Soru Genel Lojistik İşinde Alkol İhtimali Bulunan Ürünlerin Taşınması Caiz mi?

M Çevrimdışı

Mithat can

Üye
İslam-TR Üyesi
selamün aleyküm.
Kamyon yükleme işi yapıyorum. Yüklediğimiz kolilerin bazılarında açıkça “WINE / alkol” yazıyor, bazı kolilerde ise sadece cam şişe resmi var, başka hiçbir yazı yok.

Bu durumda:
1- Üzerinde alkol yazmayan ama şişe resmi olan kolileri yüklemem dini sorumluluk doğurur mu?
2. Ayırmaya çalışıp yetkilinin tekrar yüklettiği durumda günah bana mı yazılır?

Cevaplarsanız çok memnun olurum

A Çevrimdışı

Atk12345

Üye
İslam-TR Üyesi
selamün aleyküm.
Kamyon yükleme işi yapıyorum. Yüklediğimiz kolilerin bazılarında açıkça “WINE / alkol” yazıyor, bazı kolilerde ise sadece cam şişe resmi var, başka hiçbir yazı yok.

Bu durumda:
1- Üzerinde alkol yazmayan ama şişe resmi olan kolileri yüklemem dini sorumluluk doğurur mu?

Hocam şahsen emin değilim ancak eğer öyle bir yerde çalışıyorsan başka yerde çalışman gerekir.

M Çevrimdışı

Mithat can

Üye
İslam-TR Üyesi
@Abdulmuizz Fida koli içeriğinde çeşitli icecekler olabiliyor alkol olabildiği gibi meyve sularıda bu durumda bir Müslümanın bu yerde çalismasi kazandigi paraya haram bulastirir mi?

Voice of Ibn Taymiyyah Çevrimdışı

Voice of Ibn Taymiyyah

Voice of Ibn Taymiyyah
İslam-TR Üyesi
selamün aleyküm.

Bu durumda:

Ve aleyküm selâm ve rahmetullâh,

Allah kazancınızı helâl, kalbinizi mutmain kılsın. Sorunuz çok yerinde ve fıkhî olarak önemlidir.

Üzerinde alkol yazmayan ancak şişe resmi olan kolilerde, fıkhen "şek ile amel olunmaz" kaidesi esastır; içerik kesinleşmedikçe taşıma haram sayılmaz. Ancak "WINE" yazılı kolilerde Nebi sallallahu aleyhi ve sellem'in taşıyana yönelik nehyi sarihtir. Yetkili zoruyla yükleme durumunda sorumluluk emri verene ait olsa da, ALLAH-u teala katında kalben buğz etmek ve takvaya uygun bir iş aramak esastır. Azimet, şüpheliden kaçınmaktır.

M Çevrimdışı

Mithat can

Üye
İslam-TR Üyesi
Ve aleyküm selâm ve rahmetullâh,

Allah kazancınızı helâl, kalbinizi mutmain kılsın. Sorunuz çok yerinde ve fıkhî olarak önemlidir.

Üzerinde alkol yazmayan ancak şişe resmi olan kolilerde, fıkhen "şek ile amel olunmaz" kaidesi esastır; içerik kesinleşmedikçe taşıma haram sayılmaz. Ancak "WINE" yazılı kolilerde Nebi sallallahu aleyhi ve sellem'in taşıyana yönelik nehyi sarihtir. Yetkili zoruyla yükleme durumunda sorumluluk emri verene ait olsa da, ALLAH-u teala katında kalben buğz etmek ve takvaya uygun bir iş aramak esastır. Azimet, şüpheliden kaçınmaktır.
Ek olarak oyuncak ayiciklar ve çizgi film figürünlerde olabiliyor bunların taşımanın hükmü nedir ?

Voice of Ibn Taymiyyah Çevrimdışı

Voice of Ibn Taymiyyah

Voice of Ibn Taymiyyah
İslam-TR Üyesi
Ek olarak oyuncak ayiciklar ve çizgi film figürünlerde olabiliyor bunların taşımanın hükmü nedir ?
İslam fıkhında oyuncak ayı ve çizgi film figürleri, çocukların eğitimi ve eğlencesi kapsamında "istisna" kabul edilir. Aişe’ annemizin kanatlı at ve bebeklerle oynadığına dair sahih hadisler bu tür figürlerin çocukların gelişimi için caiz olduğunu gösterir. Ancak bu eşyaların tazim edilmemesi yüceltilmemesi esastır. İhtilafın döndüğü yer tazim edilip edilmemesi ile alakalıdır.

Geri
Üst Ana Sayfa Alt