Soru Borçlarım ve Bunalım Hakkında Ne Yapabilirim?

B Çevrimdışı

batuhanqq

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamün aleykum arkadaşlar , biraz borç yaptım(300k civarı) sağlık yüzünden bir çoğu güzelde bir isim var aslinda ama borçları ödemede zorluk cekecegim için bunalıma girdim borç seven bir insan değilim ama nasıl cikicam bilmiyorum . Düşündükçe göğsüm daralıyor . Yapilandiramiyorum da kartlara takla attiriyoruz diyorlar ya tamda o duruma geldim . Bir çocuğum var o olmasa kendimi biryerden atacağım okadar sıkıldım gözlerim hep dolu . Ne yapabilirim nasıl bu buhrandan cikacagim Allah'tan korkum olmasa çocuğum olmasa gerçekten biryerde kendimi oldurecegim :(

eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Aleykümselam kardeşim
Rabbim ödeme kolaylığı versin.seni feraha erdirsin.

Seni bunalıma sokacak kadar kafana takma.Allah'a tevekkül et.Teheccud namazlarında bol bol dua et.

Ebu Saîd el-Hudrî (r.anh) anlatıyor: Peygamber (asm) Efendimiz bir gün mescide girince, Ensar’dan Ebu Umame (r.anh) isimli zatla karşılaşır.
Peygamberimiz ona:
“Ey Ebu Umame, niçin seni namaz vakti dışında da mescidde oturmuş görüyorum?” diye sorar.

“Peşimi bırakmayan bir sıkıntı ve borçlar sebebiyle ey Allah’ın Rasulü.” diye cevap verir.
Bunun üzerine Peygamber (asm) Efendimiz:
“Sana bazı kelimeler öğreteyim mi? Bunları okursan, Allah senden sıkıntıyı giderir ve borcunu öder.” diye buyurur.
“Evet, ey Allah’ın Rasulu, öğret.” der.
“Öyleyse akşama çıktın mı sabaha erdin mi şu duayı oku” buyurur:

اَللّٰهُمَّ إِنّ۪ي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنَ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنَ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ
"Allâhumme innî e‘ûzu bike mine’l-hemmi ve’l-hazeni ve e‘ûzu bike mine’l‘aczi ve’l-keseli ve e‘ûzü bike mine’l-cubni ve’l-buhli ve e‘ûzu bike min ğalebeti’d-deyni ve kahri’r ricâli."
"Allah'ım! Üzüntüden ve kederden sana sığınırım. Acizlikten ve tembellikten sana sığınırım, korkaklıktan ve cimrilikten sana sığınırım. Borcun galebe çalmasından ve insanların kahrından sana sığınırım."
Ebu Umame (r.anh) der ki; "Ben bu duayı yaptım, Allah (c.c.) benden gamımı giderdi, borcumu ödememi nasip etti." (Ebu Davud, Salat 367)

B Çevrimdışı

batuhanqq

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Aleykümselam kardeşim
Rabbim ödeme kolaylığı versin.seni feraha erdirsin.

Seni bunalıma sokacak kadar kafana takma.Allah'a tevekkül et.Teheccud namazlarında bol bol dua et.

Ebu Saîd el-Hudrî (r.anh) anlatıyor: Peygamber (asm) Efendimiz bir gün mescide girince, Ensar’dan Ebu Umame (r.anh) isimli zatla karşılaşır.
Peygamberimiz ona:
“Ey Ebu Umame, niçin seni namaz vakti dışında da mescidde oturmuş görüyorum?” diye sorar.

Ebu Umame (r.anh) der ki; "Ben bu duayı yaptım, Allah (c.c.) benden gamımı giderdi, borcumu ödememi nasip etti."
(Ebu Davud, Salat 367)

Allah razı olsun hocam bu duayı sürekli okuyacağım . Ramazan oldu 6-7 kilo vermişimdir. Gerçekten burada sizinle dertleşmek insanı rahatlatiyor . Namaz ve dua dan başka hiç bir hakikat yok içimizi rahatlaticak gerçekten . Sadece bir kardesinize dua etmeniz yeterli.

eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

Frm. Yöneticisi
Allah razı olsun hocam bu duayı sürekli okuyacağım . Ramazan oldu 6-7 kilo vermişimdir. Gerçekten burada sizinle dertleşmek insanı rahatlatiyor . Namaz ve dua dan başka hiç bir hakikat yok içimizi rahatlaticak gerçekten . Sadece bir kardesinize dua etmeniz yeterli.

Rabbim sağlık sıhhat afiyet versin en büyük zenginlik bu oda olmasa bütün dünya senin olsa ne fayda.Şeytanin vermiş olduğu vesveselere kulak asma.Sen elinden geleni yap Rabbim hayırlı kapılar açacaktır inşallah

B Çevrimdışı

batuhanqq

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Kardeşim nerede ikamet ediyorsun ?
Rize de faizle mücadele vakfı var.Lakin senin bahsetmiş olduğun mebla çok büyük onların mazisi 1 senelik,genelde 30 bin 40 bin 50 bin vs... borç alıp kendi güçleri nispetinde ödeme şeklinde sözleşme imzalanıyor.Şuan 70 kişilik bağış grubu olmuş.Bende bunlardan biriyim.Lakin orda ikamet etmiyorum.Aylik çok küçük bağışta bulunuyorum.Sizin gibi dara düşmüş kardeşlerin faiz bataklığından kurtulmaları için bu grubu açtılar sağolsunlar.
Allah razı olsun hocam İstanbul'da ikamet ediyorum . Benim sorunum zaten faiz oluyor ana parayı odeyemedigim icin faiz sürekli işleyecek hep faize ödeyeceğim bunu düşünmekte de kendimi alamiyorum . Çocuğum var onu mahcup ettim ona üzülüyorum secdede ağlıyorum . Bu zamana kadar hep etrafına yardım ettim bende vakıflara her zaman yardım ederdim hiç bir zaman düşeceğimi düşünmedim . Şimdi elim kolum bağlandı üzülüyorum en çok nasıl bu hale geldim diye . Allah büyük kimseyi Allah taşıyamayacağı yük vermesin insan Allahtanda korksa şeytan her zaman bir intihar vesvesesi veriyormuş gercekten

Y Çevrimdışı

Yusuf Culeybib

İslam-TR Üyesi
Bende borç verdiğim kişilerden paramı alamıyorum. Yakın akrabalarıma verdim.
El olsa hesap sorarsın ama akraba olunca biraz daha temkinli gidiyorsun.
Amcamla dertleştim dün. Dedi ki biri borç isterse mesela 5k, veremem deme. De ki 500₺ vereyim hediyem olsun de. İstediği paranın çok cüzi miktarını ver dedi. Karşı taraftanda beklentin olmasın dedi üzülürsün.

eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

Frm. Yöneticisi
Amcamla dertleştim dün. Dedi ki biri borç isterse mesela 5k, veremem deme. De ki 500₺ vereyim hediyem olsun de. İstediği paranın çok cüzi miktarını ver dedi. Karşı taraftanda beklentin olmasın dedi üzülürsün.
Abi bu dönemde hakkaten borç vermek çok sıkıntı.Benimde başıma geldi 3 sene sonra alabildim.tabi para pul oldu.

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Bu sebeble zamanla para da değer kaybediyor, iki tarafta mağdur olmaması için altın veya döviz cinsi vermek iki tarafında hakkını muhafaza eder.

E Çevrimiçi

Elisa34

Üye
İslam-TR Üyesi
Insirah suresini, her sabah erken saatte gün ağarmadan pencereyi açıp temiz hava alarak , bir de gece yatmadın önce aynı şekilde okuyabilirsiniz.

Alketa Çevrimdışı

Alketa

1 Milyoncu : )
İslam-TR Üyesi
500 tl hediye dagitiyorsan ben alirim bir dal borç 😀

EBU HANİFE Çevrimdışı

EBU HANİFE

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
Nereden başlasam bilmiyorum ama başlamasam iyi olur öyle işte borc yiğidin boynunu büker...

Bu imtihan zaman aralığında anladığım Tek sey *zenginliğimin Allah cc oldugu* Rabbimize hamd olsun kendisiyle zengin kildigina...

Zenginligin insanı firavunlastirma...fakirlik ise şeytanlastirma fitnesi vardır Rabbim ayaklarımızı sabit kılsın Kendisinden başkasına muhtaç bıraksın.

Alketa Çevrimdışı

Alketa

1 Milyoncu : )
İslam-TR Üyesi
Nereden başlasam bilmiyorum ama başlamasam iyi olur öyle işte borc yiğidin boynunu büker...

Bu imtihan zaman aralığında anladığım Tek sey *zenginliğimin Allah cc oldugu* Rabbimize hamd olsun kendisiyle zengin kildigina...

Zenginligin insanı firavunlastirma...fakirlik ise şeytanlastirma fitnesi vardır Rabbim ayaklarımızı sabit kılsın Kendisinden başkasına muhtaç bıraksın.

Amin. Oyle ama tersi durumlarda olabiliyor. Simdi ismini hatirlamadigim ama hikayesini dinlerken cok etkilendigim biri vardi cok evvelden rahmetli olan biri. Youtube da arattim da hikayeyi adamin ismi aklima gelmiyor.

Vakti zamaninda bu adam cantasinda yuklu miktarda para tasiyormus. Paranin bir kismi dolar bir kismi lira cinsinden. Bir dukkanda adam bu cantayi unutuyor. O sirada da orada bulunan bir kari koca var.
Kadin adamin cantayi unuttugunu goruyor esine soyluyor hemen arkasindan kossun yetistirsin diye. Ama adam karisina karsi cikip cantayi aliyor. Ve paralari yiyor. Adam boyle cok hirsizlik olaylarina (karistigi icin bir sure hapse dusuyordu ya da ölüyor muydu hatirlamiyorum)

Kadin bunu cok dert ediyor icinde kocasi gidincede cocuklariyla beraber ablasiyla enistesinin yaninda yasamaya basliyorlar. Ve cok fakirler. Aradab 15 20 sene geciyor.
Bir gun bu cantasini kaybeden adama telefon geliyor. Sen iste 20 sene once şu dukkanda canta kaybettin mi diye. Adam evet diyor. Bir adres vericem gel diyor teldeki adam. Cantasini kaybeden adam işkilleniyor tam da sagcilik solculuk oldugu zamanlar 70 ler falan. Gitmiyor. Birkac telden sonra gidim bari diyor gidiyor. Girdigi evin durumu fakirligini gorunce iyice bir garip oluyor.
Sonra iceri peceli yuzunu hic gormedigi bi kadin gelip cay filan veriyor kosede oturuyor.
cantasini kaybeden adama durumu anlatiyor diger adam
20 sene once bu kadinin kocasi senin cantani alip kaciyor, kadin dur desede kocasi dinlememis. Kadin temizlige gitmis 20 sene boyunca. Adamin cantasindaki parayi biriktirmis.dolari dolar yapmis lirayi liradan hesaplamis. Para tamam olunca adami buldurttmus. Hem parasini teslim etmek hem de helallik almak istiyor diye anlatmis durumu.
Adamdan 3 kez helallik aldiktan sonra kadin disari cikinca, cantasini kaybeden adam ben bu parayi alamam demis diger adama. Almis gibi yaparim ama alamam. Sen kadin ve cocuklarinin ihtiyaclarini karsila sadece deyip evden ayrilmis.

Sonra soyle anlatiyor adam, evden cikinca sabaha kadar yolda yurdum taa ki sabah ezanini duyana kadar. O zaman bir kendime geldim. Bir kendime baktim dava adami diye bir o kadina baktim
o fakirlikte o yoklukta 20 sene calis o kadar parayi biriktir helallik iste.
O kadin benim gibi dava adami diye gecinenleri tokatladi boyle diyor.
Sen mi muslumansin yoksa o kadin mi diye sorgulatti sen kimsin dedirtti diyor.
Eve gidincede hanimina durumu izah edip maddi ve manevi yardimda bulunmasini rica etmis o aileye.

...

Videosunu bulursam atarim.

Yani demem o ki, evet para bazen adami firavun eder bazen de şeytanlastirir dogrudur ama butun bunlardan siyrilabilen insanlari gormek de farkli bir bakis acisi sagliyor.

Y Çevrimdışı

Yusuf Culeybib

İslam-TR Üyesi
Amin. Oyle ama tersi durumlarda olabiliyor. Simdi ismini hatirlamadigim ama hikayesini dinlerken cok etkilendigim biri vardi cok evvelden rahmetli olan biri. Youtube da arattim da hikayeyi adamin ismi aklima gelmiyor.

Vakti zamaninda bu adam cantasinda yuklu miktarda para tasiyormus. Paranin bir kismi dolar bir kismi lira cinsinden. Bir dukkanda adam bu cantayi unutuyor. O sirada da orada bulunan bir kari koca var.
Kadin adamin cantayi unuttugunu goruyor esine soyluyor hemen arkasindan kossun yetistirsin diye. Ama adam karisina karsi cikip cantayi aliyor. Ve paralari yiyor. Adam boyle cok hirsizlik olaylarina (karistigi icin bir sure hapse dusuyordu ya da ölüyor muydu hatirlamiyorum)

Kadin bunu cok dert ediyor icinde kocasi gidincede cocuklariyla beraber ablasiyla enistesinin yaninda yasamaya basliyorlar. Ve cok fakirler. Aradab 15 20 sene geciyor.
Bir gun bu cantasini kaybeden adama telefon geliyor. Sen iste 20 sene once şu dukkanda canta kaybettin mi diye. Adam evet diyor. Bir adres vericem gel diyor teldeki adam. Cantasini kaybeden adam işkilleniyor tam da sagcilik solculuk oldugu zamanlar 70 ler falan. Gitmiyor. Birkac telden sonra gidim bari diyor gidiyor. Girdigi evin durumu fakirligini gorunce iyice bir garip oluyor.
Sonra iceri peceli yuzunu hic gormedigi bi kadin gelip cay filan veriyor kosede oturuyor.
cantasini kaybeden adama durumu anlatiyor diger adam
20 sene once bu kadinin kocasi senin cantani alip kaciyor, kadin dur desede kocasi dinlememis. Kadin temizlige gitmis 20 sene boyunca. Adamin cantasindaki parayi biriktirmis.dolari dolar yapmis lirayi liradan hesaplamis. Para tamam olunca adami buldurttmus. Hem parasini teslim etmek hem de helallik almak istiyor diye anlatmis durumu.
Adamdan 3 kez helallik aldiktan sonra kadin disari cikinca, cantasini kaybeden adam ben bu parayi alamam demis diger adama. Almis gibi yaparim ama alamam. Sen kadin ve cocuklarinin ihtiyaclarini karsila sadece deyip evden ayrilmis.

Sonra soyle anlatiyor adam, evden cikinca sabaha kadar yolda yurdum taa ki sabah ezanini duyana kadar. O zaman bir kendime geldim. Bir kendime baktim dava adami diye bir o kadina baktim
o fakirlikte o yoklukta 20 sene calis o kadar parayi biriktir helallik iste.
O kadin benim gibi dava adami diye gecinenleri tokatladi boyle diyor.
Sen mi muslumansin yoksa o kadin mi diye sorgulatti sen kimsin dedirtti diyor.
Eve gidincede hanimina durumu izah edip maddi ve manevi yardimda bulunmasini rica etmis o aileye.

...

Videosunu bulursam atarim.

Yani demem o ki, evet para bazen adami firavun eder bazen de şeytanlastirir dogrudur ama butun bunlardan siyrilabilen insanlari gormek de farkli bir bakis acisi sagliyor.
Kendi hayat hikayemden birsey anlataym bende.

Rüşvetin çok döndüğü birimde calisiyordum is yerinde. Yemiyen adam olarak ön plandaydim herkes disliyordu. Sirket bunun önüne gecemiyor takibi cok zor çünkü. İsmim heryerde geziyor takozcu diyorlardı bana lakap olarak. Çünkü iş bitirme yapmadigim için parayla bu lakabi takmislardi. Sonra nasip oldu sirketteki yetkililer lojman tahsis ettiler bana.

Ayrıca bir sıkıntı daha yasamistim. Sakal dan ötürü işe cikartmamislardi beni 10 sene önce. 20 gün hiç işe cikmadim. Yukarıdan birilerinin haberi oldu. Mevzuya el attılar. Sirketin tüzüğü degisti. Belli ölçüde, duzenli ve bakimli olmak sartiyla sakal birakabilir diye. Velhasıl dik durmak lazım yoksa taviz tavizi doğurur.

Muhammed suresi 7. Ayeti bizzat iliklerime kadar hissettigim donemler yaşadim.