[Buhari: Kitabu'l İman]
(Hayât Yoldaşına Nankörlük Etmek Kâfirliğin Berisinde Kâfirlik Vardır Babı):
Bu konuda Ebû Saîd Hudrî'den ve Peygamber(sallalahualeyhiveselam)'den rivayet edilmiş hadîs vardır:
Ibn Abbâs (radiallahuanh) şöyle demiştir: Peygamber (sallallahualeyhiveselam):
- Bana cehennem gösterildi, bir de gördüm ki cehennem ahâlîsinin çoğu kadınlardır. Onlar küfr ederler, buyurdu.
Bunun üzerine:
- Allah'a mı küfr ederler? diye soruldu. Peygamber:
- Onlar kocalarına karşı küfür ederler, iyiliğe karşı küfrân ederler. Birisine bütün zaman ihsan etsen de sonra senden (hoşuna gitmeyen) bir şey görse, "Ben senden hiçbir hayır görmedim" der.
(Ma'siyetler, Câhiliyyet İşi Nev'indendir Babı):
Allah'a ortak koşma müstesna, bu Câhiliyyet işlerinin sahihleri, bunları işlemeleri sebebiyle kâfir sayılmazlar. Çünkü Peygamber (sallallahualeyhivesselam), Ebû Zerr'e: "Demek ki sen, içinde henüz Câhiliyyet ahlâkı bulunan bir kimsesin" buyurdu; Yüce Allah da: "Şübhesiz ki Allah, kendisine ortak tanınmasını mağfiret etmez, ondan başkasını, dileyeceği kimseler için mağfiret eyler..." (en-Nisâ: 4/48,116) buyurdu.
İmâm Mâlik şöyle dedi: Bana Zeyd ibn Eslem haber verdi.
Ona da Ata ibn Yesâr haber verdi. Ona da Ebû Saîd Hudrî (radiallahuanhum) haber verdi ki, kendisi Rasûlullah(sallalahualeyhiveselam)'dan şöyle derken işitmiştir:
"Bir kul müslümân olur ve müslümânlığı da güzel olursa, Allah onun evvelce işlemiş olduğu her kötülüğünü örter. Ondan sonra sıra kısasa (yânî mükâfat ve mücâzâta) gelir. Bir hasene, ondan yedi yüz kat büyük hasene ile; bir seyyie (yânî kötülük) ise, yalnız kendi misli ile karşılanır: meğer ki Allah o seyyieyi afveder"