Ve aleykum selam ve rahmetullah,
"Kişi seçtiği yönde bırakılır" Nisa 115. ayetten çıkarım.
Şeytan ise, bizi yönlendirecek olan seçimlerimizi bulandırmak için vardır.
Kalbe gelen vesveseler fark edildikten sonra "euzu besmele" çekerek, İbrahim aleyhisselam'ın oğlunu kurban etmeye giderken, şeytan karşısına çıktıkça yaptığını yapmak gerekir: ona kulak tıkayıp, yoluna odaklanmak. Eğer İbrahim aleyhisselam, şeytana karşı cevap üstüne cevap vermeye koyulsa idi, şeytan ya onu kandırır veya işini yapma yerine, cevap vermeyle uğraştığı için vakit kaybettirdi.
Bu açıdan, şeytanın vesvesesi olduğu anlaşıldıktan sonra, o fikir üzerinde hiç durmamak "kişiyi vesvesenin zararından korur."
Ancak kişi, vesvese henüz yeni iken bu tuzağa bilinçsizce düştüyse ve vesveselerin yönlendirmesi ile bir seçime girdiyse, işte o zaman "seçilen yolda bırakılır" ve vesvese hali kişide kökleşmeye başlar. Bu aşamadan sonra dönüş yolu var mı var. Ancak, kişide alışkanlık halini almış bir düşünce/davranış/duygu sarmalı var artık. İşte bunu kırmak için ise:
1. Yukarıdaki farkındalığın aynısı yine gerekiyor.
2. Bununla birlikte, alışkanlık kırılana kadar, eziyetine sabrederek "pozitif tutuma" ısrarla devam etmek gerekiyor.
Bu işe yarar mı? Yarar. Nitekim Nisa 115'ten anlaşılan "kişinin seçtiği yönde bırakılışı", her yeni seçim için geçerlidir. Kişi yanlış seçim yapmıştı, yanlışa adım adım yöneldi; şimdi ise ısrarla doğru seçim yaparak adım adım doğruya yönelecek inşaAllah. "Sabredenleri müjdele"
Not: Alışkanlıkların beyinde nasıl işlendiğini araştırın. Tırnak yemeyi bırakmak için gereken irade ile, bir takıntıdan kurtulmak için gereken irade arasında fark yok. Konular farklı, yöntemler hep aynı:
Kötü fikre ısrarla sırt çevirin (onunla mücadele etmeyin, susturmaya çalışmayın; daha çok güçlenir. Sadece kötü fikri fark edin ve ondan yüz dönün)
Doğru fikre ısrarla tutunun.
Gerisi sadece zaman ve sabır.
Nisa 115 Rehberliğinde Dünya ve Ahiret Saadetinin Sırrı
Nisa 115 Rehberliğinde Dünya ve Ahiret Saadetinin Sırrı Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla “Kim, kendisine hidayet (doğru yol) besbelli olduktan sonra peygambere karşı çıkar, mü’minlerin yolundan başkasına uyarsa, onu yöneldiği yolda bırakırız ve cehenneme sokarız. Orası ne kötü bir varış...islam-tr.org
Son olarak süreci daha kolay kılmak için:
Tevbe istiğfar, dua, tesbihatı artırmak.
Allah razı olsun abla.
"Kötü fikre ısrarla sırt çevirin (onunla mücadele etmeyin, susturmaya çalışmayın; daha çok güçlenir. Sadece kötü fikri fark edin ve ondan yüz dönün)"
Bu çözüm önerisi verimli duruyor. Çünkü gerçekten kötüyü farkediyorum ama boğuşuyorum. Lakin hep bir "ya gerçekten öyleyse" ihtimali zorluyor öte taraftan