Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Cennet'e Girecek Ilk Hanım

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
B Çevrimdışı

Bîçâre..

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) her sözü şüphesiz hikmetlidir ve de sözlerin en güzelidir. İste hayali hanımlara en güzel örnek:

Hz. Fâtıma (r.a.) bir gün Efendimiz Aleyhisssalâtü Vesselâm'a:
"Babacığım, kadınlardan cennete ilk önce girecek olan kimdir?" diye merakla sordu. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz:
"Falan mahallede, falan evde oturan bir kadın var. Cennete ilk girecek kadın, iste o kadındır." buyurdular. Hz. Fatıma anamız hayretle:
"Babacığım, o kadın cennete, benden de mi evvel girecek?" diye tekrar sordu. Peygamber Efendimiz:
"Evet! Senden de evvel girecek." buyurdu. Ve şayet isterse, gidip o kadınla tanışabileceğini söyledi.
Hz. Fâtıma'nın o kadın hakkındaki merakı iyice artmıştı. Bu kadın ne yapıyor, nasıl bir amel işliyordu ki, cennete ilk olarak girmeyi hak ediyordu. Bir gün o kadınla görüşüp tanışmak ve onunla konuşmak için evinden çıktı. Kadının evini sora sonra buldu ve kapısını tıklattı. İçeriden yaşlı bir kadın: "Kim o?" diye seslendi. Hz. Fakıma anamız da kendisini tanıtarak onunla görüşmek istediğini söyledi. Kadın, Peygamber kızının kendisiyle görüşmeye geldiğini duyunca çok sevindi. Kapıyı açmadan içeriden seslendi:
"Ey Resûlullah'in kızı! Hoş geldin sefalar getirdin! Canım sana feda olsun! Aslında ben de sizinle görüşmeyi çok arzu ediyordum; fakat dışarı çıkmadığım için maalesef ziyaretinize de gelemedim. Simdi sizin gelmeniz beni çok memnun etti. Fakat kocamdan izin almadan bugüne kadar ben kimseye kapı açmış değilim. Onun için sizden çok özür diliyorum. Ben sizin içeri girmeniz için bu akşam eşimden izin alayım ve yarın görüşelim, ne olur, yarın tekrar buyurun." dedi.
Bunun üzerine Hz. Fâtıma geri döndü. Akşam olunca kadın mes'eleyi anlatıp kocasından izin aldı. Ve ertesi gün Hz. Fâtıma o kadınla görüşmek için tekrar geldi. Bu sefer yanında oğlu Hz. Hasan da vardı. Hz. Hasan o sıralar henüz küçük bir çocuk olduğu için rahat durmamış, annesi mecburen onu da yanında getirmek zorunda kalmıştı. Kadının evine geldi ve kapısını çaldı. Tabiî kadın içeriden Hz. Hasan’ın sesini duymuştu. Hz. Fatma’nın yanında bir çocuk bulunduğunu fark edince çok üzüldü. Hz. Fâtıma’ya:
"Ey Fâtıma! Ben kocamdan yalnız sizin için izin almıştım. Çocuk için izin almadığımdan dolayı onu içeri alamam. Ne olur beni affedin. İsterseniz siz buyurun, çocuk dışarıda kalsın. İsterseniz yarın gelin; bu aksam onun için de izin alayım." dedi.
Hz. Fâtıma ikinci defa içeri giremeden geri döndü. Ve üçüncü gün tekrar kadına gitmek üzere çıktı. Hikmet-i ilâhî bu sefer Hz. Hüseyin'i de yanına almak zorunda kalmıştı. Tabiî kapıyı çaldığında, kadın Hz. Hüseyin'in de olduğunu öğrenince Hz. Fâtıma yine dünkü durumla karsılaştı. Kadın kocasından onun için de izin alması gerektiğini söyledi. Hz. Fâtıma bir önceki günkü gibi hiç ısrar etmedi. Ve çocuklarıyla beraber mecburen geri dönmek zorunda kaldı. Bir sonraki gün üçü birden gittiklerinde kadın kocasından her üçü için de izin almıştı. Kapı açıldı ve içeri girdiler. Kadın binlerce özürler diledi, affını istedi ve Peygamber çocuklarını en güzel şekilde karşıladı ve ağırladı.
Hz. Fâtıma içeriden gelen sese göre kadının gayet yaslı bir nine olduğunu zannetmişti. Fakat bir de baktı ki, kapıyı açıp kendisini karşılayan kadın hem çok genç, hem de çok güzel bir hanımdı. Hz. Fâtıma hayretle sordu:
"Sizinle dışarıdan konuşurken sesiniz çok değişik geliyordu. Oysa sesiniz hiç de öyle değilmiş, bu nasıl oluyor?" dedi. Kadın:
"Sizinle konuşurken sesim dışarı çıktığı için sesimi yabancı bir erkek duyar da günaha girerim diye ağzıma küçük bir taş parçası alarak konuşuyordum. Simdi ise o taşı çıkardım." dedi.
Hz. Fâtıma Radiyallahu Anhâ, bu cennetlik kadının sözlerinden dolayı çok memnun olmuştu. Namahrem-den sesini bile böylesine sakınan, kocasına da böylesine itaat eden bu kadının, neden cennete evvelâ gireceğini anladı. Onunla bir müddet sohbet ettiler. Bazı konuları konuştular. Bir ara kadın Hz. Fâtıma’ya:
"Ey Resûlullah'in kızı! Acaba ben kocama karsı vazifemi ifa etmiş oluyor muyum? Onun bendeki hakları sebebiyle Allah Teâlâ kocama itaatsizlikten dolayı beni hesaba çeker mi? Bundan korkuyorum." dedi.
Hz. Fâtıma bu sûali tebessümle karşıladı ve babasının yani Peygamber Efendimizin müjdesini kendisine bildirdi:
"Hayır! Sen bilakis babamın, "cennete ilk girecek kadın" diye müjdelediği kimsesin." dedi.
Hz. Fatıma Radiyallahu Anha, Resûlullah'in cennetle müjdelediği bu mübarek kadınla bir müddete daha sohbet ettikten sonra müsaade istedi ve oradan ayrıldı.

_________________________________________________

Edep, hâya ve âhlak mülahazalarının tükenmeye yüz tuttuğu günümüzde, bu hikâye, bu kimileri için acı lâkin gerçek hadise sınırlar ötesi bir misâl, bir örnek ve çıkış yolu olarak doğruyu göstermekte. İnşâallah muvaffak olunur.
 
A Çevrimdışı

Aleyna

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Yukarıda yaşanan durum, günümüz şartlarında nasıl uygulanacak? kapıya misafir geldi zile bastı, (bir de 2 saatlik uzun yoldan geldiğini düşünün) nasıl karşılayacağız.
kocamızdan izin mi alacağız( bu şu an ewliler için)
 
ehli yemin Çevrimdışı

ehli yemin

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Yukarıda yaşanan durum, günümüz şartlarında nasıl uygulanacak? kapıya misafir geldi zile bastı, (bir de 2 saatlik uzun yoldan geldiğini düşünün) nasıl karşılayacağız.
kocamızdan izin mi alacağız( bu şu an ewliler için)

ablacım haklısın bu konuda misal kendine şöyle şartlar yani kurallar çizip desen ki habersiz misafir kabul etmeyecem ve bunu güzel bir şkilde seni ziyarete gelebilme ihtimali olanlara iletsen ve onlar gelmeden haber verse sende izin alsan ve o şekilde kabul etse veya etmesen olmaz mı sence benim aklıma öyle geldi de . işte aniden olan bir durum olunca orda kalıyor . Allah bizi hak gözetenlerden eylesin
 
E Çevrimdışı

Elif Yılmaz

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Peki kocam evde yalnızsa ve eve biri gelse onu içeri almak için benden izin almalı mıdır? Evi ortak aldık biz yani sadece kocamın evi değil.
 
hebbit kerrih Çevrimdışı

hebbit kerrih

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Peki kocam evde yalnızsa ve eve biri gelse onu içeri almak için benden izin almalı mıdır? Evi ortak aldık biz yani sadece kocamın evi değil.
sübhanAllah kardeş bu düşünce çok kötü evi ortak aldık sadece onun değil. Allah rızası için bunu kocana sakın söyleme. Erkek evin reyisi eşi ise onun baş tacıdır.

izin alma konusuna gelince senden izin alması güzel olandır ama şer'i olarak olay abdülmuiz hocaya intikal eder olay :)

inşallah kalbini kırmış olmam ama o düşünceyi boş ver Allah rızası için yani ev senin ve ya onun ve ya ikinizin doğru olan nedir önemli olan o. hakkını helal et.
 
Umm Zaynab Çevrimdışı

Umm Zaynab

Üye
İslam-TR Üyesi
Peki kocam evde yalnızsa ve eve biri gelse onu içeri almak için benden izin almalı mıdır? Evi ortak aldık biz yani sadece kocamın evi değil.

erkegin evin reisi olmasi, evin tasinin duvarinin sahibi olmasiyla alakali degildir, burada 'ev' teriminden kasit yuvadir, yani o evin icinde yasayan ailenin reisi, lideridir erkek, eger sizin mantiginizla dusunursek (ki islamda bizim mantigimiz degil Allah'in emirleri gecerlidir) eger evi kadin almissa reis de o olmalidir ki ser'en boyle bir durum soz konusu olamaz. Allahu Alem.
 
A Çevrimdışı

Aleyna

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Evlilikteki en önemli kurallar ikinizin de üzerinde anlaştığı kurallardır. Kimse zarar görmediği sürece (önemli olan da budur) eşler arasındaki her ‘kural’ tartışılabilir.


İKİ ŞEY

İki şey 'Kalitesiz İnsan’ın özelliğidir1- Şikayetçilik
2- Dedikodu

İki şey çözümsüz görünen problemleri bile çözer1- Bakış açısını değiştirmek
2- Karşındakinin yerine kendini koyabilmek

İki şey yanlış yapmayı engeller1- Şahıs ve olayları akıl ve kalp süzgecinden geçirmek
2- Hak yememek

İki şey kişiyi gözden düşürür1- Demagoji (Laf kalabalığı)
2- Kendini ağıra satmak (övmek, vazgeçilmez göstermek)


İki şey insanı 'Nitelikli İnsan' yapar1- İradeye hakim olmak
2- Uyumlu olmak




İki şey geri bırakır
1- Kararsızlık
2- Cesaretsizlik

İki şey kaşif yapar1- Nitelikli çevre
2- Biraz delilik

İki şey ömür boyu boşa kürek çekmemeni sağlar1- Baskın yeteneği bulmak
2- Sevdiğin işi yapmak


İki şey başarının sırrıdır
1- Ustalardan ustalığı öğrenmek
2- Kendini güncellemek


İki şey başarıyı mutlulukla beraber yakalamanın sırrıdır1- Niyetin saf olması
2- Ruhsal farkındalık

İki şey milyonlarca insandan ayırır1- Sorunun değil, çözümün parçası olmak
2- Hayata ve her şeye yeni (özgün, orijinal, farklı) bakış açısıyla yaklaşabilmek


İki şey gelişmeyi engeller1- Aşırılık (mübalağa, abartı, ifrat,vs)
2- Felakete odaklanmış olmak


İki şey çözüm getirir
1- Tebessüm (gülümseme)
2- Sükut (susmak)


İki şeyin değeri kaybedilince anlaşılır:1- Anne
2- Baba

İki şey geri alınmaz
1- Geçen zaman
2- Söylenen söz


İki şey gerçek sondur1- Cennet
2- Cehennem

İki şey ulaşmaya değerdir1- Sevgi
2- Bilgi


İki şey “hayatta önemli olan her şey” içindir1- Nefes alabilmek
2- Nefes verebilmek




EVLİLİKLER ORTAK MALLARLA DEĞİL , ORTAK HAYATLARLA YAPILAN BİR ANLAŞMADIR.

aleyna........
 
H Çevrimdışı

Hattab Amedi

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Kimse kusura bakmasın ama bu hikayenin elle tutulur hiç bir yanı yok,büyle bir şeye inanmamı kimse beklemesin.Kadını ev hapsine sokmak için uydurulmuş bir hikaye olarak bakıyorum.Efendimizin biricik kızı kapıya gelecek ve içeriye alınmayacak,namahrem değil,yabancı değil,peygamberin kızı.Nerde kaldı misafirperverlik hakkı?kadını erkeğe köle etme zihniyeti olarak görüyorum bu hikayeyi ve zerre kadar inandırıcılığı yok..sadece bunu yaptı diye,yani kocaya itaat etti diye fatımadan önce veya sümmeyyeden önce cennete gidecek demek,asiyelere şehid müminelere hakaret olarak görüyorum.
 
A Çevrimdışı

Aleyna

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Kimse kusura bakmasın ama bu hikayenin elle tutulur hiç bir yanı yok,büyle bir şeye inanmamı kimse beklemesin.Kadını ev hapsine sokmak için uydurulmuş bir hikaye olarak bakıyorum.Efendimizin biricik kızı kapıya gelecek ve içeriye alınmayacak,namahrem değil,yabancı değil,peygamberin kızı.Nerde kaldı misafirperverlik hakkı?kadını erkeğe köle etme zihniyeti olarak görüyorum bu hikayeyi ve zerre kadar inandırıcılığı yok..sadece bunu yaptı diye,yani kocaya itaat etti diye fatımadan önce veya sümmeyyeden önce cennete gidecek demek,asiyelere şehid müminelere hakaret olarak görüyorum.



aynen katılıyorum.
 
Şimal Çevrimdışı

Şimal

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
benimde bu hadis kafami cok karistirdi.abdulmuiz abi acaba bu hadisin sahihligi hakkinda bizi bilgilendirebilirmi?zira gercekten inanmak zor.ama sahihse boynumuz islam emirlerine kılıçtan keskindir...
 
Slave of Allah Çevrimdışı

Slave of Allah

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Kimse kusura bakmasın ama bu hikayenin elle tutulur hiç bir yanı yok,büyle bir şeye inanmamı kimse beklemesin.Kadını ev hapsine sokmak için uydurulmuş bir hikaye olarak bakıyorum.Efendimizin biricik kızı kapıya gelecek ve içeriye alınmayacak,namahrem değil,yabancı değil,peygamberin kızı.Nerde kaldı misafirperverlik hakkı?kadını erkeğe köle etme zihniyeti olarak görüyorum bu hikayeyi ve zerre kadar inandırıcılığı yok..sadece bunu yaptı diye,yani kocaya itaat etti diye fatımadan önce veya sümmeyyeden önce cennete gidecek demek,asiyelere şehid müminelere hakaret olarak görüyorum.

Bir bacı olarak benim de aklıma bu geldi ama kaynağı bana sunulmadan, sırf nefsime uymadı diye sahih bir nakli yalanlarım diye korktuğum için böyle bir şey demedim.
 
M Çevrimdışı

Muvahhid Mücahid

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Kimse kusura bakmasın ama bu hikayenin elle tutulur hiç bir yanı yok,büyle bir şeye inanmamı kimse beklemesin.Kadını ev hapsine sokmak için uydurulmuş bir hikaye olarak bakıyorum.Efendimizin biricik kızı kapıya gelecek ve içeriye alınmayacak,namahrem değil,yabancı değil,peygamberin kızı.Nerde kaldı misafirperverlik hakkı?kadını erkeğe köle etme zihniyeti olarak görüyorum bu hikayeyi ve zerre kadar inandırıcılığı yok..sadece bunu yaptı diye,yani kocaya itaat etti diye fatımadan önce veya sümmeyyeden önce cennete gidecek demek,asiyelere şehid müminelere hakaret olarak görüyorum.
Kusura bakma ama kaynağına bakmadan araştırmadan hikaye demek saçmalamaktır kardeş.Kimin cennete gireceğini Allah belirliyor unutmayalım.O kadının asiyelerden fatımalardan daha iyi ameller işlemediğini nereden biliyorsun?
 
Enfal.571 Çevrimdışı

Enfal.571

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
"Cennete girecek ilk hanım" adlı konunun kaynağı olmadığından konu kilitlenmiştir.

Hayırlı kadın nasıl olunur? sorusunu "Hanım sahabeler ", "islam ve aile" , "islamda kadının yeri ve önemi" adlı kategorilerde uygun konuları okuyabilirsiniz.
Daha fazla soru için de soru cevap bölümünden faydalanabilirsiniz.

Vesselam
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Ana Sayfa Alt