Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Fatih Sultan Mehmed'in Şeyhi Var mıydı?

I Çevrimdışı

ikab

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Peygamber s.a.v. ' in övgüsünü almış Fatih sultan Mehmet tasavvuf ehli miydi??

Şeyhine rabıta yapmış mıydı ??
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Peygamber s.a.v. ' in övgüsünü almış Fatih sultan Mehmet tasavvuf ehli miydi??

Şeyhine rabıta yapmış mıydı ??
Peygamberin övgüsünü alan, 11 aylık kardeşini boğduran Fatih Sultan Mehmed olduğu kesin değildir. Zir'a hadiste "O ne güzel komutan" diye geçmektedir, padişah değil.
Bir diğer hadis-i şerifte ise, "Nubuvvet içinizde Allah’ın dilediği kadar devam eder; sonra dilediği zaman onu ortadan kaldırır. Sonra, nübüvvet sisteminde bir hilafet olacaktır. Bu da Allah’ın dilediği kadar devam eder; ardından Allah onu da –dilediği zaman- ortadan kaldırır. Sonra ısırıcı bir saltanat olur. O da Allah’ın dilediği kadar devam eder; sonra Allah dilediğinde onu ortadan kaldırır. Daha sonra ceberut bir saltanat olur; o da Allah’ın dilediği kadar devam eder, ardından Allah dilediği zaman onu ortadan kaldırır. Sonra, nubuvvet sisteminde bir hilafet olur." (Ebu Davud, Sünnet, 8; Tirmizî, Fiten, 48; Ahmed b. Hanbel, 4/272; 5/220, 221) buyurulmaktadır ki, Osmanlı Devleti hanedanlıktı. Liyakatı olmasa da, Padişah babanın oğlu deli olsa dahi, emaneti ehline teslim edilmeyen Boncuklu Deli İbrahim tahta çıkabilmiştir. Bundan dolayı hadislerde övülen İstanbul'u kıyamete yakın gerçek fetihle ele geçirecek olan Mehdi'ye mi işaret / övgü ediyor, ya da İstanbul surlarına bayrak dikmek için çıkarken şehid olan 30 kişilik öncü kuvvetin komutanı Ulubatlı Hasan'ı mı , veya Padişah Fatih Sultan Mehmed'i mi övüyor ihtilaflıdır.
Fatih Sultan Mehmed olduğunu husn-u zan ile düşünecek olsak dahi, fetihten dolayı güzel komutan olması, onun günahtan beri, yanlışlarının, hatalarının olmadığı anlamı da taşımayacaktır.

İlgili Konu :


Fatih Sultan Mehmed'in Tasavvuf Anlayışı ve Hadisle Mujdelenmesi Doğru mudur?
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt