Çözüldü Gelenekler ile Bidatlar Arasındaki Çizgi Nedir?

Horasan Fedaisi Çevrimdışı

Horasan Fedaisi

Hayye ale'l-cihad
İslam-TR Üyesi
Bi'dat, bir şey doğrudan dine nisbet edilerek yapılırsa mı bi'dat olur yoksa her tür durumda mı?

Soruyu açarsam;

İslâm dini, dine aykırı olmayan gelenekleri örfleri kaldırmamaktadır.

Peki bunun sınırı nedir?

Örneğin ezandan sonra Aziz Allah demek (Şefaat Ya Rasûlullah demenin yanlış olduğunu biliyorum) her ezandan sonra sadece Aziz Allah demek, bunu adet haline getirmiş bir toplumda şayet bu dinden bir parça gibi görülmeden yapılıyorsa, bu neden bi'dat kapsamında değerlendiriliyor?

Toplumda gelenekleşen şeyler genel olarak din ile beraber iç içe geçiyor ve bunları bi'dat diye kaldırmak geleneklerin de kalkmasına sebep oluyor gibi.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Bid'atın mahiyeti ve hükmü hakkında işlenen detaylı konu:

Dinde örf (Mâruf) delildir. Kur'an ve sunnette muhalif hüküm olmayan, örfler dinde kabul edilebilir. Hakkında nass bulunan mevzuda göze hoş gelen bid'atlar halk arasında adet olarak benimsenmiş olsa da eğer mevcud olan bir sunneti bozuyor veya ibtal ediyorsa o örf bid'at kapsamına girebilir, terk edilmelidir. Sorunuzda geçtiği üzere ezan okunurken sünnetle emredilmiş olan ezan duasına icabet etme duaları/sunneti yerine terk edilip yerine kulağa ve akla güzel gelse de sünnetin yerine geçirilme durumu oluşmuşsa bu söz (örf) terk (ezan duyunca) edilmelidir, yerine sahih olan ezan duası sunneti ihya edilmelidir.

 
Üst