Nereden başlasam bilmiyorum ama başlamasam iyi olur öyle işte borc yiğidin boynunu büker...
Bu imtihan zaman aralığında anladığım Tek sey *zenginliğimin Allah cc oldugu* Rabbimize hamd olsun kendisiyle zengin kildigina...
Zenginligin insanı firavunlastirma...fakirlik ise şeytanlastirma fitnesi vardır Rabbim ayaklarımızı sabit kılsın Kendisinden başkasına muhtaç bıraksın.
Amin. Oyle ama tersi durumlarda olabiliyor. Simdi ismini hatirlamadigim ama hikayesini dinlerken cok etkilendigim biri vardi cok evvelden rahmetli olan biri. Youtube da arattim da hikayeyi adamin ismi aklima gelmiyor.
Vakti zamaninda bu adam cantasinda yuklu miktarda para tasiyormus. Paranin bir kismi dolar bir kismi lira cinsinden. Bir dukkanda adam bu cantayi unutuyor. O sirada da orada bulunan bir kari koca var.
Kadin adamin cantayi unuttugunu goruyor esine soyluyor hemen arkasindan kossun yetistirsin diye. Ama adam karisina karsi cikip cantayi aliyor. Ve paralari yiyor. Adam boyle cok hirsizlik olaylarina (karistigi icin bir sure hapse dusuyordu ya da ölüyor muydu hatirlamiyorum)
Kadin bunu cok dert ediyor icinde kocasi gidincede cocuklariyla beraber ablasiyla enistesinin yaninda yasamaya basliyorlar. Ve cok fakirler. Aradab 15 20 sene geciyor.
Bir gun bu cantasini kaybeden adama telefon geliyor. Sen iste 20 sene once şu dukkanda canta kaybettin mi diye. Adam evet diyor. Bir adres vericem gel diyor teldeki adam. Cantasini kaybeden adam işkilleniyor tam da sagcilik solculuk oldugu zamanlar 70 ler falan. Gitmiyor. Birkac telden sonra gidim bari diyor gidiyor. Girdigi evin durumu fakirligini gorunce iyice bir garip oluyor.
Sonra iceri peceli yuzunu hic gormedigi bi kadin gelip cay filan veriyor kosede oturuyor.
cantasini kaybeden adama durumu anlatiyor diger adam
20 sene once bu kadinin kocasi senin cantani alip kaciyor, kadin dur desede kocasi dinlememis. Kadin temizlige gitmis 20 sene boyunca. Adamin cantasindaki parayi biriktirmis.dolari dolar yapmis lirayi liradan hesaplamis. Para tamam olunca adami buldurttmus. Hem parasini teslim etmek hem de helallik almak istiyor diye anlatmis durumu.
Adamdan 3 kez helallik aldiktan sonra kadin disari cikinca, cantasini kaybeden adam ben bu parayi alamam demis diger adama. Almis gibi yaparim ama alamam. Sen kadin ve cocuklarinin ihtiyaclarini karsila sadece deyip evden ayrilmis.
Sonra soyle anlatiyor adam, evden cikinca sabaha kadar yolda yurdum taa ki sabah ezanini duyana kadar. O zaman bir kendime geldim. Bir kendime baktim dava adami diye bir o kadina baktim
o fakirlikte o yoklukta 20 sene calis o kadar parayi biriktir helallik iste.
O kadin benim gibi dava adami diye gecinenleri tokatladi boyle diyor.
Sen mi muslumansin yoksa o kadin mi diye sorgulatti sen kimsin dedirtti diyor.
Eve gidincede hanimina durumu izah edip maddi ve manevi yardimda bulunmasini rica etmis o aileye.
...
Videosunu bulursam atarim.
Yani demem o ki, evet para bazen adami firavun eder bazen de şeytanlastirir dogrudur ama butun bunlardan siyrilabilen insanlari gormek de farkli bir bakis acisi sagliyor.