Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Duha Namazı Hadisleri (Hz. Aişe)

mehmed cihad Çevrimdışı

mehmed cihad

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
1. Hz. Aişe (ra) şöyle anlatıyor: “Rasulullah (sav) duha namazını dört rekat olarak kılar ve buna Allah’ın dilediği kadar ilave ederdi.” (Muslim, Salat, 2/157)
Hz. Aişe (ra): “(Duha namazını) seferden gelmesi hariç kılmazdı.” (Muslim, Salat, 2/157; Ebu Davud, 2/28)

2. Hz. Aişe (ra) anlatıyor: “Rasulullah’ın asla duha namazı kıldığını görmedim. Onu ben kılıyorum.” (Buhari, Teheccüt, 2/50)

Hadislerin Uzlaştırılması:

a.) “Rasulullah’ın asla duha namazı kıldığını görmedim” hadisini tercih etmek. Çünkü Buhari ve Muslim bu rivayette ittifak etmiştir. Demişlerdir ki, Hz. Aişe’nin bunu görmemiş olması vaki olmamasını gerektirmez. Buna göre duha namazını ispat eden hadisleri rivayet eden sahabenin hadisi öncelik kazanır. (20 Sahabe.) Bu ibni Abdulberr ve bir grup alimin görüşüdür.

b.) (2 nolu) Hadiste geçen “Rasulullah’ın asla duha namazı kıldığını görmedim.” İfadesi, onu sürekli olarak kılarken görmedim, anlamına gelir. “Onu ben kılıyorum.” İfadesi ise devamlı kılıyorum, anlamındadır. Başka bir yoldan gelen Buhari ve Muslim’e göre sahih olan bir rivayette hadisin geri kalanında Hz. Aişe şöyle demektedir: “Yapmaktan hoşlandığı bir ameli, insanların da yapıp onlara farz olmasından korktuğu için terk ederdi.” Bu Beyhaki’nin görüşüdür.

c.) Hadiste geçen “onu kılmadı” ifadesi, onu kılarken görmedim, anlamına gelir. Bu ifadeyle “onu kılardı” ifadesini uzlaştırırsak şöyle diyebiliriz: Hz. Aişe duha namazının kılınmaması hakkında kendi gördüğünü haber vermiş, buna karşılık kılınması hakkında da başkalarının müşahedesinden söz etmiştir. Bu Kadı Iyaz’ın görüşü olup birinci cevapla paraleldir. Anlaşıldığı kadarıyla en güçlü görüş de budur.

(Şeyhu’l-Hadis Nureddin Itr, Şerhu Buluğu’l-Meram, s. 559, 560, 561. Tahlil Y.)
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt