Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Ezan-ı Şerifin ve Kametin Tekrarlanması Hadisinin Sıhhati Nedir?

EhliSünnetVelCemaat Çevrimdışı

EhliSünnetVelCemaat

Üye
İslam-TR Üyesi
Taberânî’nin kendi senediyle Meymune (r. anhâ)’dan rivayet ettiğine göre Rasûlullah (asm) erkeklerle hanımların safları arasında ayakta durup dedi ki: “Ey hanımlar topluluğu! Sizler şu Habeşlinin ezanını ve kamet getirişini işitecek olursanız, siz de onun dediği gibi söyleyiniz. O takdirde size her bir harf karşılığında bir milyon derece verilir.” Hz. Ömer (ra): ‘Bu sevap kadınlara verilecek, ya erkeklere ne var?’ diye sorunca, Allah Rasûlü: “İki katı ey Ömer” diye cevap verdi. (Taberânî, el-Mucemü’l-Kebîr, XXIV, 16) Hadis-i Şerifin sıhhati nedir ?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Taberânî’nin kendi senediyle Meymune (r. anhâ)’dan rivayet ettiğine göre;
Rasûlullah (s.a.v.) erkeklerle hanımların safları arasında ayakta durup dedi ki: “Ey hanımlar topluluğu! Sizler şu Habeş'linin ezanını ve kamed getirişini işitecek olursanız, siz de onun dediği gibi söyleyiniz. O takdirde size her bir harf karşılığında bir milyon derece verilir.
Ömer (r.anh): ‘Bu sevab kadınlara verilecek, ya erkeklere ne var?’ diye sorunca,
Allah Rasûlu: “İki katı ey Ömer” diye cevab verdi.
(Taberânî, el-Mucemu’l-Kebîr, 24/16, Hadis No: 28)


Zâyıf Hadis!

Hafız Heysemi, bu hadisin senedinde bulunan iki râviden birinin durumunu bilmediğini, diğer birinin biraz zâyıf olmakla beraber, bir kısım hadis otoriteleri tarafından sika kabul edildiğini belirtmiştir. (Ebu’l-Hasen Nûruddîn Alî b. Ebî Bekr b. Suleymân el-Heysemî , Mecmau’z Zeva'id, 1/332)



****



Ezan ve Kametin Sözleri Arasında Tertib ve Peşpeşelik Şarttır:


Câbir b. Abdillah (r.anh)’den rivâyete göre:

Rasûlullah (s.a.v.), Bilâl’e şöyle dedi: Ey Bilâl ezan okuduğun zaman ezanını rahat ve uzatarak oku kamet ettiğinde ise kısa ve hızlı oku ezanla kamet arasında yemek yiyenin yemeğini bitirinceye kadar, içmekte olan içmesini bitirinceye kadar, tuvalet ihtiyacı için sıkışan kimsenin ihtiyacını giderinceye kadar bir zaman bekle. Beni görmeden farz namazı kılmaya kalkmayın.

(Tirmîzî , Namaz, Bab 143 , Hadis no: 195)



İbn Nuceym ise el-Bahru'r-râik isimli eserinde : "Ezan yavaş, ikâmet ise sur'atli okunur, bunun ölçüsü ezanda, tekrarlanan kelimeler arasında durmak, ikâmette ise, durmamaktır" (İbnu'n-Nuceym, el-Bahru'r-râik, I, 271)


Bunun sebebi sünnete uymaktır. Nitekim bu hususu Muslim ve diğerleri rivayet etmişlerdir. Zira ezanın kelimeleri arasında peşpeşeliği terk ederek fasıla vermek, ilâm (duyurma) maksadını ihlâl eder. Dolayısıyla ezan ancak tertibli olarak okunursa sahih olur. Nitekim peşpeşe okunmadığı zaman geçerli değildir. Peşpeşe ve tertib üzere okunmayan ezanlar iade edilir. Uyku, bayılma, sukût etme yahud konuşma gibi az fasılalar ezanın sıhhatine zarar vermez. Fakihlere göre ezan okuyanın murted olması ise ezanı bâtıl kılar, fakat okuyan kişi ezan bittikten sonra murted olursa batıl olmaz. Bu madde Şafiîlerle Hanbelîlere göre şarttır.

Hanelilerle Malikîlere göre, ezan ve kametin kelimelerinin tertibli olması ve peşpeşe okunmaları sünnettir. Tertibsiz olarak peşpeşe olmaksızın okunan ezan da sahihdir. Fakat mekruhdur. Efdal olan böyle okunmuş ezan ve kametin iade edilmesidir. (Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ans. C. 1, Sf: 422)


Kâmet'i, ezan'ın aksine süratle okumak vacibdir.

Çünkü ezan hazırda olmayanları namaza davet etmek içindir. Onun için de ağır ağır ve yüksek sesle okunması, insanların işitmesi açısından daha uygundur. Kamet ise hazır olan kimseler için olduğundan dolayı süratle okunması gerekir.
 
Üst Ana Sayfa Alt