Selam aelykum Muhaajir kardes sana bir sorum var ...
Bir kardes sunu yazmis:Çünkü tevhidi anlamak küfrün ve şirkin NE olduğunu anlamaktan geçer ve sende böyle cevap vermisin:Kisi eger müslümani, müsrikten ayirdedemiyorsa, sirki ve tevhidi tanimiyor demektir
Meslela Kabir de ibadeti ben Sirk görüyorum(ölülülerden yardim dileme ...) ve böyle birsey yapanin müshrik oldunu inaniyorum ....Ama simdi bir kisi(Mr.X) bu ameli yapiyor ve bende ona hemen tekfir etmiyorum cünkü durmuna(nerede yasiyor..oturdugu yerde ilim varmi) bakiyorum ...Simdi alimlerin bazilari cehaletin özür oldunu söyliyorlar ve baskalari ise cehaleti özür görmüyrlar..Simdi ben cehaletin özür olduguna inaniyorum(bu sirk yapanin durumuna bagli)..ben diyorum ki: ben buna hüccet ikame edikten sonra ya tekfir ederim yahut o kabul eder ver sirkinden döner...sen Bunu baska görüyorsun ...sen onu önceden müshrik görüyorsun ama bu dünya icin ve hücceti ikame etikten sonra her iki taraf icin tekfir edersin yahut o kabul eder ver sirkin den döner.
Simdi..Akidemizde ayni ..cünkü ikimiz de sirkin islami bozduguna inaniyoruz ama sadece tekfir de baska görüs degis ver cehalet meselesinde
1 sen beni tekfir edermisin..cünkü hemen tekfir etmiyorum
2 bu fiqhi ihtilaf degil mi..
Simdi sen sirk yapan birisini hemen tekfir etmeyen kisiyi nasil tewhidi anlamdini söylersin ?
Eger birisi kabirde yatan ölüden birseyler istiyorsa o kisi müsriktir ve cehaleti sebebi ile müsrik ismi kalkmaz. Bu konuda alimleri birak, rasullerin icmasi vardir. Bu cesitli ümmetlerin klasik sirkidir. Ama seytan elebtte suret-i haktan gelip bu sirkleri de bir sekilde güzel göstermeye calisir.
Eger bir kisi bu müsrigi müslüman olarak görüyorsa, o zaman sirkin ve tevhidin hakikatini anlamamis ve müslüman olmamis demektir. Hakki bilen ehlinide bilir. Ayni sekilde, sirki bilen ehlinide bilir, tevhidi bilen ehlinide bilir. Hakki, sirki, tevhidi bilmeyen, ehlinide bilmez.
Sen eger, kabirlere tapan müsriklerin cehaletleri sebebi ile mazur müslümanlar oldugunu söylüyorsan, tevhidin ve sirkin hakikatini bilmiyorsun demek. Kisinin mazur olabilecegi konular elbette mevcuttur. Ama böylesi acik sirklerde cehalet mazeret degildir ve Allah SvT'dan baskasina ibadet eden bir sahis rasullerin ve ümmetin icmasi ile müsriktir. Ahiretteki durumlari hakkinda ise ümmet ihtilaf etti. Bu ise tamamen farkli bir mesele.
Sen tanidigin bir muvahhidi kabir önünde secde halinde görürsen, hemen tekfir etmen gerekmez. Te'vil edersin halini. Orda belki vefat etmis annesi yatiyor ve yere kapanip üzüntüden agliyordur. Böyle bir ihtimal var yani. Yanina gidip haline bakarsin. Ama eger acik bir sekilde bir sirk fiili ortada varsa, bu sirk fiilinin sahibi müsrik olur ve sende eger müsrik olduguna itikad etmezsen kafir olursun, sirki tevhidden temyiz edemedigin icin.
Büyük sirk hususunda hüccet ikamesi diye birsey yoktur. Kisi sirk isledigi anda müsrik vasfini/ismini alir. Azab ve ikab konusu ise bundan ayir bir konu. Büyük sirk hususunda alimlerin bazilari ancak ceza ve azab sebebi ile hüccet ikamesini zikretmisler.
Mutezile ve Hanefi ulemasi ise büyük sirk isleyen kisinin velev ki fetret ehli olsun ve hic bir hüccet ikame edilmis olmasin, ebedi olarak cehennemde yanacaklarina dair bir görüs sergilediler.
Ehl-i Sünnetten baska bir taife ise, Ibnu Teymiyye ve necid ulemasi gibi mesela, fetret ehlinin ahirette imtihan edilecegini söylüyorlar ve bu konuda bazi ayet ve hadislere dayaniyorlar. Elbette Hanefi ulemanin da dayandigi ayet ve hadisler vardir. Ama bütün alimler büyük sirk isleyenlerin müsrik oldugunu söylüyorlar.
Sana Aridu-l Cehl kitabini tavsiye ederim bu konuda:
http://archive.org/download/AridulCehl/AridulCehl.pdf
Bu kitapta hangi konularda hüccet ikamesi uygulanir, hangi konuda uygulanmaz, cehalet hangi konularda mazerettir, hangi konularda mazeret degildir sorularina cevap bulursun insaAllah.
En dogrusunu Allah SvT bilir.