, incir, çığ soğan, pırasa yemeği, reçel, komposto ve meyve suları.
Ürgüp, Nevşehir İçme suyu ve çamuru ile Hışıldayık Çerkes Çankırı ılıcaları faydalıdır.
BALGAM
Sümüksü, cerahatli veya kanlı görünüşte bir maddedir. Sümüksü-cerahatlı olanı en çok görülenidir. Bronşitin işareti olabilir.
Tıp dilinde adı; “flegma” dır.
Tedavi için,
*Zencefil, çörekotu, ısırgan, polen bal karışımı
*meyankökü, incir ve su karışımı kullanabilir.
Ayrıca; kuru üzüm, çay, turp suyu, roka ve su teresi salatası faydalıdır.
BAŞAĞRISI
Baş ağrıları çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Bunlar; şöyle sıralanabilir.
- Aşırı yemekten sonra görülen veya açlıktan kaynaklanan baş ağrıları.
- Göz, kulak veya burun hastalıklarından kaynaklanan baş ağrıları
- Ateşli hastalıkların neden olduğu baş ağrıları
- Alkol kullanmanın neden olduğu baş ağrıları
- Kafa bölgesinde meydana gelen, kırık, ezik, çatlak veya sarsıntılardan kaynaklanan baş ağrıları
- Beyin urlarının neden olduğu baş ağrıları
- Kahve tiryakilerinde kahvesizlikten doğan baş ağrıları
- Kabızlık çekenlerde görülen baş ağrıları
- Saralılarda görülen baş ağrıları
- Çikolata, sarımsak, lahana, yeşil biber, kuru yemiş yedikten sonra görülen, alerjik baş ağrıları
- Menenjit hastalığının neden olduğu baş ağrıları
- Fazla miktarda şekerli yiyecek yemekten doğan baş ağrıları
- Diş hastalıklarının neden olduğu baş ağrıları
- Fazla çalışma ve ruhi çöküntülerin neden olduğu baş ağrıları
Baş ağrılarının gerçek nedenini bulabilmek için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Grip, nezle, soğuk algınlığı, yorgunluk ve sinir bozuklukları için aşağıdaki karşım uygulanır.
*Anason, mesteki sakızı, sinameki ve bal karışımı.
BAŞDÖNMESİ
Hasta, kendisinin veya etrafındaki eşyanın boşlukta döndüğünden şikâyet eder. Tıp dilinde vertigo denen baş dönmelerinin nedenleri çeşitlidir. Bunlardan başlıcaları şunlardır:
- Kulak ağrısı
- Araç tutmaları
- Ani hava değişimi
- Bazı göz hastalıkları
- İlaç zehirlenmeleri
- Düşük veya yüksek tansiyon
- Damar sertliği ve bazı kalp hastalıkları
- Kansızlık ve kan hastalıkları
- Mikrobik hastalıklar
- Beyin hastalıkları
- Sara ve bazı ruh hastalıkları
Tedaviye başlanmadan önce hastalığın gerçek nedeninin tespit edilmesi gerekir.
Baş dönmelerine yapılacak ilk iş; hemen oturmak veya öne eğilmek ve mümkünse hemen yatmaktır. Baş dönmesi sık sık oluyorsa mutlaka bir doktora gitmek gerekir.
Basit baş dönmelerinde
*şeker sinameki karışımı uygulanır.
Limon ve portakal veya sularını içmek de faydalıdır.
BEL AĞRISI
Esaslı bir hastalıktan kaynaklanmayan bel ağrıları, çoğunlukla yorgunluk sonrası görülür. Dinlenmekle geçer. Uzun süren bel ağrılarında mutlaka doktora görünmek gerekir.
Tedavi için;
*Antep fıstığı tozu, havlucan tozu ve zencefil tozu ile bal karışımı uygulanır.
Aşağıdaki kaplıca ve ılıcalar da bel ağrılarına faydalıdır.
Balçova İzmir kaplıcası,
Büyük kaplıca, Bolu,
Gönen kaplıcaları, Gönen Balıkesir
Kurşunlu ılıcası, Salihli Manisa
Oylat kaplıcaları, İnegöl Burs
BOĞAZ İLTİHABI
Tıp dilinde farenjit veya anjin adı verilen bu hastalığın nedenleri; nezle ve grip gibi ateşli hastalıklarla, havadaki zararlı maddeler, sinüzit, alkol veya sigaradır. Yapılacak ilk iş; istirahat etmektir. Mümkün olduğu kadar az konuşmak da yararlıdır.
Tedavi için;
*ıhlamur, papatya karışımı
*Adaçayı
*Zencefil bal
BÖBREK İLTİHABI
Böbreklerin iç kısımlarının iltihaplanmasıdır. Tıp dilinde piyelonefrit adı verilir.
İki çeşiti vardır:
-- Akut Böbrek İltihabı: Ani olarak ortaya çıkan, titreme, kaburga altlarında ve yanlarında başlayıp, kasıklara kadar yayılan bir ağrı ile kendini gösterir. Sık sık idrara gitmek ihtiyacı duyulur. İdrar çıkarken de yanma ve ağrı hissedilir. İlk önlem olarak belin iki yanına sıcak su torbası konur. Bol su, limonata ve açık çay içilir.
—Kronik Böbrek İltihabı: Akut böbrek iltihabının gereği gibi tedavi edilmemiş olması, kronik böbrek iltihabının başlıca nedenidir. Hastada iştahsızlık, ateş, halsizlik, baş ağrısı, ağrılı idrar etme ve bel ağrıları görülür. Yapılacak ilk iş, bol bol meyva suları içmek ve aşağıdaki reçetelerden birini uygulamaktır. Ayrıca tuz ve hayvani gıdalar azaltılmalıdır.
Tedavi için; arpa, kiraz sapı karışımı uygulanır.
Sıcak banyo ve banyodan sonra üşütmemek ve banyo sonrası istirahat tavsiye edilir.
Böbrek iltihabına faydalı ılıca ve kaplıcalar aşağıdadır.
Afyonkarahisar Maden suyu
Ahıbaba içmesi Geyve, Sakarya
Anafatma suyu, Ovacık Tunceli
Ayaş kaplıcaları, Ayaş Ankara
Bozköy ılıca ve çamuru Germencik, Aydın
Çayırlı maden suyu, Andon içmesi Rize
Çitli madensuyu, İnegöl Bursa
Dağ ılıcası Gönen Balıkesir
Gazlıgöl ılıcası. Afyon
Girme ılıca ve kaplıcaları, Köyceğiz Muğla
Hamamorta ılıca ve kaplıcası Köyceğiz Muğla
Havza kaplıcaları Samsun
Hüdai kaplıcaları, Sandıklı Afyon
Ilgın kaplıcaları Konya
Kişarna madensuyu, Trabzon
Kökez suyu, Bolu
Sart Ilıca ve çamuru, Salihli Manisa
Seferihisar Ilıcası İzmir.
Şifne ılıca ve içmesi. Çeşme İzmir.
BÖBREK KUMU
Yeterince su içilmemesi, A vitamini eksikliği, böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması ve bazı böbrek hastalıkları, böbreklerde kum birikmesine neden olur.
Tedavi için;
*ardıç tohumu, adaçayı, ayrık kökü, çoban çökerten su karışımı uygulanır.
Ayrıca; çilek, dut, elma, armut, badem, fındık, kavun, karpuz, şeftali, kiraz, muşmula, üzüm, soğan, havuç, bakla, domates, fasulye, enginar, kereviz, lahana, marul, patates, pırasa ve nohut yemek, limon suyu şalgam suyu ve maden suyu içmek faydalıdır.
Aşağıdaki içme ve ılıcalardan böbrek kumunu dökmek için faydalanabilir.
Afyonkarahisar maden suyu Afyon
Barutlusu, Tefenni, Burdur
Granardisuyu, Hisarcık, kayseri
İncili pınar, Denizli
Kefeliköysuyu, Sarıyer İstanbul
Kisarna madensuyu, Trabzon
Yomra Ayazması, Trabzon
BÖBREK TAŞI
İdrarda bulunan oksalat billurlarının meydana getirdiği böbrek taşları, kum tanesi kadar olabildiği gibi pinpon topu büyüklüğünde de olabilir. Ufak taşlar böbrekten kolaylıkla çıkabilir. Büyükler ise böbreklerden mesaneye giderken şiddetli ağrılara neden olur Göğsün yukarı ve ön kısmında, kaburgaların altında, ani ve kıvrandırıcı ağrı hissedilir. Terleme ve kusma da görülebilir. İdrarın rengi bulanık ve bazen kanlıdır.
Tedavi için;
*çobançantası, arpa karışımı kullanılır.
Ayrıca, domates, kavun, karpuz, nohut, çilek, balık, haşlama et yemek, bol su ve hıyar suyu içmek, böbreklerin üzerine sıcak kompraslar yapmak faydalıdır.
Aşağıdaki kaplıca ve içmeler, böbrek taşı düşürmesi için faydalıdır.
Acısu, Develi, Kayseri
Ayaş kaplıcası, Ayaş Ankara
Barutlusu Tefenni Burdur.
Çitli Maden suyu, İnegöl Bursa
Granardisuyu, Hisarcık Kayseri
Hırlas kaplıcası, Ladik Samsun
Kefeliköy suyu, Sarıyer İstanbul
Kisarna maden suyu, Kisarna köy, Trabzon
Yılansuyu Amasra Zonguldak
BRONŞİT-BOĞMACA
Akciğerlere giden havayollarının iç yüzündeki zarın iltihaplanmasıdır. Akut ve kronik olarak iki gruba ayrılır.
— Akut Bronşit: Genellikle grip, kızamık, boğmaca veya tifo gibi hastalıklar sırasında görülür. Sisli ve soğuk havalarda çok rahatsız olurlar. Hastalığın başlangıcında kuru ve ağrılı öksürük, az yapışkan balgam, sonraları sümüksü cerahatli balgam ile hafif ateş ve halsizlik görülür. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
— Kronik Bronşit: Bu çeşit bronşitte; havayollarını yağlayan bezler büyümüş, iç yüzlerinde bulunan tüyler görevini yapamaz olmuştur. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Her iki bronşitte de yapılacak ilk iş sigarayı bırakıp istirahat etmektir.
*kök zencefil, kök havlucan, kök tarçın, kuşburnu, gülhatmi, ebe gümeci, karanfil, anason, papatya ve ıhlamur karışımı içilir.
*çörekotu, zencefil bal karışımı
Ayrıca, Alanya ilçesindeki Damlataş mağarası
İstanbul, Yerebatan sarayında 15–20 dakika oturmak, o gün için bronşite faydalıdır.