E
Çevrimdışı
Şeyh Abdulkadir b. Abdulaziz kitabında şöyle demektedir :Ebu Ya'la'nın rivayet ettiğine göre Ebu Bekir el-Mervezi dedi ki :İmam Ahmed’e; "Bir sokakta yürüyorum ve kameti işitiyorum, onların arkasında namaz kılmam için ne dersin?" diye sorduğumda İmam Ahmed şöyle cevap verdi : "Ben bu konuda müsemahalıydım, fakat bidatlar yaygınlaştığında, sadece (akidesini) tanıdığın insanların arkasında namaz kıl."
(Ebu Ya’la b. el-Ferra, Tabakati’l-Hanabile 1/59 )
?
İbn-i Kudame Rahimehullah şöyle demiştir:
“Bir kimse, Müslümanlığında yahut çift cinsiyetli (hunsa) olup olmadığı hususunda şüphe bulunan bir kimsenin arkasında namaz kılarsa, bu kişinin küfrü veya çift cinsiyetli olduğu açığa çıkmadığı müddetçe namazı sahihtir. Çünkü namaz kılan kimsenin (özellikle de bu kimse imam olursa) bu davranışından anlaşılan onun Müslüman olduğudur. Çift cinsiyetli olduğundan şüphelenilen kimse ise (özellikle erkeklere imamlık yapıyorsa) onun bu davranışından anlaşılan, böyle bir durumunun olmadığıdır.
Ancak namazdan sonra kişinin kafir yahut çift cinsiyetli olduğu ortaya çıkarsa, onun arkasında namaz kılanın, açıkladığımız gibi namazını iade etmesi gerekir. Şayet imam İslam’a bir girip bir çıkıyorsa, onun hangi dinden olduğu öğrenilinceye dek arkasında namaz kılınmaz.”(El-Muğnî Mea’ş-Şerhi’l-Kebîr, 2/34)
Şu halde, kafir olabileceğine dair hakkında şüphe bulunan bir kimsenin arkasında kılanın namazı sahih oluyorsa, kafir olduğu bilinmeyen bir kimsenin arkasında kılanın namazının sahih olması daha uygundur.
(Şeyh Abdulkadir b. Abdulaziz; İman ve Kufur kitabı, Zahiri Halinden Müslüman Olduğu Anlaşılan Kimse babı )