Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
MUTEFEKKİR!
Cevap:
İmam Bağavî "Yoksa siz de onlar gibi olursunuz" ayetinin tefsirinde şöyle
demiştir: “Yani onlar inkar eder ve alay ederken onlarla oturursanız ve bu durumdan razı olursanız siz de kâfirlerden olursunuz.”
Bkz. Mealimu-t Tenzil 2/301.
Süleyman b. Abdullah b. Muhammed b. Abdulvehhab şöyle demiştir:
“Ayetin manası zahiri üzeredir. Kim, Allah’ın ayetlerinin inkâr edildiğini ve onlarla alay edildiğini işitir ve bu alaycı kâfirlerin yanında onlara karşı tavır koymaksızın oturursa veya onlar başka bir konuya geçene kadar onları terk etmezse onlar gibi kâfir olur. Çünkü onların yaptıklarını yapmasa bile yanlarında bulunmakla küfürlerine rıza göstermiştir. Bu ayetten âlimler şu sonucu çıkarmışlardır. Herhangi bir günaha rıza gösteren kimse o günahın sahibi gibidir. Kalben günahkârın yaptığını çirkin gördüğünü iddia etse bile bu iddiası kabul edilmez. Çünkü hüküm zahire göredir. Ve kim küfrü ızhar ederse o kimse kâfir olur.”
Bkz. Mecmuatu-t Tevhid.
Ebu Basir et Tartusi şöyle demiştir:
"Din ile alay edenlerin meclisinde oturmak, müstakil bir küfür sebebidir. Kişi, alay edenlerin sözlerini reddetmediği ya da onların meclislerinden ayrılmadığı sürece, kendisi alay etmese dahi
alay edenlerin hükmünü alır."
Bkz. İslam Dininden Çıkaran Ameller sy 157