İsim benzer ama aynı video mu bilmiyorum:
Ek olarak söyleyebileceğim:
Yaklaşık 10 yaş öncesi olabildiğince sevgi ve ilgi; 10 yaş sonrası ise "ek olarak" mantığına hitap edilebilmeli. Nitekim yetişkinlik emareleri 10 yaş sonrasında ilk olarak görülmeye başlıyor, "irade" gelişimi söz konusu yani. Ve bilirsiniz, iradesi olan bireyler kendi seçimlerini yaparlar ve baskılanmak da aşırı ters teper. Ancak saygı çevrevesinde, sabırla güzellikle ikna etme yollarını kullanırsanız zaman içinde olumlu dönüşler alabilirsiniz.
Bu arada ben bu dönemi, yani ilk ergenlik yıllarını şuna benzetiyorum: sürücülük eğitimi almamış, tabela vs okuyamayan, tehlikeleri bilmeyen bir çocuğun eline direksiyon verilmiş ve bildiği tek şey gaza basmak. Ne fren var, ne vites, ne sinyal... Ve en kötüsü: bilmediği tonla şeyin farkında bile değil.
Ebeveynler farkında ama... Buna göre çocuğun huyuna giderek, tehlikeleri adım adım "neden-sonuç" ilişkileri ile anlatmak gerek.
Bu arada daha küçük yaşlarda verdiğiniz eğitimleri unutun. Çünkü çocuklar da unutmuş oluyor. Yetişkinlerin kendi küçüklüklerini net hatırlamadıkları gibi, ergenler de kendi küçüklüklerini net hatırlamaz. Kısaca tüm eğitimin en önemli detayları "daha önce hiç verilmemiş gibi" en baştan ele alınmalı.
Tüm ebeveynlere kolaylıklar dilerim.