Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Dertleri Tekleyene veya Çoğaltana Allah'ın Yardımı Hakkındaki Hadis Sahih midir?

F Çevrimdışı

furkan ebu muhammed

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Kim bütün dertlerini bir tek dert haline getirirse (yalnız ahireti düşünürse), onun dünyevi uhrevi dertlerini / sıkıntılarını gidermeye Allah kâfidir. Kimin dertleri, dalbudak salmışsa, Allah onun dünyanın hangi vadide helak olacağına aldırış etmez.” (Hakim, 7934; Beyhaki, Şuabu’l-İman, 1744). Bu hadis sahih mi . Selamün aleyküm
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh ;

أَخْبَرَنِي أَبُو النَّضْرِ الْفَقِيهُ، وَأَبُو عَمْرِو بْنِ صَابِرٍ الْبُخَارِيُّ، قَالَا: ثَنَا صَالِحُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ حَبِيبٍ الْحَافِظُ، ثَنَا سَعِيدُ بْنُ سُلَيْمَانَ، ثَنَا أَبُو عَقِيلٍ يَحْيَى بْنُ الْمُتَوَكِّلِ، ثَنَا عُمَرُ بْنُ مُحَمَّدٍ الْعُمَرِيُّ، عَنْ نَافِعٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم
مَنْ جَعَلَ الْهُمُومَ هَمًّا وَاحِدًا كَفَاهُ اللَّهُ مَا هَمَّهُ مِنْ أَمْرِ الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ، وَمَنْ تَشَاعَبَتْ بِهِ الْهُمُومُ »

« لَمْ يُبَالِ اللَّهُ فِي أَيِّ أَوْدِيَةِ الدُّنْيَا هَلَكَ

هَذَا حَدِيثٌ صَحِيحُ الْإِسْنَادِ وَلَمْ يُخَرِّجَاهُ
‌‌[التعليق - من تلخيص الذهبي] - يحيى بن المتوكل ضعفوه
Kim bütün dertlerini tek bir dert haline getirirse (yalnız ahireti düşünürse), O'nun dünyevi uhrevi dertlerini / sıkıntılarını gidermeye Allah kâfidir. Kim de dertlerini çoğalmışsa, Allah (c.c.) O'nun dunyanın hangi vadide helak olacağına aldırış etmez.”
(Hakim, Mustedrak, Kitabu'l Rikak, Hadis no: 7934; Beyhaki, Şuabu’l-İman, C. 7, Sf: 289, Hadis no: 1744)
Hadis Sahihdir. İmam Buhari ve İmam Muslim'in kitablarında tahric etmedikleri halde hadisin isnadının sahih olduğunu söylemektedir.


mustedrak.jpg

Benzer bir rivâyett ise şöyledir:

حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، وَالْحُسَيْنُ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ، قَالاَ حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ نُمَيْرٍ، عَنْ مُعَاوِيَةَ النَّصْرِيِّ، عَنْ نَهْشَلٍ، عَنِ الضَّحَّاكِ، عَنِ الأَسْوَدِ بْنِ يَزِيدَ،
عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مَسْعُودٍ، قَالَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْعِلْمِ، صَانُوا الْعِلْمَ وَوَضَعُوهُ عِنْدَ أَهْلِهِ لَسَادُوا بِهِ أَهْلَ زَمَانِهِمْ وَلَكِنَّهُمْ بَذَلُوهُ لأَهْلِ الدُّنْيَا لِيَنَالُوا بِهِ مِنْ دُنْيَاهُمْ فَهَانُوا عَلَيْهِمْ سَمِعْتُ نَبِيَّكُمْ ـ صلى الله عليه وسلم ـ يَقُولُ ‏
‏ " مَنْ جَعَلَ الْهُمُومَ هَمًّا وَاحِدًا هَمَّ آخِرَتِهِ كَفَاهُ اللَّهُ هَمَّ دُنْيَاهُ وَمَنْ تَشَعَّبَتْ بِهِ الْهُمُومُ فِي أَحْوَالِ الدُّنْيَا لَمْ يُبَالِ اللَّهُ فِي أَىِّ أَوْدِيَتِهَا هَلَكَ ‏"‏
‏‏
Abdullah İbn-i Mes'ûd (Radiyalîahu anh)'den şöyle söylediği rivayet edilmiştir :
"Eğer ilim ehli, (ilmin değerini) koruyup onu liyakatli olanların yanma koymuş olsalardı, ilim sayesinde, zamanlarındaki insanların büyükleri olacaklardı. Lâkin âlimler, ilim vasıtası ile dünya ehlinden bir takım menfaatlar sağlamak için ilmi değerlendirmeden dünya ehline mebzulen (cömertçe) vermeye giriştiler. Bu sebeble dünya ehli yanında âlimlerin değeri de düştü.
Ben, sizin Peygamberiniz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyururken işittim : «Kim çok arzulan tek arzu âhirete âit arzu haline döndürürse Allah, onun dünyaya âit arzusu için yeterdir. Ve kim ki, dünya ahvali hakındaki arzuları dağılırsa veya arzular kendisini dağıtırsa onun dünyanın hangi deresinde helak olduğuna Allah iltifat etmeyecektir
(İbn Mâce, Kitabu'l Mukaddime, Bab 23, Hadis no: 257)

İbn-i Mâceh, Ebul' Hasan'dan naklen ikinci bir sened ile de hadisi rivayet etmiştir.

Hadisin metni iki parçadan ibarettir. İlk parça Ashab'tan Abdullah îbn-i Mes'ûd'a aittir. Bu parça ilim adamlarının ilmin değerini korumalarına, rastgele insanlara ilim aktarmaya girişmemelerine, ehil ve liyakatli olan taliblere ilmi aktarmaya çalışmalarının gereğine dikkatlerı çekiyor. Ve böyle hareket edilmediği takdirde ilim adamlarının değerinin düşeceğine, hatta bilfiil düştüğüne parmak basıyor.
Sindi'nin beyânına göre Tıybi demiş ki: İbn-i Mes'ûd'un «Ben sizin Peygamber'inizden...» şeklinde hitabı, tevbih mahiyetinde olup muhatablarını Peygamber'in emrine muhalefet etmeleri dolayısı ile kınıyor.
Hadis metninin ikinci paragrafı ise; Rasûl-u Ekram'in buyruğudur. Burada insanlarda görülen arzuların birleştirilerek tek arzu hâline getirilmesi ve bu tek arzunun da âhiret saadetine âit arzu olarak tesbiti öngörülüyor ve böyle yapan bir kimsenin dünyasına âit istek ve arzularının gerçekleşmesi yolunda Allah'ın inayet ve yardımının ona erişeceğine işaretle Allah ona yeterdir, buyuruluyor. Böyle hareket etmeyerek dünya ahvali hakkında beslediği istekleri dallanıp budaklanan kimselerin, keza pek çok arzuların darbesi ile kendisini toparlamaktan âciz kalarak dağılan kişilerin dünyanın hangi vadisinde ve hangi arzunun tahakkuku peşinde koşarken helak olursa Cenâb-ı Allah ona iltifat edip bakmayacak ve ona yardımcı olmayacak, diye uyan yapılıyor.
Hadisin râvilerinden Nehşel bin Said'in munker hadisleri ve bâzılarının dediğine göre mevzu (uydurma) hadisleri rivayet ettiği gerekçesi ile isnadın zayıf olduğu Zevâid'de belirtilmiştir.
Sindi ise, El Hâkim'in sahih olduğunu tesbit ettiği İbn-i Ömer tariki ile ayni hadisin rivayet edilmiş olduğunu bildirmiştir.

İbn Saîd bin Verdan el-Verdani olan Nahshal, Ebu Davud Al-Tayalisi ve İshak bin Rahrveyh tarafından yalanlandı ve Ebu Hatim: Güçlü değil, hadis (metruk) terk edildi, hadis zayıftır.
İbn Mûin, Ebu Zur'ah, el-Dârakutni ve diğerleri tarafından zayıf olarak sınıflandırıldı.

وحسَّنه الألباني في صحيح ابن ماجه
Muhammed Nasuriddin el Albani bu hadisi sahihlemiştir.

****


١- [عن عبد الله بن عمر:] من جعل الهمَّ همًّا واحدًا كفاه اللهُ همَّ دنياه، ومن تشعَّبته الهمومُ لم يُبالِ اللهُ في أيِّ أوديةِ الدُّنيا هلَك.
المنذري (ت ٦٥٦)، الترغيب والترهيب ٤‏/١٣١ • [إسناده صحيح أو حسن أو ما قاربهما]

Münziri rah isnadına sahih veya hasen diyor

 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt