Dedeleri, Babaları Müslüman Olan Mürtedler
İbni Abbas (r.a)’dan rivayet edildiğine göre Rasulullah (s.a.s) şöyle demiştir:
«Siz kabirden kalktığınızda yalınayak, çıplak ve sünnetsiz olarak haşrolunacaksınız»demiş ve:
«Biz insanları ilk yarattığımız gibi yeniden işte o şekilde dirilteceğiz. Bu verdiğimiz bir sözdür. Şüphesiz biz onu yerine getireceğiz.» (Enbiya: 104) yetini okudu. Ve şöyle dedi:
«Kıyamet günü ilk elbise giydirilen kişi İbrahim’ dir. Yine kıyamet günü ashabımdan bazı kimseler sol tarafa, cehennem tarafına götürülürler. Hemen ben:
«Onlar benim ashabımdır» diye sesleneceğim de bana:
«Ya Muhammed! Emin ol ki sen bunlardan ayrıldığından beri onlar ökçelerine basarak geri dönmüş mürtedlerdir»diye cevab verilecektir. Ben de Allah’ın salih kulu ve Rasulü (İsa İbn-i Meryem)’in dediği gibi diyeceğim:
«Ya Rab! Bunların içlerinde bulunduğum müddetçe üzerlerinde şahid ve gözetleyici oldum. Sen beni vefat ettirince, onlar üzerine yalnız sen gözetleyici oldun. Rabbim, aslında sen her şeye şahidsin. Eğer onlara azab edersen şübhesiz onlar senin kullarındır, eğer ,mağfiret edersen şüphesiz sen Aziz’sin, Hakim’sin.»(Maide 117)
(Buhari)
HADİSTEN NE İSTİFADE EDERİZ
1 - Haşr günü, insanlar ilk doğdukları şekilde çıplak ve sünnetsiz olarak toplanacaklar fakat o günün şiddetinden birbirlerinin çıplaklığına dikkat edemeyecekler. İbrahim (a.s)’ın kıyamet günü ilk olarak elbise giyen kimse olmasının sebebi ise onun dünyada iken sırf Allah rızasını gözettiği için, çırılçıplak ateşe atılmasındandır.
2 - Hadis, Rasulullah’ın vefatından sonra O’nun ashabından ve onların soyundan bazı insanların geleceğini ve dedeleri, babaları müslüman olduğu halde, kendilerinin İslam’dan çıkan mürtedler olacağını bildiriyor. Ayrıca bu tür kimseler her ne kadar müslüman olduklarını söyleseler de, kıyamet gününde, Rasulullah’ın onlara şefaat etmeyeceğini bildiriyor.